Gość 12.03.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Czy możecie ocenić ten projekt?Mnie się bardzo podoba. Ale może już jestem tak ogłupiała po przeglądaniu tych setek projektów, że nie widzę? Bo ja nie znalazłam tu nic.Zastanawiam się tylko, czy muszą być 3 kominy.Aha, i czy te trojkątne okienka nad wejsciem są wystarczające? W łazience chyba wystarczą ale w pokoju?http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m43c271f379b97pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.03.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 13.03.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 ładny tylko strasznie symetryczny . Wbrew pozorom symertia nie jest ładna - należy do niej dążyć - ale nigdy jej nie osiągać . Trójkątne okno tylko pomocniczo doświetla pokój więcej światał dostaje on brzez drzwi balkonowe. przeniesienie kominka tak, żeby był tyłem do spiżarni powinno ci dać 2 tylko 2 kominy. Układ prateru dobry - drzwi od spiżarki zrobiłbym z wiatrołapu. i zrezygnował z drzwiczek pod schodami otiweranymi na drzwi od gabinetu - zamieszanie wizualne. Co mi się nie podaba: Klatkę schodową koniecznie trzebaby doświetlić - ale okno połaciowe spowodowało by śmieszny rząd okienek od ogródu. z kolei doświetlenie od ściany wymagało by dodatkowego daszka - a co za tym idzie zmiany projektu. Nie wiem czy da się coś wymyśleć, ale ciemna klatka na wprost wejścia to pomyłka. Popsuje cały efekt ejscia do domu. Chyba, że otoworzy ja sie na pokój. I ciągle ta Symetria - uwierz mi zbyd duża jest nieładna. Koniecznie czymś spróbowałbym złamać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 13.03.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 klatka schodowa JEST otwarta przeciez na salon[. Co mi się nie podaba: Klatkę schodową koniecznie trzebaby doświetlić - ale okno połaciowe spowodowało by śmieszny rząd okienek od ogródu. z kolei doświetlenie od ściany wymagało by dodatkowego daszka - a co za tym idzie zmiany projektu. Nie wiem czy da się coś wymyśleć, ale ciemna klatka na wprost wejścia to pomyłka. Popsuje cały efekt ejscia do domu. Chyba, że otoworzy ja sie na pokój. klatka schodowa JEST przeciez otwarta na salon to ze stoi tam szafka z tv nie szkosdzi - widac ze nie ma tam narysowanej sciany! ani dzialowej ani nosnej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.03.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 zielonooka, mrtn - dzięki, przemyśle.Moze ktoś jeszcze się wypowie?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 13.03.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Bardzo fajny projekt. Pomieszczenia nie za małe (duży plus), wszystko jest co potrzeba rodzinie. Dom ładny i zgrabny. Brakuje tylko garażu. Buduj!!!!!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 ekala wiem, ze brakuje garazu, bo cały czas szukałam z garazem. Najpierw dom mial byc z garazem na 2 samochody, poźniej na 1, a teraz jest bez garazu. Jak będę dłużej szukała, to zostanie bez.............. domu A powaznie, to bardzo chcielismy z garazem, bo mąż czasami ,,dłubie" przy samochodach, ale nie moglismy znaleźć zadnego, ktory mialby i garaz, i byl ladny, i mial sporo pow. gospod., i mial nie wiecej niz 140 m kw. Wolę mieć mały dom, ale wykończony. Zresztą wcale nie jestem pewna, czy 140 m to mało. Dzieci mam już duże więc i tak niedługo sami z mężem zostaniemy w tych 140 metrach (mam nadzieję ). A garaz dobudujemy wolnostojący poźniej, jak przybędzie kasy. Nie wiem tylko, gdzie do tego czasu będziemy trzymać np. rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 mrtn napisal I ciągle ta Symetria - uwierz mi zbyd duża jest nieładna. Koniecznie czymś spróbowałbym złamać. Czym na przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 15.03.