marcin_u 15.03.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 No dobra rozjaśnilo i to całkiem całkiem teraz proszę o info jekie kabelki stosować 1. Do sieci komputerowej 2.do sieci TV 3.do sieci tel. 4.prądowe wewnętrzne 5.prądowe zewnętrzne marka,nazwa , firma,itp ??????????????????????????????????????????????????????????????????????? 1- skretka UTP lub FTP (ekranowany) 2- minimalnie RG6 3- YTDY 4x0,5 lub YTKSY 2x2x0,5(nie polecam zwyklych telefonicznych bo linke gorzej sie zarabia)...do alarmu te same przewody ale 6 zylowe. 4- oswietlenie-YDY 3x1,5 gniazda-YDY 3x2,5 (gniazda i uzadzenia z duzym poborem pradu trzeba dobrac do pobieranego pradu) 5-gniazda na budynku YDY 3x2,5...przewody układane w ziemi w zaleznosci co maja zasilac ale generalnie wystarcza przekroj 2,5-4mm i oczywiscie kabel przeznaczony do układania w ziemi(nie polecam ukladania kabli zwyklych podtynkowych ulozonych nawet w rurkach w ziemi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 15.03.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 1- skretka UTP lub FTP (ekranowany) 3- YTDY 4x0,5 lub YTKSY 2x2x0,5(nie polecam zwyklych telefonicznych bo linke gorzej sie zarabia)... ad.1.W warunkach domowych chyba nie ma sensu używać ekranowanego FTP. Są problemy z podłączaniem ekranu żeby to dobrze działało, trzeba gniazda ekranowane. Chyba wystarczy UTP. ad.3.Ja zrobiłem także UTP, tzn. 2 przewody UTP do każdego pokoju i gniazdko podwójne RJ45. W centralnym miejsciu jedne kabelki zarobię wtykami RJ45 8p8c (dla komputera) i podłącze do switcha, a drugie podłącze bezpośrednio do linii telefonicznej przez łączówkę LSA+ 2/10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 15.03.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 ad.1.W warunkach domowych chyba nie ma sensu używać ekranowanego FTP. Są problemy z podłączaniem ekranu żeby to dobrze działało, trzeba gniazda ekranowane. Chyba wystarczy UTP. Popieram FTP w domu to niepotrzebne generowanie dodatkowych kosztów, a w warunkach domowych nic nie wnosi. ad.3.Ja zrobiłem także UTP, tzn. 2 przewody UTP do każdego pokoju i gniazdko podwójne RJ45. W centralnym miejsciu jedne kabelki zarobię wtykami RJ45 8p8c (dla komputera) i podłącze do switcha, a drugie podłącze bezpośrednio do linii telefonicznej przez łączówkę LSA+ 2/10 Można podłączyć podwójne gniazdo (Ethernet + telefon) na jednym UTP, ale jak się ma zbędny grosz lepiej dać dwa. Dodatkowe kabelki zawsze mogą się przydać nie tylko do systemów transmisyjnych ale do systemów, o których nie myśleliśmy podczas instalacji (domofon, system pilotów do TVSAT, czujniki automatyki budynku itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 15.03.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Można podłączyć podwójne gniazdo (Ethernet + telefon) na jednym UTP, ale jak się ma zbędny grosz lepiej dać dwa. Dodatkowe kabelki zawsze mogą się przydać nie tylko do systemów transmisyjnych ale do systemów, o których nie myśleliśmy podczas instalacji (domofon, system pilotów do TVSAT, czujniki automatyki budynku itd.) Z tego co słyszałem to jest to niezalecane - skoki napięcia w sygnale telefonicznym mogą zakłócać Ethernet. Więc jak już to gniazdko pojedyncze i albo krosujemy ethernet albo jak się zmienią potrzeby -telefon. Tak więc dwóch kabelków nie traktowałbym w kategoriach "zbędny grosz", ale "zrobienie zgodnie ze sztuką". Acha, można na jednym kabelku dać gniazdo podwójne ale jako telefon+telefon (np. fax). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 15.03.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Można podłączyć podwójne gniazdo (Ethernet + telefon) na jednym UTP, ale jak się ma zbędny grosz lepiej dać dwa. Dodatkowe kabelki zawsze mogą się przydać nie tylko do systemów transmisyjnych ale do systemów, o których nie myśleliśmy podczas instalacji (domofon, system pilotów do TVSAT, czujniki automatyki budynku itd.) Z tego co słyszałem to jest to niezalecane - skoki napięcia w sygnale telefonicznym mogą zakłócać Ethernet. Więc jak już to gniazdko pojedyncze i albo krosujemy ethernet albo jak się zmienią potrzeby -telefon. Tak więc dwóch kabelków nie traktowałbym w kategoriach "zbędny grosz", ale "zrobienie zgodnie ze sztuką". Acha, można na jednym kabelku dać gniazdo podwójne ale jako telefon+telefon (np. fax). Jedyne co teoretycznie mogło by „zakłócać” to „sygnał dzwonienia”, ale pomiary i praktyka pokazują, że tak nie jest. Więc jeśli ktoś liczy każdy grosz może zastosować takie rozwiązanie, bo będzie działać. Ja nigdy nie stosowałem go w przypadku nowych instalacji, lecz tylko przy konieczności rozbudowy istniejącej. Dotyczy to jednego przewodu i dwóch gniazd, bo jeden przewód i gniazdo uniwersalne ethernet/telefon stosuję bardzo często szczególnie w budynkach mieszkalnych, gdzie inwestor nie chce mieć dużej ilości gniazd na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.03.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 1- skretka UTP lub FTP (ekranowany) 3- YTDY 4x0,5 lub YTKSY 2x2x0,5(nie polecam zwyklych telefonicznych bo linke gorzej sie zarabia)... ad.1.W warunkach domowych chyba nie ma sensu używać ekranowanego FTP. Są problemy z podłączaniem ekranu żeby to dobrze działało, trzeba gniazda ekranowane. Chyba wystarczy UTP. ad.3.Ja zrobiłem także UTP, tzn. 2 przewody UTP do każdego pokoju i gniazdko podwójne RJ45. W centralnym miejsciu jedne kabelki zarobię wtykami RJ45 8p8c (dla komputera) i podłącze do switcha, a drugie podłącze bezpośrednio do linii telefonicznej przez łączówkę LSA+ 2/10 Brawo! http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_oklaski.gif Oby więcej było tak prawidłowo wykonanych instalacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.03.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Można podłączyć podwójne gniazdo (Ethernet + telefon) na jednym UTP, ale jak się ma zbędny grosz lepiej dać dwa. Dodatkowe kabelki zawsze mogą się przydać nie tylko do systemów transmisyjnych ale do systemów, o których nie myśleliśmy podczas instalacji (domofon, system pilotów do TVSAT, czujniki automatyki budynku itd.) Z tego co słyszałem to jest to niezalecane - skoki napięcia w sygnale telefonicznym mogą zakłócać Ethernet. Więc jak już to gniazdko pojedyncze i albo krosujemy ethernet albo jak się zmienią potrzeby -telefon. Tak więc dwóch kabelków nie traktowałbym w kategoriach "zbędny grosz", ale "zrobienie zgodnie ze sztuką". Acha, można na jednym kabelku dać gniazdo podwójne ale jako telefon+telefon (np. fax). Jedyne co teoretycznie mogło by „zakłócać” to „sygnał dzwonienia”, ale pomiary i praktyka pokazują, że tak nie jest. Więc jeśli ktoś liczy każdy grosz może zastosować takie rozwiązanie, bo będzie działać. Ja nigdy nie stosowałem go w przypadku nowych instalacji, lecz tylko przy konieczności rozbudowy istniejącej. Dotyczy to jednego przewodu i dwóch gniazd, bo jeden przewód i gniazdo uniwersalne ethernet/telefon stosuję bardzo często szczególnie w budynkach mieszkalnych, gdzie inwestor nie chce mieć dużej ilości gniazd na ścianie. Jeden przewód UTP wykorzystywany jednocześnie do sieci LAN i telefonów Tak wykonana instalacja LAN ma prawo działać do... pierwszej burzy. Przepięcie mogące wystąpić w instalacji telefonicznej skutecznie uszkodzi urządzenia sieciowe i komputery dołączone do sieci! Ileż to "zbędnego grosza" trzeba poświęcić na dodatkowy, osobny przewód do instalacji telefonicznej? 100 zł? Czy warto za 100 zł ryzykować uszkodzenie komputerów i urządzeń sieciowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 15.03.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Oby więcej było tak prawidłowo wykonanych instalacji! Wystarczy przeczytać uważnie posty GURU, czyli ZBYCHA i wiadomo jak robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 15.03.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Można podłączyć podwójne gniazdo (Ethernet + telefon) na jednym UTP, ale jak się ma zbędny grosz lepiej dać dwa. Dodatkowe kabelki zawsze mogą się przydać nie tylko do systemów transmisyjnych ale do systemów, o których nie myśleliśmy podczas instalacji (domofon, system pilotów do TVSAT, czujniki automatyki budynku itd.) Z tego co słyszałem to jest to niezalecane - skoki napięcia w sygnale telefonicznym mogą zakłócać Ethernet. Więc jak już to gniazdko pojedyncze i albo krosujemy ethernet albo jak się zmienią potrzeby -telefon. Tak więc dwóch kabelków nie traktowałbym w kategoriach "zbędny grosz", ale "zrobienie zgodnie ze sztuką". Acha, można na jednym kabelku dać gniazdo podwójne ale jako telefon+telefon (np. fax). Jedyne co teoretycznie mogło by „zakłócać” to „sygnał dzwonienia”, ale pomiary i praktyka pokazują, że tak nie jest. Więc jeśli ktoś liczy każdy grosz może zastosować takie rozwiązanie, bo będzie działać. Ja nigdy nie stosowałem go w przypadku nowych instalacji, lecz tylko przy konieczności rozbudowy istniejącej. Dotyczy to jednego przewodu i dwóch gniazd, bo jeden przewód i gniazdo uniwersalne ethernet/telefon stosuję bardzo często szczególnie w budynkach mieszkalnych, gdzie inwestor nie chce mieć dużej ilości gniazd na ścianie. Jeden przewód UTP wykorzystywany jednocześnie do sieci LAN i telefonów Tak wykonana instalacja LAN ma prawo działać do... pierwszej burzy. Przepięcie mogące wystąpić w instalacji telefonicznej skutecznie uszkodzi urządzenia sieciowe i komputery dołączone do sieci! Ileż to "zbędnego grosza" trzeba poświęcić na dodatkowy, osobny przewód do instalacji telefonicznej? 100 zł? Czy warto za 100 zł ryzykować uszkodzenie komputerów i urządzeń sieciowych? 15 lat i żadnych uszkodzeń spowodowanych przepięciami. Burzy w tym czasie było paręset ale chyba nie było tej pierwszej Napisałem już nawet opinię na temat przepięć w sieci telekomunikacyjnej, którymi straszysz, ale odpuściłem sobie publikowanie, aby nie wdawać się w niepotrzebną polemikę. Mogę za to podesłać zdjęcia urządzeń podłączonych do sieci, której przewody na odcinku nie całych 2 m biegły wzdłuż przewodów po których przeszła fala przepięciowa od pioruna. Nie było co zbierać. W sąsiednich, co oczywiste, wyidukowało się takie napięcie, że uszkodzone zostały wszystkie urządzenia aktywne. Jak myślisz, który z inwestorów kładzie przewody idące z tego samego pomieszczenia technicznego, do tego samego podwójnego gniazda inną trasą, aby ustrzec się przed skutkami wyładowań atmosferycznych? Jeszcze raz powtarzam, że ja nigdy tak okablowania nie ułożyłem, ale ja tak samo zapewne jak i Ty, kupuję UTP za 30 groszy netto. Co mają powiedzieć ci którzy płacą ponad 1zł? Zawsze każę kłaść osobno bo wolę mieć 6 żył na dużo niż 1 za mało. Są jednak przypadki gdzie dołożenie dodatkowego kabla jest nie możliwe i wtedy nie ma wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 15.03.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Oby więcej było tak prawidłowo wykonanych instalacji! Wystarczy przeczytać uważnie posty GURU, czyli ZBYCHA i wiadomo jak robić. O.K jak to jedno a z czego to drugie . Nie chcę się znaleźć w sytuacji ,że przyjdzie magic i położy instalację tnąc sobie koszty i kładąc badziew . Dlatego pytam .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.03.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 15 lat i żadnych uszkodzeń spowodowanych przepięciami. Burzy w tym czasie było paręset ale chyba nie było tej pierwszej Napisałem już nawet opinię na temat przepięć w sieci telekomunikacyjnej, którymi straszysz, ale odpuściłem sobie publikowanie, aby nie wdawać się w niepotrzebną polemikę. Mogę za to podesłać zdjęcia urządzeń podłączonych do sieci, której przewody na odcinku nie całych 2 m biegły wzdłuż przewodów po których przeszła fala przepięciowa od pioruna. Nie było co zbierać. W sąsiednich, co oczywiste, wyidukowało się takie napięcie, że uszkodzone zostały wszystkie urządzenia aktywne. Jak myślisz, który z inwestorów kładzie przewody idące z tego samego pomieszczenia technicznego, do tego samego podwójnego gniazda inną trasą, aby ustrzec się przed skutkami wyładowań atmosferycznych? Jeszcze raz powtarzam, że ja nigdy tak okablowania nie ułożyłem, ale ja tak samo zapewne jak i Ty, kupuję UTP za 30 groszy netto. Co mają powiedzieć ci którzy płacą ponad 1zł? Zawsze każę kłaść osobno bo wolę mieć 6 żył na dużo niż 1 za mało. Są jednak przypadki gdzie dołożenie dodatkowego kabla jest nie możliwe i wtedy nie ma wyjścia. Tomek, ja nikogo nie straszę, tylko staram się uświadomić. Dla mnie, to możesz sobie pisać co chcesz. Wiadomo, że jak piorun uderzy w instalację elektryczną tuż obok domu, to spalą się wszystkie urządzenia. Ty mieszasz pojęcia. Piszesz o bezpośrednich wyładowaniach atmosferycznych, a ja pisałem o drobnych z pozoru przepięciach występujących w sieciach telefonicznych i nie spowodowanych bezpośrednimi, a odległymi wyładowaniami atmosferycznymi i nie tylko. Urządzenia telefoniczne są zabezpieczone przed takimi drobnymi przepięciami, ale czułe urządzenia sieci komputerowej nie. Ile zużywa się przewodu na instalację telefoniczną w domu (nawet dużym)? 100 m? Kupując nawet po 1,5 zł mb wydamy raptem 150 zł. O jakich oszczędnościach tu mówimy? Nie bardzo rozumiem, co i komu chcesz udowodnić takimi wywodami. Dodam jeszcze, że ja nie układam u klientów instalacji telefonicznych i sieci LAN, więc nie zależy mi na tym, aby rozpowszechniać droższe rozwiązania dla większego zarobku. Ja piszę to po to, aby było wiecej dobrze wykonanych instalacji. Jeśli chciałbyś poszerzyć swoją wiedzę odnośnie zabezpieczenia instalacji przed przepięciami, to polecam stronę p. Andrzeja Sowy - autorytetu w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.03.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 No dobra rozjaśnilo i to całkiem całkiem teraz proszę o info jekie kabelki stosować 1. Do sieci komputerowej 2.do sieci TV 3.do sieci tel. 4.prądowe wewnętrzne 5.prądowe zewnętrzne marka,nazwa , firma,itp ??????????????????????????????????????????????????????????????????????? Ad 1. UTP - zwykła skrętka nie ekranowana, ale dobrej firmy np. UC300 firmy Draka Ad 2 i 3. kocentryk np. Tri-Shield 1.13/4.8 AF firmy Draka Tri-Shield 1.13/4.8 AF firmy Draka lub KOKA 709 firmy Hirschmann Ad 4. Do oświetlenia YDYp 1,5 mm2 - 3 lub 4 żyły - wg potrzeb. Do gniazd YDYp 3 x 2,5 mm2 Proponuję przewody w izolacji na 750V (a nie na 500V stosowane przez elektryków dla obniżenia kosztów...) Ad 5. zależy do jakich odbiorników, ale na pewno typu YKY (czyli kabel w czarnej izolacji) 3 x od 1,5 do 2,5 mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 15.03.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dzięki o to mi chodzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 16.03.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 DISA jest fajna ale .... w moim przypadku kosztowała mnie zbyt dużo nerwów i musiałem ją wyłączyć. Miałem dość narzekania rodziny (głownie) i znajomych, że dzwoniąc do mnie muszą płacić za „impuls”, nawet jak nie ma nas w domu i nikt nie odbierze. Ale sknerusy Teściowa w podliczeniu miesięcznym miała ponad 150 nieudanych podejść Ja tam się tym nie przejmowałem, ale naciski były. Ot taki pomysł - nie wiem czy realizowalny bo się nie znam na centralach. Może da się ją (tj. centralę a nie teściową ) wyłączać czy przełączać w tryb nieodbierania? Wtedy dało by się to podłączyć do alarmu w którym zdefiniowane dwa tryby uzbrajania - taki że jest ktoś w domu i taki że nikogo nie ma. Przy włączaniu alarmu w trybie "nikto nie je doma" centralka byłaby wyłączana/dezaktywowana - teściowa by dzwoniła - centralka by nie odbierała - teściowa by nie płaciła za odsłuchanie komunikatu - w końcu zrozumiałaby jakiego ma mądrego zięcia i wszyscy żyliby długo i szczęśliwie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jsc 06.04.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Obudziałam się z problemem i póki co mam totalny mess w głowie. Witaj Nefer . Myślę że trzeba w pierwszej kolejności dowiedzieć się czy i jak będziesz miała internet i oczywiście jak szybki. Jeśli z tpsa to wiadomo że musisz mieć linię analogową i wtedy jedna wystarczy. Obecnie produkowane centrale Slican mogą mieć wbudowane łącza Voip a koszt numeru miejskiego takiego Voipa to naprawdę grosze ( no może zł ale za cały rok ). Jak już będziesz wiedziała jaki to internet to podeślę Ci rozwiązanie. Co do sieci komputerowej to się nie wypowiadam. Jam mam wifi bo kto na etapie budowy ścian przewidzi gdzie zainstalować wszystkie gniazdka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 07.04.2006 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 kto na etapie budowy ścian przewidzi gdzie zainstalować wszystkie gniazdka. Pozdrawiam Pokoje dziecinne - 4 gniazdka rj45 (można podłączyć pod nie również telefon) Sypialnia - 3 gniazdka (do laptopów + telewizor, a raczej kiss pod nim) Pracownia: 6 gniazdek Kuchnia: 1 gniazdko pokój dzienny: 2 gniazdka w mijescach przewidzianych na "sprzęt". krosownica i wyprowadzenia - wszystko w kanciapie "serwerownia" Reszte, jeśli będzie trzeba, dostawię z wifi, choć pewnie niechętnie jsc - można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jsc 07.04.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Od każdego gniazdka komputerowego powinieneś prowadzić osobny przewód jeśli chcesz oczywiście wybudować tą sieć zgodnie ze sztuką, po stronie serwerowni patchpanel (jeśli tak się to pisze). Nie mały koszt. Oczywiście można ale pamiętać też trzeba aby przewody komputerowe nie były obok telefonicznych , obok alarmowych , obok zasilających. Można tylko po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 07.04.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Od każdego gniazdka komputerowego powinieneś prowadzić osobny przewód jeśli chcesz oczywiście wybudować tą sieć zgodnie ze sztukąDokładnie tak jest. Ja nie piszę, co zrobię, tylko co zrobiłem. po stronie serwerowni patchpanel (jeśli tak się to pisze). Nie mały koszt.Zgadza się. Oczywiście można ale pamiętać też trzeba aby przewody komputerowe nie były obok telefonicznych , obok alarmowych , obok zasilających. Można tylko po co ?A co im wszystkim przeszkadza być razem? Fizyka nie zabrania, przesąd jaki czy co? Koszt? bo ja wiem? kabel nie jest taki drogi (wyszło mi chyba z 500 metrów). od strony krosownicy to betka, bo same końcówki. Najdroższe w całości są gniazdka. Do obu potrzebny switch/router. koszt różny zależny od portfela. wifi: - karta(y) po ~80 pln za sztukę. klasycznie: - kable 300 pln - patchpanel 24 porty (czyli razem z telefonami) 200 pln - gniazdka - 40 pln (dwa porty w gniazdku) - karta sieciowa - ~20 pln zalety wifi: - szybkość zestawiania - wygoda w użyciu (szczególnie lapy) - bezinwazyjny montaż zalety klasycznej sieci - szybkość!!! - możliwość dzielenia sieci z telefonami (ostatnio i tak dominują bezprzewodowe, więc argument reoszkę przestarzały ) - bezpieczeństwo - bezawaryjność wady wifi - szybkość (bez znaczenia gdy odbiorników sieci jest < 3) - słabe (mimo wszystko) bezpieczeństwo [a dla tańszych rozwiązań fatalny poziom] wady klasycznej: - brak ustawności (kabel/gniazdko) - brak możliwości prostej rozbudowy (a liczba podłączanych urządzeń będzie wzrastać) - kable gdzieś musza leżeć, więc jak nie pod tynkiem to lipa Różnica w cenie przy większej ilości odbiorników zaciera się. Wolę ethernet, choć wifi ma niezaprzeczalnie pare fajnych zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.04.2006 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Ciągle czytam, czytam i baaaaardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc - nawet taki laik jak ja rozumie coraz więcej. Jesteście KOCHANI. Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jsc 03.06.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 I tak oto skończył się problem telefonów , komputerów i telewizji w domu. Oby wszystko było takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts