Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja telefoniczna i TV w domu

Recommended Posts

Co do dzielenia sygnały C+ - to jest to kradzież i jest to karalne - ale da się zrobić, bo na tym polega shering.

Dzielenie kodowania cyfry nie jest kradzieżą i nie jest karalne - pod warunkiem dzielenia w ramach lokalu (np. domu czy mieszkania).

Sharing (czyli w skrócie udostępnianie ze swojej karty np. Cyfry+ parametrów umożliwiających dekodowanie sygnału) poza lokal (czyli przez sieć internet) jest nielegalne.

Ale tu nie było pytania o sharing, tylko o puszczenie sygnału z anteny satelitarnej :)

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prosze napiszcie co sądzicie o położeniu pod tynkiem przewodów do głośników mam awersje do leżących pod ścianami kabli do głośników (i innych także)

wiem że z czasem systemy kina domowego bedą się rozrastały ale więcej niż 5 7 głośników to chyba nie wymyślą co najwyżej to systemy pogębiające wrażenie ruchu i głębi dżwięku.

Zamiast przewodów w tynku proponuję położyć w podłodze peszle z pilotem. Później możesz sobie wciągnąć dowolne przewody głośnikowe.

Generalnie w mniejszych pomieszczeniach królują zestawy 5 + 1 (prawy + lewy przód, prawy + lewy tył, centralny + bas). W dużych pomieszczeniach dochodzą jeszcze dwa środki (prawy + lewy).

• 1 month później...

Witam,

1)

Kable UTP maja się schodzić w jedną skrzynkę a w niej (hub lub switch)

4 z nich na potrzeby sieci komputerowej

1 telefon

Do skrzynki idzie 1 UTP z dachu (może być internet radiowy) oraz 1 z drogi (jak sie TPSA kiedyś podłączy).

Czy mozna takie okablowanie wykorzystać do cardsplitera?

Tam gdzie gniazda z kabelkami UTP pojawia się tez 3 TV (i 3 dekodery)?

Czy dekodery mają gniazda na przewód UTP?

Czy też dla celów cardsplitera musze położyć kolejne kable UTP?

2)

Tam gdzie te 3 TV dać po 2 koncentryki?

Jeden TV naziemna, 2 SAT

Z góry dzięki za pomoc

m@rtini

Dawno mnie tu nie było. Przeczytałem kilka wcześniejszych postów na temat DISY w centralkach i na temat generowania przez nie kosztów. Sam nie jestem zwolennikiem stosowania tego rozwiązania. Osobiście polecam linie Isdn od dowolnego operatora a do tego 3 MSN lub za tę samą kasę DDI . Centrala Slicana z serii CCT 1668 z kartą isdn . I nie zlecajcie elektrykom rozkładania kabli telefonicznych lecz profesjonalistom sprzedającym centrale. Pozdrawiam Grupę Nieporęt.

Jutro kładzione będą kabelki do TV i skrętka (UTP)

Proszę o radę czy instalację od sieci komputerowej mogę też wykorzystać do cardsplliter'a (oczywiście wtedy gdy wypnę kabelek od kompa z gniazdka w ścianie)

???

Jeśli nie za późno - zastosuj w pokoju gniazdko z podwójnym RJ-45

Masz wtedy podpięcie zarówno do splitera jak i do komputera bez potzreby odpinania/przepinania kabli

Kładź śmiało. Ja zrobiłem typową instalację (5 głośnikową) wychodząc z prostego założenia iż wersje kina domowego 5.1 i 7.1 startowały prawie równocześnie, a filmy nagrywają w 5.1...

Co do kładzenia kabli to bez peszli, gdyż pozorna jest możliwość ponownego przeciągnięcia nowego kabla.

Kable telekomunikacyjne kładłem koło siebie (tzn. sieć, telefon, TV) i nie wiem dlaczego telefon nie mógłby być koło sieciowego - większość i tak stosuje skrętkę ekranowaną...

Jutro kładzione będą kabelki do TV i skrętka (UTP)

Proszę o radę czy instalację od sieci komputerowej mogę też wykorzystać do cardsplliter'a (oczywiście wtedy gdy wypnę kabelek od kompa z gniazdka w ścianie)

???

Jeśli nie za późno - zastosuj w pokoju gniazdko z podwójnym RJ-45

Masz wtedy podpięcie zarówno do splitera jak i do komputera bez potzreby odpinania/przepinania kabli

Tak też się stało.

Spec od elektryki zasugerował, że jak już daje tą skrętkę do kompa to może i do splittera. W ten sposób w 5 punktach mam podwójnie. Zobaczymy za kilka miesięcy jak to wszystko będzie działać.

Teraz czekam na fakture .....

• 6 months później...
Tak też się stało.

Spec od elektryki zasugerował, że jak już daje tą skrętkę do kompa to może i do splittera. W ten sposób w 5 punktach mam podwójnie. Zobaczymy za kilka miesięcy jak to wszystko będzie działać.

Teraz czekam na fakture .....

Ponad rok temu zrobiłem takie rozwiązanie a dopiero parę dni temu przetestowałem. Działa bez zarzutu :)

Kładź śmiało. Ja zrobiłem typową instalację (5 głośnikową) wychodząc z prostego założenia iż wersje kina domowego 5.1 i 7.1 startowały prawie równocześnie, a filmy nagrywają w 5.1...

O ile mi wiadomo to nie jest prawda. 5.1 jest dużo starszy. 5.1 stosuje się w filmach DVD a 7.1 w filmach HD, czyli HDDVD i BluRay. Filmów HD wiele nie ma ale będzie przybywać. Z drugiej strony system 7.1 pewnie nam dobry wzmacniacz "przerobi" ładnie na 5.1 i też będzie ok. Ja pociągnąłem kable 7.1 i po prostu na razie tych od środkowych głośników nie używam bo mam wzmacniacz 5.1. Jak już 7.1 dojrzeje, upowszechni się i stanieje to łatwo się dołączy dodatkowe głośniki. Na 7.1 pewnie jeszcze z rok, dwa trzeba poczekać bo dalej trwa wojna formatów co hamuje rozwój. Jest już promyk nadziei bo już pierwsze odtwarzacze dwusystemowe wypuściło LG i Samsung :).

???

Możesz. Możesz też bez wypinania bo LAN potrzebuje dwie pary i spliter też (moim zdaniem nawet jednej bo na gniazdkach kart abonenckich trzy z 4 przewodów są złączone razem. Tak więc po zastosowaniu odpowiednich przejściówek można równocześnie i LAN i splitter jednym kablem podłączyć. Są też splittery bezprzewodowe ale nie wiem jak to działa.

• 2 months później...
  • 4 months później...