peterz 12.03.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Jak najlepiej wykończyć siany działowe na poddaszu, w których schowane są drewniane słupy podtrzymujące więźbę ??? Chciałbym, żeby ściany działowe były otynkowane, a nie obłożone płytami kartonowo–gipsowymi. Słupy (14 cm) schowane są w ścianach (Porothon 12 cm), wiec wystają z jednej strony na ok. 2 cm. Czy jest możliwe uniknięcie pękania/ odpadania tynku ?? Alternatywnym pomysłem jest wyeksponowanie tych słupów - z tym że jeden z nich wychodzi na łazienkę. Będę wdzięczny za pomysły. Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulanka 13.03.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 podnoszę, bo tez jestem zainteresowana tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.03.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Na słupy dałęm siatkę na to tynk - popękało. Poddasza na razie nie tykam więc temat leży, ale rozważam odkucie słupów i położenie na nich warstwy styropianu (cienkiej), na to siatka i tynk. Styropian mam nadzieję rozwiąze problem pracy słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 13.03.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 To że słupki wystają ze ściany, a nie są w niej ukryte, lub z nią zlicowane niezwykle utrudnia sprawę, gdyż uniknięcie pęknięć wydaje się bardzo trudne.Jedyna metoda otynkowania to:1) pokryć słupki papą2) zamocować na nich siatkę Raubitza (nawet podwójnie) - jest to stalowa, ocynkowana siatka (uważaj bo jest ich kilka wersji na rynku, wybierz tą o rombowatych oczkach, o większej sztywności), układanie oczywiście wokół całego słupka z zakładem na ściankę murowaną,3) otynkuj słupki, przy czym pierwsza warstwa dla zyskania dobrej przyczepności to powinien być właściwie sam cement, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.03.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 To że słupki wystają ze ściany, a nie są w niej ukryte, lub z nią zlicowane niezwykle utrudnia sprawę, gdyż uniknięcie pęknięć wydaje się bardzo trudne. Jedyna metoda otynkowania to: 1) pokryć słupki papą 2) zamocować na nich siatkę Raubitza (nawet podwójnie) - jest to stalowa, ocynkowana siatka (uważaj bo jest ich kilka wersji na rynku, wybierz tą o rombowatych oczkach, o większej sztywności), układanie oczywiście wokół całego słupka z zakładem na ściankę murowaną, 3) otynkuj słupki, przy czym pierwsza warstwa dla zyskania dobrej przyczepności to powinien być właściwie sam cement, I tak może popekać tak jak to miało miejsce u mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 13.03.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 też mam taką sytuacje ze słupami, ale zlicowałem je ze ścianą od strony łazienki i pralni tam gdzie będą kafelki , a po stronie korytarza wystają sobie , na tej ścianie ze słupami dam płyte G-K , bo inaczej to sporo zabawy, słup i tak wystaje , a pozatym nie ma gwarancji braku pęknieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 14.03.2006 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 też mam taką sytuacje ze słupami, ale zlicowałem je ze ścianą od strony łazienki i pralni tam gdzie będą kafelki , a po stronie korytarza wystają sobie , na tej ścianie ze słupami dam płyte G-K , bo inaczej to sporo zabawy, słup i tak wystaje , a pozatym nie ma gwarancji braku pęknieć. Dzięki na komentarz/ info. Chyba pójdziemy tym właśnie tropem .. zielona płyta G-K w łazience - tam gdzie są zlicowane ze ścianą, a tam gdzie wystają (pokoje), to niech se dekorują - na coś się przydadzą - z tym, że pojawia się kolejne pytanie "czy tynk w miejscu styku ze słupem nie będzie pękać/ odpadać" ?? Może już masz doświadczenie .. ?? PS. Płyta G-K na stelażu, czy bezpośrednio klej i do ściany ..?? Rozumiem, że ścian na które pójdzie płyta G-K nie tynkować ..?? Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 14.03.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Ja mam zrobione tak jak pisze wyżej PrzemoBDG, tynk tradycyjny cementowo wapienny jak narazie nic nie pęka (2 lata po otynkowaniu) na to gładź, zobaczymy co będzie dalej ale myśle że jak nie pękło do tej pory to moze się będzie trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mh 17.03.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Ja zrobiłem tak jak PrzemoBDG i popękało, ale po analizie okazało sie, że przyczyna była inna. Słupy stały na wspólnej belce 14x14 i podczas tynkowania je poobcinałem przy słupach. Spowodowało to chyba, że na słupy inaczej zaczęły rozkładać się siły i to było przyczyną pąknięć. Po roku poprawiłem tynki na słupach i jest OK. Nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts