Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C115 SKRZAT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 384
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

hej Skrzatowcy - Ci oryginalni i trochę poprzerabiani :wink:

wrzucam wartości świadectwa energetycznego dla naszego domu :)

Zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną EP (charakterystyka energetyczna budynku określana jest na podstawie porównania jednostkowej ilości nieodnawialnej energii pierwotnej EP niezbędnej dla zaspokojenia potrzeb energetycznych budynku w zakresie ogrzewania, chłodzenia, wentylacji i ciepłej wody użytkowej z odpowiednią wartością referencyjną)

- według wymagań WT 2008 - 153,8kWh/(m2rok)

- budynek oceniany - 150,1kWh/(m2rok)

Zapotrzebowanie na energię końcową EK - 131,3kWh/(m2rok)

pozdrawiam, kasia

• 2 weeks później...

My mamy 3 stopnie do komina nad pomieszczeniem godpodarczym,a 5 stopni do komina nad salonem, co do wyłazu święcie byłam przekonana,że będzie i miał być. Ale puszczenie chłopa do hurtowni,aby zamówił materiały na dach, skutkuje tym,że wszelkie zakupy zostały ograniczone do minimum,aby jak najmniej zapłacić. Przy moim pytaniu ,jak kominiarz będzie wychodził na dach ? Otrzymałam odpowiedz: a Kto mu tam będzie kazał wchodzić? Skoro mój mąż sam postanowił czyścić kominy. Muszę mu przemówić do rozumu,zeby chociaż ławy były, bo będziemy mieli problem z odbiorem :roll:

Pozdrawiam

no właśnie... :roll: Mój szefo ekipy stwierdził, że dach jest płaski :o i szkoda pieniędzy na stopnie i ławy. Powiedział za to, że wystarczy wyłaz. Ciekawe gdzie? :roll: :evil: Powiedziałam mu o oknie w łazience, ucieszył się, powiedział, że może być, tylko uchylne, jak wyłaz. Ja mam już kupione obrotowe. :x Cóż ... Będzie musiał kominiarz sobie radzić 8) Kasia też wypuszcza kominiarza przez obrotowe okno i jest ok. :lol: Może Jej kominiarz jest bardziej postępowy i otwarty, niż mój? :roll: :wink:

Mam nadzieję, że flaszka załatwi sprawę z kominiarzem :wink: 8) Gorzej jak nie... :cry: Tfu tfu! 8)

U mnie:

deska okapowa: 4x20 cm - około 52 mb

Kontrłatki 2,5x5 cm - około 250 mb

Łatki 4x5 cm - około 600 mb

To i cała reszta więźby jest dostosowana do III strefy wiatrowej i IV strefy śniegowej.

(Krokwie przekrój 8x18 cm

Murłaty 14x14 cm

Płatwie koszowe 16x22 cm

słupy ( nogi konia ) 16x16 cm

i jeszcze jakieś jętki 7x18 cm - 6 szt)

A i słupy zewnętrzne: 26x26, ale dali 22x22 cm, bo u mnie z obu stron budynku ( tyłu i przodzie ) na ścianach się opiera, więc zgodnie : cieśle, w tartaku i kierbud stwierdzili, że te 26 cm to naprawdę przesada. Skoro tak mówią... Mam nadzieję że będzie dobrze :roll: 8)

Drodzy Skrzato-budowniczowie :lol: .Mam pytanie ,czy Wy dawaliście czy nie dawaliście taśmę do sklejania membrany?

Mój wykonawca mówi,że to niepotrzebny wydatek. Nie wiem jestem w kropce. Z jednej strony skoro tak mówi,ale z drugiej miałabym więcej pewności,że po jakimś czasie ta membrana nie będzie mi tam falowała pod dachówkami :( .

Proszę o komentarze, z góry dziękuję

Drodzy Skrzato-budowniczowie :lol: .Mam pytanie ,czy Wy dawaliście czy nie dawaliście taśmę do sklejania membrany?

Mój wykonawca mówi,że to niepotrzebny wydatek. Nie wiem jestem w kropce. Z jednej strony skoro tak mówi,ale z drugiej miałabym więcej pewności,że po jakimś czasie ta membrana nie będzie mi tam falowała pod dachówkami :( .

Proszę o komentarze, z góry dziękuję

Witam

Ja taśmy nie dawałem i na razie nie ma takiej opcji by membrana falowała pod dachówkami ;) bo z jednej strony dociska ją dachówka a z drugiej ma oparcie na wełnie mineralnej. Zresztą pamiętam jak jeszcze wełny nie było to membrana była tak naciągnięta że mimo mocnych podmuchow wiatru nieznacznie tylko się odchylala od swojego położenia.

Pozdrawiam wszystkich Skrzatolubów