Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja telefoniczna i TV w domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ufff, ale sie ciezko przebic. Wszyscy juz w pracy i od razu rzucili sie na forum (nie cierpie owczego pedu). Co do pytania, to inni ci juz doradzili. Ale z mojej strony pytanie, czy to nie tobie przypadkiem pani architekt wszystko projektuje i odbiera od wykonawcow i czy nie mialo byc tak swietnie, jak zapewniasz w innym poscie?

PrzemoBDG napisał:
Kładź śmiało. Ja zrobiłem typową instalację (5 głośnikową) wychodząc z prostego założenia iż wersje kina domowego 5.1 i 7.1 startowały prawie równocześnie, a filmy nagrywają w 5.1...

A to ciekawa teoria. I rozumiem że nośniki DVD (na których mamy zwykle 5.1) i Blue Ray (7.1) też startowały prawie równocześnie?

PrzemoBDG napisał:
Co do kładzenia kabli to bez peszli, gdyż pozorna jest możliwość ponownego przeciągnięcia nowego kabla.

Fakt.

PrzemoBDG napisał:
Kable telekomunikacyjne kładłem koło siebie (tzn. sieć, telefon, TV) i nie wiem dlaczego telefon nie mógłby być koło sieciowego - większość i tak stosuje skrętkę ekranowaną...

Większość? Jaka większość? Ja mam zwykłą i nie narzekam. I też nie widzę problemu w pociągnięciu kabla skrętki obok telefonicznego. Co więcej skrętka bardzo dobrze działa jako kabel telefoniczny. W końcu po to kable są skręcone aby wrażliwość na zakłócenia była niska :-). Myślę że można by nawet testować w jednej skrętce LAN i telefon - do LANu dwie pary starczą a do telefonu dowolna z pozostałych dwóch par. Miałem tak zrobione gdy miałem za mało skrętek w ścianach i działało bez zarzutu. Jednak tego akurat nie polecam bo wiadomo że pewniej jest w osobnej skrętce.

tres34 napisał:
Ufff, ale sie ciezko przebic. Wszyscy juz w pracy i od razu rzucili sie na forum (nie cierpie owczego pedu). Co do pytania, to inni ci juz doradzili. Ale z mojej strony pytanie, czy to nie tobie przypadkiem pani architekt wszystko projektuje i odbiera od wykonawcow i czy nie mialo byc tak swietnie, jak zapewniasz w innym poscie?

A komu i na jakie pytanie odpowiadasz?