kasiaa256 05.03.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Powiem Ci, że ja mam takie wielkie okno z tym, że mam normalnie otwierane. Mam dwa fixy i środek otwierany - okno jest super - nie żąłuję, że je powiększyłam. Myślałam o drzwiach przesuwnych, ale ostatecznie zrezygnowałam po pierwsze dlatego, że cena była zbyt wysoka, a po drugie, że jedyna akceptowana przeze mnie wersja to jeden fix i jedno przesuwane przy tej szerokości i wysokości okna była niemozliwa do wykonania. Opcja o jakiej mówisz, czyli 2 fixy i dwa przesuwne z tego co wiem tez jest niewykonalna w znośnej cenie - sprzedawca powiedział mi, że koszt takiego okna przekroczy 10 tys bo musza być sprowadzane specjalne profile, które umżliwiaja zamknięcie drzwi przesuwnych z drugimi drzwiami, a nie z fixem. Ja nie wnikałam, bo cena 5 tys juz była dla mnie za wysoka.Sąsiedzi mają okno przesuwne - jeden fix i jedno ruchome - o szerokości 3 m - i powiem Wam, że wygląda to oszałamiajaco - teraz bym wolała nieco węższe okno, ale z wielką szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 08.03.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Dość ciekawe rozwiaznie z tym garażem, chociaż wydaje mi się że standardowa wersja z garażem (nawet podwójnym) byłaby tańsza w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basienka84 08.03.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witam wszystkich forumowiczów. My równiez jesteśmy posiadaczami koniczynki 2. Będziemy budować się w okolicach Pozania. Jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Inspiracje na zmiany w projekcie zaczerplelismy z forum. Ciesze się niezmiernie, że powstało forum, dzięki któremu można dużo sie dowiedzieć na temat koniczynek Dziękuje wszystkich za pomocne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grandzia13 08.03.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 witamy w gronie dumnych posiadaczy koniczynek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 14.03.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Witam wszystkich, wstyd się przyznać ale zapomniałam zupełnie o tym wątku Widzę, że jest zainteresowanie wykończoną Koniczynką 2, więc postaram się wkrótce zamieścić parę fotek. Jak dla mnie projekt jest po drobnych zmianach w zasadzie idealny, salon z jadalnią jest w sam raz (Wigilia na 24 osoby ), na górze 3 spore pokoje (sypialnia ta z garderobą to nawet nieco za duża jak na samo łóżko i komódkę). Z dobrych rozwiązań/zmian to: - spiżarka pod schodami (obniżona o 2 schodki, dzięki temu można się w niej swobodnie wyprostować) - powiększenie górnej łazienki kosztem pokoju - w łazience jest całe okno trójkątne, pięknie to wygląda - wsunięcie kominka pod komin - ale o tym trzeba pomyśleć przy stanie surowym, - no i tradycyjnie usunięcie dwóch zbędnych okienek w kuchni i salonie. Co by tu jeszcze dodać... Drzwi tarasowe pozostawiłam 3 skrzydłowe (2,7 m) i wydają mi się wystarczające - gdybym powiększyła je do 3,6 m (co swego czasu też mnie kusiło) to albo byłoby mało miejsca na kanapy albo kanapy i tak zasłoniłyby te dodatkowe drzwi. Wszystkie nieużywane graty trzymamy na stryszku - jest naprawdę spory! Warto docieplić go wełną - na początku mieliśmy ocieplony tylko sufit między jętkami, ale w tym sezonie dorzuciliśmy wełnę między krokwie na tym stryszku i jest odczuwalna różnica w tempie wychładzania się pokoi. W kotłowni oprócz kotła i zasobnika zmieścił się jeszcze zlew, pralka, suszarka, zmiękczacz do wody i rekuperator, jest więc dość pojemna. Ktoś pytał o kanały wentylacji mechanicznej - my mamy wszystkie kanały parteru puszczone w stropie między parterem a poddaszem, a kanały poddasza idą po podłodze na stryszku. Zostaje mała plątanina rurek w kotłowni Najfajniejsze w Koniczynce jest to, że jest tak zgrabnie i funkcjonalnie zaprojektowana, że kominek i klatka schodowa jest w sercu domu. Tym sposobem paląc w kominku (zwykłym kominku, bez rozprowadzania ciepła) grzeje się od razu cały dom. W tym roku włączyliśmy kocioł gazowy dopiero w połowie grudnia, wcześniej wystarczyło palić w kominku i pootwierać drzwi do pokojów na poddaszu. Zwarta budowa domu przekłada się też na zużycie gazu - za zeszły sezon (od listopada 2008 do listopada 2009, to był pierwszy sezon grzewczy) rachunek za gaz na ogrzewania i c.w.u. wynosił 2000 zł W mojej Koniczynce jest tylko jeden bubel - obwisł mi kawałek dachu pod trójkątnym oknem Cieśla trochę inaczej zrobił konstrukcję trójkątnego okna no i po dwóch latach krokiewki nieco osiadły - w tym roku będziemy myśleć jak to podreperować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bara311 15.03.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Cześć Altariela, cieszę się że napisałaś o Koniczynce 2 tyle superlatyw, bo ja właśnie kupiłam projekt , i jeszcze mnie jakieś wątpliwości biorą czy aby dobrze zrobiłam..... Niby projekt jest dla mnie idealny, ale jak poczytałam kilka wypowiedzi na różnych forach to się zaczęłam zastanawiać i myśleć i myśleć a tu proszę Twoja wypowiedź aż optymistycznie mnie nakręciła że już bym mogła budować Wielkie dzięki, I jeśli to nie problem to ja bardzo chętnie obejrzałabym fotorelację z Twojego domku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bara311 16.03.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Muszę przyznać że też zastanawiałam się jakby w salonie pomieścić ok 15 osób a tu proszę nawet 24 osoby się zmieszczą. Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 16.03.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Dziewczyny jak się uprę to posadzę te 24 osoby w górnej łazience - no nie wiedze problemu. Tylko, że budując dom to ja chciałam posadzić 24 osoby w salonie bez ścisku i żeby mozna było się swobodnie poruszać wokół stołu np. z taca pełna flaczarek z goracym rosołem, a i koniecznie, żeby było troche miejsca dla biegających podczas imprezy dzieci. Ja zrobiłam test "na sucho". Postawiłam swoją rozkładaną ławę maksymalnie rozłozoną (może siąść przy niej 3 osoby z jednej strony i dwie na szczycie) Żeby zmiescić 24 osoby musze postawić trzy takie ławy. Zajmą one od drzwi tarasowych 4,2 m + conajmniej po 0,5 metra po obu stronach na krzesła, czyli potrzebuję 5,2m - a mój salon ma od okna tarasowego do kuchennego barka 5,5 metra No zmieści się taki stół, bo ja nie mam mebli, a gdyby była kanapa narożna to co - musze wynieść.... Teraz szerokość - tu jest lepiej, bo moja ława ma szerokościtylko 1,2 i do tego na krzesła damy. po metrze, żebym z tą tacą się zmieściła, w sumie mamy więc 3,2, a w jawęższym miejscu (na wysokości kominka) mam 4,2m. Tylko powtarzam raz jeszcze - nie mam w salonie nic, żadnej lampy, żadnej kanapy czy fotela. Tak więc realnie można zrobić imprezę dla 24 osób - jakis obiad czy inne posiedzenie, ale o swobodzie, imieninowych tańcach mowy nie ma. Chyba przeniosę swoje imieniny z listopada na środek lata, to na tańce będzie taras A tak poważnie zmierzyłam ile osób mogę posadzić w wykuszu, bo tam planuje jadalnię i tam docelowo stanie stół. Od kaloryfera do końca barka odgradzającego kuchnie od salonu mam 2,5 m, moge do tego doliczyć pół metra - z jednej strony stołu goście będa siedzieli w wejściu do kuchni. Stół może mieć max 2m długości i szerokości spokojnie 1,2 przy takim stole posadzę 15-16 osób, ale luzu nie będzie. W najbliższe święta chrzest bojowy dla mojego salonu - będzie 12 osób dorosłych i 6 dzieci Ma ktos pozyczyć krzeseł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 16.03.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Chętnie bym pożyczyła ale my póki co jesteśmy na etapie krzeseł i ławek z pustaków i desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 18.03.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Witam, jako już użytkowniczka Koniczynki muszę powiedzieć, że w wykuszu mamy stół dł 2,20, po rozłożeniu dla gości 3,20 śmiało ostatnio pomieściłam 18 osób,, kanapa stoi sobie w rogu, jest obok niej ława , stoją dwa duże kwiaty, tańce też były i nikt nie narzekał na brak miejsca, jedynie wykusz mógłby być trochę szerszy ( dla nieuważnych gości jak za daleko odsuwają krzesła) My jesteśmy bardzo zadowoleni z Koniczynki, nie mam czasu, żeby wkleić zdjęcia, może kiedyś mi się uda. Każdy kto nas odwiedza, dziwi się, że na górze są takie duże pokoje,że z zewnątrz tego nie widać, ale przecież taki ma być ten domek, dzięki temu koszty ogrzewania są niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grandzia13 18.03.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 prosimy o foooooootki.Altariela, proszę cię bardzo o fotkę górnej łazienki. Nie znalazłam dotąd ani jednej łazienki z koniczynki 2. I jeszcze małe pytanko: pokój po zabraniu okna nie jest zbyt mały? A odbiegając od tematu: Kiedy przyjdzie wiosna?, bo mi osobiście chłód i śnieg uszami już wychodzi. Pozdrawiam anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bara311 18.03.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 ja też baaaaaardzo proszę o zdjęcia zamieszkałych Koniczynek . Dziewczyny, które już mieszkacie w swoich domkach może macie jakieś wskazówki lub sugestie dla osób które o budowie dopiero myślą? Pozdrawiam prawie wiosennie, bo u nas dzisiaj piękna pogoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 18.03.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Bara311 przesledź dokładnie wątek a znajdziesz sporo rad. Z nowych rzeczy dodam - pilnujcie wysokosci okna tarasowego, bo potem będziecie miec problem z firanami czy zasłonami - u mnie od karnisza jest 258, a standardowe zasłony i firany są do 2,50m. Mogę zapomniec o kupnie gotowych, a jak już są to dużo droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 18.03.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 widzę że koniczynkowy wątek troche rozkwitł ja również bardzo prosze o zdjęcia z zamieszkanych koniczynek Co do salonu to moje zdanie jest takie że impreze na kilkanaście osób robi sie 1-2 razy w roku, przynajmniej u nas tak jest, jeśli sa imieniny to nigdy w jednym terminie nie zbierze się wszystkich gosci więc biorę pod uwage głównie Świeta. Przy stole można poszadzić dorosłych a dzieci przy ławie czy stoliku bo i tak długo nie posiedzą, przyjda tylko na posiłki i dalej do zabawy. Dom buduje sie dla siebie i na potrzeby domowników a nie gości, poza tym jeśli planuje sie większa imprezę to najlepiej w lecie i wtedy mozna wykorzystać taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bara311 18.03.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 kasiaa256 ja już chyba wszystkie możliwe wątki odnośnie koniczynek prześledziłam, a jeśli ktoś nowy może dodać coś innego do tego wszystkiego co piszecie to bardzo chętnie poczytam i myślę wdrożę w życie. Widzisz z tymi firankami bardzo cenna rada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 20.03.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Tak na szybko, bo niestety nie mam czasu, zdjęcia łazienki i pomniejszonego jej kosztem pokoju na górze (nie urządzonego jeszcze do końca ). Pokój służy jako gościnny. http://img11.imageshack.us/g/dsc02822640x480.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bara311 20.03.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Altariela, śliczna łazienka, bardzo przestronna, prześlicznie wygląda w niej całe okno trójkątne a i pokój całkiem spory pomimo zmniejszenia. Pięknie Już sobie wyobrażam jak piękna jest cała Twoja Koniczynka... Jeśli można prosić o więcej zdjęć to byłoby suuuuuppper, bo wiesz my tu na tym forum jesteśmy głodne oglądania urządzonych Koniczynek a takich osób jak Ty, które chcą się podzielić swoimi inspiracjami jest malutko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 23.03.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 oj, ale mnie tu dawno nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1985 21.04.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Witam, czy buduje ktoś koniczynke (najbardziej interesowałaby mnie bez garazu z dachem czterospadowym) w województwie podkarpackim, albo świetokrzyskim (świetokrzyskie - okolice sandomierza)????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricco1 25.05.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witam, wlaśnie wczoraj zakupiliśmy koniczynkę 2:))))) i oczywiście jak zacząłem czytać to forum to chyba bede musial jeszcze kazal projektantowi wprowadzic dodatkowe zmiany o ktorych piszecie, a glownie mianowicie likwidacje okna bocznego w kuchni:))oczywiscie musialem troche pokombinowac nad innymi zmianami, gdyz musialem sie przy "przysunąc" do sasiedniej dzialki na 3 metry (strona o kotłowni) gdyz dzialke mam tylko 19 metrow szerokosci.....wiec od strony sasiada ni bede mial zadnych okien, tylko luksfery....plus połaciowe jedno w pokoju numer 7 na poddaszu. Dodatkowo dojdzie lukarna w tym pokoju z tyłu domu:))) Natomiast nie zauwazylem nigdzie (albo przeoczyłem) czy ktos podnosil scainke kolankową. ?Ja poprosilem architekta o podniesienie jej do poziomu 140 cm:)) Chyba nie bedzie to najgorzej wygladac? Jak sądzicie? A cieszę się ...strasznie ....obym tylko zdazyl w tym roku postwic stan surowy i przykryc na zimę.....:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts