Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W KONICZYNCE pracownia ARCHON

Recommended Posts

Bardzo dziękuję za odpowiedź. jest bardzo profesjonalna. to dal mnie wzór. mam nadzieję że ja tez dogonię was i męża w wiedzy na temat domów.Nasza Koniczynka zmaga się oczywiście z pogoda i wrzesień mieliliśmy w plecy, ale mamy fundamenty i ekipa chce budować dalej. Moze sie uda z pierwsza kondygnacja.

Musze sprawdzić czy my mamy zmienione wymiary lub kąty, bo tez lukarna wchodzi nam do dwóch pomieszczeń.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Serdecznie, jestem tu NOWA:)?

Miło patrzeć, jak rosną Wasze Koniczynki, Moja jest na etapie kiełkowania:)

Zastanawiam się nad tym projektem, podoba mi się baaaaardzo, lecz nie wiem czy salon nie będzie zbyt mały. Poza tym spełnia wszystkie moje oczekiwania.

Kupić ten projekt, czy nie kupić? Decyzję muszę podjąć w najbliższym czasie...:Poradźcie coś drodzy:)

Grandzia poczytaj cały wątek i poszukaj innych - jest ich kilka. jutro moge wkleic Ci linki, bo dzisiaj niestety nie mam juz czasu.

Co do salonu - za duży on nie jest to fakt, ale nie jest to też malutka klitka. Wszystko zależy od tego co chcesz w takim salonie zmieścić. Stół na 12 osób raczej odpada, ale stół na 6 osób w wykuszu a bliżej wyjścia na taras nie za duży wypoczynek ze stolikiem kawowym z całą pewnościa się zmieści. Jeśli jeszcze zaplanujesz drzwi tarasowe przesuwne to wtedy nie bedzie miałą powodu do narzekań. Jest jeszcze opcja adaptacji projekty - mozesz poszerzyć dom o 1 - 2 m w stronę wykuszu. Ktoś tak zrobił. Poza małą kuchnią i niezbyt dużym salonem wszystko wg mnie jest OK.

dzięki kasiaa256, jak już kupię projekt, to może zacznę dobrze sypiać:) do czasu rozpoczęcia budowy... Póki co na decyzję o warunkach zabudowy czekałam 9 miesięcy. Urodziła się 13.10.:) katastrofa... a to jeszcze nie koniec papierologii. Póki co zagłębiam się w lekturę forum.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam Serdecznie, jestem tu NOWA:)?

Miło patrzeć, jak rosną Wasze Koniczynki, Moja jest na etapie kiełkowania:)

Zastanawiam się nad tym projektem, podoba mi się baaaaardzo, lecz nie wiem czy salon nie będzie zbyt mały. Poza tym spełnia wszystkie moje oczekiwania.

Kupić ten projekt, czy nie kupić? Decyzję muszę podjąć w najbliższym czasie...:Poradźcie coś drodzy:)

mozesz zrobic jak my, wywalilismy całkiem scianke oddzielajaca pokoj od klatki schodowej, nie robimy schowka pod schodami,schody nie murowane ale drewniane i zaczynaja sie pod oknem tarasowym w salonie

miejsca jest teraz duuuuuuuuuuuuuzo :)

Kanapa będzie na środku salonu - mały narożnik.

O tak to bedzie wygladało:

http://smietnikkoniczynka.blox.pl/resource/salon.JPG

To niebieskie to akwarium, na srodku mały naroznik, dwa fotele i stolik kawowy. Wyjście na taras będzie miało drzwi przesuwane, więc mogę przesunąć się z meblami w stronę okien.

Mam tylko nadzieję, że uda mi się zmiescić meble w salonie tak jak to udało się na papierze :)

Ja sobie nie wyobrażam salonu bez telewizora i to nie dlatego, że nie wyobrażam sobie bez niego życia. Salon to miejsce gdzie toczy się u nas życie. Nie wyobrażam sobie, ze ja gotuje obiad a mój mąz siedzi na górze w swoim pokoju telewizyjnym i oglada wiadomości. Wydaje mi się, że wtedy rodzina izolowałaby się od siebie. Nie mamy zwyczaju przesiadywania przed telewizorem, ale zawsze w tle cos tam leci. Szczególnie w niedzielę rano - ja coś tam pichcę, a mąż z córką ogladają telewizję - bajki, programy przyrodnicze czy muzyczne.

Ja sobie nie wyobrażam salonu bez telewizora i to nie dlatego, że nie wyobrażam sobie bez niego życia. Salon to miejsce gdzie toczy się u nas życie. Nie wyobrażam sobie, ze ja gotuje obiad a mój mąz siedzi na górze w swoim pokoju telewizyjnym i oglada wiadomości. Wydaje mi się, że wtedy rodzina izolowałaby się od siebie. Nie mamy zwyczaju przesiadywania przed telewizorem, ale zawsze w tle cos tam leci. Szczególnie w niedzielę rano - ja coś tam pichcę, a mąż z córką ogladają telewizję - bajki, programy przyrodnicze czy muzyczne.

no widzisz, u nas telewizor nie chodzi prawie wcale

fakt zgodziłam sie na maly kompromis tv w sypialni :oops:

u nas najwazniejsze miejsce zajmuje sprzet grajacy i laptop

to napewno bedzie :p

Jejku co za różnica. Jeden chce mieć TV drugi akwarium a trzeci w tym miejscu chce mieć np. słonia. Fakt jest jeden i powtarza się od 8 stron. Salon jest mały i konia z rzędem temu co umeblowaniem spowoduje optyczne powiększenie tegoż pomieszczenia. Sama w głowie mam z tysiąc pomysłów ,a czy wprowadzę je w życie to już inna bajka. Nie ma co się sprzeczać bo forum zawiśnie i nikt nie będzie miał ochoty tu nic napisać. A byłoby szkoda!!!

Ale nikt się tu nie sprzecza. A wałkowanie tematu urządzenia salonu nie wydaje mi się nie potrzebnym tematem i z całą pewnościa nie zabije tego wątku. Gdyby ta dyskusja pojawiła się wcześniej to ja miałabym schody przerobione tak jak Aneta (qqrq5).

Może ktoś skorzysta z naszych pomysłów nawet jeśli ostatecznie sami ich nie zrealizujemy.

Jejku co za różnica. Jeden chce mieć TV drugi akwarium a trzeci w tym miejscu chce mieć np. słonia. Fakt jest jeden i powtarza się od 8 stron. Salon jest mały i konia z rzędem temu co umeblowaniem spowoduje optyczne powiększenie tegoż pomieszczenia. Sama w głowie mam z tysiąc pomysłów ,a czy wprowadzę je w życie to już inna bajka. Nie ma co się sprzeczać bo forum zawiśnie i nikt nie będzie miał ochoty tu nic napisać. A byłoby szkoda!!!

przeciez nikt tu sie nie kłóci, kazdy ma swoja wizje domu i ja realizuje

kazda z nas bedzie mieszkac w swoim domku, a nie innej osoby

mi sie tak podoba, a np kasiaa256 chce inaczej :)

co do urzadzenia salonu to jeszcze nie mam pomysłu, ale podpatruje dziennik Latarnika, on ma podobny układ salonu ;)

http://th.interia.pl/20,g161272651475951/i242741.jpg

nie uwazam, ze salon jest mały

ja przenosze sie z bloku z 42m2 na domek, wiec dla mnie wszystko jest duze :)

bede miec garaz wiekszy od swojego mieszkania :p

Witam serdecznie

Lada moment dołączymy do grona posiadaczy koniczynki, jesteśmy o krok od zakupu projektu :) Niestety mamy z mężem różne zdanie co do ostatecznej wersji - koniczynka czy koniczynka2 :roll: , mam jednak nadzieję że ten impas nie potrwa zbyt długo i szczęśliwie uda nam się przejśc do następnego etapu :wink: Jak widzę na forum przeważają posiadacze koniczynki z dachem dwuspadowym (co jest mocnym argumentem mojego męża), jestem ciekawa czy przy wyborze przeważyły względy estetyczne, finansowe (dach dwuspadowy tańszy od kopertowego) czy przestrzenne (w dwuspadówkach bez wątpienia jest nieco więcej miejsca na poddaszu?) ???

Pozdrawiam

Sylwia