kamlotek 06.02.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Mam prośbę. Gregor74, skarbnik powklejajcie nowe fotki. Czekam, zapewne nie tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 09.02.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Halo,czy ktoś to miejsce odwiedza . Być może,ale nikt nic nowego nie pisze . Wiem, że budowa, wykańczanie domu zabiera dużo czasu,ale wklejcie od czasu do czasu parę zdjęć. Ja mam pytanie do skarbnika, w sprawie tych betonowych słupów. Czy miałeś gotowe formy kwadratowe, czy Ci zbijali? I czy koszt takiego słupa mocno rózni się od drewnianego? Zakładając ,że jeden drewniany kosztuje 220zł brutto. Proszę o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 09.02.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 wydaje mi się ze większość pisze we własnych dziennikach, a ponieważ jest zima i nic się nie dzieje to nic nowego się nie pojawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witomark 10.02.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Ja mam pytanie do skarbnika, w sprawie tych betonowych słupów. Czy miałeś gotowe formy kwadratowe, czy Ci zbijali? I czy koszt takiego słupa mocno rózni się od drewnianego? Zakładając ,że jeden drewniany kosztuje 220zł brutto. Proszę o odpowiedz Skarbnik chyba już tu nie zgląda, ale oglądając zdjęcia jego budowy można wysunąć wnioski, że najprawdopodobniej słupy miał szalowane (na jednym z zdjęć widać zdjęte szalunki). Jeśli chodzi o koszt takich słupów, to trzeba by było obliczyć ich objętość i pomnożyć przez cenę metra sześciennego betonu, do tego dodać trochę stali i robociznę, która może być różnie wyceniana w zależności od ekipy. Drugi sposób, to wylewanie ich betoniarką, ale to też pewnie dużo taniej nie wyjdzie, a beton będzie niejednolity, można też zamówić posadzkarzy do wylania tych słupów. Jak widać koszty mogą być różne w zależności od sposobów wykonania, ale wydaje mi się, że w każdym przypadku będzie to drożej niż koszt drewnianych słupów, tym bardziej, że betonowy będzie droższy w wykończeniu, a te drewniane przecież są super, nadają klimatu temu domkowi. Osobiście nie radził bym zmieniać na betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 11.02.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Też uważam,że drewniane są piękne.Jednak boję się wszelkich pęknięć,skręceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 11.02.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Też uważam,że drewniane są piękne.Jednak boję się wszelkich pęknięć,skręceń. W drewnie pęknięcia zawsze się pojawią Ale to jest właśnie cały urok tego domku - te drewniane słupy na ganku robią niesamowity klimat pozdrawiam, kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 11.02.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 piwnica http://img522.imageshack.us/img522/3751/1004473ah2.jpg Witomark, wiem, że to nieładnie, ale strasznie zazdroszczę tej piwnicy Jest super - tyle miejsca można świetnie zagospodarować A ojciec nam mówił, żebyśmy robili piwnicę, a ja rękami i nogami broniłam się i co...... oczywiście wyszło, że tata często ma rację pozdrawiam, kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witomark 11.02.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Szczerze mówiąc też broniłem się przed piwnicą, uważałem że to strata pieniędzy. Historię powstania piwnicy opisałem tutaj:http://forum.muratordom.pl/post2884225.htm?highlight=#2884225 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 11.02.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 my nie moglibyśmy zbudować piwnicy, zbyt podmokły teren, dlatego nie żałuję że jej nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor74 12.02.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Witam Ja też zazdroszczę tej piwnicy, dziś już wiem że i mi by się bardzo przydała. Także nie posłuchałem mądrzejszych którzy mi doradzali zrobienie piwnicy tym bardziej że podniosłem sie znacznie na ścianach fundamentowych i ze zrobieniem piwnicy nie byłoby problemu (ile ja ton piachu musiałem w tą dziure wsypać i zagęścić ). Ale jak to przysłowie mówi pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla... i dopiero trzeci dla siebie Pozdrawiam Skrzatolubów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 12.02.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ja nie żałuję, że nie mam bo nie jesteśmy tak zwaną rodziną rozwojową a co za tym idzie teraz wydaje mi się, że i tak za duży dom wybudowaliśmy Ostatnio zrobiłam szczegółowe pomiary podłóg na poddaszu i wyszło mi ni mniej ni więcej powierzchni całkowitej po podłodze - 139,5 m2... Jednak dla rodzin z dziećmi to jest fantastyczna sprawa. Kuzynka urządzała swoim dzieciom, w takiej właśnie piwnicy, wszystkie imprezy, nie ryzykując demolki w salonie po przejściu dziecięcego tornada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 12.02.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 A ja, też bym chciała, miejsca,gdzie przechowywane byłyby przetwory. Z natury jestem ziemio lubna, lubię siać,pielić. Po prostu ryć w ziemi. Ale u nas,że względu na glinę,byłoby to niemożliwe. Pozdrawiam. A może to i dobrze, parę słabych złociszy zaoszczędzonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 12.02.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Jestem bardzo ciekawa jak kształtują się koszty ogrzewania naszych Skrzatów. Parę osób już mieszka i pewnie mają już rachunki. Byłoby super gdyby zechciały się podzielić tymi informacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witomark 13.02.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Moja sytuacja nie jest chyba za bardzo miarodajna dla innych, gdyż na razie nie ogrzewam góry, chociaż trochę ciepła tam ucieka, za to ogrzewam duże pomieszczenie w piwnicy no i chcąc nie chcąc kotłownię.Temperatura w pomieszczeniu piwnicznym 18-19 stopni, w pomieszczeniach mieszkalnych 22 stopnie. Palę ekogroszkiem i spalam ok 700kg\miesiąc.O tej porze u mnie ekogroszek kosztuje 720zł/tonę, co daje 504zł/miesiąc.Ekogroszek latem jest tańszy, ok 600zł/tonę, i generalnie jego cena zależy od regionu kraju, czyli im bliżej kopalni tym jest tańszy, poza tym wszyscy święci twierdzą, że w świeżym domu (a mój jest b. świeży, nie stał ani sezonu) spala się więcej opału o conajmniej 1/3 i taką mam właśnie nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 13.02.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 U nas całkiem przyzwoicie Od października do końca stycznia łączna kwota do zapłaty za gaz to 1970 zł. Przeliczając na miesiąc wychodzi około 492zł. Grzejemy cały dom, na dole temperatura 22, na górze około 21 stopni W tym rozliczeniu ujęta jest również ciepła woda użytkowa Pozdrawiam, kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 10.03.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Hejka wszystkim Skrzatowcom, Skrzatolubom, czy jak tam Nam Wiosna zbliża się wielkimi krokami, co u Was słychać na budowach i w Skrzacikach? Pozdrawiam wiosennie M. P.S. Pokażcie proszę zdjęcia poddaszy przede mną jeszcze budowa ścianek kolankowych, bardzo chciałabym wiedzieć jak wyglądają Wasze pokoje na górze, ile podnieśliście ścianki kolankowe i jak to się sprawdza. Może jakieś zdjęcia pod skosem z elementem do porównania (człowiek, dziecko w masce spidermana:wink: , krzesło albo "cóś" ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 11.03.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 hej Magduśka:) to może ja pierwsza pokażę pokoje na poddaszu pokój nad salonem - sypialnia http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/4/9/8/43416551_d.jpg pokój nad garażem - królestwo Zośki http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/2/6/1/43416552_d.jpg http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/3/3/4/43416553_d.jpg http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/1/6/4/43416554_d.jpg pokój nad kuchnią - azyl Pietrka http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/5/0/1/43416555_d.jpg http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/6/1/3/43416556_d.jpg Jest fajnie, dzieci są zadowolone, miejsca jest w porządku, ale.........teraz bym się zastanowiła nad jeszcze jednym pustakiem w górę. Wówczas w środku byłoby w 100% rewelacyjnie. Pytanie tylko czy nie zaburzyło by to harmonii i proporcji budynku, które przy naszej obecnej sytuacji są po prostu idealnie wyważone. Przyjedź do nas, zobaczysz, ocenisz i podejmiesz decyzję buziaczki, kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 11.03.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 a ja mam do was pytanko, ile punktów hydraulicznych mieliście w kanalizacji stanu zero? Nie mam pojęcia co mam wyliczyć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 11.03.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Hej Kropecka Czy mówiąc o punktach hydraulicznych masz na myśli odpływy? Jeśli tak to ja mam: 1 odpływ (byczy;) ) do szamba 1 odpływ w kuchni 2 odpływy w "garażu" ( w posadzce - kratka ściekowa i rura setka z przeznaczeniem na jeszcze nie wiem co;) wc, umywalkę...) 5 odpływów w łazience ( wc - fi 100, i fi zwykłe, 50 chyba, pod bidet, umywalkę, prysznic i pralkę) 1 fi bycze odpływ do wyprowadzenia na górę do tego dwa wejścia na wodę w "garażu" - z wodociągów i ze studni Pozdrawiam ciepło M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 11.03.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 kasia w hej Magduśka:) to może ja pierwsza pokażę pokoje na poddaszu Hej Kasia Jesteś, jak zwykle, nieoceniona! Dziękuję za szybką odpowiedź, zdjęcia, rady i zaproszenie W końcu kiedyś przyjadę , tylko te grypy, praca, śniegi, potem znowu grypy... Ale jak mówią - dla chcącego nic trudnego, nie? Pozdrawiam cieplutko M. P.S. Fajnie masz urządzone Zajefajna kolorystyka sypialni Tylko dlaczego w "azylu Pietrka" buszuje Zosiczek?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts