Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W KONICZYNCE pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to zamówiłam "koniczynkę 2" właśnie dziś.

Popchnęła mnie do tego wizyta w jednej z koniczynek, ale niestety brak jej na forum. "Wyczaiłam" ją w moim mieście i właśnie wczoraj obejrzałam. Cudna.....

Zmiany, które planuję po inspiracji i czytaniu forum:

- powiększenie wykusza przynajmniej o pół metra (1,5 x 3,38 )

ta koniczynka w której byłam tak właśnie miała zrobione i stwierdzam, że to było genialne posunięcie. Cały stół praktycznie tam wchodzi. Pan właściciel radził mi jeszcze, żeby troszkę go poszerzyć, bo jest mały problem z wchodzeniem wgłąb jak już ktoś siedzi przy stole. ale nad tym sie jeszcze zastanowię.

- przeszklenie wykusza od góry do dołu. też ściągnięte, ale wygląda obłędnie.

- likwidacja standardowych okien zbędnych - salon + kuchnia i w pokoju też.

- likwidacja balkonu tam, gdzie nie ma wykusza

- drzwi normalne bez łuków

To chyba z tych najważniejszych rzeczy wszystko.

To co chciałabym sie dowiedzieć-

-odnośnie tego progu nad wykuszem -coś wiecej jak on wygląda w rzeczywistości i czy bardzo przeszkadza

-jak zrobić, by kominek zajmował jak najmniej miejsca

-jak zmieścić w przedsionku szafę zabudowaną

czy przesunąć drzwi pozbawiając wejście symetrii

i wracam czytać forum i spisywać inspiracje....

Pozdrawiam,

kolejna zafasolkowana koniczynka (jakoś tak jak zaczęliśmy się nad koniczynką zastanawiać to nam wyszło- coś w tym jest)

:-)

Witamy nowych Koniczynkowców :)

Z powiekszeniem wykusza, rzeczywiscie swietny pomysł, że też my o tym nie pomyslelismy.

Co do progu na górze to nie wypowiem się, bo juszcze nie użytkuję, w sporadycznym wychodzeniu na balkon nie przeszkadza. Zresztą 7 lat przeszło mieszkałam w mieszkaniu, gdzie był 8 cm próg do salony i w człowiem się przyzwyczaił. Nawet dziecko stawiajace pierwsze kroki nie miało problemu. Ksiądz po kolendzie mało nie wybił sobie zębów, ale na balkon księdza zapraszać nie bedziemy :)

Co do wiatrołapu - mój w wyniku błędu projektanta adaptującego projekt został zmniejszony o 30 cm i powiem szczerze, że wielka tragedia się nie stała. No szkoda mi tych dodatkowych centymetrów, ale nieduża szafa spokojnie się zmieści. Nasze drzwi na hol zostały przesuniete w stronę kuchni - w wiatrołapie wyglada to nawet lepiej, bo z drzwi wejściowych wchodzisz prosto w drzwi na hol, od strony holu nie ma to żadnego znaczenia.

Jeżeli chodzi o kominek to tez przespaliśmy temat, ale widziałam 3 rozwiązania. Pierwsze to podwieszony komin (chyba Jareko tak ma):

http://lh3.ggpht.com/_aOb-7IuGZfw/SFlHrEk10KI/AAAAAAAAC3w/Cvo6Sr0HtzU/s512/DSCF1461.jpg

kominek wchodzi wtedy pod komin.

Drugie rozwiazanie to wstawienie komina w scianę nośną, ale tu musi zmiany nanieść konstruktor bo na tej scianie opiera sie belka podciagowa (chyba tak to się zwie)

Trzecie rozwiązanie natomiast to zaprojektowanie komina z podłączeniem kominka z boku - widziałam tu na forum takie rozwiązanie, ale nie pamiętam u kogo.

Proponuję jeszcze pomysleć o zagłębieniu schowka pod schodami - powstanie super piwniczka.

Właśnie my dzięki forum będziemy mieli podwieszany kominek, myślę że to dobry pomysł i więcej miejsca zostanie w salonie.

Jutro będziemy zalewać strop i widać już mniej więcej że pomieszczenia nie są takie malutkie. Salon i kuchnia to nie sale balowe ale na takie umeblowanie jak planujemy miejsca spokojnie starczy.

Pod schodami bedziemy mieli spiżarkę i myślę o tym, żeby z tej w kuchni zrezygnować na rzecz wnęki na cargo i lodówkę.

W związku z tym mam pytanie jaką głębokość wnęki zostawic?

Pod schodami bedziemy mieli spiżarkę i myślę o tym, żeby z tej w kuchni zrezygnować na rzecz wnęki na cargo i lodówkę.

W związku z tym mam pytanie jaką głębokość wnęki zostawic?

Pytaliśmy fachowca od zabudowy kuchennej - 70cm w zupełności wystarczy, bedzie nawet z lekkim zapasem na wentylację dla lodówki :)

kasiaa256, a orientujesz się może, czy taki podwieszany komin, lub umieszczenie komina w ścianie nie będzie uniemożliwiało założenia ogrzewania kominkowego?

Czy kominek przy ogrzewaniu kominkowym jest większy (czy dużo większy) niż zwykły kominek?

Już prawie zrezygnowałam z budowy Koniczynki, przeraził mnie ten kominek, ale właśnie może jeszcze coś uda się wymyślić :)

A przyznam, że do tej pory żaden inny projekt nie spodobał mi się aż tak bardzo :(

Powiększenie wykuszu, zrobienie piwniczki pod schodami super sprawa, to chyba rozwiąże mój kolejny problem ;)

Czy macie jeszcze jakieś zdjęcia kominków/wnętrz Koniczynki, lub innych projektów które mogłyby inspirować przy budowie tego projektu?

Mecia my będziemy mieli kominek tak jakby włożony pod komin, murarze wymyślili że murując komin zaczną dopiero od poddasza a potem jak kupimy wkład i zrobimy obudowę to na nim umurują komin, będzie więcej miejsca w salonie i nie będzie problemu z ogrzewaniem kominkowym. My planujemy jak najmniej wysunięty kominek, co za tym idzie nie będzie bardzo duzy a ogrzewanie da się od niego poprowadzić.

Nie wiem dlaczego pomyslałam, że ten kominek to kominek Jareko - prostuję to kominek Jarka nick O & J

Oto link do jego galerii:

http://picasaweb.google.pl/j.szulecki/Dzialka?authkey=L8BOwTu0YKM#

Mam nadzieję, że się nie obrazi - w sumie ten link jest juz na tym wątku, więc nie powinien byc na mnie zły :)

Na 4 lub 5 stronie tego wątku jest jeszcze jeden kominek :)

Więc muszę wam powiedzieć, że jakoś mnie ten kominek nie przeraża.

U tego Pana co byliśmy, to nie miał kominka podwieszanego pod kominem ale też miał ładnie obudowany i tak jakby pod wkładem było troszkę wsunięte, czyli wkład wystawał ale posadzka była cofnięta trochę i jakoś to robiło wrażenie, ze jest nie taki duży.

Rozmawiałam z kolegą co się zajmuje kominkami i stwierdził, że to podwieszenie to trochę nie za dobre jest bo za duże siły będą działać tam. Poza tym wyczystka komina w kominku nic fajnego.

Jeszcze jedna zmiana jaką planuję to terriva zamiast lanego stropu.

Jak wy robiliście?

Ile z wysokości górnych pomieszczeń się traci.

Zaczynam myśleć nad projektem łazienki i kuchni, żeby wcelować się z rurami w fundamentach.... ciężko idzie bo bym chciała wepchnąć pralkę na dole i jakoś mi miejsca brak.

Czy ktoś robi może wentylację mechaniczną? Ja się porządnie zastanawiam +rekuperator ale to jeszcze daleko przede mną.

Pozdr.

To jestem ciekawa jak ten kominek wygląda ;)

Wydaje mi się, że też dużo zależy od tego jaki ma to być kominek. Jeżeli nowoczesny to na pewno da się to ciekawie zrobić, natomiast bardziej klasycznego kominka to w czymś takim nie widzę, a marzy mi się coś w tym stylu, najładniej wygląda po prostu w ścianie.

http://farm4.static.flickr.com/3628/3462292464_75c45c2c2b_o.jpg

Oooo z ciekawością obejrzałam galerię O & J, którą podsunęła kasiaa256.

Bardzo ładna- a jeszcze super był ten filmik.

Myślę, że wyrażę myśli wszystkich jak poprosimy O & J (i nie tylko) o filmik z wycieczki po domku. To ale to by był bajer :D

Najbardziej ciekawi mnie wejście do domu- hol. Czy tam gdzie ma tą skrytkę pod schodami - te drzwi nie powodują troszkę ciasnoty. Jednak trochę z przestrzeni zabiera. Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Zdjęcia nie oddają wszystkiego.

Ja kocham wszelkie skrytki itp więc dużo bym za taką dała ale nie wiem, czy to trochę nie popsuje wrażenia.

Nadal pamiętam jak u tego Pana co byliśmy uderzała mnie ilość miejsca, bo miał schody drewniane, brak wiatrołapu i to dawało takie fane wrażenie przestrzeni. Ja wiatrołap zrobię, więc już mi się skróci hol i jeszcze te drzwi pod schodami.... Nie wiem jak to wygląda od strony wejścia.

Oczywiście mam nadzieję, że ktoś podsunie jakieś fotki albo filmik.

Pozdr.

No nareszcie udało mi się znaleźć chwilkę na wizytę na budowie i uwiecznienie postępów w pracy nad nazą rezydencją. Oto efekty:

Widok od strony wyjscia na taras:

http://img27.imageshack.us/img27/2301/obraz143n.jpg

I od frontu:

http://img27.imageshack.us/img27/5153/obraz149n.jpg

wnęka w kuchni pod zabudowę agd:

http://img27.imageshack.us/img27/281/obraz152d.jpg

a tyle udało się zyskac od strony wiatrołapu :lol: :

http://img27.imageshack.us/img27/959/obraz158h.jpg

Sylwia&Paweł a jaką zrobiliście głębokość na wnękę w kuchni?

My też planujemy taką zrobić na głębokość 70 cm i nie mierzyłąm jeszcze ile zyskam po stronie wiatrołapu, czy zmieści się tam jakaś szafa?

Zostawiliśmy właśnie 70cm a od strony wiatrołapu wychodzi wówczas 39cm (bynajmniej zliczając wymiary w projekcie) więc na szafę to troche ubogo.... :cry: