sofix 12.03.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Witam! Proszę o wskazówki jaka jest bezpieczna odległość od linii napowietrznej WN 110 kV i 220 kV. Mama zamiar kupić działkę gdzie do słupa ( a więc przewodów) będzie z 200 m. Co mówią normy o tych odległościach.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 12.03.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Witam! Proszę o wskazówki jaka jest bezpieczna odległość od linii napowietrznej WN 110 kV i 220 kV. Mama zamiar kupić działkę gdzie do słupa ( a więc przewodów) będzie z 200 m. Co mówią normy o tych odległościach. Pozdr. podobno 15m...ale nie jestem pewny na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 12.03.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Odległosci: * 7,5 metrów od linii średniego napięcia, * 14,5 metrów od linii 110 kV, * 26,0 metrów od linii 220 kV, * 33,0 metrów od linii 400 kV; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 12.03.2006 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Dziękuję za szybkie informacje. Myślę ,że nie będę świecił w ciemnościach, lae ciekaw jestem jak z odbiorem TV. Mam nadzieję, że będzie dane mi sprawdzić to w praktyce tj. we własnym domu.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 16.03.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 [list=] * 7,5 metrów od linii średniego napięcia, Na średnie napięcie nie ma żadnej normy, odległość dowolna. Kiedyś była norma i przewidywała odległość ok. 5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 16.03.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 witam Na średnie napięcie nie ma żadnej normy, odległość dowolna. Kiedyś była norma i przewidywała odległość ok. 5 m. Jak to nie ma?? A normy N SEP-E-003; PN-E-05100-1 czego dotyczą?? Proszę nie wprowadzać innych w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 16.03.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 <blockquote data-ipsQuote="" class="ipsQuote" data-ipsquote-contentapp="forums" data-ipsquote-contenttype="forums" data-ipsquote-contentid="49924" data-ipsquote-contentclass="forums_Topic"><div>A normy N SEP-E-003; PN-E-05100-1 czego dotyczą??</p><p> Proszę nie wprowadzać innych w błąd</div></blockquote> PN-E-05100-1:1998 „Elektroenergetyczne linie napowietrzne. Projektowanie i budowa. Linie prądu przemiennego z przewodami roboczymi gołymi” ta norma już nie obowiązuje. Została uchylona Ustawą o normalizacji z 12.09.2002 r., która weszła w życie 01.01.2003 r. (Dz.U. 2002.169.1386). A o N SEP-E-003 pierwszy raz słyszę (zastrzegam, że nie jestem związany z branżą elektroenergetyczną). Nie wierzysz sprawdź w w/w dzienniku ustaw, Głównym Urzędzie Nadzoru Budowlanego lub np. w http://enormy.pl/ Obecnie na linie średniego napięcia nie ma żadnej normy. I PROSZĘ NIE WPROWADZAĆ INNYCH W BŁĄD ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 16.03.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Proszę nie wprowadzać innych w błąd. :) Sofix pytał się o coś innego...Normy i owszem mówią nam jak szerokie są strefy "ochronne" tzn. w jakiej odległości od lini naziemnej możemy najbliżej stawiać budynek..i owszem dla 110 jest to ~15m.Ale to juz Mu napisaliby w warunkach zabudowy działki./W Jego przypadku nic nie napiszą bo odległość jest za duża:)/ Co do bezpieczeństwa to żadne normy nie reguluja jaki jest wpływ na zamieszkanie w pobliżu linii wysokiego napięcia. :sofix Te dwieście metrów o której piszesz,to kawał odległości,na tyle daleko,że nie powinieneś zawracać sobie siecią wysokiego głowy. Generalnie oprócz wrażeń estetycznych i "buczenia" ze słupa można założyć ,że bezpieczna odleglość to odległość przewracajacego się słupa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 16.03.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Proszę nie wprowadzać innych w błąd. :) I tym optymistycznym akcentem proponuje zakończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 16.03.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 witam PN-E-05100-1:1998 „Elektroenergetyczne linie napowietrzne. Projektowanie i budowa. Linie prądu przemiennego z przewodami roboczymi gołymi” ta norma już nie obowiązuje. Została uchylona Ustawą o normalizacji z 12.09.2002 r., która weszła w życie 01.01.2003 r. (Dz.U. 2002.169.1386). A o N SEP-E-003 pierwszy raz słyszę (zastrzegam, że nie jestem związany z branżą elektroenergetyczną). Nie wierzysz sprawdź w w/w dzienniku ustaw, Głównym Urzędzie Nadzoru Budowlanego lub np. w http://enormy.pl/ Obecnie na linie średniego napięcia nie ma żadnej normy. I PROSZĘ NIE WPROWADZAĆ INNYCH W BŁĄD ! za szybko odpisałem i zapomniałem, że nie jest to forum dla elektryków. Otóż, norma PN-E-05100-1:1998 „Elektroenergetyczne linie napowietrzne. Projektowanie i budowa. Linie prądu przemiennego z przewodami roboczymi gołymi” została faktycznie wycofana jako obowiązująca a w załączniku do ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 7 kwietnia 2004 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 12 maja 2004 r.) nie została przywołana jako obowiązująca. Norma N-SEP-E-003 jest uzupełnieniem normy podstawowej. Idąc dalej, norma obowiązkowa nie jest ale stosowanie rozwiązań w niej zawartych jest najlepszym z możliwych rozwiązań. Budowa linii wg normy z całą pewnością jest lepszym rozwiązaniem niż budowa wg widzimisię kogoś tam. Rozwiązania normowe z całą pewnością obronią się czego nie można powiedzieć o rozwiązaniach wymyślonych na przysłowiowym kolanie. Tak więc masz rację, że norma nie obowiązuje ale z drugiej strony projektowanie i wykonawstwo dalej opiera się na niej. Wprowadzonych w błąd przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 16.03.2006 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Dziękuję kolegom za tak wielkie zaangażowanie w mój problem. Wszystkie wasze wiadomości bardzo mnie ucieszyłu i te z godne z obecną normą i te bez normy , ale gość który miał mi sprzedać tę działkę rozmyślił się gdyż stwierdził, że jednak zaczeka bo nie wiadomo co teraz z tą złotówką i wogóle. Więc jak się okazało problemem dla mnie nie była linia wysokiego napięcia lecz "ptasia grypa" (na którą chorują również kaczki ) Jeszcze raz Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 07.08.2007 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Otóż, norma PN-E-05100-1:1998 „Elektroenergetyczne linie napowietrzne. Projektowanie i budowa. Linie prądu przemiennego z przewodami roboczymi gołymi” została faktycznie wycofana jako obowiązująca a w załączniku do ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 7 kwietnia 2004 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 12 maja 2004 r.) nie została przywołana jako obowiązująca. Norma N-SEP-E-003 jest uzupełnieniem normy podstawowej. Czy ten stan prawny w dniu dzisiejszym jest wciąż ten sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 07.08.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Proszę również o opinie odnośnie dopusczalnych odległości od stacji transformatorowych. Nasza działka jest nieopodal takiej stacji (110/20kV)Jak rozchodzą się szkodliwe fale w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 08.08.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Proszę również o opinie odnośnie dopusczalnych odległości od stacji transformatorowych. Nasza działka jest nieopodal takiej stacji (110/20kV) Jak rozchodzą się szkodliwe fale w takim przypadku?Nie wiem w jakiej odleglosci mozesz budowac dom od stacji ale mam tez linie 110kv i buduje dom w odleglosci 14m od skarjnego przewodu tej lini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 08.08.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Pamiętajmy, że mowa o promieniowaniu elektromagnetycznym bardzo niskiej częstotliwości (50Hz).Więc, jeśli będziemy za blisko silnego źródła (np. kilka metrów od stacji trafo, ale kabel jest już słabym źródłem), możemy spodziewać się:- buczenia słyszalnego w głośnikach sprzętu audio- charakterystycznego poziomego jasnego pasa powoli przesuwającego się pionowo po ekranie w telewizorach- sporadycznych trzasków słyszanych w odbiornikach radiowych (zakłócenia chwilowe wynikające z włączeń/wyłączeń odbiorników w sieci)- postępująca degradacja jakości informacji, zapisanych na nośnikach magnetycznych (jakość filmu na kasecie video pogarsza się z tygodnia na tydzień, nie możemy odczytać z dyskietki pliku, zapisanego tydzień temu, choć możemy odczytać inny plik zapisany wczoraj, coraz więcej bankomatów i czytników kart nie "łyka" naszych kart za pierwszym razem)Dodatkowo, jeśli odległości są baaaaardzo małe, pole magnetyczne skasuje nam wszelkie nośniki magnetyczne (kasety audio i video, taśmy magnetofonowe, dyskietki, niektóre karty bankomatowe - te z czarnym paskiem), no i wtedy zaczną się problemy z dokładnością zegarków mechanicznych (szczególnie tych naręcznych) - namagnesowanie trybików znakomicie zwiększa opory w mechanizmach zegarków, przez co zaczynają się one późnić.Przy jeszcze mniejszych odległościach możemy spodziewać się brzęczenia metalowych przedmiotów (np. łyżeczek w szufladzie w kuchni), no i "świrowania" wszelkiej elektroniki.Uwaga: żaden z tych efektów nie wystąpi przy odległościach większych, niż kilka metrów, tak więc nie ma czego się bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 08.08.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Pamiętajmy, że mowa o promieniowaniu elektromagnetycznym bardzo niskiej częstotliwości (50Hz). Więc, jeśli będziemy za blisko silnego źródła (np. kilka metrów od stacji trafo, ale kabel jest już słabym źródłem), możemy spodziewać się: - buczenia słyszalnego w głośnikach sprzętu audio - charakterystycznego poziomego jasnego pasa powoli przesuwającego się pionowo po ekranie w telewizorach - sporadycznych trzasków słyszanych w odbiornikach radiowych (zakłócenia chwilowe wynikające z włączeń/wyłączeń odbiorników w sieci) - postępująca degradacja jakości informacji, zapisanych na nośnikach magnetycznych (jakość filmu na kasecie video pogarsza się z tygodnia na tydzień, nie możemy odczytać z dyskietki pliku, zapisanego tydzień temu, choć możemy odczytać inny plik zapisany wczoraj, coraz więcej bankomatów i czytników kart nie "łyka" naszych kart za pierwszym razem) Dodatkowo, jeśli odległości są baaaaardzo małe, pole magnetyczne skasuje nam wszelkie nośniki magnetyczne (kasety audio i video, taśmy magnetofonowe, dyskietki, niektóre karty bankomatowe - te z czarnym paskiem), no i wtedy zaczną się problemy z dokładnością zegarków mechanicznych (szczególnie tych naręcznych) - namagnesowanie trybików znakomicie zwiększa opory w mechanizmach zegarków, przez co zaczynają się one późnić. Przy jeszcze mniejszych odległościach możemy spodziewać się brzęczenia metalowych przedmiotów (np. łyżeczek w szufladzie w kuchni), no i "świrowania" wszelkiej elektroniki. Uwaga: żaden z tych efektów nie wystąpi przy odległościach większych, niż kilka metrów, tak więc nie ma czego się bać.Czyli budujac dom w odleglosci 14 metro od lini moge bc spokojny? Czy moje i rodziny bezpieczenstowo w ogrodku jest niezagrozone(jakies przebica produ lub silne pole w tym odcinku 14 metrowym?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 08.08.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Spoko całkowicie. Jedyne "efekty uboczne", które będą Ci przypominać o tym, że w ogóle coś takiego w pobliżu masz, to "trzeszczenie" izolatorów na słupach w czasie deszczu lub przy opadach śniegu (bardzo ciche - w deszczu raczej ciężko będzie się ich dosłuchać, bo deszcz hałasuje, natomiast w zimie, jak jest cichutko i pada puszek, może być słychać coś takiego, jakby któryś sąsiad skwarki na patelni podsmażał - mniam ). Trzaski spowodowane są oczywiście malutkimi przebiciami, jakie tworzą się na powierzchni wilgotnych izolatorów na słupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 08.08.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Spoko całkowicie. Jedyne "efekty uboczne", które będą Ci przypominać o tym, że w ogóle coś takiego w pobliżu masz, to "trzeszczenie" izolatorów na słupach w czasie deszczu lub przy opadach śniegu (bardzo ciche - w deszczu raczej ciężko będzie się ich dosłuchać, bo deszcz hałasuje, natomiast w zimie, jak jest cichutko i pada puszek, może być słychać coś takiego, jakby któryś sąsiad skwarki na patelni podsmażał - mniam ). Trzaski spowodowane są oczywiście malutkimi przebiciami, jakie tworzą się na powierzchni wilgotnych izolatorów na słupie.slup jest jakies 200-250m dalej,ale zaznaczam i tu sa ciagle boje, mam obawy,czy na tym odcinku od lini do domu 14m (tu mam ogrod) jest bezpiecznie czy moge zrobic dziecku piaskownice czy jakies oczko wodne z rybkami i nic nie bedzie grozic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 08.08.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 No to jedynie zerwanie kabla może Ci zagrozić - ale pod warunkiem, że upadnie niezbyt daleko od Twojej działki.Ale: przypadków zerwania linii zbyt często się nie odnotowuje - znacznie częstsze są np. potrącenia pieszych na pasach.Tak więc na Twoim miejscu raczej bałbym się samochodów podczas przechodzenia przez jezdnię, niż tej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 08.08.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 No to jedynie zerwanie kabla może Ci zagrozić - ale pod warunkiem, że upadnie niezbyt daleko od Twojej działki. Ale: przypadków zerwania linii zbyt często się nie odnotowuje - znacznie częstsze są np. potrącenia pieszych na pasach. Tak więc na Twoim miejscu raczej bałbym się samochodów podczas przechodzenia przez jezdnię, niż tej linii.Dzieki bardzo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts