Darek Opole 15.01.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Tak mam szczelnie zamknięty zasobnik (raz zostawiłem nie domknięty i zadymiłem całą kotłownię).Ten wiatr (porywisty) wtłacza czasami powietrze do pieca przez komin, chyba to było przyczyną wysokiej temp. w podajniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR67 29.11.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 witam!kupiłem piec LING DUO PLUS 25wczoraj było pierwsze odpalenie, instalatorzy rozpalili osiągnęli 65’C (zajęło im to 20min.) i odjechali, piec wygasł po godzinie z (podajnik za mało podawał).Na razie nie będę się rozpisywałproszę podajcie parametry u0, u1, u2, u3, u4, jakich używacie.szczególnie interesuje mnie u3-czas podtrzymania i u4-opuźnienie wentylatora w podtrzymaniu, tych parametrów nie ma w instrukcji pieca. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 30.11.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 witam! kupiłem piec LING DUO PLUS 25 wczoraj było pierwsze odpalenie, instalatorzy rozpalili osiągnęli 65’C (zajęło im to 20min.) i odjechali, piec wygasł po godzinie z (podajnik za mało podawał). Na razie nie będę się rozpisywał proszę podajcie parametry u0, u1, u2, u3, u4, jakich używacie. szczególnie interesuje mnie u3-czas podtrzymania i u4-opuźnienie wentylatora w podtrzymaniu, tych parametrów nie ma w instrukcji pieca. Pozdrawiam! może być winny zbyd duży nadmuch , zmniejsz szybkość nadmuchu i przymknik w 80 % przysłonę, pozatym piec może wygasnąć po jakimś czasie jak nie ma porządnego nawiewu powietrza z zewnątrz . A z ustawieniami , to lepiej pokombinuj metodą prób i błędów , kup sobie na wieczór browarki i posiedż troche w kotłowni nie spotkałem jeszcze 2 identycznie ustawionych eko-groszków , a to paliwo inne, a to komin inny , i wiele czynników, trzeba poeksperymentować. Generalna zasada , nie stosować zbyt dużego nadmuchu, to się musi palić spokojnym , rozłożystym płomieniem , a nie taką świecą jak w palniku . Płomień ma być żółty , jak jest biały lub niski to za duży nadmuch, jak czerwony i dymiący , to za mało powietrza. Węgiel w retorcie nie powinien wygacać w podtrzymaniu nawet po 20 minutach bez nadmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 01.12.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Ja mam ustawione podawanie na 6s i przerwa 45s, temp. na piecu 65 stopni, reszty nie ruszam chodzi na ustawieniach fabrycznych. Wentylator przysłonięty w 80%.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur135 28.12.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 kupiłem piec na eko groszek firmy seko 17kW mam problem z ustawieniem parametrów proszę o pomoc z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.A.M.P. 30.12.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Mam kocioł Zębca 15 kW ze sterownikiem Perfekt.Czy ktoś używa tego sterownika ?Moje ustawienia : czas podawania 2 s, przerwa mni 40 s - przerwa max 225 s,min obroty dmuchawy 20% - max obroty 40%, ilość powietrza 32%,nie mam jednolitego popiołu, tworzą się nieduże spieki,nie mogę znaleźć nikogo z takim sterownikiem. pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR67 04.05.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 może z innej beczkijaki najdłuższy czas przerwy w podtrzymaniu udało się wam ustawićchodzi mi o to żeby jak najmniej węgla spalić przy podgrzewaniu wody w termie.Właśnie mam zamiar zacząć eksperymenty a moje doświadczenia są bardzo małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR67 04.05.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 jak kombinowaćlatem ogrzwać wodę elektrycznie,czy piecemjakie macie doświadczenia, co bardziej się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzich 04.05.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 jestem w temacie ustawiłem 1 maja 90 min przerwa 50s podawanie jest OKpiec ling comgi 140l bojler przy 60min za duża tem na piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 04.05.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 jak kombinować latem ogrzwać wodę elektrycznie, czy piecem jakie macie doświadczenia, co bardziej się opłaca Ja coraz bardziej zbliżam się do decyzji o załozeniu solarów. W porównaniu z zeszłym rokiem ceny kompletnych zestawów solarnych mocno staniały. Miejmy nadzieje , że trend spadkowy będzie sie utrzymywał. W pochmurne dni grzałka w zbiorniku podciągnie temperaturę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR67 06.05.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 za kilka dni zamieszkam to poeksperymentuje, ale pytanie jeszcze do ustawień, czy 90/50 przerwa/podawanie to nie to samo co 9/5 i co daje długa przerwa i większa porcja w stosunku do częstszego podawania z krótką przerwą. Jeżeli macie doświadczenia to chętnie skorzystam. Na razie dzisiaj założyłem uchwyt do anteny i wyrwałem gniazdko razem z dużym kawałem tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablito36 27.11.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Witam . Mam Piec Viadrus LING COMBI 23KW. Mam wielkie problemy z ustawieniem odpowiednich parometrów. Jest bardzo duże zużycie węgla , a temperatura wody w piecu osiąga do 50 stopni. Nie wiem jak ustawić wentylator.Mam też bardzo duzo popiołu a piec jest bardzo obrany sadzą . Obecne ustawienia jakie posiadam to U1- 7 sekund (podawanie)U2- 60 sekund ( przerwa )U3- 18 minut ( postój ) Bardzo prosze o POMOC! mój numer GG to 11868233 , lub poczta [email protected]. Będe wdzięczny za wszelkie informacje i rady . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romando1 28.11.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Mam piec ECOCENTR 25kw .Moje ustawienia: U1 60U2 18U3 50U4 15U5 5 Palę trzeci sezon i wszystko OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabi74 11.09.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam,Mamy nowy piec HEF EKO MAT 18KW z zainstalowanym sterownikiem Ognik PLUS PID. Niestety jest problem z rozpaleniem pieca jak i utrzymaniem żądanej temperatury. Nie jest to kwestia opału, bo testujemy już trzeci (sprawdzony przez znajomych) ekogroszek.Piec dochodzi po godzinie do zadanej temp. 55 st. po czym po kilku godzinach nastepuje wygaszenie i komunikat "BRak opału"Ciąg kominowy sprawdzony - OK.Doczytalismy sie w książce serwisowej naszego pieca , że początkowy czas odliczania został ustawiony na 45 s. i to może być problem, bo jak czytalam we wczesniejszych postach zalecane jest 35-40 s.Mam pytanie, czy ktos dysponuje kodami serwisowymi do sl.27 ? Podawane kody do wczesniejszych wersji nie dzialaja (byc moze producent zmienił w miedzyczasie) Ustalilam, ze wejscie do kodów serwisowych jest przez przytrzymania przycisku "-" anie + jak to było wcześniej, Bardzo proszę forumowiczów o pomoc, zima nadciąga i może być problem..Pozdrawiam serdecznieK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabi74 11.09.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam,Mamy nowy piec HEF EKO MAT 18KW z zainstalowanym sterownikiem Ognik PLUS PID. Niestety jest problem z rozpaleniem pieca jak i utrzymaniem żądanej temperatury. Nie jest to kwestia opału, bo testujemy już trzeci (sprawdzony przez znajomych) ekogroszek.Piec dochodzi po godzinie do zadanej temp. 55 st. po czym po kilku godzinach nastepuje wygaszenie i komunikat "BRak opału"Ciąg kominowy sprawdzony - OK.Doczytalismy sie w książce serwisowej naszego pieca , że początkowy czas odliczania został ustawiony na 45 s. i to może być problem, bo jak czytalam we wczesniejszych postach zalecane jest 35-40 s.Mam pytanie, czy ktos dysponuje kodami serwisowymi do sl.27 ? Podawane kody do wczesniejszych wersji nie dzialaja (byc moze producent zmienił w miedzyczasie) Ustalilam, ze wejscie do kodów serwisowych jest przez przytrzymania przycisku "-" anie + jak to było wcześniej, Bardzo proszę forumowiczów o pomoc, zima nadciąga i może być problem..Pozdrawiam serdecznieK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 11.09.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Sami instalowaliście, czy ktoś Wam to robił? Nie przekazał Wam nikt kodów serwisowych? Nikt Was nie szkolił z obsługi kotła i zmiany jego parametrów? Skonsultuj się z producentem - w końcu macie jakiś support, gwarancję? Kocioł to nie klikadełko do zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabi74 11.09.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Martinezio, oczywiscie, ze nie sami, instalował go jedyny serwis w regionie , który niestety o "nowym" dla nich sterowniku nie mial zielonego pojecia i uczyl sie przy nas z instrukcji.... Teraz jestesmy po dwutygodniowej lekturze wszelkich dostepnych dokumentów i forum i jestem pewna ze wiem o tym sterowniku wiecej niz miły pan fachowiec (pomijam ile wziąl za instalacje i "szkolenie") Szukam pomocy, jestem inzynierem ale nie w tej dziedziie, chcę cię zapewnić, wiem ze piec to nie zabawka Pozdrawiam K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 11.09.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 No to pytanie do instalatora, czy mógłby łaskawie podać kody serwisowe, których używał Skoro oddał Wam kocioł, znaczy się był ustawiony. Nie wyobrażam sobie odbioru nieustawionego kotła Cieszę się, że wiesz, że to nie zabawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 11.09.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 A może ten sterownik jest zwyczajnie spieprzony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts