Grandzia13 26.01.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Hej, widzę, że mimo mrozów forum rozkwitło jak bazie na wczesną wiosnę Fajnie, Zgadam się z Wami, cierpliowość to podstawa, ja przed 30tką się nie wprowadzę bom już po ale do 40tki się wyrobię. Tak myślę. U nas głównie problem finansowy sprawia, że budujemy w żółwim tempie. Jestem jednak dobrej myśli i Wam życzę tego samego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 26.01.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 no własnie, zawsze o te pieniadze sie rozchodzi, my też jakbysmy mieli więcej to i szybciej budowa by poszła, ale bez sensu zbierać grosz do grosza i budowac sie na stare lata, teraz trochę wyrzeczen i mozna cieszyć sie własnym kątem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa0870 28.01.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 WitamMyślcie pozytywnie.Ja rozpoczęłam budowę koniczynki 3 w lipcu 2008 i myslałam ,że zaczniemy tylko i bedziemy się powoli budować.Jednak sprawy się tak szybko potoczyły , że 20.08.2009 przeprowadziłam się do domku. Budowa to wprawdzie niezwykle trudne przeżycie ale i bardzo radosne.życzę powodzenia wszystkim budującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 28.01.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witaj Ewa bardzo się cieszę że dołączyłaś do nas bo jako jedna z niewielu osób zamieszkujących koniczynkę będziesz mogła udzielić cennych rad i rozwiać niektóre wątpliwości. Pewnie wszyscy budujący będą chcieli zobaczyc zdjęcia wnętrz więc bardzo prosimy o fotorelację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 28.01.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witam Myślcie pozytywnie.Ja rozpoczęłam budowę koniczynki 3 w lipcu 2008 i myslałam ,że zaczniemy tylko i bedziemy się powoli budować.Jednak sprawy się tak szybko potoczyły , że 20.08.2009 przeprowadziłam się do domku. Budowa to wprawdzie niezwykle trudne przeżycie ale i bardzo radosne.życzę powodzenia wszystkim budującym. Czy mogłabym prosić Cię ewa0870 o kontakt na prive? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bara311 28.02.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam serdecznie, mam nadzieję że jeszcze tu zaglądacie dziewczynki, i mi znowu pomożecie Otóż ja ciągle śledzę Waszą koniczynkową przygodę, jeszcze nie mam projektu bo w mojej głowie ciągle jest coś nie tak.... Przeczytałam ostatnio na forum Archonu, coś o wymiarach działki, a to z kolei dotyczyło domu z tarasem. Ja mam dosyć wąską działkę tj. 18m szeroka a 30m długa więc domek się zmieści ale co z tarasem? Koniczynka jest "szeroka" na 9m + po 4 m z każdej strony od granicy daje 17m, tyle że jeszcze taras ma ze 2 metry? A to już się u nas nie zmieści Może orientujecie się czy od tarasu do granicy też muszą byś zachowane te 4 metry? Bo jeśli tak, to co, z tarazu zrezygnować? Trochę nie fajnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bara311 28.02.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 I mam jeszcze trochę pytań odnośnie adaptacji projektu przez architekta.Czy taki zmiany wymagają naniesienia poprawek w projekcie?:1. Likwidacja spiżarki na rzecz zabudowy sprzętu ADG,2. Podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak,3. Zrobienie spiżarki pod schodami i dwóch schodków w dół,Narazie tyle co mi przyszło do głowy. Jak sobie o czymś przypomnę to pozwolę sobie zapytać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 28.02.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam serdecznie, mam nadzieję że jeszcze tu zaglądacie dziewczynki, i mi znowu pomożecie Otóż ja ciągle śledzę Waszą koniczynkową przygodę, jeszcze nie mam projektu bo w mojej głowie ciągle jest coś nie tak.... Przeczytałam ostatnio na forum Archonu, coś o wymiarach działki, a to z kolei dotyczyło domu z tarasem. Ja mam dosyć wąską działkę tj. 18m szeroka a 30m długa więc domek się zmieści ale co z tarasem? Koniczynka jest "szeroka" na 9m + po 4 m z każdej strony od granicy daje 17m, tyle że jeszcze taras ma ze 2 metry? A to już się u nas nie zmieści Może orientujecie się czy od tarasu do granicy też muszą byś zachowane te 4 metry? Bo jeśli tak, to co, z tarazu zrezygnować? Trochę nie fajnie.... U mnie z lewej strony (od wykusza) jest właśnie 4 metry. Taras nie był brany pod uwagę. Projektant powiedział mi że liczy się od domku. Więc nie musisz się martwić o to i spokojnie możesz budować koniczynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 28.02.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 I mam jeszcze trochę pytań odnośnie adaptacji projektu przez architekta. Czy taki zmiany wymagają naniesienia poprawek w projekcie?: 1. Likwidacja spiżarki na rzecz zabudowy sprzętu ADG, 2. Podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak, 3. Zrobienie spiżarki pod schodami i dwóch schodków w dół, Narazie tyle co mi przyszło do głowy. Jak sobie o czymś przypomnę to pozwolę sobie zapytać. Pozdrawiam Ja jedynie nanosiłam zmiany odnośnie okien (zrezygnowałam z okna z kuchni i salonu) oraz dobudowanie małej piwniczki pod garażem. Te które ty wypisałaś nie wymagają zmian przez projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 01.03.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Sylwia ma rację i co do tarasu i do adaptacji. My nawet tych drobnych poprawek nie zgłaszaliśmy architektowi bo na wstępie powiedział co należy zmienić formalnie przez niego a co można samemu w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bara311 01.03.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 wielkie dzięki za info , jestem teraz spokojniejsza i pewniejsza co do swoich decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 03.03.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Dziewczyny co do tarasu to zgadza się - prawo budowlane mówi o odległości 4m od granicy od ściany budynku z oknem.Natomiast jeżeli chodzi o apaptację to akurat podniesienie ścianki kolankowej jest zmiana istotną - zmienia się powierzchnia użytkowa budynku, a także jego kubatura. Dodatkowo może zwiększyc się wysokość budynku, a jeżeli zostaje zachowana to zmienia się kąt nachylenia dachu. Dla architekta zmiana kilku cyferek przy adptacji to żadna sprawa. Nanoście każda pierdołę, bo potem jest masa problemów.My zmieniliśmy kształt tarasu - przecież to pierdoła - a jednak nadzór stwierdził, że to zmiana istotna, bo zmieniła się powierzchnia zabudowy. Mało brakowało, a mielibyśmy kontrolę nadzoru, a oni zawsze coś znajdą. Nam udało sie jednak załatwic wyprostowanie dokumentów, zmienilismy pozwolenie na budowę, ale nerwów kosztowało nas to sporo. radzę - nie zostawiajcie sobie tego na koniec, bo nawet jeśli kierownik budowy poświadczy wam na koniec nieprawdę to może trafić się jakis zyczliwy sąsiad i po porstu donieść na was do nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Natomiast jeżeli chodzi o apaptację to akurat podniesienie ścianki kolankowej jest zmiana istotną - zmienia się powierzchnia użytkowa budynku, a także jego kubatura. Dodatkowo może zwiększyc się wysokość budynku, a jeżeli zostaje zachowana to zmienia się kąt nachylenia dachu oj oj Kasu to mnie zaniepokoiłaś, my te wszystkie zmiany mielismy spisane i przedstawilismy architektowi, on stwierdził ze nanosic tego na projekt nie trzeba i takie zmiany wymagaja zgody kierbuda. A powiedz czy ten nazdór który może nas nawiedzic to z banku? przychodzą bez względu na to ile kredytu sie bierze czy może przy mniejszych kwotach odpuszczają?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 03.03.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Nadzór z banku to pryszcz - u mnie byli 3 razy, ale ich zmiany w projekcie nie interesują. Dla banku istotne są postępy prac i tyle.Ja mówię o Powiatowym Inspektorze Nadzoru Budowlanego - tego się trzeba bać. Co do ścianki kolankowej to jestem pewna - jest to zmiana istotna. Oczywiście zawsze kierownik budowy może się podłożyć i poświadczyć nieprawdę, ale w razie kontroli on za to odpowie, ryzykując utratę uprawnień. W życiu nie sądziłam, że przez powiększenie o metr tarasu będę miała taką jazdę - tym bardziej, że mój kierbud juz takie rzeczy przechodził i wcześniej były akceptowane. Niestety zaszła zmiana na stanowisku Kierownika w nadzorze budowlanym i nowy kierownik jest bardzo drobiazgowy - zmiana tarasu - zmiana powierzchi zabudowy i nie ma dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 ohooo to nie są dobre wieści. Taki inspektor wyrywkowo kontroluje buudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 03.03.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 No to nieźle. Co do tarasu to nie jestem zdziwiona, nasza pani architekt od razu powiedziała że trzeba to w adaptacji uwzględnić i my zmienialiśmy na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 my nad tarasem sie nie zastanawialiśmy bo działke mamy duzą więc nie ma problemu a ze ścianką kolankową też jestem zdziwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 03.03.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Inspektor zazwyczaj odpuszcza - jak nie ujawniasz zmian (kierownik poświadcza nieprawdę) to po 21 dniach masz zgodę na użytkowanie. No chyba, że jakiś życzliwy sąsiad doniesie. U mnie problem polegał na tym, ze geodeta wykazał na mapie taras po zmianie i kierownik już nie chciał się podłozyć - zreszta ja wolę miec w papierach porządek, dlatego zdecydowaliśmy się na zmiane pozwolenia na budowę. Nawet nie chcę mysleć co by było, gdyby wpadł do mnie nadzór na kontrolę, bo oni znajdą wszystko, a co tu dużo mówić jest kilka rzeczy zrobionych niezgodnie z projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Inspektor zazwyczaj odpuszcza - jak nie ujawniasz zmian (kierownik poświadcza nieprawdę) to po 21 dniach masz zgodę na użytkowanie. to w razie czego nie ujawnimy zmian, powiemy że wszystko jest zgodnie z planem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grandzia13 04.03.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Babeczki kochane,wypowiedzcie się proszę na temat okna tarasowego, bo ja się uparłam na 2 fix-y + 2 rozsuwane, takie okno musiałoby mieć jakieś 3,6m. Domniemam jednak, 1. że drogawo mnie to wyjdzie, 2. czy aby potrzebne mi takie wielkie okno, Waham się....... Resztę zmian opublikuję niedługo w moim dzienniku i mam nadzieję że nikt z NB go nie przeczyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts