tidia 12.03.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 WitamMam takie troche dziwne pytanie.Otóz myśle nad zagospodarowaniem pomieszczenia o pow 50m + takie samo poddasze.Pomieszczenie to dobudowa do istniejącego domku jednorodzinnego.Ma tam byc wiekszy salon +kuchnia+@pokoje na poddaszu I łazienka. No i potrzebny mi jest jakis system ogrzewania??Dodam tylko ze: Budynek jest ocieplony 5cm styropianuGrubosc muru ok 40 cmOkna plastikowe 2 na parterze +drzwi wejsciowe i 3 na poddaszu wielkość ok 1,2X1,1m. Jaki jest problem?Otóż nie mam tam ani kotłowni ani komina.Wiec praktycznie CO odpada.Chyba ze dobudować lub postawic komin.ale przy pomieszczeniu o wym 5m X 10m i wysokosc 3m to nie ma zbytnio gdzie. Na poddaszu mam juz kominek(wkład kominkowy o mocy 14kw).Mysle nad przestawieniem go centralnie na dól i rozprowadzenie ciepla rurami+turbina??Nie wiem czy to spełni moje oczekiwanie??A wode ciepla też wolałbym mieć z CO??? Myslałem też nad kupnem pieca 2 funkcyjnego ale i tak potrzebny mi komin?chyba ze słyszalem ze sa piece ktore nie potrzebuja komina tylko sam wklad kominowy?slyszal pan cos o tym? A moze ogrzewanie elektryczne?Taryfa nocna w energetyce Ale znow tu nie wiem jakie sa tego koszta.?instalacji ,pieca? no i najważniejsze eksploatacji? A moze macie jakiś ciekawy pomysł??moze jakies linki do stron gdzie moglbym cos wyczytać? Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz! Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49927-problem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 12.03.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Więc tak rozwiązanie z kominkiem jest dobre ale tylko z wkładu z płaszczem wodnym (można mieć wtedy zwykłe grzejniki i ciepłą wode) bo rury i turbiny na ciepłe powietrze to kiepski pomysł.Bądź można postawić komin z zewnątrz z rury kwasówki i postawić piec gazowy (te wewnętrzne z wyglądu przypominaja lodówke i nie są uciążliwe).W sumie sprawa nie jest ciężka. Prosze przejrzeć oferte jakieś firmy i napewno coś Pani wybierze.Pozdrawiam pa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49927-problem/#findComment-1070821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts