Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

No i raz jeszcze - gaz czy pr?d??

Wybieram ogrzewanie:  

133 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybieram ogrzewanie:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie, to najprostszy dwupozycyjny przełącznik ten Euoster działa z dokładnością 0,5C tzn jeśli temperatura jest niższa od zadanej o 0,25C to włącza zasilanie (powinieneś w grzejniku ustawić termostat na max), a jeśli jest większa o 0,25 od zadanej to wyłącza dopływ prądu do grzejnika.

I to wszystko. Jeśli grzejniki są mocniejsze niż 8A to potrzebujesz stycznik, który będzie sterowany przez Sterownik. Każdy Elektryk Ci to podłaczy, ja to zrobiłem sam, mimo, że jestem laikiem - działa doskonale. Szukam jednak sterownika, w którym można ustawiać wiecej temepratur niż 4 na jeden dzień.

Obejrzałem ten sterownik. Chyba się na niego nie zdecyduję. Wolę jak temperaturę w pomieszczeniach utrzymują mi cyfrowe termostaty grzejnikowe (dokładność 0,1 stopnia) a nie jeden centralny czujnik temperatury i to niezbyt dokładny. Centralnie będę miał tygodniowo zaprogramowane obniżki temperatur na dwóch różnych strefach o 3,5 stopnia. Dodatkowo ręcznie będę włączał obniżanie temperatury np. przy nieplanowanej ale dłuższej nieobecności.

Dokładnie tak, jak pisze gość - sterownik za niecałe dwie stówki dla każdego pomieszczenia daje spore możliwości sterowania temperaturą i włączeniem/wyłączeniem grzania w ciągu dnia i tygodnia. Podobno też da się je jakoś zbiorczo podpiąć pod PCeta i wtedy zamiast biegać po wszystkich pokojach i programować sterowniki, można to rozwiązać szybko, wygodnie i kompleksowo - może być przydatne szybkie przeprogramowanie np. przed wyjazdem itp. Samo niezależne sterowanie temp. w każdym z pomieszczeń daje w większości domów spore pole do oszczędności energii.

Kominek rozwiazuje moze sprawe braku grzania w I taryfie ale jego brak oznacza albo koniecznosc dogrzewania w I taryfie albo slaby komfort..

Zauważ Dave (mam nadzieję, że nie zapomniałeś), iż Ty również jednak nie zdecydowałeś się na brak kominka. Brak owego urządzenia (używanego oczywiście) oznacza bowiem zarówno w przypadku grzania prądem jak i propanem a także i gazem ziemnym po prostu wyższe koszty ogrzewania domu. W przypadku propanu oznacza również konieczność dotankowywania gazu zimą, gdy jest on niewiarygodnie drogi (nie dotyczy super ocieplonych domów oraz wielkich butli w ogródku).

pozdrawiam

Robert

(grzejący się właśnie przy niesamowicie kosztownym w eksploatacji kaloryferze podłączonym do MPEC) :D

Nic nie jest idealne :-)

Zwłaszcza w przypadku rozwiązań akumulacyjnych z bezwładnością należy się liczyć. Wyobrażam sobie, że w przypadku regularnego używania domu sprawdzić się mogą rozwiązania wynikające z doświadczenia. Tzn. jeżeli z praktyki wiem, że chcę mieć niższą temp. np. na noc, to trzeba grzanie wyłączyć już wcześniej (to akurat dość naturalne w przypadku II taryfy). Poza czynnikiem temperatury można też stosowac kryteria czasowe. A jeżeli chcę mieć ciepełko w łazience o 10:00 (po co wcześniej to nie wiem :lol: ), to tak ustawiam sterownik (temp. i godzina) by na 10:00 w łazience było milutko.

To tylko takie ogólne wyobrażenia. Tematu dokładnie nie rozgryzałem na razie. Wierzę, że można sobie z tym jakoś poradzić. Poza tym sam problem 'obniżania temp. w jakimś pomieszczeniu' mniej mnie interesuje. Ważne, żeby podwyższyć ją z odpowiednim wyprzedzeniem do żądanego poziomu oraz wyłączyć grzanie, gdy nie jest ono już potrzebne.

Jezier - twoje wyliczenia uwazam za poprawne. Sprawnosc 90% jest ok bo kociol ma ja zmienna 88-92% a 100zl kominiarzowi w zupelnosci wystarczy choc sa tacy co biora mniej a w ogole to czyszczenie trzeba stosowac do komina kominkowego a w rure gazowa to on sobie moze zagladac a i tak nic w niej nie znajdzie:-) Gdybym mial komin tylko na gaz chyba w ogole bym nie robil przegladu bo po co ? (prosze nie mowcie o przepisach). Do kosztow twojej inwestycji musisz dodac wieksze zapotrzebowanie na moc i wiekszy zasobnik a do kosztow eksploatacyjnych koszty gotowania. Tylko ze to wszystko pod warunkiem ze rzeczywiscie wystarczy ci 8tys kWh na CO i 3,5tys na CW. Moim zdaniem bedzie ciezko ale czekam na wyniki. Sprawa sterowania nie jest taka prosta i stad moje zastrzezenia jesli ktos mowi ze bedzie grzal 100% w taryfie nocnej. W rzeczywistosci jak bedzie chcial miec komfort to wejdzie na taryfe dzienna a od tego ile jej pociagnie beda zalezec koszty calkowite.

D.

Wpadłem na następujący pomysł.

Trzeba połączyć wyłacznik czasowy ze sterownikiem.

Niekoniecznie trzeba dawać jeden sterownik na jedno pomieszczenie (może być bardziej ekonomiczne łączyć urządzenia), ale do rzeczy. Robimy tak:

Programujemy sterownik tak by tuż przed drogą taryfą w pomieszczeniu było np 22-23 stopnie, potem ustawiamy temp w sterowniku na 20 stopni, grzejniki si e nie włączą w dobrze docieplonym dou nawet przez 3-4h! W ostatniej godzinie dorgiej taryfy znowu odcinamy zasilanie (poprzez zegar sterujący). Temperatura nie powinna spaść więcej niż, 0,5 stopnia w ciągu godziny. potem znowu nagrzewanmy do 22 stopni przed drogą taryfa (13-15) i w ostatniej godzinia wyłaczamy, potem wyłaczamy na noc zależnie od trybu życia 22:30 - 23-30 i nad ranem cykle się powtarza. W ten sposób grzejemy bardzo mało w drogiej taryfie - może 3-4h.

Aha Jezier - w twoich proporcjach taryfy dziennej i nocnej, ktore uwazam za bardzo realistyczne przelicajac po taryfir ZE Wroclaw cena 1kWh wychodzi 0,272 a wiec wiecej niz dla propanu z uwzglednieniem wszystkich dodatkowych kosztow. Ale masz za to nieco tansza inwestycje. Mimo wszytsko polecalbym jednak kominek - on moze wprowadzic duze oszczednosci.

D.

A w Olsztynie tania taryfa jest po 16 gr (pisali o tym w muratorze)...

Z mojego praktycznego doświadczenia wynika, że przy grzejnikach nieakumulacyjnych taryfa droga do taniej ma się 1:4. To nie jest spekulacja, tylko fakt. Jak ktoś nie wierzy zeskanuję fakturę.

Zobaczymy jak będzie w następnym rachunku jak zrealizuję koncepcję opisaną wyżej. Acha moje rachunki za prąd z uwzględnieniem ogrzewania CWU i gotowania na prądzie to ok 80 zł miesięcznie latem. Napisz Dave ile Ty latem zużywasz łącznie prądu i gazu. Ciekawe czy faktycznie oszczędzasz na gotowaniu na gazie ( i ile). Prawdę mówiąc śmiem wątpić byś na ogrzanie CWU i gotowanie żużywał mniej gazu niż za 40 zł.

Moja rodzina jest czteroosobowa, żona pracuje w domu, więc gotujemy sporo. Latem stosunki drogie taryfy do taniej są 1:8.

Gdyby był sterownik, gdzie można ustawić więcej temperatur na dobę (np 7) to zegar nie byłby konieczny, bo wszystko można by ustawić odpowiednio programując temperaturę. Niesety nie widziałem sterownika z taką ilościa programów na dobe. Jak ktoś widział, to niech da znać!

Prz ogrzewaniu akumulacyjnym jest inaczej (proście). Tutaj w pewnym sensie rolę w akumulacji pełni podniesienie temperatury ponad wymagany poziom.

Policzmy:

1 4:30 23C nagrzanie przed drogą taryfą

2 6:00 20C temperatura w drogiej taryfie (3-4h nie powinien się grzejnik włączać.

3 12:00 19,5C wykorzystywanie ostatniej godziny drogiej taryfy

4 13:00 22C ponowne podgrzewanie przed drogą taryfą

5 15:00 20C temperatura w drogiej taryfie (3-4h nie powinien się grzejnik włączać)

6 21:00 19,5C ostatnia godzina drogiej taryfy (grzejnik się nie powinien włączać)

7 22:00 20C grzanie w taniej taryfie - temp optymalna

8 23:00 16-17C obniżenie na noc (godzina zależna od indywidualnyego trybu życia). Jest to schemat dla np Salonu/Kuchni.

Na upartego, aby już było super optymalnie można by jeszcze wstawić temperaturę 20C między 13 - 14:30 (zależnie od czasu w jakim jesteśmy w stanie podwyższyć temp w pokoju do 22C).

Przyjąłem, że temp optymalna to 20C, każdy moż eten schemat dowolnie zmodyfikować dodając lub odejmując. Moja ciepłolubna żona uznała np. 20C t za duzo 19,5 jest ok.

Ciekawy ten schemat grzania ale ja wtrace swoje 3gr: przy gazie nie ma potrzeby w ogole nagrzewania do 23 czy 22 stopni a wyzsza temp. wewnatrz oznacza wyzsze zuzycie energii - trzeba by umiec uwzglednic to w zuzyciu. Inna sprawa to komfort przy takim falowaniu temperatury. Ja nie chcialbym spac w domu gdzie nad ranem jest 23 stopnie... A obnizenie tego to obnizenie temp. w dzien.. Wskutek tego przykladu zaczynam sie utwierdzac w przekonaniu do gazu gdzie sterowanie moge zrobic dowolne tak by temp. byla dopasowana do moich potrzeb a nie wynikala z ustalen ZE. No i oczywiscie otwartym pozostaje pytanie ile energii taki uklad pociagnie w I a ile w II taryfie.

D.

Ja podobnie jak Dave nie jestem zwolennikiem takich dużych skoków temperatury w ciągu dnia. 4-5 stopni. Dlatego nie będę podwyższał temperatury w taniej taryfie aby nie grzać w drogiej. Wolę w pomieszczeniach czasowo nieużywanych (np. nocą w salonie a w dzień w sypialniach) obniżyć temperaturę. Być może zastanowię się nad wyłanczaniem ogrzewania od 11-13 jeśli spadki temperatury będą minimalne. Też wolę komfort od uzależnienia się od taniej taryfy.

Mam podobne do Jeziera zdanie. Ja wyczuwam roznice temp. rzedu 2 stopni i jak mam wieczorem 20-21 a nagrzeje w kominku tak ze mam pozniej w nocy 22 to juz zle sie czuje i ciezko sie spi. Stad musze uwazac zeby nie przedobrzyc z ladowaniem do kominka. Wiem bo to wypraktykowalem. U mnie optymalna temperatura do spania to 20C.

D.

No Dave, jesteś mistrzem jeśli chodzi o palanie w kominku ;-)

Jak ktoś nie lubi zwiększania temperatury w pomieszczecniach w ktoryvh przebywa, to może to robić w pomieszczeniach w których nikogo nie ma. Na pewno w większości przypadków będą to salon i kuchnia między 5-6 godziną rano.

Ja mam zamiar zrealizować tanią taryfę w podłogówce akumulacyjnej, w domu zbliżonym do pasywnego (