Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

No i raz jeszcze - gaz czy pr?d??

Wybieram ogrzewanie:  

133 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybieram ogrzewanie:

Recommended Posts

Jeszcze nie zaczęliśmy budować, ale już wiemy, że będzie to gaz :(

Moi znajomi swój dom ogrzewają tylko prądem. Dwa dni temu mieli awarie dostawy prądu w całej wsi. Ciemności sa nawet miłe ( mozna wszędzie porozpalać świece) gorzej z temperaturą.Teraz myślą co zrobić aby się zabezpieczyć przed nastepną awarią i zimnicą w domu. Ja osobiście gazu się boję , wolałabym prąd. Jedyne co mnie przekonuje to miny w\w znajomych kiedy dostają rachunek za ogrzewanie tak dla mnie bezpiecznym prądem.

Pozdrawiam

A czy wzięłaś pod uwagę fakt, że praktycznie żadna nowoczesna instalacja obojętnie czym zasilana nie działa bez prądu?

Jeśli więc nie masz kominka to będzie Ci zimno tak czy inaczej.

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jezu, ale się kłócicie! Wystarczy zajrzeć do ostatniego Muratora - są tam statystyki kosztów ogrzewania różnymi źródłami energii. Wynika z tego ewidentnie prąd jako najdroższy, niewiele tańszy gaz z butli, potem olej, gaz ziemny i inne (węgiel drewno).

Ale koszt instalacji ogrzewania elektrycznego jest też znacząco niższy od pozostałych. Liczyłem to na swój dom i inwestycja w inne niż elektryczne ogrzewanie zwróciłaby mi się po kilku (do 10) latach. Dlatego na takie się decyduję - czy słusznie dam Wam znać za rok po przyszłym sezonie grzewczym.

Najdroższy prąd jest owszem w Warszawie - w kraju ceny są dramatycznie niższe - jak napisano w muratorze małymi literkami pod wykresem nawet prawie o 100% (14gr/kWh w Opolu). Poza tym w artykule liczono koszty dla sporego zużycia (18 000 kWh), w przypadku instalacji wspomagajacej kominek lub w lepiej docieplonym domu sytuacja się zmieni (choć nie tak bardzo jak w przypadku mieszkania w innym rejonie kraju).

cudka,

przy braku prądu piec gazowy, a tym bardzie elektryczna pompka c.o. również nie działają - pamiętaj o tym,

oczywiście można to wsyzstko podłączyć do jakiegoś większego UPSa i będzie grało (inna sprawa, kto tak rzeczywiście robi), elekt. ogrzewania do UPSa a nawet generatora prądu już się nie podłączy,

na kłopoty z prądem zimą pozostaje jedynie kominek (też UPS by się przydał, by w co większym domu rozdmuchać ciepło po wszystkich pokojach)

co do rachunków,

no cóż, na te za gaz też ludzie wielkie oczy robią - niektórzy nawet z tego powodu przechodzą na wegiel, wszystko jest względne.

Bezwzględnie natomiast gaz ziemny z pewnością jest tańszy od prądu. Jednak gdy go nie ma propan z butli jest ciut droższy w ekspoloatacji od drugiej taryfy za prąd (MarcinU; tak na wykresach z Muratora, jak i na wykresach z... BP GAZ). Powiedzmy sobie, że ogólnie grzanie prądem przy postawieniu na II taryfę jest porównywalne z propanem w ekspolatacji. Jednak w kosztach inwestycji już ogrzewanie prądem jest z pewnością tańsze.

Tak mi się zdaje, że to powyżej to fakty.

A decyzję i tak każdy podejmie własną.

pozdrawiam

i każdemu życzę przede wszystkim, by nie brakowało na rachunki :-)

Robert

Prawie bym sie zgodzil z tym wszystkim co piszesz bilbo wyzej ale ja watpie czy policzenie calkowite inwestycji w akumulacyjne ogrzewanie pradem jest tansze od taniej instalacji CO na gaz. Gdyby uwzglednic grubsza wylewke, grubsze kable doprowadzajace, wieksze zapotrzebowanie na moc, specjalne kleje do kafli, wykladzin i parkietow, sterowanie itd to watpie czy udaloby sie zmiescic w 10tys. A tyle kosztuje tania instalacja na gaz.

D.

Pomóżcie jak przeliczyć co mi się badziej opłaca gaz czy prąd a może groszek. Jak to policzyć?

A ile jesteś w stanie lub chcesz płacić za ogrzewanie swojego domu? Nic się nie opłaca zawsze trzeba wydawać, wydawać, naprawiać... ech.

oczywiście, że jak najmniej :lol:

A można tez za darmo i bez schylania się po chrust - wystarczy odpowiednio duża bateria ogniw slonecznych i dom zbliżony standardem do domu pasywnego..

Pytałem u żródła tj. w RE Pruszków i rzekli mi tak (brutto):

taryfa całodobowa - licznik 3-fazowy 2,77 zł /miesięcznie, kWh 0,3892 zł

taryfa niecałodobowa - licznik 3-fazowy 6,28 zł/ miesięcznie,

I taryfa kWh 0,4044 zł, II taryfa kWh 0,2347

+ w kazdej taryfwie 1,40 zł za coś jeszcze

i tak sobie liczę:

wody zużywam prawie 20 m3 na miesiąc, nie wiem ile ciepłej a ile zimnej,(sprawdziłem u teściów zużyli 46% ciepłej a 54% zimnej - spółdzielczym bloku) jeżeli u mnie jest to po połowie to dziennie zużywam 300 litrów ciepłej, ustawioną mam na 45 stopni.

Bojler 140 litrów, ustawiony na 80 stopni da mi 300 litrów wody o temperaturze 42 stopnie, podgrzanie tego na dobę w II taryfie to mniej więcej 3,00 do 3,40 zł; miesięcznie 90,00 do 102,00 zł

latem za gaz ziemny płacę około 120 -140 zł na dwa miesiące, w tym 16 zł stałej opłaty miesięczne, moim zdaniem taka różnica 30-42 zł miesięcznie przemawia za ogrzewaniem wody prądem, bojler kosztuje 500 zł a zegar pewnie z 20zł, punkt elektryczny 40 zł, bezpiecznik 40 zł. Razem koszt instalacji to 600 zł, własnoręzcny serwis rocznie to 32 zł za anodę magnezową.

Ja już się zdecydowałem, ogrzewanie będę miał z kominka, wyżej już liczono koszty instalacji grzewczej na prąd.

może ktoś ma jakies własne obliczenia co do zużycia wody, prądu i/lub gazu?

mam regenerowany lizcnik i puszczę przez niego prąd do CO I CWU, ale wyniki za rok :lol: :o :lol:

• 5 months później...
Czy słyszał ktoś o ogrzewaniu ze zbiornika na gaz ziemny - pojawiły się już pierwsze samochody z zasilaniem na gaz ziemny, więc moze i dom daloby się ogrzać ????

Gaz ziemny do samochodu jest ok. 30 % tańszy od LPG.

Owszem ale gaz ziemny nie daje się utrzymać w formie skroplonej w normalnych warunkach. W temp. powyżej -160C wystepuje tylko w fazie lotnej a jej maksymalny, bezpieczny stopień kompresji to o ile dobrze pamietam 80razy (współczynnik kompresji dla gazu ziemnego skroplonego wynosi ok 600).

W zwiazku z tym zbiornik na gaz ziemny musiałby byc dużo większy albo tankowania dużo częstsze. POza tym o ile się orientuję to w Polsce jest raptem kilka instalacji do kompresji GZ.

Z drugiej jednak strony istnieją już domowe rozwiazania do kompresji GZ na potrzeby tankowania samochodów (koszt w stanach ok 1000 US Dol)

Może coś się zmieni jeżeli żont uzna LNG jako sposób na dywersyfikacje dostaw. Wtedy z pewnością także CNG zyska na popularności.

POdobno wiekszość włoskich taksówek jeździ na CNG.

Darcio, To był raczej CNG. LNG musi być utrzynywany w temp -160C. W samochodzie osobowym jest to raczej nieopłacalne.

Wracając do domów to z tego co wiem istnieją firmy (np Continental gas) które buduja lokalne rurociągi zasilane z instalacji zbiornikowych ale zasilanych LPG. Moje ostatnie inf pochodzą sprzed 2 lat więc może przez ten czas cos sie zmieniło.

"oczywiste" to jest może w przypadku gazu z rury.

Witam natomiast wszystkich miłośników GAZU z ogródkowej butli.

Mamy lato, najlepszy okres by zatankować propan po korzystnych cenach.

Widząc ceny autogazu wygląda na to, że nietrafione były wszystkie głoszone tu prognozy o podwyżkach cen prądu i obniżkach na lpg. Zstanawiam się jakie propozycje cenowe macie u swoich dostawców. W inecie znalazłem jedynie stronę gaspolu gdzie podają zresztą ceny podobne do tego co widzę na stacjach paliw.

1,7pln brutto za litr daje jakieś 29gr za 1kWh a z uwzględnieniem opłat za dzierżawę butli jakieś 32 do 37 gr za 1kWh z propanu.

Ceny prądu nie tylko nie wyglądają przy tym strasznie, ale wręcz zachęcająco.