_ZBYCH_ 10.04.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Co do dzielenia sygnały C+ - to jest to kradzież i jest to karalne - ale da się zrobić, bo na tym polega shering. Dzielenie kodowania cyfry nie jest kradzieżą i nie jest karalne - pod warunkiem dzielenia w ramach lokalu (np. domu czy mieszkania). Sharing (czyli w skrócie udostępnianie ze swojej karty np. Cyfry+ parametrów umożliwiających dekodowanie sygnału) poza lokal (czyli przez sieć internet) jest nielegalne. Ale tu nie było pytania o sharing, tylko o puszczenie sygnału z anteny satelitarnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.04.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Prosze napiszcie co sądzicie o położeniu pod tynkiem przewodów do głośników mam awersje do leżących pod ścianami kabli do głośników (i innych także) wiem że z czasem systemy kina domowego bedą się rozrastały ale więcej niż 5 7 głośników to chyba nie wymyślą co najwyżej to systemy pogębiające wrażenie ruchu i głębi dżwięku. Zamiast przewodów w tynku proponuję położyć w podłodze peszle z pilotem. Później możesz sobie wciągnąć dowolne przewody głośnikowe. Generalnie w mniejszych pomieszczeniach królują zestawy 5 + 1 (prawy + lewy przód, prawy + lewy tył, centralny + bas). W dużych pomieszczeniach dochodzą jeszcze dwa środki (prawy + lewy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtini 12.05.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Witam, 1)Kable UTP maja się schodzić w jedną skrzynkę a w niej (hub lub switch)4 z nich na potrzeby sieci komputerowej1 telefon Do skrzynki idzie 1 UTP z dachu (może być internet radiowy) oraz 1 z drogi (jak sie TPSA kiedyś podłączy). Czy mozna takie okablowanie wykorzystać do cardsplitera? Tam gdzie gniazda z kabelkami UTP pojawia się tez 3 TV (i 3 dekodery)?Czy dekodery mają gniazda na przewód UTP?Czy też dla celów cardsplitera musze położyć kolejne kable UTP? 2) Tam gdzie te 3 TV dać po 2 koncentryki? Jeden TV naziemna, 2 SAT Z góry dzięki za pomocm@rtini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtini 16.05.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Jutro kładzione będą kabelki do TV i skrętka (UTP) Proszę o radę czy instalację od sieci komputerowej mogę też wykorzystać do cardsplliter'a (oczywiście wtedy gdy wypnę kabelek od kompa z gniazdka w ścianie) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 16.05.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Jutro kładzione będą kabelki do TV i skrętka (UTP) Proszę o radę czy instalację od sieci komputerowej mogę też wykorzystać do cardsplliter'a (oczywiście wtedy gdy wypnę kabelek od kompa z gniazdka w ścianie) ??? tak mozna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtini 16.05.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 17.05.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 To ja sie podpinam. Niebawem bede stal przed podobnym problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 17.05.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Jako instalację telewizyjną polecam taką: http://www.dipol.com.pl/img/schemat007x.gif Co do instalacji telefonicznej i sieciowej to najlepiej na skrętce utp (obie) i tylko w gwiazdę, gdzie przewody zbiegają się w jednym miejscu - a tam router, switch i centrala telefoniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jsc 23.05.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Dawno mnie tu nie było. Przeczytałem kilka wcześniejszych postów na temat DISY w centralkach i na temat generowania przez nie kosztów. Sam nie jestem zwolennikiem stosowania tego rozwiązania. Osobiście polecam linie Isdn od dowolnego operatora a do tego 3 MSN lub za tę samą kasę DDI . Centrala Slicana z serii CCT 1668 z kartą isdn . I nie zlecajcie elektrykom rozkładania kabli telefonicznych lecz profesjonalistom sprzedającym centrale. Pozdrawiam Grupę Nieporęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPablo 23.05.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Jutro kładzione będą kabelki do TV i skrętka (UTP) Proszę o radę czy instalację od sieci komputerowej mogę też wykorzystać do cardsplliter'a (oczywiście wtedy gdy wypnę kabelek od kompa z gniazdka w ścianie) ??? Jeśli nie za późno - zastosuj w pokoju gniazdko z podwójnym RJ-45 Masz wtedy podpięcie zarówno do splitera jak i do komputera bez potzreby odpinania/przepinania kabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 24.05.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Kładź śmiało. Ja zrobiłem typową instalację (5 głośnikową) wychodząc z prostego założenia iż wersje kina domowego 5.1 i 7.1 startowały prawie równocześnie, a filmy nagrywają w 5.1... Co do kładzenia kabli to bez peszli, gdyż pozorna jest możliwość ponownego przeciągnięcia nowego kabla. Kable telekomunikacyjne kładłem koło siebie (tzn. sieć, telefon, TV) i nie wiem dlaczego telefon nie mógłby być koło sieciowego - większość i tak stosuje skrętkę ekranowaną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtini 24.05.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jutro kładzione będą kabelki do TV i skrętka (UTP) Proszę o radę czy instalację od sieci komputerowej mogę też wykorzystać do cardsplliter'a (oczywiście wtedy gdy wypnę kabelek od kompa z gniazdka w ścianie) ??? Jeśli nie za późno - zastosuj w pokoju gniazdko z podwójnym RJ-45 Masz wtedy podpięcie zarówno do splitera jak i do komputera bez potzreby odpinania/przepinania kabli Tak też się stało. Spec od elektryki zasugerował, że jak już daje tą skrętkę do kompa to może i do splittera. W ten sposób w 5 punktach mam podwójnie. Zobaczymy za kilka miesięcy jak to wszystko będzie działać. Teraz czekam na fakture ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 17.12.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Tak też się stało. Spec od elektryki zasugerował, że jak już daje tą skrętkę do kompa to może i do splittera. W ten sposób w 5 punktach mam podwójnie. Zobaczymy za kilka miesięcy jak to wszystko będzie działać. Teraz czekam na fakture ..... Ponad rok temu zrobiłem takie rozwiązanie a dopiero parę dni temu przetestowałem. Działa bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 17.12.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Kładź śmiało. Ja zrobiłem typową instalację (5 głośnikową) wychodząc z prostego założenia iż wersje kina domowego 5.1 i 7.1 startowały prawie równocześnie, a filmy nagrywają w 5.1... O ile mi wiadomo to nie jest prawda. 5.1 jest dużo starszy. 5.1 stosuje się w filmach DVD a 7.1 w filmach HD, czyli HDDVD i BluRay. Filmów HD wiele nie ma ale będzie przybywać. Z drugiej strony system 7.1 pewnie nam dobry wzmacniacz "przerobi" ładnie na 5.1 i też będzie ok. Ja pociągnąłem kable 7.1 i po prostu na razie tych od środkowych głośników nie używam bo mam wzmacniacz 5.1. Jak już 7.1 dojrzeje, upowszechni się i stanieje to łatwo się dołączy dodatkowe głośniki. Na 7.1 pewnie jeszcze z rok, dwa trzeba poczekać bo dalej trwa wojna formatów co hamuje rozwój. Jest już promyk nadziei bo już pierwsze odtwarzacze dwusystemowe wypuściło LG i Samsung . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 17.12.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Proszę o radę czy instalację od sieci komputerowej mogę też wykorzystać do cardsplliter'a (oczywiście wtedy gdy wypnę kabelek od kompa z gniazdka w ścianie) ??? Możesz. Możesz też bez wypinania bo LAN potrzebuje dwie pary i spliter też (moim zdaniem nawet jednej bo na gniazdkach kart abonenckich trzy z 4 przewodów są złączone razem. Tak więc po zastosowaniu odpowiednich przejściówek można równocześnie i LAN i splitter jednym kablem podłączyć. Są też splittery bezprzewodowe ale nie wiem jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 13.03.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 A ja mam pytanie z innej beczki. Jak sprawdzic kable czy gdzies nie sa walniete? Raz kladac siec w bloku z kumplami za mocno przybilsimy kabel do sciany i szlak go tam trafil, oczywiscie troche minelo nim obczailismy dlaczego to nie dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 13.03.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 A ja mam pytanie z innej beczki. Jak sprawdzic kable czy gdzies nie sa walniete? Chyba pozostaje obierzyć. Zrobić przedłużkę do miernika i testować każdą żyłę. Inaczej nie będzie pewności. Albo porządnie ułożyć i liczyc że nic się nie popsuło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.08.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.08.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 czy macie jaąś wiedzę na temat działania urządzeń które wpuszczają sygnał tv do sieci ethernet? np: http://sklep.kg.net.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=21331 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.08.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 albo to http://www.slingmedia.com/go/slingbox-pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts