pitri61 13.03.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Witam wszystkich!!Czy jest ktoś, kto może mi podpowiedzieć jak zrobić oświetlenie, które można włączać i wyłączać w dwuch punktach. Tzn... włączam na parterze i wyłączam na pierwszym piętrze... i odwrotnie... Będę wdzięczny za informacje i jakiś mały schemacik. pitri61 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orelek 13.03.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 nazywa się to wyłącznik/włącznik schodowy, wpisz takie hasło w wyszukiwarkę i się znajdzie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 13.03.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Witam wszystkich!! Czy jest ktoś, kto może mi podpowiedzieć jak zrobić oświetlenie, które można włączać i wyłączać w dwuch punktach. Tzn... włączam na parterze i wyłączam na pierwszym piętrze... i odwrotnie... Będę wdzięczny za informacje i jakiś mały schemacik. pitri61 Schemat oświetlenia schodowego (dwa włączniki): http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Schodowy.gif Schemat oświetlenia schodowego - krzyżowego (trzy włączniki): http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Krzyzowy.GIF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 13.03.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 witam Zbychu ładnie zapodał rysunek. Jest jedno małe ale. Otóż Zółto-zielony to ochronny i należy go opisać PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 13.03.2006 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Jest jeszcze coś takiego jak przekaźnik bistabilny - można obsługiwać oświetlenie dowolną liczbą włączników przyciskowych (dzwonkowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 15.03.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Ja też jestem za zainstalowaniem w tym przypadku przekanika bistabilnego. W końcu mamy XXI wiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 15.03.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 A ja jestem za zrobieniem instalacji pod "schodowca" bezpuszkowego bo potem mamy do wyboru do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.03.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 A ja jestem za zrobieniem instalacji pod "schodowca" bezpuszkowego bo potem mamy do wyboru do koloru. a co to znaczy schodowiec bezpuszkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.03.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Pisaliśmy już trochę o tym. Wystarczy poszukać Było o tym TU i TU Schemat przekaźnika bistabilnego do sterowania oświetleniem z kilku punktów: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Bistabilne/Bistabilny_schemat.gif Może to być moduł montowany w puszce: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Bistabilne/Bistabilny-402.gif lub w rozdzielni na szynę: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Bistabilne/Bistabilny-411.gif Pamiętajcie, że przekaźniki bistabilne dosyć głośno przełączają się (pykają), więc należy je umieszczać w takich miejscach, aby nie było ich słychać (szczególnie to słychać nocą!). Przekaźniki bistabilne można kupić (lub zamówić) w każdej hurtowni elektrycznej. P.S. Ponieważ mamy XXI wiek, to ja u siebie do oświetlenia schodów zastosowałem automat schodowy z funkcją płynnego rozjaśniania i ściemniania oświetlenia sterowany czujką ruchu Dochodzę do schodów i oświetlenie stopniowo rozświetla się nie powodując nieprzyjemnego porażenia (szczególnie nocą). Po zejściu ze schodów oświetlenie świeci się jeszcze chwilkę (zaprogramowany czas) i stopniowo przygasa, aż do całkowitego wyłączenia Schemat instalacji jest taki sam, jak dla przekaźnika bistabilnego, tylko urządzenie wykonawcze jest inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 15.03.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Można też zastosować przeka�nik bistabilny dwusekcyjny sterowany z pojedynczych włšczników, tzw. dzwonkowych: Wówczas można sobie zamontować dwa o�wietlenia schodów, jedno dolne pod�wietlajšce delikatnie stopnie (najczę�ciej używane) i drugie mocniejsze górne (np. do sprzštania). Wówczas jednym włšcznikiem osobno sterujemy dwoma sekcjami o�wietlenia Ale to chyba niewygodne. Na przykład chcesz włączyć dolne oświetlenie schodów. A potem je wyłączyć - i tu chyba niestety trzeba najpierw załączyć górne, a dopiero potem wyłączyć całość (nacisnąć dwa razy). Nie jestem pewien, ale chyba tak to działa... jeśli jest inaczej, proszę o sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.03.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Można też zastosować przeka�nik bistabilny dwusekcyjny sterowany z pojedynczych włšczników, tzw. dzwonkowych: Wówczas można sobie zamontować dwa o�wietlenia schodów, jedno dolne pod�wietlajšce delikatnie stopnie (najczę�ciej używane) i drugie mocniejsze górne (np. do sprzštania). Wówczas jednym włšcznikiem osobno sterujemy dwoma sekcjami o�wietlenia Ale to chyba niewygodne. Na przykład chcesz włączyć dolne oświetlenie schodów. A potem je wyłączyć - i tu chyba niestety trzeba najpierw załączyć górne, a dopiero potem wyłączyć całość (nacisnąć dwa razy). Nie jestem pewien, ale chyba tak to działa... jeśli jest inaczej, proszę o sprostowanie. Tak, masz rację. Nie przeczytałem, jak działa ten przekanik . Już skasowałem informację o tym przekaniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitri61 16.03.2006 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Dziękuję wam koledzy!!! Nareszcie coś zaczynam wiedzieć. Jeszcze tylko małe dwa pytanka laika te kółko z krzyżykiem... to żarówka, jak rozumiem.... no i jakie wyłączniki kupić?? Czy nazywają się one krzyżowe?? Jak jeszcze to będę wiedział... będę cały HAPPY... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 16.03.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 tak, to kółeczko z krzyżykiem, to zarówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 16.03.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Dziękuję wam koledzy!!! Nareszcie coś zaczynam wiedzieć. Jeszcze tylko małe dwa pytanka laika te kółko z krzyżykiem... to żarówka, jak rozumiem.... no i jakie wyłączniki kupić?? Czy nazywają się one krzyżowe?? Jak jeszcze to będę wiedział... będę cały HAPPY... To zależy jaki układ sterowania wybierzesz. 1. Tradycyjny schodowy z dwoma włącznikami - potrzebujesz dwa przełączniki schodowe 2. Tradycyjny schodowy z trzema włącznikami - potrzebujesz dwa przełączniki schodowe i jeden krzyżowy 3. Z przekaźnikiem bistabilnym (dowolna liczba włączników) - potrzebujesz włączniki chwilowe, tzw. dzwonkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitri61 17.03.2006 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Dziękuję Panie kolego ZBYCH... I inni... Teraz już wszystko jasne!! W wolnej chwili zabieram się za tworzenie... Pomogliście mi jak nie wiem co.... POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bronek2 10.08.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Witam wszystkich.A ja mam taką małą prośbę związaną poniekąd z tematem.A mianowicie mam z głównej puszki poprowadzone 2 przewody (F i 0) na schody. Na schodach są 4 lampy połączone szeregowo. W 1 lampie wychodzą mi 2 kable i w 4 też 2 kable. Kupiłem 2 włączniki schodowe z 3 śrubami każdy i za diabła nie wiem jak to podłączyć aby jeden zamontować na dole a drugi na górze.Prośba do was. Czy możecie mi udostępnić jakiś schemat przy którym by to zadziałało? Z góry dzięki za odpowiedź. P.s. Te schemty które widziałem wcześniej u was na 1 żarówkę to nie działają.A może nie potrzebnie szeregowo są podłączone lampki, lub nie potrzebnie z ostatniej wychodzą kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 10.08.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Żarówki łączy się równolegle. Czyli z każdej żarówki dwa kabelki do następnej. Przy połączeniu szeregowym będą dużo słabiej świecić. Potrzebny jest Ci trzeci kabel pomiędzy wyłącznikami. Przestudiuj jewszcze raz schemacik ZBYCHA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobertt 17.01.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam wszystkich!! Czy jest ktoś, kto może mi podpowiedzieć jak zrobić oświetlenie, które można włączać i wyłączać w dwuch punktach. Tzn... włączam na parterze i wyłączam na pierwszym piętrze... i odwrotnie... Będę wdzięczny za informacje i jakiś mały schemacik. pitri61 Schemat oświetlenia schodowego (dwa włączniki): http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Schodowy.gif Schemat oświetlenia schodowego - krzyżowego (trzy włączniki): http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Krzyzowy.GIF Prosze o pomoc co to jest Łącznik podwójny schodowy czy takie coś można dać do tych schematów i będzie włączało dwie oddzielne żarówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.01.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Podwójny przełącznik schodowy, to dwa osobne przełączniki w jednej, dwuklawiszowej obudowie. Produkują takowe tylko markowi producenci osprzętu, np. Berker Schemat włącznika i połączeń: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Podwojny_schodowy.JPG Wg mnie stosowanie takiego włącznika ma mały sens, bo zawsze jeden z dwóch klawiszy będzie w przeciwnej pozycji. Lepiej zastosować dwa osobne włączniki schodowe lub układ z przekaźnikami bistabilnymi i włącznikami dzwonkowymi (to taki ze sprężynką odbijającą klawisz ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 17.01.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 To może komuś wpadł gdzieś w oko taki śliczny zestaw 8 przycisków dzwonkowych w jednej obudowie (może być mniej lub więcej, byle nie 2), coś a'la kaseta domofonowa przywoławcza w blokach. Widziałem to w pewnej knajpce (klawisze 2x4 cm, podświetlane), niestety barmanka w tym temacie mocna nie była . Jak nie poratujecie to zostanę z przyciskami telefonicznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts