Przem_o 04.08.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 a kominwykresla sie na etapie adaptacji?? bo my nie rezygnowalismy z zadnego, choc mielismy plany zostawic tylko dwa Jak zamawiałem projekt to architekt od razu naniosł zmiany - kominy, 2 okna i 1 balkon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 24.08.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Ile warst bloczka dałeś w fundamentach? Jaki jest u Ciebie koszt dachu? 3 warstwy bloczka, a koszt dachu to nie powiem bo nie wiem pLacę firmie za wybudowanie w stanie surowy - otwarty oni zalatwiaja material jaki wczesniej uzgodniłem i oni płacą robotnikom, mnie nic nie interesuje 3 warstwy bloczka to 45 cm. z 5 cm fuga - to 50 cm. Czy ława nie powinna być poniżej strefy zamarzania? Mocno mi się wydaje, że dla naszego rejonu jest około metra. Ja mam 7 warstw bloczków. Jeśli nie mam racji to niepotrzebnie wydałem 3.500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem_o 24.08.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Mocno mi się wydaje, że dla naszego rejonu jest około metra. Ja mam 7 warstw bloczków. Jeśli nie mam racji to niepotrzebnie wydałem 3.500 zł pod ziemia jest 1m fundamentow, budowlancy zrobili zbrojenie zalali betonem z gruchy (jest mocniejszy) i na to dali 3 warstwy bloczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 01.09.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 macie jakies nowe zdjecia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
O J 04.09.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Witam serdecznie wszystkich budujacych Dom w Koniczynce.Wraz z żona zdecydowaliśmy się na Dom w Koniczynce 2 ( żona miała argumenty nie do podważenia) choć optowałem za innym projektem.Obecnie jesteśmy na etapie murowania pierwszej kondygnacji. Dom powstaje w okolicach Gdyni.Tak jak wiekszość tutaj się udzielajacych pozbylismy się małych okienek w salonie i kuchni, oraz małego okna w gabinecie.Postanowiliśmy jednak dodać okna w scianie szczytowej aby doswietlić strych, rozważamy również całkowite przeszklenie wykuszu (do podłogi - mamy jeszcze troche czasu żeby podjąć ostateczną decyzje).Bardzo spodobał nam sie pomyslł zrobienia "podkopu"pod schodami na piętro - także rozważamy tą modyfikacje.Dziękuje wszystkim za inspiracje aranżacji kuchni i łazienek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem_o 14.09.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 macie jakies nowe zdjecia?? Witam 22 montują mi okna to wtedy jakieś zdjęcia wrzucę, obecnie mam już ułożoną dachówkę i okna połaciowe zamontowane, zaczynam robić elektrykę ( nasz monopolista Energia Pro założą mi skrzynkę dopiero we wrześniu 2008) do tego czasu będę miał już skończony cały dom, a prąd ciągnę z 2 budynku który stoi obok , tak że prąd budowlany ( droższy )mnie nie interesuje. Zaczyna robić się zimno to na Alegro kupiłem też "koze" żeliwna do palenia, to już mam przesmak ciepła z kominka jaki będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 19.09.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 jejku nareszcie ktos sie odezwał super, czekam na zdjecia, bo wątek umrze smiercia naturalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
O J 21.09.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witam, Pare dni temu udalo mi sie dzieki namiarom od 13hp zlokalizować koniczynke w Redzie (niedaleko Gdyni).Domek zrobil na mnie pozytywne wrazenie - niestety potwierdziły się moje obawy. Wielkość salonu nie jest zbyt powalajaca, powiedział bym nawet ze jest on dość mały.Strasznie kłopotliwe jest rozstawienie mebli w kuchni - i jak to stwierdzilismy zgodnie z wlascicielka domu ma raczej ona walory dekoracyjne niz uzytkowe.Po wizycie zdecydowalismy z żoną że okna po bokach wykuszu jednak zostana, ładnie się komponuja w bryle domu i bardzo ładnie doświetlaja pomieszczenie. Serdeczne podziekowania dla właścicielki za miłą gościne i przydatne rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megi85 21.09.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Czy ktoś może ma namiary na osobę, która buduje lub wybudowała Dom w Koniczynce (obojętnie w której wersji)??? Ponieważ planuje budowę swojej koniczynki na wiosne 2008 i wcześniej chciałabym zobaczyć jak dom wygląda w rzeczywistości z zewnątrz jak i wewnątrz. Przeglądając forum widziałam ze justa zapraszała do obejrzenia swoej koniczynki, ale ostatnoi chyba ona nie odwiedza forum Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora3 22.09.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Witam Wszystkich miłośników Koniczynki Wraz z mężem jesteśmy posiadaczami projektu Dom w koniczynce G i jesteśmy na etapie adaptacji projektu i przygotowywania dokumantów do pozwolenia na budowę. Tak więc ruszymy chyba na wiosnę 2008. Może jest ktoś kto juz zaczął budować tą wersję koniczynki??? i mógł by się podzielić swoim szczęściem Ja jak na razie oprócz powiększenia garażu, a co za tym idzie i pokoju nad garażem (zrobię tam chyba 30 metrową garderobę ) chcę zlikwidować dodatkowe okna w kuchni i salonie. Zastanawiam się jeszcze nad dopasowaniem drzwi wejściowych, tak żeby otwierając je wchodzić prosto do przedpokoju a nie po skosie (tak mi wychodzi z projektu, że drzwi wejściowe i drzwi do przedpokoju nie są w jednej linii) ale może czepiam się drobiazgów. Pozdrawiam Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem_o 23.09.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam Wszystkich Dołożyłem kilka zdjęć w poniedziałek będą kończyć montaż okien u góry i znów kilka zdjęć pośle na serwer. Okna 3 szybowe z jednej strony kolor dąb od środka biały. Przy murowaniu warto pamiętać o tym żeby okno w pokoju na dole było centralnie na środku ściany, bo w projekcie jest przy ścianie, co za tym idzie mniej światła wpada do pokoju.Obecnie zaczynam robić inst. elekt, muszę wbić jeszcze jeden pręt uziemienia 3m, ponieważ dom stoi na piaskach i jest słabe uziemienie. Jak widać na zdjęciach mam tylko jeden komin, zakładam went mech z odzyskiem ciepła. Jeżeli ktoś chciałby zobaczyć dom to zapraszam 50 km od Wrocławia blisko Oleśnicy Sycowa, Coś "Justa" się nie pojawia na forum a bardzo dużo jej zawdzięczam przy budowaniu (zdjęcia) i innym też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megi85 23.09.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Przem_o gratuluje wstawienia okien, ale tak z ciekawości chciałam zapytać czemu nie zdecydowałeś się na okna ze szprosami tak jak proponuje archon? Są dużo droższe, albo może "niewygodne" w użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megi85 23.09.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Niedługo oddaje projekt do adaptacji i zastanawiam sie czy nie zmienic kształtu wykusza na bardziej ściety, tyle że może nie taki szeroki jak na zdjęciu z poniższego linku, ale coś w tym stylu http://www.archon.pl/bin_/zdjecia/zdjecie_468a102445a04 Co o tym sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
O J 24.09.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam Megi85 - widze ze ostro wziełaś się do zmian w projekcie - ja tez z żona tak miałem.Wykusz o którym myslisz może i ma jakieś zalety, tylko pomysl gdzie wsatwisz stół. Salon jest stosunkowo mały i każdy centymetr do wnętrza domu dla stołu to olbrzymia strata, ja z chęcia gdyby to bylo jeszcze możliwe wysunął bym wykusz do przodu - chciaz 0,5 metra - ale mam już "pozamiatane" w tej kwestii.Jesli tylko bedziesz miała okazje zobaczyć stojacy dom przed dokonaniem zmian to zrób to!! Zmieni to twoj punkt widzenia w paru kwestiach, na planach poprostu wszystkiego nie widac i cieżko czasem sobie wszystko wyobraźić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
O J 24.09.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 dora3 - jedna z pierwszych zmian jakie w moim projekcie zostaly zrobione to wywalenie okien po bokach wykuszu, ciesze sie ze mialem okazje zobaczyc dom "na żywo" i w tej chwili nie wyobrazam sobie zeby tych okien moglo zabraknac. Pieknie doswietlaja pomieszczenie. Czuje sie ze ogrod wchodzi do domu Fakt ze okienko w kuchni komplikuje ustawinie mebli - ale mozna to rozwiazac - widzialem na wlasne oczy. Jesli lubisz duzo okien i jasne pomieszczenia radze te okna zostawic - ja sie nawet teraz zastanawiam czy ich nie powiekszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 24.09.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 ale super, że wątek ozył ja jestem na etapie murowania bloczkow http://img362.imageshack.us/img362/5522/p9220021rb7.jpg my prawie wcala nie robilismy zmian, tylko pozbylismy sie okien dodatkowych w kuchni i salonie-a teraz załuje moze jednak je wstawimy nawet wieksze w kuchni nie planuje szafek wiszacych, nigdy nie bylam ich fanka, wiec okno przydałoby sie bo kocham mocno doswietlone domy i własnie dlatego uzekł nas wykusz w Koniczynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem_o 24.09.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 czemu nie zdecydowałeś się na okna ze szprosami tak jak proponuje archon? Są dużo droższe, albo może "niewygodne" w użytkowaniu? Ze szprosami jest tak że jak bym miał okna 2 szybowe to wchodzi szpros miedzy nie, jak 3 szybowe to nie chcieli za bardzo wkładać bo by był mostek cieplny i kłopot zeby je tam umieścić w etapie produkcji, między szprosami a szyb to jest tam bardzo dużo. mam za to przez cały czas w salonie słońce od wschodu do zachodu. Koszt też grał role bardziej chciałem drzwi na ogród przesuwane, ale sa 2 razy droższe. Za wszystko zapłaciłem ok 24tys.zl. Podaje link na zdjecia jak by ktoś nie znalazł http://s184.photobucket.com/albums/x305/pimek_album/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora3 24.09.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam serdecznie w poniedziałek O & J oraz qqrq5 daliście mi do myślenia teraz z tymi dodatkowymi oknami w kuchni i salonie. Chciałam je usunąć tylko dlatego, że nie mogę sobie wyobraźić jak będzie wyglądała kuchnia, gdzie nie ma w niej ani jednej pełnej ściany. Moze ma ktoś już zdjęcia swojej umeblowanej kuchni z tymi dwoma oknami to proszę o zamieszczenie. Na szczęście jeszcze ich nie usunęłam z projektu, to może otrzymają ułaskawienie i nie będą stracone Przem_o super zdjęcia, super domku, już nie mogę się doczekać kiedy ja będę mogła podziwiać swój domek (na razie muszę się zadowolić wydrukiem kolorowym projektu). Powodzenia w dlaszej budowie. qqrq5 mam prosbę o podanie na prv na ile wycenili sobie budowlańcy robociznę za stan surowy. Ja akurat szukam firmę i chciałabym mieć orientację w cenach na rynku, ile może mnie kosztować moja koniczynka - mam nadzieję że będzie czterolistna, czego i wam życzę. Pozdrawiam Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem_o 26.09.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witam Dołozyłem jeszcze kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 28.09.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 O & J oraz qqrq5 daliście mi do myślenia teraz z tymi dodatkowymi oknami w kuchni i salonie. Chciałam je usunąć tylko dlatego, że nie mogę sobie wyobraźić jak będzie wyglądała kuchnia, gdzie nie ma w niej ani jednej pełnej ściany. Moze ma ktoś już zdjęcia swojej umeblowanej kuchni z tymi dwoma oknami to proszę o zamieszczenie. niestety nie mam zapisanych projektow, ale robiłam je w programie ze strony Ikeii qqrq5 mam prosbę o podanie na prv na ile wycenili sobie budowlańcy robociznę za stan surowy. Ja akurat szukam firmę i chciałabym mieć orientację w cenach na rynku, ile może mnie kosztować moja koniczynka - mam nadzieję że będzie czterolistna, czego i wam życzę. budujemy systemem gospodarczym co sie da probujemy zaoszczedzic max jak najwiecej, żeby zostało na wykonczeniowke a teraz jeszcze na kwiecien zapowiada nam sie nowy potomek Przem_o swietne zdjecia, widze ze zostawiłes okna w kuchni usunełes balkon z pokoju z garderoba na gorze?? mozesz zrobic zdjecie łazienki gornej tak bardzij w srodku?? cały czas zastanawiało mnie jak postawic wanne pod oknem ze skosem, a tu niespodzianka całkiem fajnie to bedzie no i poproszę zdjecie tej naszej klitki kuchni spizarke zostawiliscie? da sie tam wejsc hihihih Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts