Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan BIOZ

Recommended Posts

Ja miałam uproszczony w cenie, ale znam UG, gdzie wymagają pełnego, a taki pełny to kosztuje od 1500PLN (bo nie każdy ma uprawnienia do jego wykonania - ja znam tylko 2 osoby z takimi uprawnieniami, a załatwienie takiego projektu, w trudnych przypadkach zajmuje czasami i pół roku uzgodnień>).

Chyba czegoś tu nie rozumiem, plan Bioz jest planem opisującym jakie zagrożenia będą występowały w trakcie budowy i w jaki sposób budowa będzie zabezpieczona przed tymi zagrożeniami (tak pokrótce). Do opracowania planu BIOZ jest obowiązany kierownik budowy i do tego nie potrzeba żadnych dodatkowych uprawnień, jeżeli ma uprawnienia do kierowania daną budową to i może opracować taki plan.

witam :)

Mamy tutaj pomieszanie pojęć. Otóż projektant sprządza INFORMACJĘ BIOZ na podstawie której kierownik budowy sporządza PLAN BIOZ.

Jeden egz. planu BIOZ składany jest do pozwolenia na budowę.

Zgodnie z ustawą z dnia 7 lipca 1994r.-Prawo budowlane (Dz.U. z 2000r. Nr 106, poz.1126; Nr 109, poz.1157; i Nr 120, poz.1268; z 2001r. Nr 5 poz.1085; Nr 110, poz.1190; Nr 115, poz.1229; Nr 129, poz.1439; Nr 154, poz.1800 oraz z 2002r. Nr 74 poz. 676) na podstawie Rozdziału 3 Art.20 pkt 1b, :

kierownik budowy (wykonawca) jest obowiązany sporządzić lub zapewnić sporządzenie przed rozpoczęciem budowy , planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia „planu bioz” w którym należy uwzględnić poniższe zagrożenia i zdrowia ludzi.

witam :)

Mamy tutaj pomieszanie pojęć. Otóż projektant sprządza INFORMACJĘ BIOZ na podstawie której kierownik budowy sporządza PLAN BIOZ.

Jeden egz. planu BIOZ składany jest do pozwolenia na budowę.

....................

.[/i]

Ja nic takiego do pozwolenia nie składałem.Ale dzięki za info. Dziś ścigam kierbuda.

• 1 month później...
  • 2 years później...