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 No coż nie jestem architektem - gdybym potrafił złamać "ładnie" symetrię to pewnie bym tworzył projekty . Wydaje mi się, że trudno inteligentnie złamać symetrię już gotowego projektu u jego podstaw leżała symetria i to się niestety "czuje". Trudno na przykłąd przesunąć drzwi na jedną stronę w "wagę" wyrównać więszym oknem - na to jest za późno. Ja "zagrałbym" wejściem - schodami bardziej przesuniętymi na jedną stronę i drzwiami wyłamanymi z osi symetrii, jaims elementem postawionym wewnąrz wnęki wejściowej po jednej stronie itd. - to powinno wystarczyć - łamiąc symetrię mamy przecież "poładnić" domek a nie go zeszpecić. Ktoś kiedyś powiedział "Symetria jest estetyką głupców" - wbrew pozorom nie do końca się z tym zgadzam - symetria wporwadza bowiem strukturalny ład i porządek, a co za tym idzie poprawia pozytywne wrażenie w odbiorze kompozycji. Należy więc chyba szukać złotego środka pomiędzy techniczną symetrią a błaganem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Robert 15.03.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dom jest ślicznusi!!! My wybralismy "dom w tymianku", bo był garaz, na tym nam zależało.Rozmieszczenie pomieszczeń w koniczynce funkcjonalne, bryła urocza (wogóle Archon ma to "coś"). Nieprawdaż?ŻYCZYMY POWODZENIA W BUDOWANIU TEGO SYMPATYCZNEGO DOMKU!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dzięki za rady mrtn. Myśle, że muszę przemyśłeć sprawę wejścia do spizarki i drzwi do schowka pod schodami. Jeśli przeniosę wejscie do spizarni do wiatrołapu, to będą tam same drzwi, ale gdyby nie było drzwi w kuchni, łatwiej byłoby ją urządzić. A schowek? Z jednej strony na pewno by się przydał na np. odkurzacz, deskę do prasowania itd, ale z drugiej strony..... gdyby zrobić schody niezabudowane, byłoby więcej przestrzeni! A symetria? mnie się podoba, (nawet jesli jest estetyką głupcow). Aga i Robert - dzięki. mnie się też podoba (inaczej bym go nie wybrałą) A dom w tymianku ? Tez byl rozpatrywany (zresztą który nie był ) i bardzo mi sie podobał, bo obydwa domy sa podobne i z zewnątrz i rozkład. Ale ,,odpadł" z powodu kolumn przed wejściem (za ktorymi nie przepadam) a także zależalo mi na tym, zeby na poddaszu dwa pokoje były od ogrodu (czyli u mnie od poludnia). Poza tym jest bardzo podobny, czyli obydwa są SUPER prawda? BOŻE JAKA ULGA, ŻE W KOŃCU WYBRAŁAM PROJEKT! Ale nadal prosze o wszystkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 15.03.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dom nieduży a przestronny- duża zaleta Pokój na dole- przydatny , in plus! Drzwi do spiżarki zostawiłabym zdecydowanie od kuchni. Tak jest po prostu praktyczniej. Do spiżarki kuka się co trochę Większe garnki też możesz w niej trzymać zamiast zabudowywać dodatkową szafką kuchnię. No i osobna garderoba na górze - też was będzie cieszyć!! Fajniutki domek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.03.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 z ta symetria to prawda - ale ... w rzeczywistosci takie domy jak ten bardzo ladnie wygladaja , nawet podobno w ludziach szukamy idealnych symetrycznych rysow twarzy to raz dwa,...lepsza jest dobrze zaplanowana symetria niz asymetria z ktora łatwo "przegiąć" ale jak juz sie ktos uprze zeby ciut taka idealna symetrie zlamac mozna pobawic sie w aranzacji ogrodu przed wejsciem czyli asymetrycznymi nasadzeniami dzrew lub krzewów - to duzo bardziej bezpieczne niz zmienianie " na sile" dobrego projektu daje naprawde dobry efekt (tylko projekt ogrodu musi byc przemyslany) a wrazie czego - latwo zmienic lub poprawic w przeciwienstwie do domu ps. choc ... powiem szczerze ze ja przekornie wlasnie do symetrycznosci tego domu , bym nawiazala ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 DZISIAJ DOSTAŁAM PROJEKT!!!!!!! jak juz wcześniej pisałam, mnie ta symetria bardzo się podoba. I własnie boję się ja zepsuć, ale chciałąbym powiększyć okna, między innymi w kuchni od strony ulicy (w projekcie jest szer. 150 cm - dla mnie za mało). Natomiast po lewej stronie wejscia jest kotłownia, więc nie zrobię 2=metrowego okna w kotłowni, więc musi zostać 150 cm. Czyli od ulicy byłoby okno 150 cm, wejscie i okno np. 2 metrowe. Rowniez w kuchni boczne okno chyba lepiej usunąć, bo inaczej kuchnia będzie mało ustawna: na każdej ścianie jak nie okno to drzwi. Jak myślicie, czy to będzie dobrze wyglądało? Pytanie techniczne - czy powiększanie okien w ramach adaptacji wymaga jakichs duzych przeliczeń, czy to żaden problem i powinno byc zrobione w ramach ,,drobnych zmian adaptacyjnych"? A tak po pobieżnym obejrzeniu projektu - moje pierwsze uwagi: małe okna, a niektóre to chyba tylko po to, by ładnie wyglądała elewacja, bo np. boczne okienko w pokoju na parterze ma 70 cm (bo w łazience tez ma 70 cm) a boczne okna w kuchni i w salonie po 90 cm. A jakiej wielkości okna macie u siebie? Idę dalej przeglądać projekt!!!! Wygląda to dosyć skomplikowanie!!!! PROSZE O WSZELKIE UWAGI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 czy nikt nie kupił tego projektu?????????Ja buduję na Mazowszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 17.03.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 GRATULACJE JUSTA !!! W końcu sie zdecydowalaś, ale ci zazdroszczę ja ciągle jestem przed... myślę nad domem w winorośli2, choc słyszalam, że same okna dachowew pokoju to niezbyt dobre rozwiązanie a takie mam w projekcie, co sądzisz? A Twój wybór popieram, podoba mi sie, ja jednak próbuje z garażem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 AAgnieszk@ napisała W końcu sie zdecydowalaś, ale ci zazdroszczę Agnieszka, żebyś wiedziała, jaką to ulga, jak już wybierzesz projekt! Nie udało mi się znaleźć z garażem, ale trudno, będzie wolnostojący. Może mniej praktyczny, ale za to ładniejszy. Najbardziej podobał mi się Alabaster z Krajobrazów, ale ma niedopracowane schody. Za to mam PIĘKNĄ KONICZYNKĘ. Teraz myślę nad oknami. koniecznie muszę je powiększyć, a niektóre usunąć. Jak myślicie, czy te moje pomysly (opisałam je trochę wcześniej) mają sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quentin 18.03.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Koniczynka jest super - gratuluję wyboru - nie wiem czy widziałaś ale archon przygotowuje aneks z garażem. Co do symetrii i powiększania okien - jezeli w kuchni powiększasz okno to możesz w kotłowni wprowadzić dwa wąskie, pionowe okna, które będą wraz z filarkiem mieć taki wymiar jak okno w kuchni - zobacz dom w winorośli.My w lipcu planujemy już przeprowadzkę do archonowskiego domku - projekt bardzo dobry, realizacja bez problemu - życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 18.03.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 ahhh...pamietam Alabastra:D ps. zmiana okien to tylko adaptacja nooo chyba ze zamiast okna chce sie wstawic wielka oszklona sciane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 quentin napisal Koniczynka jest super - gratuluję wyboru - nie wiem czy widziałaś ale archon przygotowuje aneks z garażem. Wiem, przed zakupem projektu dzwoniłam, czy nie mogą dorobić garazu - mogą ale trzeba czekac, ustalać, uzgadniać... a ja już raz czekałam, ustalałam i nic z tego nie wyszło! Już nie mogę czekać - muszę budować Co do symetrii i powiększania okien - jezeli w kuchni powiększasz okno to możesz w kotłowni wprowadzić dwa wąskie, pionowe okna, które będą wraz z filarkiem mieć taki wymiar jak okno w kuchni - zobacz dom w winorośli Dzięki, pomysł jest dobry, na pewno lepiej bedzie wyglądać np tak: okno 80 cm, sciana 50 cm i znow okno 80 cm; czy zmniejszyc okna a większy odstęp zrobić? Jak myślicie? My w lipcu planujemy już przeprowadzkę do archonowskiego domku - projekt bardzo dobry, realizacja bez problemu quentin - a jak z kosztorysem? czy ten z pracowni bardzo odbiegał od rzeczywistości, czy był dosyć bliski realu? zielonooka - zmiana okien to tylko adaptacja nooo chyba ze zamiast okna chce sie wstawic wielka oszklona sciane no moze nie szklane sciany, ale lubie duuuuze okna pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts