MarcinBialezyn 13.03.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Witam, mam takie pytanko.Chciałbym dobudować do domku wiate na drewno. Jednak mam wątpliwości czy niemusiłbym ubiegać się o dodatkowe pozwolenie na budowę.Wiata będzie zbudowana na drewnianych słupach, które musza mieć funadametny.Dodatkowo jej obrys będzie w odległości około 2m od granicy działki.Jak myślicie, czy moge sobie ją po prostu wybudować bez żadnych pozwoleń. Dodam tylko, że sąsiaduję z bratem, więc on nie będzie stwarzał żadnych problemów z powodu bliskości tej zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 13.03.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Też planuję postawić taką wiatę na drewno, ale przy samym ogrodzeniu i działką sąsiada( nie brata).Powierzchnia wiaty około 17m2. Jak mierzy się powierzchnię takiej budowli( powierzchnia, czy obrys dachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 13.03.2006 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Dodam jeszcze, że nie zakończyłem całkowicie budowy domu, tzn, nie mam jeszcze odbioru końcowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 13.03.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Witam, mam takie pytanko. Chciałbym dobudować do domku wiate na drewno. Jednak mam wątpliwości czy niemusiłbym ubiegać się o dodatkowe pozwolenie na budowę. Wiata będzie zbudowana na drewnianych słupach, które musza mieć funadametny. Dodatkowo jej obrys będzie w odległości około 2m od granicy działki. Jak myślicie, czy moge sobie ją po prostu wybudować bez żadnych pozwoleń. bez pozwolenia nie da rady, przynajmniej jeśli chodzi o legalność tej zabudowy. ale skoro jeszcze nie zakończyłeś budowy, to może załatwisz to za pomocą zmiany do projektu (trochę mniej formalności) trudnym zagadnieniem jest odległość od granicy działki (za mała). nie wiem jakie tam u ciebie są zapisy w planie, czy też w warunkach zabudowy... Dodam tylko, że sąsiaduję z bratem, więc on nie będzie stwarzał żadnych problemów z powodu bliskości tej zabudowy. ... a jeśli brat sprzeda dom i się wyprowadzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 14.03.2006 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 witajprzede wszystkim nie nazywaj tego wiatą bo wówczas musi być pozwolenie na budowę . Mój kolega ma dobrych sąsiadów którzy uprzejmię donoszę napisali do nadzoru , że została wybudowana wiata na drzewo , a że było to doniesienie (daszek na stalowej konstrukcji odkręcany o pow. ok. 10m2) dostał nakaz rozebrania tego czegoś jednak tego nie rozebrał tylko odwoływał się do NSA i po 3 latach dostał pozytywny wyrok dla siebie , że nadzorowi nie chciało się sprawdziś stanu faktycznego i nastąpiła nadinterpretacja co do nazwy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 15.03.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 przede wszystkim nie nazywaj tego wiatą A jak to nazwać ?... Na wiatę jest konieczne pozwolenie na budowę. Z dziennikiem budowy, z wytyczeniem geodezyjnym itp. bzdurami. W przypadku małej wiaty robionej własnioręcznie koszty tej biurokracji mogą byc zbliżone do kosztów samej wiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.03.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Teraz wiata jest dobra nazwą. Żeby nie bylo potrzebne pozwolenie nie może byc związana z budynkiem mieszkalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 15.03.2006 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Moze nazwac to poprostu zadaszeniem... na tej ścianie gdzie będzie owe zdaszanie są tylko drzwi do kotlowni, ale one rowniez bedą schowane pod to zadasznie. Czy ktos ma jeszcze jakies pomysly??? Jak to zrobic bez zbednych formalności??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 22.03.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Czy ktos ma jeszcze jakies pomysly??? Jak to zrobic bez zbednych formalności??? też pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.03.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 nazwij pomieszczeniem gospodarczym i nie wiąż z budynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubachoj 06.04.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Witam,mam podobny problem.W granicy od strony sąsiada stoi drewniana szopa.Chciałem do niej dostawic drewutnię (miejsce na drewno do kominka).Chciałem to zgłosić w urzedzie, ale miły Pan powiedział że trzeba pozwolenie na budowę. Dlaczego - ponieważ w granicy, gdyby min. 3 m od granicy to tylko zgłoszenie, jesli w granicy - to pozwolenie na budowę i oczywiście dalsze tego konsekwencje.Może mi to ktoś wyjasnić i czy mam jakieś szanse pominąć pozwolenie na budowę ? Jakub Chojnacki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 15.06.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 po zmianie prawa budowlanego można budować wiatę do 25 m2 na zgłoszenie, ale ja mam inny problem czy można przekroczyć wiatą narzuconą linie zabudowy tzn bardziej zbliżyć się do drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 05.07.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 A po jakiej zmianie? A jak taką drewnianą wiatę na drewno do kominka chce sobie do swojej stodoły dobudować rolnik, to też musi to zgłaszać?Czy też i w takim przypadku z rolnikami jest trochę inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 05.07.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 A po jakiej zmianie? A jak taką drewnianą wiatę na drewno do kominka chce sobie do swojej stodoły dobudować rolnik, to też musi to zgłaszać?Czy też i w takim przypadku z rolnikami jest trochę inaczej? z rolnikami jest inaczej a konkretnie chodzi tu o zabudowę siedliskową (zagrodową). poczytaj art. 29 ust. 1 pkt. 1 i art. 30 ust. 1 pkt. 1 prawa budowlanego oczywiście. a wynika z nich, że w tym przypadku budynki gospodarcze do 35 m kw. zabudowy, można na zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 18.07.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Ja powiem tak. Stawiaj bez pytania, najwyżej rozbirzesz i znowu postawisz.Zabawa z Urzędnikami jest sraszna. Jak dla mnie stawianie takich rzeczy w ogóle nie powinno być zgłaszane. Chciałem postawić formalnie blaszaka - czyli pomieszczenie gospodarcze nie związane na stałe z gruntem na różne rupecie. Potrzebny wniosek o zgłoszeniu z urzędu + mapka geodezyjna z wyrysowanym obiektem. Oczywiście wszsytko musi być w liniach czyli min 3m od granicy działki.Olałem to, postawiłem przy samym żywopłocie i tak stoi od 2 lat bez biurokracji.Jak się przyczepią to rozbiorę i znowu postawię po jakimś czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-olo 12.08.2007 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Czytam o drewutniach i po waszych wypowiedziach nie wiem co robić....!!!! Właśnie wylałem płyte 2,8x7 m pod drewutnie i zamierzam na niej zrobić zadaszenie a wszystko to w granicy czy to legalne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_ol 16.08.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Co do wiaty to wiem, ze nie trzeba pozwolenia, są sprzedawane nawet projekty różnych takich wiat - z dopiskiem; bez pozwolenia. Ja taką postawiłem i już ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrpl 18.08.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 ja postawilem taka http://www.cinemart.pl/wiata/index.php sasiad nie protestowal nawet przytaknal ze juz dawno powinienem tak wiec jak dowiedzialem sie ile jest lazenia i kosztow z pozwoleniem to mi sie odechcialo i postawilem bez pozwolenia.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustaw12 21.08.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Mam nasrtepujące pytanko odnośnie wiaty, czy budując ja mam obowiązek zachować minimalne odległosci od granicy działki czyli 3 bądź 4 metry?Zna ktoś może ten temat?Czy zakładając, że na działce 1100 m mam prawo postawić 2 wiaty po 25m każda mogę je postawić obok siebie tak abym miał de facto jedną dużą 50 mkwdzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts