Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam takie troche dziwne pytanie.

Otóz myśle nad zagospodarowaniem pomieszczenia o pow 50m + takie samo poddasze.Pomieszczenie to dobudowa do istniejącego domku jednorodzinnego.Ma tam byc wiekszy salon +kuchnia+@pokoje na poddaszu I łazienka.

No i potrzebny mi jest jakis system ogrzewania??Dodam tylko ze:

Budynek jest ocieplony 5cm styropianu

Grubosc muru ok 40 cm

Okna plastikowe 2 na parterze +drzwi wejsciowe i 3 na poddaszu wielkość ok 1,2X1,1m.

Jaki jest problem?Otóż nie mam tam ani kotłowni ani komina.Wiec praktycznie CO odpada.Chyba ze dobudować lub postawic komin.ale przy pomieszczeniu o wym 5m X 10m i wysokosc 3m to nie ma zbytnio gdzie.

Na poddaszu mam juz kominek(wkład kominkowy o mocy 14kw).Mysle nad przestawieniem go centralnie na dól i rozprowadzenie ciepla rurami+turbina??Nie wiem czy to spełni moje oczekiwanie??A wode ciepla też wolałbym mieć z CO???

Myslałem też nad kupnem pieca 2 funkcyjnego ale i tak potrzebny mi komin?chyba ze słyszalem ze sa piece ktore nie potrzebuja komina tylko sam wklad kominowy?slyszal pan cos o tym?

A moze ogrzewanie elektryczne?Taryfa nocna w energetyce Ale znow tu nie wiem jakie sa tego koszta.?instalacji ,pieca? no i najważniejsze eksploatacji?

A moze macie jakiś ciekawy pomysł??moze jakies linki do stron gdzie moglbym cos wyczytać?

Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz! Tomasz

https://forum.murator.pl/topic/49927-problem/

Więc tak rozwiązanie z kominkiem jest dobre ale tylko z wkładu z płaszczem wodnym (można mieć wtedy zwykłe grzejniki i ciepłą wode) bo rury i turbiny na ciepłe powietrze to kiepski pomysł.

Bądź można postawić komin z zewnątrz z rury kwasówki i postawić piec gazowy (te wewnętrzne z wyglądu przypominaja lodówke i nie są uciążliwe).

W sumie sprawa nie jest ciężka. Prosze przejrzeć oferte jakieś firmy i napewno coś Pani wybierze.

Pozdrawiam pa

https://forum.murator.pl/topic/49927-problem/#findComment-1070821