Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W KONICZYNCE pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na początek podziękowanie - Justa w fantastyczny sposób dzieli się z nami wszystkim swoimi doświadczeniami z budową "koniczynki", to wspaniały materiał dla osób i rodzin, które akurat ten projekt wybrały jako swój wymarzony. A w szczególności zdjęcia! Super!

Dzięki!

A teraz koilejne pytania :D

ciekawi mnie kwestia ogrzewania, jakie zastosowałaś. Czy na piętrze również jest ogrzewanie podłogowe? Rozumiem, że to wymusza raczej rowiązanie w postaci płytek ceramicznych na podłodze,czy możliwe też jest (i tak zamierzasz) układanie paneli?

A na koniec najważniejsza refleksja - jeszcze wczoraj byliśmy z żoną zakochani i prawie zamówiliśmy projekt. Jednak widząc "w realu" zdjęcia Justy oniemieliśmy - salon dzienny wydaje się przeraźliwie mały i nieustawny! :cry:

Mieszkamy dziś w 100m domku, z czego salon ma 35 m2. Nie potrafimy sobie wyobrazić, żeby "zamienić" się na gorsxe warunki, a takie prorokujemy patrząc na fotki. Jesteśmy skonfudowani i nie bardzo wiemy, co robić.

Jak Wy oceniacie ten problem (sensowną ustawność mebli, tj. kanapy, foteli i w miarę dużego stołu jadalnego)?

pozdrawiam

Tomek

No tak, to kwestia indywidualnych potrzeb i oczekiwań :-)

Zauważ jednak (o tym justa też pisał) - niewidoczny jeszcze na zdjęciach kominek zajmie sporo miejsca "w głąb pokoju".

Ponadto w tym samym salonie umieścić chcielibyśmy dość duży stół jadalny - w oszklonym wykuszu.

I wtedy naprawdę robo się katastrofalnie mało miejsca.

ja mam juz wszystko zaprojektowane i rozplanowane mimo ze dom nie stoi

wszystko jest na swoim miejscu i ładnie sie komponuje

zostawiamy tez wszystkie okna w salonie choc tarasowe 3 skrzydłowe chyba zamienimy na 2 skrzydłowe

wywalamy tylkko z gabinetu i kuchni (te małe 70 i 90)

nie wiem tylko co z gora, bo chce powiekszyc łazienke, ale nie wiem jeszcze czy kosztem garderoby czy pokoju do konca komina

bedziemy miec wentylacje mechaniczna wiec ten komin nam odpoadnie

od czego sie ma program pro100 :D

He, he... projekt bez zmian to chyba u nikogo nie przejdzie.

My tak naprawdę chcemy projekt koniczynka "G".

Ale z garażu będzie zrobiony będzie pokój SPA - sauna infrared (przeniesiona z dzisiejszego domu), bieżnia, rowerek. Może znjadzie się miejsce na... mały barek :-)

W ten sposób i u góry będzie więcej miejsca. A to się przyda, bo te łązienki to wszędzie są jakieś maciupeńkie - zamierzamy wręcz połączyć ją z jakimś pokojem.

No i trzymam się swojej wersji - salon jest zdecydowanie za mały, trzeba coś pokombinować...

Witam

To nie ja powiększam łazienkę kosztem garderoby.

Co do wielkości domu ... dla każdego coś... innego :wink: Trudno wymagać, żeby w domu o pow. 130 metrów były 4 pokoje (duże) salon (co najmniej 50 m kw), łazienki (duże) a najlepiej salony kąpielowe, kuchnia (może być bardzo duża) i żeby to wszystko dało 130 metrów!

Coś za coś. Albo buduję dom 200 m, wtedy i łazienka i salon i pokoje są wielkie. A jak szukam domu malego, ekonomicznego w budowie i utrzymaniu, to nie marudzę, że nie można w salonie jeździć na rowerze...

pozdrawiam

justa

Hej,

ja też planuję powiększyć łazienkę na górze, a że ja też kobitka to na pewno nie kosztem garderoby :wink: (justa powiększyła kosztem garderoby, ale przesunęła ściankę zaledwie o kilka cm, żeby się prysznic po prawej stronie drzwi zmieścił). Ja chcę powiększyć kosztem pokoju, tak, żeby oba trójkątne okna znalazły się w łazience.

A co do ustawności salonu - Tom_Bod co ty tam chcesz ustawiać? Stół do wykusza, na prawej ścianie sofa, na lewej obok kominka TV między tym wszystkim jakiś stolik kawowy i to całe umeblowanie salonu. W salonie spokojnie wszystko się zmieści, no tylko nie będzie to taki salon, gdzie echem się wszystko odbija a TV musi stać na środku bo jak stoi przy ścianie to go z sofy nie widać :wink:

Aha, kominek nie musi tak mocno wystawać na salon - ja już rozmawiałam z moim majstrem i powiedział że da się go "wepchnąć" pod komin (dzięki justa za zwrócenie uwagi na ten kominek :) )

Hej,

ja też planuję powiększyć łazienkę na górze, a że ja też kobitka to na pewno nie kosztem garderoby :wink: (justa powiększyła kosztem garderoby, ale przesunęła ściankę zaledwie o kilka cm, żeby się prysznic po prawej stronie drzwi zmieścił). Ja chcę powiększyć kosztem pokoju, tak, żeby oba trójkątne okna znalazły się w łazience.

)

wiesz ze to sietny pomysł, choc ja myslałam tyl;ko o długosc do komina, bo pokoj i tak bedzie duzy :)

musze pokombinowac w programie jak to bedzie z ustawnoscia i chyba przyda sie wtedy dodatkowe okno w pokoju :D

chociaz jak by zostawic jak jest to i tak kabina sie zmiesci ale po lewej stronie za drzwiami, a wanna pod oknem :lol:

(kurcze skasowałam projekcik jaki robiłam )

a czy ktos bedzie wstawiał okno do garderoby??

ggrg5 napisał

justa napisał:

Witam

Kosztem garderoby powiększyłam min. łazienkę, między kominem z ścianą garderoby będzie prysznic 90 cm.

justa

Masz rację, rzeczywiście powiększyłam, ale naprawdę o kilka cm i w sumie to przestałam to traktować jako powiększenie czy zmianę projektu, ale chyba to rzeczywiście istotne, bo wejdzie tam prysznic 90 cm a nie 80, :oops:

Altariela napisał:

Hej,

ja też planuję powiększyć łazienkę na górze, a że ja też kobitka to na pewno nie kosztem garderoby (justa powiększyła kosztem garderoby, ale przesunęła ściankę zaledwie o kilka cm, żeby się prysznic po prawej stronie drzwi zmieścił). Ja chcę powiększyć kosztem pokoju, tak, żeby oba trójkątne okna znalazły się w łazience.

)

wiesz ze to sietny pomysł, choc ja myslałam tyl;ko o długosc do komina, bo pokoj i tak bedzie duzy

musze pokombinowac w programie jak to bedzie z ustawnoscia i chyba przyda sie wtedy dodatkowe okno w pokoju

U mnie i tak jest dodatkowe okno Velux 78x140 (mino ze jest też trójkątne), inaczej byłoby ciemno - tak mi się wydaje.

Ktoś się pytał, jak jest na górze z ogrzewaniem - otóż podłogówka jest tylko w łazience (+ drabinka, + mały normalny pod oknem - wolę zakręcić niż marznąć, a obecnie mam za mały drabinkowy i często jest po prostu zimno), w pozostałych pokojach oraz w garderobie są (będą) normalne grzejniki., Aha na dole w łazience też podłogówka + drabinka.

Mam pytanie - czy w kominie do kominka musi być kwasówka, czy wystarczy tylko zwykla cegła czerwona? Bo u nas jest tylko cegła, kominy już obrobione ale zastanawiamy się, czy nie wstawić jednak kwasówki .

justa: Z tego co ja wiem to wystarczy zwykła czerwona do kominka.

qqrq5: jak to tylko o długość komina?? to co? postawisz ściankę w połowie okna?? :o :o :o

Tak, po takiej zmianie dostawiam okno dachowe w tym pokoiku. A nad oknem w garderobie też myślałam ale mój architekt od razu wybił mi to z głowy i w sumie uważam że ma racje: w garderobie ciuchy są na wierzchu, na półeczkach lub wieszaczkach i nie wskazane jest, aby padało na nie światło słoneczne bo płowieją. A więc duże lustro ścienne wyląduje w sypialni :) zresztą jak zajmę wszystkie ściany na półki i drążki i tak nie byłoby na nie miejsca w garderobie, a skoro nie będę się w garderobie przeglądać w lustrze więc i światło dzienne tam nie potrzebne :wink:

Jak masz jakiś fajny pomysł na aranżację łazienki na górze to podziel się obrazkami, ja jutro wkleję tu mój pomysł na urządzenie łazienki dolnej i kuchni :D

pozdrawiam

justa: Z tego co ja wiem to wystarczy zwykła czerwona do kominka.

qqrq5: jak to tylko o długość komina?? to co? postawisz ściankę w połowie okna?? :o :o :o

Tak, po takiej zmianie dostawiam okno dachowe w tym pokoiku.

pozdrawiam

wiem wiem o tej sciance i chcemy sie dopytac architekta co mozna z tym zrobic

jezeli przedłuze łazienke o całe okno to tamten pokoik na gorze bedzie naprawde malutki :(

a łazienke robiłam tylko taka na szybkiego i jest beznadziejna ale wszystko sie zmiesciło i okno nie takie bo nie wiedziałam jak je wstawic :p

aha jest bez zadnych zmian

http://img207.imageshack.us/img207/200/azienkami7.png

http://img154.imageshack.us/img154/783/azienka2fa5.png

:oops:

No faktycznie, wszystko się zmieściło Ci w tej łazience... a jak ja próbowałam to mi tak średnio wychodziło... :oops: :p

Wstawiam projekt dolnej łazienki - ja mam przesunięte w prawo okno, żeby elewacja symetryczniej wyglądała od zewnątrz, ale w sumie w środku to nie ma znaczenia czy okno jest po prawej czy po lewej. No i okno zwężone o 10 cm żeby większy prysznic wszedł :D Też będę robić wentylację mechaniczną, więc cały komin między łazienką a kotłownią będzie mniejszy o połowę i zmieści się w ścianie, dlatego kibelek stoi tam gdzie stoi :)

http://img02.picoodle.com/img/img02/7/2/19/f_azienkamaam_98e1a93.jpg http://img03.picoodle.com/img/img03/7/2/19/f_azienkamaa2m_c177840.jpg

A pomysł na sypialnię bardzo fajny! Co prawda nie moje kolory :wink: ale samo rozplanowanie bardzo mi się spodobało, chociaż sama chciałam ustawić łóżko "głową" do ściany z oknem dachowym. Muszę to przemyśleć jeszcze :) jedyne co bym zmieniła to ten kaloryfer na tamtej ścianie - jeśli faktycznie tam będzie to ograniczysz sobie możliwość manewrowania meblami po pokoju w przyszłości - wydaje mi się, że lepiej żeby był tam gdzie w projekcie. No i niezdrowo spać tak blisko kaloryfera :roll:

A tutaj kuchnia...

Zlikwidowałam małe okno, przerobiłam spiżarkę na wnękę (płytszą niż spiżarka, tylko na głębokość lodówki i piekarnika, tym samym jest większy wiatrołap) i oto co mi wyszło:

http://img01.picoodle.com/img/img01/7/2/19/f_koniczynka3m_41afed6.jpg

http://img02.picoodle.com/img/img02/7/2/19/f_koniczynka3m_9be86b2.jpg http://img01.picoodle.com/img/img01/7/2/19/f_koniczynka3m_a05ff9b.jpg

http://img03.picoodle.com/img/img03/7/2/19/f_koniczynka3m_81d86e8.jpg http://img01.picoodle.com/img/img01/7/2/19/f_koniczynka3m_97d30f0.jpg

Mężowi nie podoba się ten szklany blat na barku :roll: Mi podoba się baaardzo, ale z drugiej strony faktycznie średni z niego pożytek tam :(