Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość od linii WN 110 kV

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzeczywiście chyba przesadziłem z tymi kilowoltami.

Jest to raczej linia 110kV. Niestety, na słupie nie ma tabliczki informacyjnej.

A nad budynkiem około 5m. Budowane w latach pięćdziesiątych. Ciekawe co pierwsze, linia wys.napięcia, czy budynek. Dziś zapewne by to nie przeszło.

:wink: .

• 2 months później...
  • 10 months później...

Z przepisów prawa jestem kiepski, więc poruszę kwestię zdrowia. Sam jestem wyjątkowo przewrażliwiony na tym punkcie i kiedy okazało się , że obok wymarzonego mieszkania stoi słup WN to zwątpiłem. Pracuję jako przedstawiciel medyczny i na powierzonym mi terenie jest elektrownia Rybnik (jedna z większych w kraju). Nietrudno się domyśleć , że pola dookoła elektrowni usiane są słupami WN. Zapytałem lekarzy, którzy opiekują się tym terenem. Żaden z nich nie obserwował szkodliwości WN na tamtejsza populację. Jeden (lekarz medycyny zawodowej, największe doświadczenie) stwierdził jednoznacznie, że bliskość słupów WN nie ma żadnego wpływu na zdrowie. Ciekawostką niech będzie to , że w tych okolicach mieszkają i lekarze, a w bliskiej odległości od słupów wybudował się dyrektor elektrowni ( stać by go było pewnie na działkę w centrum Warszawy:).

Co do spiskowej teorii , to zapewniam ,że żaden z doktorów nie chciał mi sprzedać działki :)

Poza tym gdyby to pole było takie fe, to siadałyby na tych drutach ptaki? Przecież później powinno im się w głowie przewracać skoro kierują się polem magnetycznym, a jednak nie błądzą. Czytałem , że nawet zdarza im się budować tam gniazda, ale na tym się nie znam...

• 1 month później...

Witam,

Chciałbym się was zapytać jakiego napięcia jest linia przedstawiona na tym zdjęciu:

Czy odległość linia od budynku jest bezpieczna?

http://www.janpul.pl/images/oferta/zabki_patio/dz012.jpg

http://www.janpul.pl/images/oferta/zabki_patio/dz008.jpg