Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, czy są jakieś zasady dotyczące układania kabli UTP i koncentrycznych? np. trzeba układać w rurkach albo wystarczy pod tynkiem, nie obok przewodów elektrycznych lub nie ma to znaczenia. Pozdrawiam
https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1260700

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w zasadzie przewody telefoniczne powinny być w pewnej odległości od komputerowych jakieś 5 cm , ale są ludzie którzy z tą teorią się nie zgodzą.

pozdrawiam

Zgodzić to się wszyscy z Tobą zgodzą, ale potem przychodzi proza życia bo elektryk rzucił cenę za dodatkowe bruzdy.

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1260885

I tu jest problem . Od kiedy ELEKTRYK ma zajmować się przewodami telefonicznymi. W naszej karierze wielokrotnie klient płacił dodatkowo za prawidłowe okablowanie choć wcześniej ELEKTRYK poprowadził przewody i mówił że wszystko robi prawidłowo. Cywilizacja idzie do przodu i oprócz wiedzy o przepływie prądu trzeba rozważać inne sprawy które może nie dzisiaj ale jutro czy pojutrze mogą zaowocować. I wcale nie mówię tu o wydawaniu dodatkowo pieniędzy. Powierzenie instalacji telefonicznej ELEKTRYKOWI to tak jakby z uszkodzonym mercedesem pojechać do kowala. My nie podejmujemy się wykonywać instalacji elektrycznych bo to nie jest nasza rola. Wychodzimy z założenia że każdy powinien swoją część zarobić. Nie tylko pieniądze dla nas się liczą ale również zadowolenie klienta tak dzisiaj jak i po jakimś czasie. Dodatkowo sugeruję porównać przewód telefoniczny z kablem elektrycznym ( no chyba że ELEKTRYK chce telefony pociągnąć na kablu 3x2,5 m2 )

No i teraz się zacznie ! Oburzeni ELEKTRYCY wskoczą na mnie że nie muszą wiedzieć co to jest komutacja cyfrowa w centrali a ja im zaproponuję aby podejmowali się również instalacji alarmowej bo co to dla nich za problem. Pozdrawiam wszystkich uczciwych Elektryków.

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1261458

w zasadzie przewody telefoniczne powinny być w pewnej odległości od komputerowych jakieś 5 cm , ale są ludzie którzy z tą teorią się nie zgodzą.

pozdrawiam

Zgodzić to się wszyscy z Tobą zgodzą, ale potem przychodzi proza życia bo elektryk rzucił cenę za dodatkowe bruzdy.

Tomku zleć to firmie instalującej alarm w Twoim domku.

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1261474

pozdrawiam

Tomku zleć to firmie instalującej alarm w Twoim domku.

Sam instaluję alarm w swoim domku (i nie tylko w swoim :) )

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1262232

I tu jest problem . Od kiedy ELEKTRYK ma zajmować się przewodami telefonicznymi. W naszej karierze wielokrotnie klient płacił dodatkowo za prawidłowe okablowanie choć wcześniej ELEKTRYK poprowadził przewody i mówił że wszystko robi prawidłowo. Cywilizacja idzie do przodu i oprócz wiedzy o przepływie prądu trzeba rozważać inne sprawy które może nie dzisiaj ale jutro czy pojutrze mogą zaowocować. I wcale nie mówię tu o wydawaniu dodatkowo pieniędzy. Powierzenie instalacji telefonicznej ELEKTRYKOWI to tak jakby z uszkodzonym mercedesem pojechać do kowala. My nie podejmujemy się wykonywać instalacji elektrycznych bo to nie jest nasza rola. Wychodzimy z założenia że każdy powinien swoją część zarobić. Nie tylko pieniądze dla nas się liczą ale również zadowolenie klienta tak dzisiaj jak i po jakimś czasie. Dodatkowo sugeruję porównać przewód telefoniczny z kablem elektrycznym ( no chyba że ELEKTRYK chce telefony pociągnąć na kablu 3x2,5 m2 )

No i teraz się zacznie ! Oburzeni ELEKTRYCY wskoczą na mnie że nie muszą wiedzieć co to jest komutacja cyfrowa w centrali a ja im zaproponuję aby podejmowali się również instalacji alarmowej bo co to dla nich za problem. Pozdrawiam wszystkich uczciwych Elektryków.

Nie przesadzaj inteligentny elektryk to skarb. Ja sam bardzo często współpracuję z elektrykami przy małych jak i przy dużych inwestycjach (gdzie firma z branży elektrycznej bierze wszystko i później szuka podwykonawców). Wtedy elektrycy kładą przewody jakie im każę i tam gdzie im każę, a ja instaluję urządzenia końcowe. Mi taki układ bardzo odpowiada.

Jeśli chodzi o klientów indywidualnych to wygląda to najczęściej tak, że elektryk rzuci parę kabelków YTKSY i UTP niby gratis przy robieniu elektryki. Z takim podejściem ciężko wygrać bo on robi to niby gratis, a ja chcę pieniądze. Wrzuca je wtedy do bruzd razem z kablami elektrycznymi (Ci inteligentni dają je w peszlu), a jak chcesz dodatkowe bruzdy to już nie jest gratis, tylko trzeba dodatkowo zapłacić. Dlatego piszę o prozie życia.

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1262267

Jeśli sam robisz alarmy to po co zlecać to elektrykowi. Zrób to sam. Tak będzie najlepiej.

Pozdrawiam

U mnie nie tylko włamaniówkę, ale rówież wszyskie niskoprodądowe i elektykę będę robił siłami swojej firmy.

PS. Patrz dwa posty wyżej.

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1263704

• 5 months później...

Odgrzebałem temat bo mam pytanko:

Istnieje pogląd ze nawet najlepsze kable koncentryczne są do wymiany po 5-10 latach. Czyli nie tynkować tylko kłaść w peszlach.

Czy to prawda ??

I jak sprawa się ma ze skrętką UTP ? Tak samo ??

Czy tynkować i na pewno będzie dobry "przekaz" aż do końca życia ??

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1518718

Istnieje pogląd ze nawet najlepsze kable koncentryczne są do wymiany po 5-10 latach. Czyli nie tynkować tylko kłaść w peszlach.

Czy to prawda ??

Jakos nie zaowazylem tego zeby tak bylo..to jakis dziwny wymysl.

Moze chodzi o to ze 10lat temu mało kto miał satke i stosowano gorsze przewody ktore sobie nie radza z satka.

Jezeli sie połozy dobre koncentryki to juz na lata...ale wazne polozyc z glowa i kłasc nawet po 2 koncetryki do jednegomiejsca zeby mozna bylo kozystac z nowych tunerow dyskiem twardym czyli z 2 glowicami

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1518734

Czy to prawda ??

to byla prwada przy instalacji komputerowej gdzie gniazda i wtyczki BNC montowalo sie w systemie za zaciskowym, owocowalo to utlenianiem sie stykow

i zakluceniami transmisji w calej sieci ale nawet wtedy wystarczylo zmienic koncowki

co innego to starzenie sie kabla ale tym to taczej powinni sie przejmowac ci co maja nadajniki dużej mocy :lol:

bo przy instalacjach domowych nierobi to specjalnego znaczenia

no chyba ze jest to kabel zewnetrzny

wtedy wplywy atmosferyczne moga powaznie uszkodzic kabel

co do UDP to niestety kabel tez sie starzeje i no ja mo 8 latach musialem w pewnej firmie wymieniac kabel bo nie przechodzil zadnych pomiarow

ale po 1 w domu nie osiaga sie takiej zajatosci sieci zeby kilka blednych pakietow robilo szkode a pozatym raczej w domu nierobi sie polonczen powyzej 90m :D

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1518793

Pytam bo przygotowuję się powoli do kablowania domu :lol:

I nie ukrywam że przyklejenie przewodu do bloczków przed tynkiem jest stokrotnie szybsze i łatwiejsze niż bruzdowanie (w ceramice to koszmar).

Przewody kupiłem raczej droższe niż tańsze.

Ale nie chce kiedyś żałować że je zatynkowałem. :roll:

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1518795

Spokojnie możesz je kleić :)

W swej "działalności" specjalizuję się w insta;acjach elektrycznych już od wielu lat. Z wyksztacenia i zawodu jestem elektrykiem z wieloma dodatkowymi specjalnościami. Wszystkie powyższe uwagi są prawidłowe. Ja dodam tylko jedną rzecz od siebie. W instalacjach teletechnicznych ( telefon, anteny, internet itp) stosuj puszki głębokie. Można w nich zostawić większą ilość przewodu w zapasie. Do gniazd antenowych dawaj po dwa przewody koncentryczne. W instalacjach telefonicznych staraj się aby było przynajmniej o parę więcej przewodów niż potrzeba obecnie. Instalacje kładziesz dzisiaj, ale za lat 10-15 tak się zmienią standardy przesyłu danych iż to co mamy obecnie może być niewystarczające. Wszystkie elementy instalacji, najlepiej aby spotykały się w jednym miejscu, blisko tablicy głównej ( najczęściej instaluję dodatkową tablicę/szafkę ) tak aby można łatwo było konfigurować wszelkie różnorodne pomysły teraz i w przyszłości. I wymagajcie od instalatorów stosowania na końcówkach przewodów oznaczników - abyście zawsze wiedzieli który przewód dokąd biegnie, bardzo to ułatwia w póżniejszym terminie ewentualne modyfikacje instalacji. Przewodami teletechnicznymi coraz częściej są przesyłane dodatkowe dane, instaluje się na nich czujniki dymu, gazu, sprzęga się z instalacjami alarmowymi z powiadamianiem poprzez sieć telefoniczną właściciela, jak i odpowiednie służby ratownicze. Niektórzy stosują już monitorowanie kamerami terenu wokół domu, z możliwością podglądu sytuacji na dowolnym telewizorze, czy też komputerze w domu. Dlatego trzeba wiele przewidywać na zapas.

I tu jest problem . Od kiedy ELEKTRYK ma zajmować się przewodami telefonicznymi. W naszej karierze wielokrotnie klient płacił dodatkowo za prawidłowe okablowanie choć wcześniej ELEKTRYK poprowadził przewody i mówił że wszystko robi prawidłowo. Cywilizacja idzie do przodu i oprócz wiedzy o przepływie prądu trzeba rozważać inne sprawy które może nie dzisiaj ale jutro czy pojutrze mogą zaowocować. I wcale nie mówię tu o wydawaniu dodatkowo pieniędzy. Powierzenie instalacji telefonicznej ELEKTRYKOWI to tak jakby z uszkodzonym mercedesem pojechać do kowala. My nie podejmujemy się wykonywać instalacji elektrycznych bo to nie jest nasza rola

Cóż, nie przesadzaj, są elektrycy i elektrycy. Tak samo mógłbym powiedzieć o ostatnio poznanym instalatorze anten. Jego nie interesował wygląd instalacji, wolał zastosować puszki naścienne niż przygotowane puszki z osprzętem Legranda na ramkach. A przewody wolaby w listwach na tynku niż pod tynkiem. O przewodzie UTP położonym tylko dla korespondencji między tunerami nawet nie słyszał. A z czaszy satelitki spuścił tylko pojedyńczy przewód, chociaż miał przygotowany kanał z linkami prowadzącymi aż na 8 przewodów. Nie wspominając że maszt antenowy nie został przez niego podłączony do PE, chociaż sam osobiście taką linię wyprowadziłem na strych i zostawiłem ze sporym zapasem. Dlatego, nie uważam nikogo tylko z racji wykonywanego zawodu za gorszego lub lepszego fachowca. Wykonana robota świadczy o "fachowości" danej osoby, a nie tytuły. I najważniejsza rzecz- elektryk, jeżeli chce być dobry w tym co robi, musi się wiecznie uczyć, jeżeli się zdecydowałem na instalacje w budownictwie - to muszę cały czas sprawdzać w prasie fachowej, katalogach produentów co nowego się pojawia, i jak to się "je", aby przy kolejnym zleceniu nie stanąć jak "kołek", bo inwestor "wymyślił nowy bajer".

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1518935

Spokojnie możesz je kleić :)

W swej "działalności" specjalizuję się w insta;acjach elektrycznych już od wielu lat. Z wyksztacenia i zawodu jestem elektrykiem z wieloma dodatkowymi specjalnościami. Wszystkie powyższe uwagi są prawidłowe. Ja dodam tylko jedną rzecz od siebie. W instalacjach teletechnicznych ( telefon, anteny, internet itp) stosuj puszki głębokie. Można w nich zostawić większą ilość przewodu w zapasie. Do gniazd antenowych dawaj po dwa przewody koncentryczne. W instalacjach telefonicznych staraj się aby było przynajmniej o parę więcej przewodów niż potrzeba obecnie. Instalacje kładziesz dzisiaj, ale za lat 10-15 tak się zmienią standardy przesyłu danych iż to co mamy obecnie może być niewystarczające. Wszystkie elementy instalacji, najlepiej aby spotykały się w jednym miejscu, blisko tablicy głównej ( najczęściej instaluję dodatkową tablicę/szafkę ) tak aby można łatwo było konfigurować wszelkie różnorodne pomysły teraz i w przyszłości. I wymagajcie od instalatorów stosowania na końcówkach przewodów oznaczników - abyście zawsze wiedzieli który przewód dokąd biegnie, bardzo to ułatwia w póżniejszym terminie ewentualne modyfikacje instalacji. Przewodami teletechnicznymi coraz częściej są przesyłane dodatkowe dane, instaluje się na nich czujniki dymu, gazu, sprzęga się z instalacjami alarmowymi z powiadamianiem poprzez sieć telefoniczną właściciela, jak i odpowiednie służby ratownicze. Niektórzy stosują już monitorowanie kamerami terenu wokół domu, z możliwością podglądu sytuacji na dowolnym telewizorze, czy też komputerze w domu. Dlatego trzeba wiele przewidywać na zapas.

I tu jest problem . Od kiedy ELEKTRYK ma zajmować się przewodami telefonicznymi. W naszej karierze wielokrotnie klient płacił dodatkowo za prawidłowe okablowanie choć wcześniej ELEKTRYK poprowadził przewody i mówił że wszystko robi prawidłowo. Cywilizacja idzie do przodu i oprócz wiedzy o przepływie prądu trzeba rozważać inne sprawy które może nie dzisiaj ale jutro czy pojutrze mogą zaowocować. I wcale nie mówię tu o wydawaniu dodatkowo pieniędzy. Powierzenie instalacji telefonicznej ELEKTRYKOWI to tak jakby z uszkodzonym mercedesem pojechać do kowala. My nie podejmujemy się wykonywać instalacji elektrycznych bo to nie jest nasza rola

Cóż, nie przesadzaj, są elektrycy i elektrycy. Tak samo mógłbym powiedzieć o ostatnio poznanym instalatorze anten. Jego nie interesował wygląd instalacji, wolał zastosować puszki naścienne niż przygotowane puszki z osprzętem Legranda na ramkach. A przewody wolaby w listwach na tynku niż pod tynkiem. O przewodzie UTP położonym tylko dla korespondencji między tunerami nawet nie słyszał. A z czaszy satelitki spuścił tylko pojedyńczy przewód, chociaż miał przygotowany kanał z linkami prowadzącymi aż na 8 przewodów. Nie wspominając że maszt antenowy nie został przez niego podłączony do PE, chociaż sam osobiście taką linię wyprowadziłem na strych i zostawiłem ze sporym zapasem. Dlatego, nie uważam nikogo tylko z racji wykonywanego zawodu za gorszego lub lepszego fachowca. Wykonana robota świadczy o "fachowości" danej osoby, a nie tytuły. I najważniejsza rzecz- elektryk, jeżeli chce być dobry w tym co robi, musi się wiecznie uczyć, jeżeli się zdecydowałem na instalacje w budownictwie - to muszę cały czas sprawdzać w prasie fachowej, katalogach produentów co nowego się pojawia, i jak to się "je", aby przy kolejnym zleceniu nie stanąć jak "kołek", bo inwestor "wymyślił nowy bajer".

podpisuje sie rowniez pod tym co napisales.

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1518938

Czy to prawda ??

Nie dawaj peszli - zbędny kłopot z głębszymi bruzdami itd. a ostatecznie i tak to nie pomoże... Jeżeli kabel zakręca nawet tylko raz lub dwa pod kątem zbliżonym do prostego to nie będziesz w stanie przeciągnąć nowego kabla...

Co do jakości przesyłu w kablu telekomunikacyjnym to jak już słusznie ktoś zauważył większe znaczenie ma wzmacniach niż wiek a nawet stan kabla...

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1519499

• 3 months później...

Witam,

Troszkę odświeżę, na jaką odległość można kłaść przewód koncentryczny. Chciałbym w niedalekiej przyszłości zakupić satkę, rozdzielić ja u siebie w domu na dwa lub trzy odbiorniki i na jeden odbiornik w domu rodziców który oddalony jest o jakieś 60m od mojego. Czy to ma jakiś sens czy gra nie warta zachodu. Dodam ze kabel chciałbym zakopać a pomiędzy nami jest wspólny ogródek.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1720188

Witam,

Troszkę odświeżę, na jaką odległość można kłaść przewód koncentryczny. Chciałbym w niedalekiej przyszłości zakupić satkę, rozdzielić ja u siebie w domu na dwa lub trzy odbiorniki i na jeden odbiornik w domu rodziców który oddalony jest o jakieś 60m od mojego. Czy to ma jakiś sens czy gra nie warta zachodu. Dodam ze kabel chciałbym zakopać a pomiędzy nami jest wspólny ogródek.

Pozdrawiam

Nie warto. Odpowiedni kabel (ziemny - żelowany) będzie bardzo kosztowny (o zwykłym możesz zapomnieć).

Dodatkowo będzie potrzebny wzmacniacz sygnału.

Prościej i taniej będzie zrobić osobną antenę na domu rodziców.

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1720502

Co do tel. to lepiej mieć tylko komórki, rozmowy są takie tanie, jest tyle bezpłatnych min. w abonamencie, że ja jak na tej reklamie ery "co to jest??? ;)-na gniazdko w ścianie"

Co do dzielenia sygnały C+ - to jest to kradzież i jest to karalne - ale da się zrobić, bo na tym polega shering.

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1720569

Prosze napiszcie co sądzicie o położeniu pod tynkiem przewodów do głośników mam awersje do leżących pod ścianami kabli do głośników (i innych także)

wiem że z czasem systemy kina domowego bedą się rozrastały ale więcej niż 5 7 głośników to chyba nie wymyślą co najwyżej to systemy pogębiające wrażenie ruchu i głębi dżwięku.

https://forum.murator.pl/topic/49913-instalacja-telefoniczna-i-tv-w-domu/page/3/#findComment-1720625