Roobertt 18.01.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Podwójny przełącznik schodowy, to dwa osobne przełączniki w jednej, dwuklawiszowej obudowie. Produkują takowe tylko markowi producenci osprzętu, np. Berker Schemat włącznika i połączeń: Dziękuje za schemat Prosze o schemacik jak podłączyć na dole włącznik pojedyńczy schodowy na piętrze podwójny i na końcu pojedyńczy. Pierwszy zpala i gasi światło nad schodami drugi zapala i gasi schody i hol na piętrze trzeci zapala i gasi w holu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 18.01.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 To może komuś wpadł gdzieś w oko taki śliczny zestaw 8 przycisków dzwonkowych w jednej obudowie (może być mniej lub więcej, byle nie 2:( Znalazłem coś takiego na: http://www.berker.pl i http://www.gira.pl . Dla mnie super, ale ceny pewnie kosmiczne. Na razie planuję takie coś w salonie. Z pobieżnej lektury katalogów wynika, że te łączniki pracują w instalacjach inteligentnych, czyli pewnie sterowanie bezpośrednio odbiornikami 230V odpada. Można jednak puścić dodatkowy przewód wieloparowy z puszki do rozdzielnicy i tam już kombinować do woli na przekaźnikach - zamiast oryginalnego sterownika, który pewnie kosztuje krocie. ZBYCH: ten przykład z automatem schodowym plus łagodne zapalanie oświetlenia jak dla mnie super! Już kombinuję gdzie to u mnie wstawić. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jelen 11.02.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Dla mnie super, ale ceny pewnie kosmiczne. Na razie planuję takie coś w salonie. Z pobieżnej lektury katalogów wynika, że te łączniki pracują w instalacjach inteligentnych, czyli pewnie sterowanie bezpośrednio odbiornikami 230V odpada. Ciekawe 'nieinteligentne' włączniki ma też gewiss na http://www.el-it.pl Kilka razy już stosowałem i mogę polecić (tylko są inne puszki). DR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 19.02.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ciekawe 'nieinteligentne' włączniki ma też gewiss na http://www.el-it.pl Kilka razy już stosowałem i mogę polecić (tylko są inne puszki). DR I to jest właśnie to Nie będzie instalacji na klawiaturach od telefonów Ciekawe tylko gdzie w detalu sprzedają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.02.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 To może komuś wpadł gdzieś w oko taki śliczny zestaw 8 przycisków dzwonkowych w jednej obudowie (może być mniej lub więcej, byle nie 2), coś a'la kaseta domofonowa przywoławcza w blokach. Widziałem to w pewnej knajpce (klawisze 2x4 cm, podświetlane), niestety barmanka w tym temacie mocna nie była . Jak nie poratujecie to zostanę z przyciskami telefonicznymi Taki system oferuje Legrand. Nazywa się Mosaic. Wymaga co prawda specjalnych puszek, ale umożliwia zamontowanie w jednej małej ramce do 6 standardowych włączników (tzn. na 230V). Podstawowe włączniki nie są drogie i można je zamówić w każdej hurtowni elektrycznej http://www.zbychdom.republika.pl/Automatyka/Legrand_Mosaic.JPG Cały katalog systemu Legrand Mosaic (plik pdf 3 Mb) umieściłem na chwilę TU, ale kto pierwszy, ten lepszy, bo konto ma ograniczoną przepustowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 19.02.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Taki system oferuje Legrand. Nazywa się Mosaic. Wymaga co prawda specjalnych puszek, ale umożliwia zamontowanie w jednej małej ramce do 6 standardowych włączników (tzn. na 230V). Podstawowe włączniki nie są drogie i można je zamówić w każdej hurtowni elektrycznej Podziękowania, ściągnąłem. System podobny jak Gewiss, który będzie ładniejszy to już moja małżonka wybierze. Mnie natomiast potrzebny będzie do sterowania przekaźnikami hotelowymi, a zatem napięcie niewielkie. Szukałem czegoś takiego gdyż w 3 miejscach w domu wypadnie mi nawet 8 przycisków, a standardowe dzwonkowe to prawie pół metra długości Podepnę pod to UTP i powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lepperoman 09.10.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Schemat podłączenia dwóch włączników schodowych http://w606.wrzuta.pl/sr/f/6V7JXD0ZrBD/wlacznik_schodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_b 10.12.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Co myślicie o koncepcji wykonania całości instalacji oświetleniowej opartej na przekaźnikach bistablinych? Wszystkie przewody sprowadzone i spięte w rozdzielni. Z tego co się orientuję, takie rozwiązanie np. umożliwi bardziej elastyczne sterowanie obwodami oświetleniowymi przy wykorzystaniu modułu I/O centrali alarmowej. W tym przypadku będzie również możliwość zainstalowania centralnego wyłącznika światła. Za wszelkie opinie i pomysły z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 10.12.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Co myślicie o koncepcji wykonania całości instalacji oświetleniowej opartej na przekaźnikach bistablinych? We Francji czy w Niemczech to od kilkunastu lat standard. Wyłącznik oświetlenia korytarza przy każdych drzwiach, pokoju przy drzwiach i koło łóżka itd. Dawniej były to przekaźniki elektromechaniczne ale już "na szynę", od 10 lat są już elektroniczne. A u nas to "inteligentny dom" i nowatorstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 12.12.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 to rozwiązanie dobre, i dzięki niemu można zrealizować trochę funkcji. Niekoniecznie we wszystkich pomieszczeniach- każdy projekt musi mieć umiar. Można podłączać do alarmu, ale ja radziłbym osobny sterownik. Aby zrealizować centralny wyłącznik oświetlenia nie potrzeba tego rozwiązania- wystarczy zwykła instalacja.Natomiast do symulacji obecności, ściemniania itp ta instalacja jest idealna. Tylko że wył. dzwonkowy nie wiedzieć czemu kosztuje 2 x więcej niż zwykły, wył. dzwonkowe nie są podwójne- oraz sam koszt przekaźników- powoduje iż sumaryczny koszt takiego rozwiązania staje się spory i kosztowo porównywalny z prawdziwym "domem inteligentnym".Jakby co służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 12.12.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Tylko że wył. dzwonkowy nie wiedzieć czemu kosztuje 2 x więcej niż zwykły Bo nie ma zainteresowania. We Francji wyłączniki ze sprężynkami i bez kosztują tyle samo . U nas można sobie radzić samemu dodając sprężynki do wyłączników bistabilnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_b 14.12.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Chyba, aż tak dużej różnicy w kosztach nie będzie. Aktualnie cena standardowego przekaźnika bistabilnego oscyluje w granicach 40-50 zł. Fakt, że w tym przypadku wymagana jest trochę bardziej skomplikowana instalacja. Plus włączniki dzwonkowe - chyba, że skorzystam ze spreżynek Cały czas zastanawiam się w jakim iść kierunku. Może uniwersalnym rozwiązaniem będzie zbudowanie instalacji mieszanej np. salon, schody i oświetlenie zewnętrzne na bistabilnych a reszta układów oświetleniowych standardowo. Nie mam pojęcia jak taki mix sprawdzi się w codziennym użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gangaleon 10.05.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Schemat oświetlenia schodowego - krzyżowego (trzy włączniki): http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Krzyzowy.GIF A jak ja mam zasilanie ( L1) w puszce gdzie ma być WŁĄCZNIK KRZYŻOWY ? to jak łączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 12.05.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 gangaleonTen schemat pokazuje tylko zasadę działania.Z punktu widzenia prowadzenia przewodównależałoby inny rysunek zrobić. Taki którypokazywałby jak prowadzić przewody od puszkido puszki. Teraz Twój problem. Z każdego schodowego doprowadź przewód 3x1,5 do krzyżowego.Każdy schodowy ma tylko trzy zaciski więcsię nie można pomylić. Przewód L podłącz do jednego ze wspólnychprzewodów. Do drugiego wspólnego podłączżarówkę. Przewody wspólne to te które na łącznikachschodowych oznaczane są literkami L lub strzałkamido środka. Z żarówki do N.Do żarówki też prowadzimy PE. Czyli z krzyżowego mamywyprowadzone cztery przewody 3x1,5. Dwa do schodowych, jeden do żarówki. A czwarty doprowadza zasilanie.Spróbuj to co napisałem rozrysować.Każdy inny sposób prowadzenia przewodówwprowadzi to, że będzie potrzeba stosowania na poszczególnych odcinkach przewodów o różnej ilości żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guingampe 02.06.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Majster powiedzial, ze taki schemat jest nie do wykonania. Opis schematu. W korytarzu wlacznik pojedynczy wlacza/wylacza oswietlenie korytarz, wlacznik podwojny wlacza/wylacza oswietlenie korytarza, a druga "czesc" tego wlacznika odpowiada za oswietlenie zewnetrzne. Chcialbym wstawic podwojny wlacznik uniwersalny. Czy to jest poprawnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 02.06.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 (edytowane) Skoro coś ma się świecić w 2 miejscach to musi być łącznik schodowy, a do światła na zewnątrz jednobiegunowy. Tak więc ten po lewej ma być schodowy, a ten po prawej taki http://www.ospel.pl/?k=1&s_id=20&p_id=795 a nie podwójny wlącznik uniwersalny Edytowane 2 Czerwca 2010 przez eco.pierre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.06.2010 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Majster powiedzial, ze taki schemat jest nie do wykonania. Opis schematu. W korytarzu wlacznik pojedynczy wlacza/wylacza oswietlenie korytarz, wlacznik podwojny wlacza/wylacza oswietlenie korytarza, a druga "czesc" tego wlacznika odpowiada za oswietlenie zewnetrzne. Chcialbym wstawic podwojny wlacznik uniwersalny. Czy to jest poprawnie, Majster starej daty. Są w sprzedaży wyłączniki schodowe podwójne i taki należy zastosować z prawej strony. Z lewej strony należy zastosować pojedynczy wyłącznik schodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guingampe 04.06.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 dziekuje za informacje. Zamykam zapytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 22.11.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Schemat oświetlenia schodowego (dwa włączniki): http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Schodowy.gif Schemat oświetlenia schodowego - krzyżowego (trzy włączniki): http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Krzyzowy.GIF Bardzo dziękuję za te schematy Dzięki nim udało mi się wyprowadzić na prostą moje włączniki w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 12.12.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Podwójny przełącznik schodowy, to dwa osobne przełączniki w jednej, dwuklawiszowej obudowie. Produkują takowe tylko markowi producenci osprzętu, np. Berker Schemat włącznika i połączeń: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Podwojny_schodowy.JPG Wg mnie stosowanie takiego włącznika ma mały sens, bo zawsze jeden z dwóch klawiszy będzie w przeciwnej pozycji. Lepiej zastosować dwa osobne włączniki schodowe lub układ z przekaźnikami bistabilnymi i włącznikami dzwonkowymi (to taki ze sprężynką odbijającą klawisz ). A da się to tak rozrysować aby z jednego schodowego podwójnego rozchodziło się na dwa schodowe pojedyncze? Z tego niestety nie zakumam który przycisk załączy którą lampę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts