aleksaddd 10.03.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Kochani, kto nam pokaże swoją koniczynkę? byłoby nam łatwiej podjąć ostateczną decyzję - ratujcie, pojedziemy w każdą stronę Polski, by mieć 100% pewności, że wybraliśmy właściwie. Ola i krzyś znad morza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam Wszystkich chętnych do ,,zwiedzania" koniczynki zapraszam Najchętniej po 24 marca (i to kilka dni), bo wtedy będą wylewane wylewki i można będzie chodzić, teraz jest na prawie całym dole podłogówka, więc staramy się nie chodzić po tych rurkach. Więc może 31 marca? pozdrawiam wszystkich ,,koniczynkowców" PS Wiecie co? Jak zaczynałam szukać projektu (o Boże, kiedy to było ), to jednym z warunków było to, żeby już był wybudowany dom i to najlepiej kilka razy, a tu się okazuje, że ja jestem pierwsza pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 12.03.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 teraz my mamy łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 12.03.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 aleksaddd ja byłam u justy, widziałam, zwiedzałam, macałam, zaglądałam w różne kąty... i tylko się upewniłam że to dobra decyzja Dom był w środku dokładnie taki, jak to sobie można wyobrazić patrząc na projekt, no, może salon wydawał sie nieco mniejszy ale szybko się z tym oswoiłam, parę minut spędzonych w Koniczynce i już czułam się jak u siebie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksaddd 13.03.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 tyle dobrych wiadomości Justa, tu też dzięki za zaproszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 aleksaddd napisał Justa, tu też dzięki za zaproszenie Ależ proszę bardzo Cała przyjemność po mojej stronie Teraz sobie uświadamiam, jaką drogę przeszłam przez ten niecały rok - zaczęliśmy w połowie maja Chyba niezły wynik Jeśli ktoś może wytrzymać dłużej, niż do 31 marca, to byłoby dobrze, bo w tej chwili jest straaaaaaaszny bałagan, murarze zostawili taki ,,porządek", że teraz trzeba wywozić kontener gruzu, kawałków styropianu, drutów itp pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 14.03.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 justa a skad jestes??? ciekawe czy mam daleko do Ciebie sa jakies nowe zdjecia, bo strasznie jestem ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Bliziutko chyba tylko kilkaset kilometrów Mieszkam koło Warszawy. Niestety zdjęć nowych nie mam, dopiero po wylewkach będę robiła, bo teraz zupełnie nic się nie działo. pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 15.03.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem_o 01.04.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam wszystkich budujących i obserwatorów, już mam pozwolenie na budowę Koniczynk i, teraz w drodze kredyt , jutro tylko wizyta firmy budowlanej i za 3 tyg. budowa. Z projektu wyrzuciłem 2 kominy został tylko 1 co łączy się z kominkiem oraz 1 balkon. Wielkie dzięki dla „Justy” za zdjęcia i pomysły w czasie budowy dużo mi pomogły w zmianach, jakie jeszcze zamierzam dokonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam Dziękuję za podziękowania Cieszę się, że moje męki na coś się przydały i ktoś skorzysta z moich doświadczeń. Myślę, że teraz kilka rzeczy zmieniłabym, ale trudno - jest już za późno. Ale i tak uważam, że dobry projekt wybrałam/ wybraliśmy. Ale proponuję, żebyśmy wrócili do tego wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66396&highlight=koniczynce chyba nie warto się rozdrabniać i zakładać kilku wątków na ten sam temat pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elania4 14.04.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Witaj Justa, Mam do Ciebie ogromną prośbę - możesz podać ile Maxów (i czy to były standartowe Maxy 280/220/188) i bloczków fundamentowych (jakie bloczki użyliście do budowy) zużyliście na budowę Koniczynki? Też zamierzamy budować ściany dwuwarstwowe z Maxa.Prosiłabym Cię też o podanie szerokości wykusza, chciałabym tam wstawić duży okrągły stół, ale nie wiem czy się zmieści. No i oczywiście jeszcze prośba o więcej zdjęć, wszystkie są bardzo przydatne dla budujących Koniczynkę.dzięki serdeczne, Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.04.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 o Boże, nie mam pojęcia ile czego poszło na budowę. Nie pamiętam. Wyliczał mi to wykonawca, zamawiałam w składzie budowlanym i koniec. Takich rzeczy nie zapamiętuję.Wykusz ma 3 m na zewnątrz, a w środku 2,60 - chyba. Jak będę jutro na działce, to postaram się zmierzyć.Niestety zdjęć nowych nie mam, bo nic się nie działo, doszły tylko wylewki, ale to właściwie nic nie zmienia.Teraz próbujemy znaleźć wykonawcę do ocieplenia poddasza, ale jak na razie wszyscy są zajęci (albo w Anglii)pozdrawiaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elania4 21.04.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Justa dziękuję za informacje. Jeżeli wykusz faktycznie ma 2,6 to z powodzeniem zmieści się tam stół. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem_o 24.04.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Witam Serdecznie Budujących i oczekujących na budowę. Hura mam kredyt, pozwolenie i firmę. dzisiaj geodeta wytyczył fundamenty jutro już zaczynają kopać do konca tyg już będą fundamenty wylane. buduję z proterm 24 kupione w niemczech bo u nas nie kupisz takich materiałów teraz, a jeszcze przez Euro2012 to juz nic sie nie dostanie- bedzie na kartki Justa mam pytanie jaka średnica jest rury pcv pod kominkiem w Twoim domu? Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 25.04.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Witam Serdecznie Budujących i oczekujących na budowę. Hura mam kredyt, pozwolenie i firmę. dzisiaj geodeta wytyczył fundamenty jutro już zaczynają kopać do konca tyg już będą fundamenty wylane. buduję z proterm 24 kupione w niemczech bo u nas nie kupisz takich materiałów teraz ja tam dostałam bez problemu P25 jeszcze za 7,50zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13hp 26.04.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Wczoraj zamówiłem wersję 2 tego projektu (bez garażu) garaż będzie dostawiany z boku z dachem jednospadowym - wg odrębnego projektu. Koszt projektu będzie trochę wyższy, ale adaptacja tańsza - w środku prawie bez zmian. Pytanie do osób mających projekt - czy jest coś w projekcie na co trzeba zwrócic uwagę, poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 26.04.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Przejrzyj wątek od początku, było już o tym, ale wyręczę justę i powtórzę. W zasadzie projekt jest ok, błędów w nim raczej nie ma. Zwrócić uwagę musisz na: 1) balkon nad wykuszem - wg projektu na balkonie jest warstwa izolacji co powoduje, że podłoga balkonu jest wyżej niż podłoga w pokoju - nie jest to specjalnie wygodne, ponadto trzeba z poziomicą i linijka w ręku stać nad wykonawcą jak będzie robił balkon, bo małe niedociągnięcie i woda może spływać w kierunku pokoju. Można to przerobić w ten sposób, że całość podłogi balkonu dać niżej, obniżając o tą wysokość sufit nad wykuszem. Ja poradziłam sobie jeszcze inaczej - wogóle polikwidowałam balkony w całym domu, wykusz przykryję gustownym daszkiem 2) okna trójkątne - po pierwsze od razu możesz zapomnieć o takim podziale okna jak zaproponował Archon, no chyba że chcesz mieć je nieotwierane (ale żona się nie zgodzi bo jak to umyć od zewnątrz ). Więc trzeba zrobić podział w pionie w połowie okna. Poza tym różni producenci okien proponują różne wersje - jedni tylko otwierana, inni uchylną - będziesz musiał zwrócić na to uwagę przy zamawianiu okien. Można też ewentualnie zmienić wymiary tych okien ale to chyba trochę niebezpieczna kombinacja, niewiadomo czy się nie zepsuje tym elewacji. 3) do tego dochodzą drobne poprawki, na które pewnie sam wpadniesz albo zastanawiając się nad adaptacją albo w trakcie budowy: likwidacja małych okienek w kuchni, salonie i gabinecie, przesunięcie duzego okna w gabinecie na parterze bardziej na środek pokoju (okno przy samej ścianie gorzej oświetla pokój), dołożenie okna połaciowego w pokoju na poddaszu od frontu (ciemnawo tam mimo że są dwa okna - to trójkątne daje mało światła). Możesz też dorobić schodki w spiżarce pod schodami, dzięki temu będzie większa i ustawniejsza. Ja zabudowuję schody od strony pokoju - i tak prześwit między schodami a sufitem nie jest duży a dzięki temu powstanie mi ekstra ściana na telewizor plazmowy albo ekran od rzutnika . Możesz od razu też zastanowić się nad stropem, w projekcie jest monolityczny, teraz już się takich nie buduje, taniej i szybciej wychodzi strop gęstożebrowy - może ci to przeliczyć architekt (ale to kosztuje), a możesz też zmienić to na etapie budowy, kierownik budowy może podjąć taką decyzję. Ja dopiero zaczynam budowę więc na razie więcej nie podpowiem. Zresztą mam nadzieję, że już żadna niespodzianka mi nie wyskoczy Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem_o 26.04.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Pytanie do osób mających projekt - czy jest coś w projekcie na co trzeba zwrócic uwagę, poprawić? Ja już wylewam fundamenty, w projekcie wywaliłem 1 balkon i 2 kominy został tylko ten nad kominkiem i jeszcze drobne zmiany w środku (pod schodami schodki,likwidacja małego okna w pokoju na dole i okno w salonie to średnie boczne i góra z garderoby zrobić mały pokój gościnny-łóżko szafka i może PC ,PODZIĘKOWANIA dla JUSTY za zdjęcia które mi pomogły w zmianach, ja też będe miał strop gęstożebrowy i zmieni to kierownik budowy wtedy ten schodek na balkon będzie mniejszy (architekt chciał 500 i tak za zmiany w projekcie i ze przybił pieczatkę na kartkach zdarł bez faktury) Ja znalazłem firmę która buduje w stanie surowym otwartym z tych materiałów co są w projekcie ( tylko dach-Bras) i oni zalatwiają materiał i wykonawców ja niczym się nie martwię ( a robią jak mrówki,szybko i solidnie) potem wykończenie i instalację to częściowo sam będę robić i z pomocą innych osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 27.04.2007 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 pod schodami schodki o co chodzi z tymi schodkami gdzie to niby ma byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts