Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W KONICZYNCE pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wreszcie drgnął wątek koniczynki :)

Iwono super rowiązanie - myślałąm oczyms bardzo podobnym - zamiast cegieł będzie u nas piaskowiec, a barek będzie delikatnie zaokrąglony i częściowo wysunięty na salon.

U nas jutro wylewamy wieńce, a za tydzień zaczynamy stawiać więźbę. Chcielibyśmy skończyć jeszcze w październiku. W tym roku stawiamy tylko stan surowy otwarty. Jak nie będzie mrozów to na przełomie lutego i marca wstawimy okna i zacznie się wykończeniówka.

Takie coś mi się podoba i chętnie widziałabym to w mojej koniczynce.

Witam

Fajna cegiełka, myślałam o czymś takim przy kominku, ewentualnie dokleję na około szybki pasek "ala marmurek" - wszystko zależy od ceny :wink:

Iwonko oczywiście, że zapraszam jak będziecie w Szczecinie. Na razie do końca miesiąca czekam z kafelkami i malowaniem. Wykonawca stwierdził, że lepiej jak przez parę dni zacznę ogrzewać domek, żeby wszystko dobrze wyschło i dopiero zaczną malować i kafelkować. Problem w tym że jeszcze nie podłączyli mi gazu, a kominek wstawią dopiero około 20-go.

Pozdrawiam

Drodzy Koniczynkowicze, my dopiero ruszyliśmy z fundamentami w naszej koniczynce i jak narazie wszystko wydaje mi sie strasznie malutkie, nie widzialak zadnej koniczynki na zywo i moze to tylko takie wrazenie (mam nadzieje). czy ktoś z was planowal juz jakies rozmieszczenia mebli, sprzetu? jak to wszystko pomiescic? czy to sa naprawde takie klitki? sama juz nie wiem co o tym myslec...

Karollinko nie klitki (poza spiżarką :)), ale sali balowej raczej miała nie będziesz :(

Nie martw się - fundamenty przekłamują. Jak staną mury to Koniczynka staje się przestronniejsza. Parter to otwarta przestrzeń - jęśli nie zagracisz meblami to będzie sporo miejsca. W bloku miałam salon 25 m2. Stało w nim dwie duże (180 cm każda) komody, ogromny narożnik, ława, dwa fotele i narozne biurko komputerowe. Sporo tych gratów było, a i tak pokój nie wydawał się wcale taki mały. Teraz planuję znacznie mniej mebli.

Drodzy Koniczynkowicze, my dopiero ruszyliśmy z fundamentami w naszej koniczynce i jak narazie wszystko wydaje mi sie strasznie malutkie, nie widzialak zadnej koniczynki na zywo i moze to tylko takie wrazenie (mam nadzieje). czy ktoś z was planowal juz jakies rozmieszczenia mebli, sprzetu? jak to wszystko pomiescic? czy to sa naprawde takie klitki? sama juz nie wiem co o tym myslec...

Droga Karolinko proponuję wprosić się do kogoś na konfrontację Twojego wyobrażenia z rzeczywistością. To jak zderzenie ze ścianą. Fakt to nie pałacowe salony no ale skoro zdecydowaliście się na taki a nie inny projekt to mieliście jakieś ku temu przesłanki. Ja np. dość wąską a jak kto woli płytką działkę. Chciałam dużo pokoi ale nie duży dom. Tak więc trudno oczekiwać, że na takim a nie innym metrażu wychodzą małe pokoje czy salon.Część górna domu to inna bajka. W/g mnie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak ktoś się przenosi z dwóch pokoi na sześć i z 60m na prawie 200 to raczej powinien być zadowolony. Oczywiście to prywatne podejście do sytuacji. Nie jest źle. Głowa do góry i do przodu. Jak Wam się nie spodoba można sprzedać i zacząć inną budowę od nowa. To taka optymistyczna lub jak kto woli pesymistyczna wersja.

O matko ale się rozpisałam.

Pozdrawiam

A ja muszę powiedzieć, że jak zobaczyłam wylane ławy też miałam takie wrażenie

teraz z całą pewnością mogę stwierdzić, że na nasze potrzeby ten domek jest wyśmienity i nie żałuję, że go wybraliśmy. Wczoraj zamontowali nam już drzwi zewnętrzne, więc stan surowy zamknięty jest. W środku już rozprowadzona elektryka i tynki się robią. Zastanawiałam się nad tymi drzwiami drewnianymi ale teraz wydaje mi się, że w przypadku koniczynek drzwi drewniane to strzał w 10, deszcz ich nie dosięgnie w naszym przypadku południowe słońce też nie.

Witam

Buduję koniczynkę 3 koło Olsztyna.Buduję z porothermu 25 i podniosłam ścianę kolankową o jeden pustak.Dopiero na etapie więźby wydaje mi się ,że to był błąd gdyż zmienia się kąt nachylenia dachu.Może ktoś z budujących ma podobne doświadczenia,jakieś zdjęcia a może trzeba zmienić konstrukcję więźby.Proszę o pomoc i kontakt. Z góry dzięki

Witam

Buduję koniczynkę 3 koło Olsztyna.Buduję z porothermu 25 i podniosłam ścianę kolankową o jeden pustak.Dopiero na etapie więźby wydaje mi się ,że to był błąd gdyż zmienia się kąt nachylenia dachu.Może ktoś z budujących ma podobne doświadczenia,jakieś zdjęcia a może trzeba zmienić konstrukcję więźby.Proszę o pomoc i kontakt. Z góry dzięki

my podnieslismy scianke o jeden pustak i nic sie w katach nie zmieniło

poprostu kalenica tez poszła do gory o wysokosc pustaka :wink:

jedynie co sie zmieniło to okap bedzie troszke wiekszy :)

My również w końcu zdecydowalismy się na podniesienie ścianki kolankowej. Na etapie adaptacji projektu uwzglednilismy ta zmianę i wtedy faktycznie projektantka zmieniła nam kąt nachylenia dachu, bo chciała zostawić wysokość kalenicy na tym samym poziomie. Zmiana ta naszym zdaniem była idiotyczna, dlatego postanowiliśmy nie podnosić ścianki. Potem jednak porozmawialismy z kilkoma osobami, porównaliśmy ścianki kolankowe w różnych domach i znow zmienilismy zdanie. Podnieśliśmy sciankę kolankową, ale konstrukcja dachu pozostała bez zmian. Budynek jest wyższy, ale dzięki temu dach będzie ładniejszy i okna trójkatne nie zostaą zmniejszone. Trzeba będzie jednak obnizać sufit podwieszany, bo pomieszczenia wyjdą za wysokie, ale to już szczegół.

a nie wiem - nie mierzyłam. Jest tak: 4 warstwy pustaka po 24 cm, wieniec około 24 cm i murłata 14 cm. Na oko daje to nam 139 cm. Dzisiaj bedę na budowie to zmierze dokładnie.

Przez to podnoszenie ścianki kolankowej cos nam cieśla przekombinował przy lukarnie - okno wyszło mi znaaaacznie większe. Musi poprawić, bo konstrukcja dachu miała się nie zmienić.

Tak przy okazji, moze ma ktos zdjęcia frontu budynku na etapie więźby. Moze ja tylko wydziwiam z tą moją lukarną. A może ma ktoś zmierzoną szerokość otworu na trójkatne okno mierzoną po murłacie.

My planujemy wybudować Koniczynkę (G) z podwójnym garażem. Niestety nigdzie nie możemy nikogo znaleźć kto buduje podobny dom. Jeżeli jest ktoś na forum kto buduje właśnie z tego projektu bardzo proszę aby udostępnił nam zwiedzenie domu. Będziemy bardzo wdzięczni.

Dość dużo jeździmy po Polsce więc odwiedzenie nawet najdalszego zakątka nie będzie dla nas problemem.

Pozdrawiamy

Witam,

jestem na etapie zalewania stropu w Koniczynce z podwójnym garażem. Jezeli jeszcze macie ochote zwiedzic ta wersje to serdecznie zapraszam (okolice Warszawy)

Pozdrawiam

Tak przy okazji, moze ma ktos zdjęcia frontu budynku na etapie więźby. Moze ja tylko wydziwiam z tą moją lukarną. A może ma ktoś zmierzoną szerokość otworu na trójkatne okno mierzoną po murłacie.

u mnie w dzienniku jest zdjecie, kiepskiej jakosci, ale jest

jak bede na budowie to moge zrobic

edit: jednak nie wklejałam tego zdj

My planujemy wybudować Koniczynkę (G) z podwójnym garażem. Niestety nigdzie nie możemy nikogo znaleźć kto buduje podobny dom. Jeżeli jest ktoś na forum kto buduje właśnie z tego projektu bardzo proszę aby udostępnił nam zwiedzenie domu. Będziemy bardzo wdzięczni.

Dość dużo jeździmy po Polsce więc odwiedzenie nawet najdalszego zakątka nie będzie dla nas problemem.

Pozdrawiamy

Witam,

jestem na etapie zalewania stropu w Koniczynce z podwójnym garażem. Jezeli jeszcze macie ochote zwiedzic ta wersje to serdecznie zapraszam (okolice Warszawy)

Pozdrawiam

Dzięki serdeczne. Widzieliśmy ten dom u Dory w...Szczecinie. Dosyć daleko bo my jesteśmy z Radomia alee jak zostaliśmy przyjęci!? Iście po królewsku. Dorotka miała właściwie juz wykończony dom ,brakowało tylko płytek, podłogi i takich tam szczegółów które ceną zwalają z nóg. Ale chętnie skorzystam jak tylko będę w pobliżu. Odezwę się wcześniej i zapowiem. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję

Konstrukcja dachu miała się nie zmienić, dach w całości poszedł do góry :0 tylko ta lukarna jakaś idiotyczna wyszła. zaraz jadę z cieślą na budowę omówic szczegóły poprawki.

Co to znaczy idiotyczna, my jesteśmy na etapie fundamentów, ale tez mamy w planach podniesienie ścianki - to zły pomysł?

Margo idiotyczna w naszym przypadu to za szeroka - cieśla sam zmienił kąt lukarny, bo stwierdził, że ta z projektu jest mało stabilna. Dzisiaj ma zmienić - zmniejszamy ją tylko dlatego, że chcemy podzielić jeden pokój na dwa pomieszczenia i sciana wypadałaby w oknie - gdyby nie to to zostałaby lukarna wzmocniona.

My w projekcie mamy ścianke podniesioną, ale przez to podniesienie architekt zmienił kąt nachylenia dachu przez co okno w lukarnie zamiast wysokosci 140 miałoby 110 cm. Z tym dachem tak wyszło, bo architekt nie chciał zmieniać wysokosci kalenicy i wysokości pomieszczeń. Postanowilismy jednak podnieść ściankę kolankową, ale nie zmieniać konstrukcji dachu - kalenica poszła do góry, a wysokośc pomieszczeń zmniejszymy podwieszanym sufitem.