Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W KONICZYNCE pracownia ARCHON

Recommended Posts

Planujecie ogrzewanie podłogowe w całym domu??? W sypialniach też??? Z tego co wiem to jest to złe rozwiazanie - śpisz jakby na żyle wodnej - co podobno jest niezdrowe. Sama chciałam robic podłogówkę w pokoju córki, ale mój mąż - znawca tematu - wybił mi to z głowy. U nas podłogówka będzie na całym parterze, a na poddaszu tylko w holu, łazience i pokoju naprzeciw łazienki, ktory przeznaczyłam na syszarnię i garderobę.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Korzystając z tego forum chciałam bardzo serdecznie podziękować Sylwii1891 za udostępnienie swojego cudnego, nowo powstającego domku. Spotkaliśmy sie z niespotykaną w dzisiejszych czasach życzliwością i uprzejmością. Jesteśmy bardzo wdzięczni i życzymy Pani Sylwii jak i jej rodzinie samych budowlanych sukcesów.

Pozdrawiamy

W każdej chwili zapraszamy.

Pozdrawiam

My planujemy wybudować Koniczynkę (G) z podwójnym garażem. Niestety nigdzie nie możemy nikogo znaleźć kto buduje podobny dom. Jeżeli jest ktoś na forum kto buduje właśnie z tego projektu bardzo proszę aby udostępnił nam zwiedzenie domu. Będziemy bardzo wdzięczni.

Dość dużo jeździmy po Polsce więc odwiedzenie nawet najdalszego zakątka nie będzie dla nas problemem.

Pozdrawiamy

Witam serdecznie wszystkich koniczynkowiczów;) my wybraliśmy projekt dom w koniczynce, dużą pomocą przy wyborze projektu i źródłem kilku inspiracji był podpatrywany od dłuższego czasu dziennik justy.

Mam nadzieję że budowę domku uda nam się rozpocząć jeszcze w tym roku, zależy to od tego, kiedy uzyskamy pozwolenie na budowę, jeśli ktoś buduje koniczynkę na lubelszczyźnie to bardzo chętnie podejrzymy na żywo jak to wszystko wygląda.

My planujemy wybudować Koniczynkę (G) z podwójnym garażem. Niestety nigdzie nie możemy nikogo znaleźć kto buduje podobny dom. Jeżeli jest ktoś na forum kto buduje właśnie z tego projektu bardzo proszę aby udostępnił nam zwiedzenie domu. Będziemy bardzo wdzięczni.

Dość dużo jeździmy po Polsce więc odwiedzenie nawet najdalszego zakątka nie będzie dla nas problemem.

Pozdrawiamy

Witam

Buduję koniczynkę G z podwójnym garażem (bez piwnicy) pod Szczecinem, jeżeli nie jest za daleko to zapraszam. Mam już daszek, okna i tynki wewn.

Pozdrawiam

Pozdrawiamy

Witam

Buduję koniczynkę G z podwójnym garażem (bez piwnicy) pod Szczecinem, jeżeli nie jest za daleko to zapraszam. Mam już daszek, okna i tynki wewn.

Pozdrawiam

Bardzo bardzo chętnie skorzystamy. Proszę o mail lub tel. Wysłałam wiadomość na priv.

Planujecie ogrzewanie podłogowe w całym domu??? W sypialniach też??? Z tego co wiem to jest to złe rozwiazanie - śpisz jakby na żyle wodnej .

duzo osob ma na tym forum ogrzewanie w calym domu, mieszka w nich po kilka lat i nikt nie narzeka :)

moj maz tez jest specem w tej dziedzinie i to jego pomysł :)

Witam! Proszę o informację osób, które wybudowały już Dom w koniczynce. Czy salon ma wystarczającą wielkość? Czy moglibyście przesłać mi zdjęcia salonu na mail: [email protected] ? Czy ktoś z Was zmieniał bieg schodów lub próbował innej możliwości powiększenia salonu? Jaki jest efekt.

Czy nikt z was nie myślał o rekuperatorze? nam sie ten pomysł tak bardzo podoba, że jesteśmy prawie pewni, do tego kominek z płaszczem i mamy nadzieje na rzeczywiście mniejsze koszty ogrzewania.

Witam,

W naszej koniczynce zamontowaliśmy rekuperacje, co do walorów użytkowych to nie będę się rozwodził bo każdy pewnie ma swoją opinie, co do opłacalności to jest to sprawa jak najbardziej opłacalna, jeśli pomyśli się o tym odpowiednio szybciej. Mowa tutaj o likwidacji kominów. Odpadły bowiem 2 kominy - komin w kotłowni oraz wbudowane w ścianie od spiżarni. Okna nie posiadają mikrowywietrzników. Te oszczędności niemal zupełnie zrównoważyły się z nakładami poniesionymi na system rekuperacji - a oszczędności w ogrzewaniu mogą być spore, szczególnie ze nośniki energii wciąż drożeją.

Pozdrawiam.

Jarek

---------------------------------------------------------------

zdjęcia z budowy pod adresem:

http://picasaweb.google.pl/j.szulecki/Dzialka?authkey=L8BOwTu0YKM

można tam zobaczyć jak wygląda o rurowanie od wentylacji mechanicznej.

Fajnie ,że jest nas coraz więcej. :D

Projekt w/g mnie jest naprawdę dobry.

Wprawdzie dokonamy kilku zmian ale jest to indywidualne podejście.

Pozdrawiam wszystkich.

:roll:

Nasz domek już prawie na ukończeniu. Pozwolę sobie jednak na kilka uwag odnośnie tego czy projekt jest dobry czy nie.

Co do pomieszczeń na gorze to jest OK. "Bliźniacze" pokoje są duże i dobrze doświetlone, pokój z przyległą garderoba przeznaczyliśmy na sypialnie wiec jego wielkość jest w zupełności wystarczająca - nawet garderoba mimo dużego skosu jest do zaakceptowania. Górna łazienka może nie jest marzeniem ale też w sumie nie ma się do czego za bardzo przyczepić.

Górne trójkątne okna są czystą fantazja projektanta - nie da się ich wykonać tak jak w projekcie - jest to niemożliwe technicznie - trzeba kombinować

Dół - to już zupełnie inna bajka. Niby na pierwszy rzut oka wszystko OK, ale jak się człowiek przyjrzy dokładniej to czar pryska.

Problem zaczyna się już z wejściem. Nas to urzekło na początku - piękne duże drzwi wejściowe. Problem się zaczął jak chcieliśmy takie kupić. Ceny powalają a i tak każdy monter z jakim rozmawialiśmy nam to odradzał (no chyba że ktoś po prostu chce wypchnąć z magazynu drogie drzwi i nieźle na tym zarobić).

Kuchnia - koszmarek, żadnej pełnej ściany! My nie rezygnowaliśmy z małych okienek (wolimy mieć dużo światła w domu - teraz z chęcią bym powiększył jeszcze przeszklenia) wiec sensowne rozplanowanie było dość problematyczne, ale jakoś się udało, mało szafek kuchennych w sumie obniża koszt mebli kuchennych które do tanich nie należą, rekompensuje to spiżarka w której będzie można sporo upchnąć (mam nadzieje).

Zupełnie nieprzemyślany układ drzwi na dole (pokój, łazienka), wymusiło to na nas założenie zwykłych ościeżnic a nie okalających mur (regulowanych). Po prostu nie ma na nie miejsca (zresztą to samo tyczy się drzwi do "bliźniaczych" pokojów na gorze). Wąskie okno w gabinecie symetryczne do łazienkowego czyni pokój mało ustawnym (okno poszło precz).

Schowek pod schodami wybudowany zgodnie z projektem to porażka intelektualna! Myśmy wkopali się w ziemie uzyskując pod spocznikiem wysokość stania - dopiero w takim układzie ten schowek coś sobą reprezentuje.

Salon, projektant zastosował na rysunkach klasyczny sposób oszukania wzroku rysując meble w mniejszej skali niż budynek (uświadomiła mi to dopiero projektantka wnętrz - że stosuje się takie numery), przez co salon wydaje się na rysunku spory - naprawdę jest porostu mały! Tym bardziej że sposób posadowienia kominka jeszcze go powierzchniowo i wizualnie pomniejsza. Małym ratunkiem było to że podwiesiłem komin i kominek wsunę częściowo pod niego przez co zaoszczędzi się trochę miejsca w "saloniku".

Perspektywy/plany.

Nie mogę zdzierżyć "saloniku" wiec jak się trochę finanse ustabilizują planuje "salonik" zamienić na jadalnie, rozwalić wykusz - dobudować salon z prawdziwego zdarzenia z przodu domu wysoki po kalenice dobudówki a przez wykusz zrobić przejście, z balkoniku zrobić antresole.

Podsumowanie:

Gdybym miał możliwość wcześniejszego obejrzenia tego domu wybudowanego NIGDY bym się na ten dom nie zdecydował!!!

To tyle uwag z grubsza, choć znalazło by się ich duuużo więcej.

Tak czy inaczej dla kogoś kto wyprowadza się z bloku (32m2 - dwa pokoje) to i tak luksus ;)

Pozdrawiam wszystkich budujących koniczynki.

Jarek

Faktycznie Jarek ma sporo racji - ja dopiero zaczynam budowę, a już chętnie zmieniłabym projekt. Nie pozostaje mi nic innego jak polubić ten dom. Dużo dały mi odwiedziny u Agnieszki&Roberta. Przekonałąm się, że wiatrołap i salon wcale nie sa takie malutkie jak myślałam - no chyba, że ktos marzy o stole na 12 osób, ogromnym narożniku, rozłozystych fotelach i 5 komodach pod ścianami. U mnie tak nie będzie, więc miejsca wystarczy. Kuchnia mogłaby być szesza z metr, ale i tak tragedii wielkiej nie ma - na akurat ja usunęłam małe okienko. Spiżarka rozczarowuje - jak zamontujemy półki to miejsca za wiele nie zostanie. Okna trójkątne na górze będą tylko uchylne, ale mi to nie przeszkadza, bo przecież w jednym pokoju bedą drzwi balkonowe, a drugi przeznaczyłam na garderobę. Pozostałe pomieszczenia bez zarzutu.

Chyba coraz bardziej lubię moją koniczynkę.

A co do drzwi to nie wiem, dlaczego monterzy narzekają - ja zawsze chciałam, żeby drzwi w moim domu były szerokie z naświetleniami - te w Koniczynce bardzo mi odpowiadają - widziałam je już na żywo - cena też nie jest wcale jakas kosmiczna.

Niestety (mimo iż wybrałam ten projekt i nie zrezygnuję z niego) zgadzam sie w 100% z przedmówcą. Ja miałam ten luksus i widziałam dom już wybudowany. Wprawdzie była to koniczynka 3 a ja chcę koniczynkę 2G. Salon i kuchnia jest porażką dla tego projektu. Dlatego powiększyłam salon i kuchnię w stronę wykuszu o 1,2m. Zawsze to coś. Mimo wszystko jak sie poczyta to forum i skorzysta z rad innych można uniknąć wielu wpadek.

Pozdrawiam wszystkich

A co do drzwi to nie wiem, dlaczego monterzy narzekają - ja zawsze chciałam, żeby drzwi w moim domu były szerokie z naświetleniami - te w Koniczynce bardzo mi odpowiadają - widziałam je już na żywo - cena też nie jest wcale jakas kosmiczna.

Problem z drzwiami wynika ze sztywności tego typu konstrukcji. Proszę zauważyć ze w tych drzwiach występują dwa łączenia (drzwi a boczne okna), z czego na jednym z łączeń zamocowane jest ciężkie skrzydło drzwiowe. Taka właśnie konstrukcja powoduje małą sztywność całkowitą całej konstrukcji - aby ja uzyskać lepsze firmy stosują specjalne wzmocnienia (co generuje wysoka cenę porządnie zrobionych drzwi), a to znów powoduje znaczny wzrost masy takich drzwi. Tak duża masa jest według monterów na dłuższa metę problematyczna ponieważ cały układ pracuje (otwieranie, zamykanie drzwi - trzaskanie, szarpanie klamki żeby sprawdzić czy zamknie itd) a to możne doprowadzić do obluzowania kotew mocujących futrynę (duża masa w tm pomaga). Przy drzwiach z atestem antywłamaniowych pojedynczych które zamontowaliśmy waga modułu wynosi 120 kg - i przy takiej masie aby uzyskać atest antywłamaniowości zalecone było wykonanie zbrojonych 6 prętami słupów do których drzwi były montowane. W ŻADNYM wypadu nie było możliwości montowania drzwi w otworze wykonanym z porothermu (materiał zbyt kruchy - przez co drzwi nie były by traktowane jako antywłamaniowe).

Radze zresztą poczytać BARDZO DOKŁADNIE przepisy związane z atestami oraz ubezpieczeniami.

Oczywiście jeśli nie zależy wam na zniżce ubezpieczeniowej to wszystkie problemy znikaja i można montować co sie chce ;)

Pozdrawiam

Jarek

No widzę, że Pan Jarek dobrze wgryzł sie w temat i zjadł zęby na tym projekcie. To dobrze, że są tacy ludzie i chętnie wypowiadają się na temat projektu. Pewnie nikt oprócz estetyki i ceny drzwi zewnętrznych nie pomyślał o wymogach firm ubezpieczeniowych. Oczywiście nie wszyscy uważają że zostaną zaraz okradzeni i potrzebują takich zabezpieczeń. Jest to indywidualna sprawa. W każdym bądź razie chętnie poczytam Pana spostrzeżenia bo zdjęcia już widziałam i zazdroszczę.

Nad ubezpieczeniem faktycznie się jeszcze nie zastanawiałam, ale słyszałam, że jeżeli naświetlenia i drzwi są konstrukcyjną całoscią to większych problemów nie ma. Ja nie chcę kupować standardowych drzwi i dodatkowo naświetleń - kupuję całość w jednej ramie. Takie drzwi widziałam już zamontowane i bardzo mi się podobały.

Chociaż Jarku muszę przyznać, że Wasze drzwi z luksferami po bokach też mi się podobają.

Nad ubezpieczeniem faktycznie się jeszcze nie zastanawiałam, ale słyszałam, że jeżeli naświetlenia i drzwi są konstrukcyjną całoscią to większych problemów nie ma. Ja nie chcę kupować standardowych drzwi i dodatkowo naświetleń - kupuję całość w jednej ramie. Takie drzwi widziałam już zamontowane i bardzo mi się podobały.

Chociaż Jarku muszę przyznać, że Wasze drzwi z luksferami po bokach też mi się podobają.

Pisząc o problemach sztywności, wadze itd. miałem właśnie na myśli drzwi w jednej ramie, ale mam nadzieje ze uda ci sie rozwiązać problemy i będziesz miała takie drzwi jak sobie wymarzyłaś.

Pozdrawiam

Jarek

Czytając poprzednie wypowiedzi dochodzę do wniosku, że udało mnie się uniknąć wielu błędów i rozczarowań dzięki czytaniu tego forum.

Wybierając ten projekt najpierw dokładnie przeanalizowaliśmy nasze potrzeby i wyszło nam, że 28 m salonu szału nie robi, ale nam wystarczy. Wielkość kuchni i wejście do niej nie były dla nas do przyjęcia, więć to zmieniliśmy. Poniżej przedstawian nasze zmiany, może się komuś przydadzą.

Znacznie zmieniliśmy wygląd zewnętrzny domu, ale nie żałujemy. Nasza wersja projektu to dom w koniczynce 2 + dostawiony garaż z dachem jednospadowym.

Pozostałe zmiany: - likwidacja lukarny, - likwidacja na parterze małych okien w pokoju i w kuchni, - powiększenie okien w kuchni i pok. na parterze do 180x150, - podwyższenie parteru do ok. 2,7 m, - do piwniczki pod schodami jest 5 stopni schodów, bedzie tam spiżarnia, na pierwszy rzut oka wystarczy, - zadaszenie tarasu, - likwidacja spiżarni i zrobienie wejścia do kuchni z korytarza (znacznie poprawia funkcjonalność kuchni), wydłużenie ściany między salonem a dawną spiżarnią tak, że został otwór między kuchnią a salonem 1,4 (na tej ścianie stanie słupek z szufladami,kuchenka,zlew,zmywarka), - drzwi wejściowe bez naświetli a z okienkiem we wiatrołapie (zostało duże nadproże jak nam się nie spodoba zrobimy naświetle)), - zmiana kominów na systemowe, ten przy kuchni z 4 kanałami, 2x kuchnia, 1 duży pokuj, 1 łaz na piętrze, kanał went. w kominie od kominka będzie otwarty nad schodami na piętrze, - na piętrze powiększenie łazienki w obie strony, ma teraz po podłodze ok. 9 m, bedzie tam tylko dachowe okno, - w sypialni na pietrze okno 1,8x1,3 m, likwidacja dachowego, - w pokojach na poddaszu po jednym oknie dachowym, - likwidacja okna dachowego nad schodami, - dach ma pełne deskowanie, - zamiast 2 okien dachowych 78x140obok siebie, wstawiliśmy dużo lepiej wyglądające jedno okno 94x140, - pod oknami dachowymi grzejniki (wymóg gwarancji),

- w projekcie brak uziomu fundamentowego, na rysunkach brak doprowadzenia powietrza do kominka, do kotłowni jest kratka (lepiej

zrobić rurą). To zrobiliśmy.

Nie zrobiliśmy, a trzeba było: - obniżyć próg w wejściu na balkon, - warto by przeprojektować więźbę tak by nie było słupów (u nas sa dwa, w dwóch przypadkach płatwie opierają się na ścianach, które do dachu wyciągnliśmy jako nośne), pewnie bym teraz zrobił went. mechaniczną.

O instalacjach nie piszę bo wszystkie robiliśmy inaczej.