Gość 21.03.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 ponawiam pytanie odnosnie okien - co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quentin 21.03.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 ponawiam pytanie odnosnie okien - co radzicie? ja lubię duże okna lubię jak do domu wpada światło słoneczne w salonie od południa mamy okno balkonowe na taras 3.60m na 2.30m i bardzo mi się podoba, a w jadalni 1.80 na 1.80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 quentin - cieszę się, że odpisałaś. Twoje okno balkonowe musi wyglądać super. Czy to są okna typowe, czy nie? Trzyczęściowe po 120 cm każde? Bo ja nie widziałam w typowych tak szerokich! A jakiej szerokości jest ta ściana z oknem balkonowym? Bo ja mam 5 m, więc myślałam, żeby dać okno ok. 320 cm, to z jednej strony okna bedzie ściana 60 cm (żeby np. szafka się zmieściła), a z drugiej zostanie ok 120 cm sciany. Chyba może tak być?pozdrjusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quentin 22.03.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 nie ma to znaczenia czy typowe czy nie, ja miałe rozliczane wg powierzchni przynajmniej w firmie w której kupowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quentin 23.03.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 quentin - a jak z kosztorysem? czy ten z pracowni bardzo odbiegał od rzeczywistości, czy był dosyć bliski realu? zielonooka - Kupiłem kosztorys szczegółowy mojego domu w archonie drukuję bez cen i targuje się z wykonawcami aż cena zejdzie znacznie poniżej kosztorysowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 24.03.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 mnie się ten dom w koniczynce bardzo podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.03.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 quentin napisal Kupiłem kosztorys szczegółowy mojego domu w archonie drukuję bez cen i targuje się z wykonawcami aż cena zejdzie znacznie poniżej kosztorysowej super pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.04.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 sama pisałam czy te trojkątne okienka nad wejsciem są wystarczające? W łazience chyba wystarczą ale w pokoju? A te ,,okienka' mają wymiary - uwaga- 197 x 140 kazde okno, czyli w podstawie jest prawie 4 metry no i trzeba je poprawiać po Archonie Jak byście to rozwiązali? Bo ja wymyśliłam 1/ scięcie bocznych trójkątów (nie wiem, co zrobić z górnym trójkątem - czy też sciąć, czy zostawić kąt) 2/ a także podzielić każde okno na pól w pionie, wtedy dopiero można będzie otwierać te okna. To jedna niespodzianka, a druga jest jeszcze ,,lepsza': zaniosłam projekt do adaptacji, garażu wolno stojącego również. I tu mój pan architekt powiedział, że między garażem a domem musi być 6 albo 8 metrów odstępu! No i co Wy na to? A ja chciałam dać jakieś 2-3 metry pomiędzy garazem i domem, Zadzwoniłam do starostwa, czy mozna to jakoś obejść, a pani mi mówi, że nie ma zadnych przepisów regulujących odległośc garazu od domu! I teraz nie wiem, co mam robić. A swoją drogą, czy budowa garazu wolno stojącego jest duzo drozsza niż razem z domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quentin 09.04.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 sama pisałam czy te trojkątne okienka nad wejsciem są wystarczające? W łazience chyba wystarczą ale w pokoju? A te ,,okienka' mają wymiary - uwaga- 197 x 140 kazde okno, czyli w podstawie jest prawie 4 metry no i trzeba je poprawiać po Archonie Jak byście to rozwiązali? Bo ja wymyśliłam 1/ scięcie bocznych trójkątów (nie wiem, co zrobić z górnym trójkątem - czy też sciąć, czy zostawić kąt) 2/ a także podzielić każde okno na pól w pionie, wtedy dopiero można będzie otwierać te okna. To jedna niespodzianka, a druga jest jeszcze ,,lepsza': zaniosłam projekt do adaptacji, garażu wolno stojącego również. I tu mój pan architekt powiedział, że między garażem a domem musi być 6 albo 8 metrów odstępu! No i co Wy na to? A ja chciałam dać jakieś 2-3 metry pomiędzy garazem i domem, Zadzwoniłam do starostwa, czy mozna to jakoś obejść, a pani mi mówi, że nie ma zadnych przepisów regulujących odległośc garazu od domu! I teraz nie wiem, co mam robić. A swoją drogą, czy budowa garazu wolno stojącego jest duzo drozsza niż razem z domem? Co do trójkątnych okien w koniczynce - są ładnie wkomponowane - wystarczy podzielić tak jak zaproponował archon ale jedną kwaterę zrobić nieotwieralną Co do garażu to droższy jest wolostojacy i w budowie i w eksploatacji jeżeli mamy garaż przy domu to mamy jedną ścianę wspólną , garaż "ociepla" dom od zimniejszej strony świata i najważniejsze mamy nad garażem zupełnie fajny pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 quentin napisał najważniejsze mamy nad garażem zupełnie fajny pokój. Ja właśnie nie chcę pokoju nad garażem. 4 pokoje to dla mnie i tak o jeden za dużo (miały być 3 + salon). Czyli koszt budowy, wykończenia i utrzymania (ogrzewanie itd) zupełnie niepotrzebne. Więc moze lepiej garaż wolno stojący? wystarczy podzielić tak jak zaproponował archon To niestety nie zaproponował Archon, tylko ja. Oni nie wiedzieli że może być problem z otwieraniem takiego wielkiego okna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 WitamZaczynam budowę DOMU W KONICZYNCE Archonu-u.Może ktoś jeszcze?A jeśli nikt go nie buduje, to proszę o wszelkie uwagi na jego temat: i te dobre i te złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlow 16.05.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Cześć Justa! Bardzo podoba nam się projekt, który wybrałaś! Przymierzamy się do jego kupna i chciałbym Cię prosić o kilka porad. Czy rozpoczęłaś już budowę? Będę wdzięczny za info na adres: [email protected] Pozdrawiam,m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.05.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 No wreszcie jest jeszcze ktoś, kto chce budować KONICZYNKĘ Właśnie zaczynam budowę. Jakiego rodzaju wiadomości cię interesują? Odpowiem n a wszystkie pytania, na które tylko będę znała odpowiedzi. Gdzie chcecie budować? Ja w okolicach W-wy. pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlow 18.05.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Hej! My mamy działkę pod Wrocławiem a inwestycję planujemy rozpocząć na przyszłą wiosnę, uzbrojeni w projekt i wszelkie pozwolenia. Szukaliśmy średniego domu bez garażu (też planujemy wybudować kiedyś wolnostojący), wbrew pozorom trudno znaleźć taki, który w 100% spełnia oczekiwania. KONICZYNKA jest im bardzo bliska, jedynym minusem jest niezbyt wielki salon (a może tylko tak nam się wydaje?). Czy wprowadzałaś do projektu jakieś zmiany? Myślę, że zasypię Cię wkrótce pytaniami ) Pozdrawiam, karlow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 czescwprowadziłam niewiele zmian, główne to zlikwidowanie lewego balkonu - będą okna balkonowe ale tylko z barierką- usunęłam 3 okna (boczne w kuchni), boczne w salonie i małym pokoju na dole,- pozostałe okna (oprocz kotlowni )powiększam- na górze nie będzie łuków przy oknachi to chyba wszystkopozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlow 18.05.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 o bardzo podobnych zmianach myślimy: okno w kuchni wygląda ładnie z zewnątrz, ale wydaje się trochę niepraktyczne (dobrze, żeby choć jedna ściana była w pełni ustawna) - likwidując je w konsekwencji niepotrzbne wydaje się okno w salonie.podobnie z oknem w małym pokoju na dole, zupełnie zbędne, choć jego usunięcie zaburzy proporcje - w łazience szkoda się go pozbywać.a co ze schodami, pozostaje schowek pod nimi, czy planujesz otwarte? mam dylemat co do telewizora - czy kable widoczne z otwartych schodów nie będą wyglądać nieestetycznie?czy masz może kosztorys budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 u mnie argumentacja była podobna: dom ma być nieduży, przede wszystkim funkcjonalny - myśle, że W KONICZYNCE taki będzie. W kuchni bedzie duże okno od frontu (ok. 2 m) więc boczne zupelnie zbędne, a kuchnia bedzie b. ustawna. W salonie tak samo. Mały pokój - duże okno od ogrodu, małe - niepotrzebne, a pokoj b. ustawny. Wcale nie boję się zaburzenia proporcji od tej strony - po prostu będzie na tej scianie tylko okno od łazienki. A co ze schodami? Jeszcze ostatecznie nie podjęłam decyzji, ale chyba nie będę zabudowywała ich, zostawię otwarte (chociaż schowek bardzo by się przydał!!!!!!). Najwyżej, jak się nie sprawdzą otwarte schody, to wtedy zabuduję - chyba łatwiej zabudować niż burzyć. Nad kablami od telewizora nie myślałam, ale masz rację, trzeba jakoś to rozwiązać - może tu podpowiedzą coś DOŚWIADCZENI FORUMOWICZE? proszę o rady. Niestety kosztorysu nie mam, za poźno się dowiedziałam o takiej możliwości, bo czeka się na to 6 tygodni, (chyba że kosztorys jest gotowy) a ja już zaczynałam budowę, więc dostałabym go na koniec stanu surowego, więc zrezygnowałam. czy salon nie będzie za mały? Też mam takie obawy, ale z drugiej strony 28 m to nie tak mało!!!!!! Dlatego myślę o zostawieniu otwartej klatki schodowej, żeby optycznie powiększyć przestrzeń. A jak będzie? Zobaczymy! WCZORAJ ZALELI ŁAWY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Właśnie widziałam się z kierownikiem budowy, który zaproponował zrobienie pod schodami małego wykopu, zejście po 3 schodkach w dół i byłaby tam taka niby-schowek-piwniczka?Co wy na to?pozdrjusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.05.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlow 22.05.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Chodzi o schodek w przypadku klatki murowanej-zamkniętej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts