Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

No i raz jeszcze - gaz czy pr?d??

Wybieram ogrzewanie:  

133 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybieram ogrzewanie:

Recommended Posts

Rysiu. Nie prąd jest tymczasowy tylko zasilanie instalacji grzewczej propanem. Instalacja grzewcza na prąd powinna być zrobiona jako docelowa bo po co wydawać na nią niepotrzebnie kasę jeśli po jakimś czasie mielibyśmy przechodzić na gaz ziemny.

Skoro przy niższych cenach wychodziło, że ogrzewanie propanem nie ma ekonomicznego uzasadnienia to po co obliczać to jeszcze raz przy wyższych cenach.

Grzejąc prądem okna fix nie są potrzebne. GWC też nie jest. Teoretycznie rekuperator warto zamontować ale w praktyce okazuje się, że zyski energetyczne są mizerne.

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jezier, źle sie wyrazilem, zastosowalem skót myślowy - oczywiście, że Propan jest poczekalnia na ziemny a nie prąd. Tak myślalem od początku. Przepraszam.

Cieszę się, że GWC i reku to nie jest konieczność - jakoś do mne nie przemawia, może jestem staroświecki..

Jezier pisaleś, że się zmieścisz w 8000 kWH i ok 2500 pln /rok za grzanie. (O ile dobrze pamietam) To jest akceptowalny poziom wydatków. Prąd na pewno jest konkurencyjny do propanu, ale czy koszty eksploatacji obu są na poziomie akceptowalnym? Bo mala pociecha, że Propan kosztuje tyle co prąd, jeśli oba okazalyby sie jednak za drogie w eksploatacji..

Ktoś gdzieś z kolei liczyl i straszyl, że można wydać 4,5 i 6 tys, to już nie akceptowalny poziom (jak na mnie) i mala pociecha, że na propan wydalbym tyle samo.

Teraz czekam juz chyba tylko na Wasze rachunki, co życie pokaże - czyli ile w praktyce zyżyliście prądu i czy Jezier się zmieścisz w zalożonych 8000 kWh.

Mam nadzieje że się podzielicie (ogrzewający prądem) ta informacja.

KvM, myśle ze masz racje, chyba nie warto, to by laczylo wady obu rozwiazan. Tak sobie tylko myslalem, na wypadek wlasnie gdyby jednak okzalo sie ze prad kosztuje mnie zbyt wiele, to miec mozliwosc zmiany, wstawic piec na groszek i zostac brudasem :D MUsze to przemyslec i sam dojrzec do decyzji.

Pozdrawiam

• 6 months później...
Darcio, To był raczej CNG. LNG musi być utrzynywany w temp -160C. W samochodzie osobowym jest to raczej nieopłacalne.

Ale w domu albo dla kilku domów powinno się opłacać !

Wracając do domów to z tego co wiem istnieją firmy (np Continental gas) które buduja lokalne rurociągi zasilane z instalacji zbiornikowych ale zasilanych LPG. Moje ostatnie inf pochodzą sprzed 2 lat więc może przez ten czas cos sie zmieniło.

Ciekawe czy robili wyliczenia przejścia na LNG. Powinno po kilku sezonach się zwrócić.

Pozwolę sobie odejść od ostatnio poruszanego wątku, a powrócić do pytania z początku forum.

Ja zdecydowałem na ogrzewanie gazem z sieci. Koszt instalacji do domu 120m to 17000zł. (piec kondensacyjny Junkers, pogodówka). Rachunki wyniosły mnie ostatnio ok. 330zł./ miesiąc. Jest to dopiero 1 zima, więc za dużo powiedzieć nie mogę. Muszę dodać, że dom jest nieocieplony i nie grzeję tym piecem c.w.u.

Pozdrawiam

Natomist co do wysokości inwestycji na ogrzewanie prądem oraz kosztów eksploatacji - nie wypowiadam się. Na tym polu oddaję głos tym, którzy na taki typ ogrzewania się zdecydowali.

Jezier pisaleś, że się zmieścisz w 8000 kWH i ok 2500 pln /rok za grzanie. (O ile dobrze pamietam) To jest akceptowalny poziom wydatków. Prąd na pewno jest konkurencyjny do propanu, ale czy koszty eksploatacji obu są na poziomie akceptowalnym?

Musisz do swijego budynku odnieść jakie jest jego zapotrzebowanie cieplne. 8MWh to dobry wynik (czytaj mały). Nie jest łatwo go osiągnać i warto posiedzieć nad tym z architektem lub wybrać odpowiedni projekt.

A i ważne jest w jakim trybie bedziesz mieszkał ... czy stale ktoś jest w domu czy tylko do niego wpadacie na kilka godzin po pracy. To wszystko wpłynie na zapotrzebowanie ciepła do domu.

Cent prady nie sa stałe będą się zmnieniać. Jednak myślę, że prąd w II taryfie bedzie taniał.

mózg mi sie zagotował od tego czytania

sama nie wiem w koncu co wybrac

czy gaz czy prad ......

nie mam ziemnego, moze kiedys bedzie .....

Zapytaj architekta co projektował dom jakie zapotrzebowanie cieplne ma Twój dom. Weź kartkę papieru i spisz sobie ceny inwestycji w konkretne rozwiązanie, obecne ceny nośników i wylicz sobie co ci się lepiej opłaca. Przy niewielkiej róznicy pamiętaj ile "+" masz gdy nie wprowadzasz dodatkowych instalacji do domu .... ale to znowu jest tendencyjne

Kasztanka. Dyskusja chociaż ciągle aktualna straciła trochę na świeżości. Ceny prądu i propanu poszły do góry. Propanu znacznie bardziej.

wykres przedstawia cene propanu w okresie ostatnich 5 lat

czyli oznacza to ze nadal prad jest tanszym rozwiazaniem???

pomimo podwyzki??

twardy orzech ..... oj twardy ......

• 1 month później...
  • 5 months później...
Do niedawna, bywająć często na tym naszym FORUM byłam po stronie ogrzewania prądem (konwektory)+ kominek. Mam mały poniemiecki domek, wyższy niż szerszy, 150 metrów razem z piwnicą. W listopadzie skończylismy go ocieplać. Na razie grzejemy w piecu węglowym. Jest zrobiona instalacja miedziana i grzejniki stare żeliwne + trzy nowe aluminiowe (co do tego - które lepsze - opinie też są podzielone,). Gaz mamy na brzegu dzałki.

Ze względu na koszty inwestycji - przy gazie: przyłącze, kocioł, kotłownia, (nie wiem czy coś trzeba by robić z samą instalacją - to moje pierwsze pytanie), przy prądzie - grzejniki spodobał mi się prąd. Wygodnie. Czysto. Pełna regulacja. Żadnych kotłow, kotłowni itd.

I teraz - namącił jeden taki w głowie, że w moim przypadku (system CO jest, gaz na brzegu diałki) zamnknę gazową inwestycję w 10 tysiącach.... A tą "pradową" to w niewiele mniejszej chyba kwocie.

Krótko mówiąc: ILE KOSZTUJE KOCIOŁ GAZOWY? Przedział cenowy? A "zrobienie" kotłowni (piwnica?). CZy nada się moje CO (rurki)? CO JESZCZE PRZY GAZIE?

Zwariować można, kiedy ma się faceta, który nie ma głowy do takich rzeczy :lol:.

Preferuję gaz... choć pracuję w elektroenergetyce! :lol:

W moich rejonach śląsko-zagłębiowskich jest popularny węgiel. Znajomy wymienił teraz stary piec węglowy na taki retortowy z podajnikiem. Super sprawa, tylko trzeba mieć piwnicę żeby składować worki z eko-groszkiem węglowym. W dodatku jego miasto (Tychy) dużo dopłacało (30%?) do wymiany walcząc z tzw. niską emisją. Wiem, że takie programy są też w innych miastach, chyba Imielinie... Piec tani nie był, ale sam węgiel wychodzi cenowo dobrze, problem to urlop, ktoś musi raz na parę dni wsypać do podajnika, szczególnie zimą.

Gaz. Nęcił mnie prąd, wykresy cen prześledziłem - za moim kolegą notariuszem. On założył ogrzewanie na prąd coś z 5 lat temu - i miał podobne argumenty. A w zeszłym roku właśnie skończyli mu przerabiać instalację na gazową. A ja nie mam takich zarobków jak notariusze. :wink:

• 2 months później...
Gaz. Nęcił mnie prąd, wykresy cen prześledziłem - za moim kolegą notariuszem. On założył ogrzewanie na prąd coś z 5 lat temu - i miał podobne argumenty. A w zeszłym roku właśnie skończyli mu przerabiać instalację na gazową. A ja nie mam takich zarobków jak notariusze. :wink:

To interesujące. Prąd w Poznańskiej Enea podrożał o 1 grosz przez 3 lata. Gaz ziemny w ostatnim roku poszedł do góry o ponad 20% Cena gazu ziemnego wielkimi krokami zbliża się do ceny prądu w taniej taryfie! (teraz jest to ok 16 gr kontra 19gr)

A jeśli uwzględnić koszt abonamentu gazowego cena praktycznie się zrównuje. Za rok dwa gaz wyjdzie w eksploatacji drożej niż prąd w drugiej taryfie jeśli jego podwyżki będą szły dalej w takim tempie.