Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

=EKO-GROSZEK= ===PARAMETRY STEROWNIKA===

RR67

Recommended Posts

• 10 months później...
  • Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam!

kupiłem piec LING DUO PLUS 25

wczoraj było pierwsze odpalenie, instalatorzy rozpalili osiągnęli 65’C (zajęło im to 20min.) i odjechali, piec wygasł po godzinie z (podajnik za mało podawał).

Na razie nie będę się rozpisywał

proszę podajcie parametry u0, u1, u2, u3, u4, jakich używacie.

szczególnie interesuje mnie u3-czas podtrzymania i u4-opuźnienie wentylatora w podtrzymaniu, tych parametrów nie ma w instrukcji pieca.

Pozdrawiam!

witam!

kupiłem piec LING DUO PLUS 25

wczoraj było pierwsze odpalenie, instalatorzy rozpalili osiągnęli 65’C (zajęło im to 20min.) i odjechali, piec wygasł po godzinie z (podajnik za mało podawał).

Na razie nie będę się rozpisywał

proszę podajcie parametry u0, u1, u2, u3, u4, jakich używacie.

szczególnie interesuje mnie u3-czas podtrzymania i u4-opuźnienie wentylatora w podtrzymaniu, tych parametrów nie ma w instrukcji pieca.

Pozdrawiam!

może być winny zbyd duży nadmuch , zmniejsz szybkość nadmuchu i przymknik w 80 % przysłonę, pozatym piec może wygasnąć po jakimś czasie jak nie ma porządnego nawiewu powietrza z zewnątrz .

A z ustawieniami , to lepiej pokombinuj metodą prób i błędów , kup sobie na wieczór browarki i posiedż troche w kotłowni :D nie spotkałem jeszcze 2 identycznie ustawionych eko-groszków , a to paliwo inne, a to komin inny , i wiele czynników, trzeba poeksperymentować.

Generalna zasada , nie stosować zbyt dużego nadmuchu, to się musi palić spokojnym , rozłożystym płomieniem , a nie taką świecą jak w palniku .

Płomień ma być żółty , jak jest biały lub niski to za duży nadmuch, jak czerwony i dymiący , to za mało powietrza.

Węgiel w retorcie nie powinien wygacać w podtrzymaniu nawet po 20 minutach bez nadmuchu.

• 4 weeks później...

Mam kocioł Zębca 15 kW ze sterownikiem Perfekt.

Czy ktoś używa tego sterownika ?

Moje ustawienia : czas podawania 2 s, przerwa mni 40 s - przerwa max 225 s,

min obroty dmuchawy 20% - max obroty 40%, ilość powietrza 32%,

nie mam jednolitego popiołu, tworzą się nieduże spieki,

nie mogę znaleźć nikogo z takim sterownikiem.

pomóżcie

• 4 months później...

może z innej beczki

jaki najdłuższy czas przerwy w podtrzymaniu udało się wam ustawić

chodzi mi o to żeby jak najmniej węgla spalić przy podgrzewaniu wody w termie.

Właśnie mam zamiar zacząć eksperymenty a moje doświadczenia są bardzo małe.

jak kombinować

latem ogrzwać wodę elektrycznie,

czy piecem

jakie macie doświadczenia, co bardziej się opłaca

Ja coraz bardziej zbliżam się do decyzji o załozeniu solarów. W porównaniu z zeszłym rokiem ceny kompletnych zestawów solarnych mocno staniały. Miejmy nadzieje , że trend spadkowy będzie sie utrzymywał. W pochmurne dni grzałka w zbiorniku podciągnie temperaturę...

za kilka dni zamieszkam to poeksperymentuje, ale pytanie jeszcze do ustawień, czy 90/50 przerwa/podawanie to nie to samo co 9/5 i co daje długa przerwa i większa porcja w stosunku do częstszego podawania z krótką przerwą. Jeżeli macie doświadczenia to chętnie skorzystam. Na razie dzisiaj założyłem uchwyt do anteny i wyrwałem gniazdko razem z dużym kawałem tynku.

• 6 months później...

Witam . Mam Piec Viadrus LING COMBI 23KW. Mam wielkie problemy z ustawieniem odpowiednich parometrów. Jest bardzo duże zużycie węgla , a temperatura wody w piecu osiąga do 50 stopni. Nie wiem jak ustawić wentylator.Mam też bardzo duzo popiołu a piec jest bardzo obrany sadzą . Obecne ustawienia jakie posiadam to

U1- 7 sekund (podawanie)

U2- 60 sekund ( przerwa )

U3- 18 minut ( postój )

Bardzo prosze o POMOC! mój numer GG to 11868233 , lub poczta [email protected]. Będe wdzięczny za wszelkie informacje i rady .

Pozdrawiam

• 9 months później...

Witam,

Mamy nowy piec HEF EKO MAT 18KW z zainstalowanym sterownikiem Ognik PLUS PID. Niestety jest problem z rozpaleniem pieca jak i utrzymaniem żądanej temperatury. Nie jest to kwestia opału, bo testujemy już trzeci (sprawdzony przez znajomych) ekogroszek.

Piec dochodzi po godzinie do zadanej temp. 55 st. po czym po kilku godzinach nastepuje wygaszenie i komunikat "BRak opału"

Ciąg kominowy sprawdzony - OK.

Doczytalismy sie w książce serwisowej naszego pieca , że początkowy czas odliczania został ustawiony na 45 s. i to może być problem, bo jak czytalam we wczesniejszych postach zalecane jest 35-40 s.

Mam pytanie, czy ktos dysponuje kodami serwisowymi do sl.27 ? Podawane kody do wczesniejszych wersji nie dzialaja (byc moze producent zmienił w miedzyczasie) Ustalilam, ze wejscie do kodów serwisowych jest przez przytrzymania przycisku "-" anie + jak to było wcześniej, Bardzo proszę forumowiczów o pomoc, zima nadciąga i może być problem..

Pozdrawiam serdecznie

K.

Witam,

Mamy nowy piec HEF EKO MAT 18KW z zainstalowanym sterownikiem Ognik PLUS PID. Niestety jest problem z rozpaleniem pieca jak i utrzymaniem żądanej temperatury. Nie jest to kwestia opału, bo testujemy już trzeci (sprawdzony przez znajomych) ekogroszek.

Piec dochodzi po godzinie do zadanej temp. 55 st. po czym po kilku godzinach nastepuje wygaszenie i komunikat "BRak opału"

Doczytalismy sie w książce serwisowej naszego pieca , że początkowy czas odliczania został ustawiony na 45 s. i to może być problem, bo jak czytalam we wczesniejszych postach zalecane jest 35-40 s.

Mam pytanie, czy ktos dysponuje kodami serwisowymi do sl.27 ? Podawane kody do wczesniejszych wersji nie dzialaja (byc moze producent zmienił w miedzyczasie) Ustalilam, ze wejscie do kodów serwisowych jest przez przytrzymania przycisku "-" anie + jak to było wcześniej, Bardzo proszę forumowiczów o pomoc, zima nadciąga i może być problem..

Pozdrawiam serdecznie

K.

Witam,

Pozdrawiam serdecznie

K.

Martinezio, oczywiscie, ze nie sami, instalował go jedyny serwis w regionie , który niestety o "nowym" dla nich sterowniku nie mial zielonego pojecia i uczyl sie przy nas z instrukcji....

Teraz jestesmy po dwutygodniowej lekturze wszelkich dostepnych dokumentów i forum i jestem pewna ze wiem o tym sterowniku wiecej niz miły pan fachowiec (pomijam ile wziąl za instalacje i "szkolenie")

Szukam pomocy, jestem inzynierem ale nie w tej dziedziie, chcę cię zapewnić, wiem ze piec to nie zabawka :)

Pozdrawiam

K