Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W KONICZYNCE pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie wina murarzy, tylko projektanta, który adaptował projekt Archonu. W projekcie są drzwi z górnym doświetlem (łukiem) - wysokośc w świetle muru 230 - decydujac się na drzwi proste w większości przypadków projektanci pozostawiają rozmiar pierwotny.

Mój murarz nawet wspominał, że to nie jest rozmiar standardowy, ale wtedy myslelismy o zrobieniu prostego górnego doświetla. Jak zobaczyłam takie drzwi na żywo to zrezygnowałam i teraz mam ponad 10 cm luzu.

W takiej sytuacji są dwa wyjścia - zazbroić i zalac nowe nadproże lub zamówić u stolarza wyższe drzwi.

Już sama nie wiem co będzie lepsze i bardziej opłacalne.

My zostawilismy ten łuk nad schodami i też fajnie to wygląda. Ale faktycznie nas też urzekły właśnie te detale - drzwi, kształt schodów i tarasu, piaskowiec na elewacji - szczególnie rogi budynku. Niestety życie weryfikuje pewne sprawy - drzwi będa bez łuku, taras też zmieni kształt, na piaskowiec pewnie kasy nie wystarczy.

My zostawilismy ten łuk nad schodami i też fajnie to wygląda. Ale faktycznie nas też urzekły właśnie te detale - drzwi, kształt schodów i tarasu, piaskowiec na elewacji - szczególnie rogi budynku. Niestety życie weryfikuje pewne sprawy - drzwi będa bez łuku, taras też zmieni kształt, na piaskowiec pewnie kasy nie wystarczy.

eh no własnie, zycie

teraz jeszcze na dodatek ten kryzys i kasy coraz mniej

Witam,

Iwonka, no tak do końca to się nie udało, roboty "wykończeniowe" trwały wykańczająco długo i dałam sobie spokój. Nic na siłę. Ale już mieszkam od tygodnia, wszeklie formalności papierkowe załatwione. Głowa do góry, jak już się człowiek wprowadzi do domku to zapomina o wszelkich trudnościach.

Jak będziesz w Szczecinie to zapraszam.

Pozdrawiam

Dariza my własnie skończyliśmy instalacje wod. - kan. i elektryczną. Wod - can. robilismy w plastiku. Ogrzewanie planujemy na ekogroszek - piec z zasobnikiem, ale tu decyzja jeszcze nie zapadła, z tego co wiem to instalacja będzie robiona w miedzi. Grzejniki planujemy płytowe, ale w dużej części domu będzie podłogówka.

Zdjęcia instalacji wkleję do mojego dziennika za kilka dni.

u nas jeszcze nie zaczelismy instalacji, ale jak tylko temperatura sie podniesie i zima pojdzie precz ruszamy :)

u nas bedzie ogrzewanie gazowe (piec kondensacyjny z duzym zbiornikiem na wode) kominek z płasczem wodnym do ogrzewania całego domu i wszedzie podłogówka góra+dół

grzejniki elektryczne jedynie w łazienkach :)

Witam.

Mam prośbę napiszcie troszkę o instalacjach, tzn. jakie macie ogrzewanie, kanalizację, no i może jakieś fotki z instalacji?

Witam

Odnośnie ogrzewania to na dole mam podłogówkę, z wyjątkiem małego pokoju i pomieszczenia gospodarczego - tam są grzejniki. Na górze w pokojach grzejniki. Łazienki z podłogówką i grzejnikami. Ogrzewanie gazowe, piec Buderus 1 funkcyjny z zbiornikiem (taka "lodówka"), rurki z tworzywa. Dodatkowo mam kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza na górne pokoje.

Pozdrawiam