lagerfeld 14.03.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 pytanie na serio !!!jest tak, że obecnie mamy specjalny pokój z komputerem. dzidzia (3,5 roczku) się nim nie interesuje bo woli oglądą bajki w tiwi w innym pokoju - pokoje są na różnych poziomach.czasami jak któreś z nas coś robi na kompie to przyjdzie coś zobaczyć, powciskać klawisze itp. ale nic poza tym. wtedy np. wchodzę na stronę tubisiów lub disneya i gramy w jakieś takie proste gry. jednak podchodzi do komputera bez specjalnego zaangażowania i szybko się nudzi.z drugiej strony zauważyłem, że w mieszkaniach gdzie komp jest w pokoju z telewizją dziecko od maleńkości oswaja się z nim i traktuje podobnie jak telewizor.w nowym domu także chcemy aby komputer był w odrębnym pokoju aczkowlwiek jak dziecko podrośnie to pewnie w pokoju coś mu zainstalujemy.w związku z tym pytanie, martwię się na zapas czy nie ?nie chciałbym aby dziecko ze szkoły czy przedszkola dowiadywało się o kompie, internecie itd. macie jakąś radę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 14.03.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 pytanie na serio !!! jest tak, że obecnie mamy specjalny pokój z komputerem. dzidzia (3,5 roczku) się nim nie interesuje bo woli oglądą bajki w tiwi w innym pokoju - pokoje są na różnych poziomach. czasami jak któreś z nas coś robi na kompie to przyjdzie coś zobaczyć, powciskać klawisze itp. ale nic poza tym. wtedy np. wchodzę na stronę tubisiów lub disneya i gramy w jakieś takie proste gry. jednak podchodzi do komputera bez specjalnego zaangażowania i szybko się nudzi. z drugiej strony zauważyłem, że w mieszkaniach gdzie komp jest w pokoju z telewizją dziecko od maleńkości oswaja się z nim i traktuje podobnie jak telewizor. w nowym domu także chcemy aby komputer był w odrębnym pokoju aczkowlwiek jak dziecko podrośnie to pewnie w pokoju coś mu zainstalujemy. w związku z tym pytanie, martwię się na zapas czy nie ? nie chciałbym aby dziecko ze szkoły czy przedszkola dowiadywało się o kompie, internecie itd. macie jakąś radę ? mysle ze 3,5 letnie dziecko mozna juz zachecac go do korzystania z kompa. Zajęcia z kompa są wprowadzane w zerówce, ale zazwyczaj dzieci już wiedzą co i jak z kompem Kompa postawilabym u niego w pokoju. Gry ze stronek internetowych sa kijowe, faktycznie dziecko szybko sie nudzi. ALe kup mu jakas lepsza gierke na plytce - napewno bedzie nia bardziej zainteresowany. Moj syn lubi gry edukacyjne, np. wesole przedszkole bolka i lolka swojego czasu, albo reksio, w tej chwili krolik bystrzak dla zerowki przerabia Te gry bawią i uczą, dziecko nie spedza pustych chwil przed kompem, bo w czasie zabawy potrafi nauczyc sie dodawac, czy skladac zdanie z liter Fajną grą jest tez gra w mapety - przygody zaby kermita - ta gra jest typowa dla zabawy , nie jest grą edukacyjną, ale wiem ze dzieciaki chetnie w nia graja pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 14.03.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 a ja uważam, że jeśli dziecko nie wykazuje zainteresowania, to jest jeszcze na tyle małe że należy je pozostawić w spokoju. Ma jeszcze czas...a już komputer we własnym pokoju dla 3,5 latka to chyba przesada...Moje maluchy rzadko korzystają z komputera, właściwie mają tylko same gry edukacyjne plus filmy na dvd. I starczy. Moja czterolatka nie musi siedzieć przy kompie... te 0,5 godziny po 2 razy w tygodniu to i tak nadto... czasami i przez dwa tygodnie tam nie zajrzy.... Moim zdaniem to dobra proporcja...7-latek też nie spędza przed komputerem zbyt wiele czasu... chociaż w jego przypadku to my raczej musimy ograniczać czas...za to nauczyliśmy go korzystania np. z Google earth... ma z tego fajną zabawę. Gier zrecznościowych nie ma wcale... wolę z nim grać w Rummikub albo pójsć na basen/pojechać na nary/rower/ itp...moim zdaniem dzieciaki w przedszkolu - te starsze - można już wdrażać w korzystanie z komputera (o ile je to interesuje)... nauczyć posługiwania się myszką. ustawić im osobny profil na kompie z odpowiednimi skrótami itp... i nie przesadzać.... bo niby czego ich chcemy nauczyć? lepiej, żeby traktowały komputer jako użyteczne narzędzie do różnorakich celów, w tym m.in. do zabawy niźli tylko jako fajną zabawkę..pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 14.03.2006 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 no właśnie, w tym roku - mam nadzieję - się wprowadzimy do domku. pewnie będę kupował jakiś nowy sprzęt i coś muszę zrobić ze starym kompem. schować go do pudełka i odczekać jakiś rok czy już zainstalować dziecku w pokoju ? pewnie jak tak będzie stał na widoku to się sama z siebie zainteresuje ale czy to nie będzie na siłę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 14.03.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Jak najpóźniej... Potem bedę musiał kupić drugi komputer bo bestyjka będzie mi go blokowała i nie będę mógł sobie pograć w swoje ulubione gry A tak na serio to nie robiłbym niczego na siłę, dziecko samo spontanicznie sięgnie po komputer. To będzie ta "najlepsza pora" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.03.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Ja juz ze swoją 6latką walczę o dostęp do kompa. Zainteresowała się nim w wieku 4 lat, a pierwszą grą w jaką zagrała był Bob Budowniczy z płyty jaka była w Muratorze. Rok temu bylismy u znajomych w Anglii. Facet mojej kumpeli (nie Polak), z zawodu informatyk, nie mógł wyjść z podziwu jak takie małe dziecko świetnie sobie radzi z komputerem i internetem. Ma doskonałą pamieć, wystarczy jej coś raz pokazać i już to pamieta. Poza tym sama próbuje gdzieś kilkać i patrzyć co się dzieje. Power painta zna chyba lepiej ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 14.03.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Moja 3,5 latka niestetu już walczy o komputer z bratem 11 lat i wcale nie uważam, ze to jest dobre choć gra już w jakieś gry dziecięce szczególnie takie gdzie jest mówione co ma zrobić Programy edukacyjne bardzo ja pociągają ale oczywiście proste- np z matmy typu poukładaj po tyle samo jabłek do koszyków itp Moim zdaniem dziecko samo sie oswoi z kompem w odpowiednim czasie więc się nie martw na zapas bez potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawinia 15.03.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Mój maluch (2,5 roku) czasami sam włącza komputer, siada przed nim i mów że chce pisać literki. Biorę go na kolana i wtedy on stuka po klawiaturze. A że rozróżnia literki, jak mu przeliteruje wyrazy czasami napisze mama, tata, nikos (swoje imię) itd. Po paru minutach nudzi mu się, więc wchodzę na internetowe gierki z tubisiami i mam 15 minut spokoju. W dzisiejszych czasach dobrze dziecko przyzwyczajać dzieciaka do komputera. Chociaż niektórzy przesadzają. Moja znajoma pozwalała synkowi (w wieku 1,5 roku) na gierki. A ten w strzelankach był lepszy od matki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 15.03.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 U mnie też zaczęło się od literek.Karola ma 5 lat i sama radzi sobie z kompem pisze proste wyrazy,,zmienia sobie i puszcza gry,puszcza bajki i co najważniejsze uczy się angielskiego ,a ostatnio namiętnie układa pasjanse i wygrywa co mnie wprowadza w zdumienie bo ja pojęcia nie mam o co tam chodzi.I oczywiście staram się ograniczać czas spędzony przy tym ekranie i wyganiam ją do klocków i książeczek,wtedy sama spokojnie buszuję po internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 16.03.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 U mnie też zaczęło się od literek.Karola ma 5 lat i sama radzi sobie z kompem pisze proste wyrazy,,zmienia sobie i puszcza gry,puszcza bajki i co najważniejsze uczy się angielskiego ,a ostatnio namiętnie układa pasjanse i wygrywa co mnie wprowadza w zdumienie bo ja pojęcia nie mam o co tam chodzi.I oczywiście staram się ograniczać czas spędzony przy tym ekranie i wyganiam ją do klocków i książeczek,wtedy sama spokojnie buszuję po internecie U mnie jest dokladnie tak samo P.S. moj syn tez ma 5 lat własnie w niedzielę obchodziliśmy Jego 5-te urodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 16.03.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Witam, moja 2,5 roczna córka przychodzi do mnie i mówi: Idź stąd, to jest mój komputer Zaczęło się od literek (znała cały alfabet więc zaczęlismy składac wyrazy ), potem pokazałem jest jak uzywać myszki i ściągnąlem kilka kolorowanek do malowania w Paint. Kolejną zabawą była płytka z programamy edukacyjnymi z KompterowejGratki, bardzo fajna sprawa. A teraz właczam mojemu dziecku jedynie stronę z grami dla dzieci (np. fazi.pl czy minimini.pl - układanki, memory, malowanki itp) a ona już dalej sama się porusza i wybiera w co się bawi A że jest zacięta to trzeba ją spędzać po godzinie czy 1.5 I wtedy zaczyna się afera Zastanawiam nad ograniczeniem jej kontaktu ale sam mam z tym problem pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika9093 07.01.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witam, moja 2,5 roczna córka przychodzi do mnie i mówi: Idź stąd, to jest mój komputer Zaczęło się od literek (znała cały alfabet więc zaczęlismy składac wyrazy ), potem pokazałem jest jak uzywać myszki i ściągnąlem kilka kolorowanek do malowania w Paint. Kolejną zabawą była płytka z programamy edukacyjnymi z KompterowejGratki, bardzo fajna sprawa. A teraz właczam mojemu dziecku jedynie stronę z grami dla dzieci (np. fazi.pl czy minimini.pl - układanki, memory, malowanki itp) a ona już dalej sama się porusza i wybiera w co się bawi A że jest zacięta to trzeba ją spędzać po godzinie czy 1.5 I wtedy zaczyna się afera Zastanawiam nad ograniczeniem jej kontaktu ale sam mam z tym problem pozd Haha dobre ja miałam podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.01.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Z komputerem zaznajamiać stosunkowo wcześnie, z internetem jak najpóźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek8454 19.01.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Też uważam, że 3,5 roku to jednak jeszcze za wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vampirjo 20.01.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Dziecko ogarnie komputer w swoim czasie, jeśli sie nie interesuje to moim zdaniem nie ma co na siłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts