Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schemat oświetlenia

pitri61

Recommended Posts

Podwójny przełącznik schodowy, to dwa osobne przełączniki w jednej, dwuklawiszowej obudowie.

Produkują takowe tylko markowi producenci osprzętu, np. Berker

Schemat włącznika i połączeń:

Dziękuje za schemat

Prosze o schemacik jak podłączyć na dole włącznik pojedyńczy schodowy na piętrze podwójny i na końcu pojedyńczy.

Pierwszy zpala i gasi światło nad schodami drugi zapala i gasi schody i hol na piętrze trzeci zapala i gasi w holu

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To może komuś wpadł gdzieś w oko taki śliczny zestaw 8 przycisków dzwonkowych w jednej obudowie (może być mniej lub więcej, byle nie 2:(

Znalazłem coś takiego na:

http://www.berker.pl i http://www.gira.pl .

Dla mnie super, ale ceny pewnie kosmiczne.

Na razie planuję takie coś w salonie. Z pobieżnej lektury katalogów wynika, że te łączniki pracują w instalacjach inteligentnych, czyli pewnie sterowanie bezpośrednio odbiornikami 230V odpada. Można jednak puścić dodatkowy przewód wieloparowy z puszki do rozdzielnicy i tam już kombinować do woli na przekaźnikach - zamiast oryginalnego sterownika, który pewnie kosztuje krocie.

ZBYCH: ten przykład z automatem schodowym plus łagodne zapalanie oświetlenia jak dla mnie super! Już kombinuję gdzie to u mnie wstawić.

Darek

• 4 weeks później...

Dla mnie super, ale ceny pewnie kosmiczne.

Na razie planuję takie coś w salonie. Z pobieżnej lektury katalogów wynika, że te łączniki pracują w instalacjach inteligentnych, czyli pewnie sterowanie bezpośrednio odbiornikami 230V odpada.

Ciekawe 'nieinteligentne' włączniki ma też gewiss na http://www.el-it.pl

Kilka razy już stosowałem i mogę polecić (tylko są inne puszki).

DR

To może komuś wpadł gdzieś w oko taki śliczny zestaw 8 przycisków dzwonkowych w jednej obudowie (może być mniej lub więcej, byle nie 2), coś a'la kaseta domofonowa przywoławcza w blokach. Widziałem to w pewnej knajpce (klawisze 2x4 cm, podświetlane), niestety barmanka w tym temacie mocna nie była :). Jak nie poratujecie to zostanę z przyciskami telefonicznymi :(

Taki system oferuje Legrand. Nazywa się Mosaic.

Wymaga co prawda specjalnych puszek, ale umożliwia zamontowanie w jednej małej ramce do 6 standardowych włączników (tzn. na 230V).

Podstawowe włączniki nie są drogie i można je zamówić w każdej hurtowni elektrycznej :D

http://www.zbychdom.republika.pl/Automatyka/Legrand_Mosaic.JPG

Cały katalog systemu Legrand Mosaic (plik pdf 3 Mb) umieściłem na chwilę TU,

ale kto pierwszy, ten lepszy, bo konto ma ograniczoną przepustowość :)

Taki system oferuje Legrand. Nazywa się Mosaic.

Wymaga co prawda specjalnych puszek, ale umożliwia zamontowanie w jednej małej ramce do 6 standardowych włączników (tzn. na 230V).

Podstawowe włączniki nie są drogie i można je zamówić w każdej hurtowni elektrycznej :D

Podziękowania, ściągnąłem. System podobny jak Gewiss, który będzie ładniejszy to już moja małżonka wybierze.

Mnie natomiast potrzebny będzie do sterowania przekaźnikami hotelowymi, a zatem napięcie niewielkie. Szukałem czegoś takiego gdyż w 3 miejscach w domu wypadnie mi nawet 8 przycisków, a standardowe dzwonkowe to prawie pół metra długości :) Podepnę pod to UTP i powinno być dobrze.

• 2 years później...
  • 2 months później...

Co myślicie o koncepcji wykonania całości instalacji oświetleniowej opartej na przekaźnikach bistablinych? Wszystkie przewody sprowadzone i spięte w rozdzielni.

Z tego co się orientuję, takie rozwiązanie np. umożliwi bardziej elastyczne sterowanie obwodami oświetleniowymi przy wykorzystaniu modułu I/O centrali alarmowej. W tym przypadku będzie również możliwość zainstalowania centralnego wyłącznika światła.

Za wszelkie opinie i pomysły z góry dzięki.

Co myślicie o koncepcji wykonania całości instalacji oświetleniowej opartej na przekaźnikach bistablinych?

We Francji czy w Niemczech to od kilkunastu lat standard. Wyłącznik oświetlenia korytarza przy każdych drzwiach, pokoju przy drzwiach i koło łóżka itd. Dawniej były to przekaźniki elektromechaniczne ale już "na szynę", od 10 lat są już elektroniczne. A u nas to "inteligentny dom" i nowatorstwo ;)

to rozwiązanie dobre, i dzięki niemu można zrealizować trochę funkcji. Niekoniecznie we wszystkich pomieszczeniach- każdy projekt musi mieć umiar.

Można podłączać do alarmu, ale ja radziłbym osobny sterownik.

Aby zrealizować centralny wyłącznik oświetlenia nie potrzeba tego rozwiązania- wystarczy zwykła instalacja.

Natomiast do symulacji obecności, ściemniania itp ta instalacja jest idealna. Tylko że wył. dzwonkowy nie wiedzieć czemu kosztuje 2 x więcej niż zwykły, wył. dzwonkowe nie są podwójne- oraz sam koszt przekaźników- powoduje iż sumaryczny koszt takiego rozwiązania staje się spory i kosztowo porównywalny z prawdziwym "domem inteligentnym".

Jakby co służę pomocą

Chyba, aż tak dużej różnicy w kosztach nie będzie. Aktualnie cena standardowego przekaźnika bistabilnego oscyluje w granicach 40-50 zł. Fakt, że w tym przypadku wymagana jest trochę bardziej skomplikowana instalacja. Plus włączniki dzwonkowe - chyba, że skorzystam ze spreżynek :wink:

Cały czas zastanawiam się w jakim iść kierunku. Może uniwersalnym rozwiązaniem będzie zbudowanie instalacji mieszanej np. salon, schody i oświetlenie zewnętrzne na bistabilnych a reszta układów oświetleniowych standardowo. Nie mam pojęcia jak taki mix sprawdzi się w codziennym użytkowaniu.

• 4 months później...

gangaleon

Ten schemat pokazuje tylko zasadę działania.

Z punktu widzenia prowadzenia przewodów

należałoby inny rysunek zrobić. Taki który

pokazywałby jak prowadzić przewody od puszki

do puszki.

Teraz Twój problem. Z każdego schodowego

doprowadź przewód 3x1,5 do krzyżowego.

Każdy schodowy ma tylko trzy zaciski więc

się nie można pomylić.

Przewód L podłącz do jednego ze wspólnych

przewodów. Do drugiego wspólnego podłącz

żarówkę. Przewody wspólne to te które na łącznikach

schodowych oznaczane są literkami L lub strzałkami

do środka. Z żarówki do N.

Do żarówki też prowadzimy PE.

Czyli z krzyżowego mamy

wyprowadzone cztery przewody 3x1,5. Dwa do

schodowych, jeden do żarówki.

A czwarty doprowadza zasilanie.

Spróbuj to co napisałem rozrysować.

Każdy inny sposób prowadzenia przewodów

wprowadzi to, że będzie potrzeba stosowania

na poszczególnych odcinkach przewodów o

różnej ilości żył.

• 3 weeks później...

Majster powiedzial, ze taki schemat jest nie do wykonania.

Opis schematu. W korytarzu wlacznik pojedynczy wlacza/wylacza oswietlenie korytarz, wlacznik podwojny wlacza/wylacza oswietlenie korytarza, a druga "czesc" tego wlacznika odpowiada za oswietlenie zewnetrzne. Chcialbym wstawic podwojny wlacznik uniwersalny. Czy to jest poprawnie,

schemat..jpg

Skoro coś ma się świecić w 2 miejscach to musi być łącznik schodowy, a do światła na zewnątrz jednobiegunowy. Tak więc ten po lewej ma być schodowy, a ten po prawej taki http://www.ospel.pl/?k=1&s_id=20&p_id=795

a nie

podwójny wlącznik uniwersalny
Edytowane przez eco.pierre

Majster powiedzial, ze taki schemat jest nie do wykonania.

Opis schematu. W korytarzu wlacznik pojedynczy wlacza/wylacza oswietlenie korytarz, wlacznik podwojny wlacza/wylacza oswietlenie korytarza, a druga "czesc" tego wlacznika odpowiada za oswietlenie zewnetrzne. Chcialbym wstawic podwojny wlacznik uniwersalny. Czy to jest poprawnie,

Majster starej daty.

Są w sprzedaży wyłączniki schodowe podwójne i taki należy zastosować z prawej strony.

Z lewej strony należy zastosować pojedynczy wyłącznik schodowy.

• 5 months później...
Schemat oświetlenia schodowego (dwa włączniki):

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Schodowy.gif

Schemat oświetlenia schodowego - krzyżowego (trzy włączniki):

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Krzyzowy.GIF

Bardzo dziękuję za te schematy :)

Dzięki nim udało mi się wyprowadzić na prostą moje włączniki w salonie :)

• 3 weeks później...
Podwójny przełącznik schodowy, to dwa osobne przełączniki w jednej, dwuklawiszowej obudowie.

Produkują takowe tylko markowi producenci osprzętu, np. Berker

Schemat włącznika i połączeń:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Podwojny_schodowy.JPG

Wg mnie stosowanie takiego włącznika ma mały sens, bo zawsze jeden z dwóch klawiszy będzie w przeciwnej pozycji. Lepiej zastosować dwa osobne włączniki schodowe lub układ z przekaźnikami bistabilnymi i włącznikami dzwonkowymi (to taki ze sprężynką odbijającą klawisz :) ).

A da się to tak rozrysować aby z jednego schodowego podwójnego rozchodziło się na dwa schodowe pojedyncze? Z tego niestety nie zakumam który przycisk załączy którą lampę.