Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kopiec filtracyjny - przydomowa oczyszczalnia

Majka

Recommended Posts

Czy ktoś wie jak duży ma to być kopiec, jaka wysokość, szerokość, długość / ile większe od drenazy/, z czego zrobiony / zwykła ziemia? Moze ktoś juz rozgryzał ten problem. Dla nie wtajemniczonych - wysoki poziom wód gruntowych, więc odpada standartowa procedura, a szczelne szambo trzeba opróżniać co 2 tygodnie. Czekam niecierpliwie. Majka

1.pozim wody grunowej = h

2.odległość drenazu od wody gruntowej >1,5m (po zdjeciu humusu)

3.nasyp nad drenażem ~1m (niektórzy podają 0,7m bo ścieki ponoć łatwo nie zamarzaja)

4.stąd min nasyp pod rury =1,5-h

5.Nasyp razem = 1,5-h+1

Np poziom wody gruntowej 0,7m to nasyp=1,5-0,7+1=1,8m

Tak się składa że pracuję naukowo i zajmuję się właśnie oczyszczalniami ścieków. Z tego co wiem nazwanie oczyszczalnią ścieków tego co chce pani zbudować jest nieporozumieniem. Jesli pobiera pani wodę z wód gruntowych( studni) z własnej działki lub jej okolicy to stanowczo odradzam instalowanie tego rodzaju"oczyszczalni". No chyba że ktoś lubi pic to co wylewa jako ścieki. Coraz częściej skuteczność oczyszczalni typu filtrów gruntowych lub drenazy rozsaczających jest poddawana pod wątpliwość. Należy się spodziewać w najbliższych latach zmiany regulacji prawnych na ten temat.

Odradzam stanowczo.

Może warto się zainteresować inną metodą oczyszczania przydomowego.

• 2 weeks później...
Do anonimowego , przyślij mi na privie matriały albo kontakt. Podam Ci z chęcią mojego meila ale nie na ogólnym forum. Wyjasnienia dla naukowca. Nie mam studni i nie bedę pic scieków, a jeżeli nie podobają się przydomowe oczyszczalnie ścieków trzeba protestować w ochronie srodowiska, która uważa,że jest to lepsze niż szambo.

Myślę Anonimowy, że te materiały to mógłbyś wrzucić także na forum.

Jak i inni jestem zainteresowany w temacie, więc myślę, że możesz podzielić się swoim uwagami na temat oczyszczalni w bardziej szczegółowej formie.

Pozdrawiam.

• 4 months później...

Proponuję jeszcze zerknąć tutaj:

http://www.telrud.pl/telrud/oczyszczalnie_sciekow_t_os.htm

Osobiście tego nie sprawdzałem, ale rzecz wygląda interesująco. Nie musi być tutaj drenów rozsączających, a wodę można odpompować np. do rowu (i to legalnie!). A może ktoś z Was ma u siebie coś takiego. Ciekaw jestem jak to się sprawdza...

Ekodom ile takie cudo kosztuje i ile kosztuje jego eksploatacja?

Ze schematu nie kumam co to za recyrkulacja wymuszona pompą mamutową. Co to za pompa? Czy to znaczy że są dwie? Do ścieków osobno i do recyrkulacji osobno? Do tego nie łapię jak dmuchawa ma napędzać pompe do recyrkulacji. Ekodom napisz jak to działa. Czuję, że budzi się we mnie Makgajwer. Może nie kopiowanie samego ustrojstwa, ale tak kombinuję jak by to zastosować w szambie dwukomorowym. Podczyszczone ścieki lu na ogródek, a gęsty osad wybierany raz na rok :smile:. Już mi się papa śmieje.

Co Wy na to drodzy forumowicze?