Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa wiaty

MarcinBialezyn

Recommended Posts

Witam,

mam takie pytanko.

Chciałbym dobudować do domku wiate na drewno. Jednak mam wątpliwości czy niemusiłbym ubiegać się o dodatkowe pozwolenie na budowę.

Wiata będzie zbudowana na drewnianych słupach, które musza mieć funadametny.

Dodatkowo jej obrys będzie w odległości około 2m od granicy działki.

Jak myślicie, czy moge sobie ją po prostu wybudować bez żadnych pozwoleń.

Dodam tylko, że sąsiaduję z bratem, więc on nie będzie stwarzał żadnych problemów z powodu bliskości tej zabudowy.

Witam,

mam takie pytanko.

Chciałbym dobudować do domku wiate na drewno. Jednak mam wątpliwości czy niemusiłbym ubiegać się o dodatkowe pozwolenie na budowę.

Wiata będzie zbudowana na drewnianych słupach, które musza mieć funadametny.

Dodatkowo jej obrys będzie w odległości około 2m od granicy działki.

Jak myślicie, czy moge sobie ją po prostu wybudować bez żadnych pozwoleń.

bez pozwolenia nie da rady, przynajmniej jeśli chodzi o legalność tej zabudowy.

ale skoro jeszcze nie zakończyłeś budowy, to może załatwisz to za pomocą zmiany do projektu (trochę mniej formalności)

trudnym zagadnieniem jest odległość od granicy działki (za mała). nie wiem jakie tam u ciebie są zapisy w planie, czy też w warunkach zabudowy...

Dodam tylko, że sąsiaduję z bratem, więc on nie będzie stwarzał żadnych problemów z powodu bliskości tej zabudowy.

... a jeśli brat sprzeda dom i się wyprowadzi?

witaj

przede wszystkim nie nazywaj tego wiatą bo wówczas musi być pozwolenie na budowę . Mój kolega ma dobrych sąsiadów którzy uprzejmię donoszę napisali do nadzoru , że została wybudowana wiata na drzewo , a że było to doniesienie (daszek na stalowej konstrukcji odkręcany o pow. ok. 10m2) dostał nakaz rozebrania tego czegoś jednak tego nie rozebrał tylko odwoływał się do NSA i po 3 latach dostał pozytywny wyrok dla siebie , że nadzorowi nie chciało się sprawdziś stanu faktycznego i nastąpiła nadinterpretacja co do nazwy.Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam,

mam podobny problem.

W granicy od strony sąsiada stoi drewniana szopa.

Chciałem do niej dostawic drewutnię (miejsce na drewno do kominka).

Chciałem to zgłosić w urzedzie, ale miły Pan powiedział że trzeba pozwolenie na budowę. Dlaczego - ponieważ w granicy, gdyby min. 3 m od granicy to tylko zgłoszenie, jesli w granicy - to pozwolenie na budowę i oczywiście dalsze tego konsekwencje.

Może mi to ktoś wyjasnić i czy mam jakieś szanse pominąć pozwolenie na budowę ?

Jakub Chojnacki

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
A po jakiej zmianie? A jak taką drewnianą wiatę na drewno do kominka chce sobie do swojej stodoły dobudować rolnik, to też musi to zgłaszać?Czy też i w takim przypadku z rolnikami jest trochę inaczej?

z rolnikami jest inaczej

a konkretnie chodzi tu o zabudowę siedliskową (zagrodową). poczytaj art. 29 ust. 1 pkt. 1 i art. 30 ust. 1 pkt. 1 prawa budowlanego oczywiście.

a wynika z nich, że w tym przypadku budynki gospodarcze do 35 m kw. zabudowy, można na zgłoszenie.

• 2 weeks później...

Ja powiem tak. Stawiaj bez pytania, najwyżej rozbirzesz i znowu postawisz.Zabawa z Urzędnikami jest sraszna. Jak dla mnie stawianie takich rzeczy w ogóle nie powinno być zgłaszane.

Chciałem postawić formalnie blaszaka - czyli pomieszczenie gospodarcze nie związane na stałe z gruntem na różne rupecie. Potrzebny wniosek o zgłoszeniu z urzędu + mapka geodezyjna z wyrysowanym obiektem. Oczywiście wszsytko musi być w liniach czyli min 3m od granicy działki.

Olałem to, postawiłem przy samym żywopłocie i tak stoi od 2 lat bez biurokracji.Jak się przyczepią to rozbiorę i znowu postawię po jakimś czasie.

• 1 year później...

Mam nasrtepujące pytanko odnośnie wiaty, czy budując ja mam obowiązek zachować minimalne odległosci od granicy działki czyli 3 bądź 4 metry?

Zna ktoś może ten temat?

Czy zakładając, że na działce 1100 m mam prawo postawić 2 wiaty po 25m każda mogę je postawić obok siebie tak abym miał de facto jedną dużą 50 mkw

dzięki za radę