Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W KONICZYNCE pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas dekarze kończą dach i czekamy na okna. Co do okien to wybór padł na Aluplasta - zdecydowała cena. Profil 5 komorowy - teraz standard. Kolor dwustronny orzech. Już nie mogę się doczekać kiedy wreszcie będziemy mieli okna. W sobotę mąż zabił płytami garaż i "wstawił" drzwi wejściowe :)

U nas dekarze kończą dach i czekamy na okna. Co do okien to wybór padł na Aluplasta - zdecydowała cena. Profil 5 komorowy - teraz standard. Kolor dwustronny orzech. Już nie mogę się doczekać kiedy wreszcie będziemy mieli okna. W sobotę mąż zabił płytami garaż i "wstawił" drzwi wejściowe :)

Kasiu, a można wiedzieć jakie drzwi macie? tzn. rozmiar z projektu czy pomniejszane. Poproszę o zdjęcie. :D

Drzwi wejściowe te "wstawiane" przez męża to totalna prowizorka - zdjęć nie będzie. :D

Co do docelowych drzwi to będę nieco inne niż w projekcie. Szerokość pozostaje bez zmian - 180 cm, natomiast wysokość w tej chwili jest 235, ale będziemy chyba zmniejszać do standardu, bo ja nie chce doświetla górnego. Dodam jeszcze, że nasze drzwi będą bez łuku na górze.

Robiłam wycenę drzwi drewnianych - wyszło 5400 zł, ale musimy zmniejszyć otwór, natomiast drzwi Aluplasta - dokładnie na taka wysokość jaką mamy będą kosztowały 4200 zł.

Nie wiem jeszcze na co się zdecydujemy - wolałabym drewniane drzwi, ale obniżanie nadproża jest tutaj sporym problemem. Aluplast zrobi drzwi takie jak chce, ale to nie drewno i chyba nie opłaca się tutaj oszczędzać.

ja bede robic drzwi drewniane na zamowienie u stolarza

zadna firma nie ma standardowo takich drzwi jaki jest otwor w naszych koniczynkach, a jak powyceniali to cena zwalała z nog ok 10tys

chcemy miec drzwi dębowe, ale nie wiem jak to sie ma do białych okien białej podbitki i białych bram garażowych 8)

dariza

Mamy koniczynkę z dachem kopertowym bez garażu.Postaram się wkleić zdjecia

ale nie wiem jak to zrobić.

wejść na strone http://imageshack.us/

tu klikamy klawisz Przeglądaj i wybieramy z naszego dysku lokalnego pożądane zdjęcie

Po wybraniu klikamy na klawisz host it!

tu kopiujemy ostatni adres (podświetlony) skrótem klawiszowym Ctrl + C i wklejamy do naszego posta skrótem klawiszowym Ctrl + V.

Na początku adresu winno się znajdować [ img ] zaś na końcu [ / img ] bez żadnych spacji!!!

POWODZENIA !!

Miło że się nam forum znowu rozruszało :p U nas nareszcie ruszył etap projektowy - jak dobrze pójdzie to jutro dostaniemy naszą koniczynkę i przystąpimy do adaptacji projektu :D

Mam w związku z tym pytanie do wszystkich, którzy domek już postawili - czy likwidacja okna dachowego nad klatką schodową to dobry pomysł, czy nie zaciemni to znacząco korytarza na poddaszu? Myslę tu oczywiście o wariancie z niepełną ścianką pomiędzy schodami a salonem, wówczas doświetlenie klatki schodowej będzie w jakimś stopniu z salonu, ale co z tym korytarzem.....

Miło że się nam forum znowu rozruszało :p U nas nareszcie ruszył etap projektowy - jak dobrze pójdzie to jutro dostaniemy naszą koniczynkę i przystąpimy do adaptacji projektu :D

Mam w związku z tym pytanie do wszystkich, którzy domek już postawili - czy likwidacja okna dachowego nad klatką schodową to dobry pomysł, czy nie zaciemni to znacząco korytarza na poddaszu? Myslę tu oczywiście o wariancie z niepełną ścianką pomiędzy schodami a salonem, wówczas doświetlenie klatki schodowej będzie w jakimś stopniu z salonu, ale co z tym korytarzem.....

ja jednak bym nie rezygnowała z okna w tym miejscu, ja nawet załuję ze nie zroobilismy okna częsciowo w sciance kolankowej, zeby jeszcze bardziej rozswietlic :wink:

ja jednak bym nie rezygnowała z okna w tym miejscu, ja nawet załuję ze nie zroobilismy okna częsciowo w sciance kolankowej, zeby jeszcze bardziej rozswietlic :wink:

chodzi o coś takiego?

http://www.fakro.pl/img/COMMON/foto/room/FPPwnetrze_ola.jpg

dokładnie :)

ja bardzo lubie okna i jasnosc w domu

szczerze załuje ze na poddasze nie dalismy wiecej okien i własnie takich w sciankach kolankowych