Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik na gaz płynny

janchrza

Recommended Posts

Otrzymałem sprzeciw na posadowienie zbiornika na gaz płynny ze względu że na działce o wymiarach 35 x 25m nie jestem wstanie zapewnić 30m odległości od budynku (rozp. Min. Gosp. Dz.U. Nr 243, poz 2063).

Czy mam przejść na inne ogrzewanie?

Czy interweniować w firmie, która robiła mi projekt (styczeń 2006)?

Czy interweniować w starostwie?

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem.

Czekamy na decyzję Starostwa, projekt robił nam projektant z Gaspolu i załatwia wszystkie formalności papierkowe tz decyzje w ramach promocji, nic nam nie mówił, że odległość od budynku musi być 30 m, twierdził i nie tylko on z innych firm np. Dragongaz, Shell że odległość od budynków oraz drogi jaka powinna być zachowana to 3 m.

Z którego roku jest ta ustawa chętnie sprawdzę, myślę, że w urzędzie coś pomylili.

W Starostwie Powiatowym we Wroclawiu stwierdzili (wstepnie, ogladajac projekt), ze zbiornik na potrzeby domowe to nie zbiornik do skladowania gazu, ze nie bedzie wymogu zachowania 30 m odleglosci od budynkow. Zobaczymy co bedzie w momencie gdy zglosze rozpoczecie budowy...

janchrza... radze pojsc pogadac w Starostwie, oczywoscie zapoznawszy sie ze wspomnianym rozporzadzeniem

Otrzymałem sprzeciw na posadowienie zbiornika na gaz płynny ze względu że na działce o wymiarach 35 x 25m nie jestem wstanie zapewnić 30m odległości od budynku (rozp. Min. Gosp. Dz.U. Nr 243, poz 2063).

Czy mam przejść na inne ogrzewanie?

Czy interweniować w firmie, która robiła mi projekt (styczeń 2006)?

Czy interweniować w starostwie?

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem.

Te 30 m to sufitologia - a jaki duży ten zbiornik?

Nie pamiętam numeru ale o aktualnych przepisach itp. było w zeszłym roku w Muratorze.

Na Twoim miejscu wyjaśniłabym sprawę w starostwie. To chyba jakieś nieporozumienie.

• 3 weeks później...
W Starostwie Powiatowym we Wroclawiu stwierdzili (wstepnie, ogladajac projekt), ze zbiornik na potrzeby domowe to nie zbiornik do skladowania gazu, ze nie bedzie wymogu zachowania 30 m odleglosci od budynkow. Zobaczymy co bedzie w momencie gdy zglosze rozpoczecie budowy...

janchrza... radze pojsc pogadac w Starostwie, oczywoscie zapoznawszy sie ze wspomnianym rozporzadzeniem

nie jest ciekawie...

dla zainteresowanych, przepis o ktorym toczy sie dyskusja jest tutaj: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/2063.htm szczegolnie interesujacy jest Dzial III, § 76.1

wiem o przypadkach dwoch starostw, jedno napisalo do Min. Transportu i Budownictwa (dlaczego tu?) o interepretacje i dowiedzialo sie, ze wspomniany przepis nie stosuje sie do zbiornikow przydomowych, drugie jednak starostwo otrzymalo z Min. Gospodarki (ktore wydalo rzeczone Rozporzadzenie) informacje, ze wymagana jest zgoda z Ministerstwa na odstepstwo, gdyz zbiorniki przydomowe podlegaja Rozporzadzeniu...

ja niestety jestem w tym drugim Starostwie... bez komentarza

• 2 weeks później...

Ja mam posadowiony zbiornik 1,5m od ogrodzenia (dzialki sasiada) i 1,5m od budynku. Musialem tylko postawic murek przeciwogniowy od sasiada. Moj budynek nie ma okien od strony butli (naziemnej).

Projekt robilo BP, Shell takze twierdzil ze jest to prawidlowe zainstalowanie zbiornika.

Konkluzja> odwoluj sie. Cos jest nie tak z tym Twoim starostwem

Niestety mam ten sam problem. Zbiornik na gaz podziemny- uzgodniony w ZUDzie, opieczętowany przez rzeczoznawcę d/s ppoż a totalnie nieuprzejma pani ze Starostwa Powiatowego we Wrocławiu powiedziała że to nie przejdzie.. bo musi być... 15m od domu (przy podziemnym) i 30m przy naziemnym. Nie interesuje ją że ta sama sprawa byłaby pzytywnie rozpatrzona w Wydziale Architektury Miasta Wrocławie... :o Jak to jest możliwe że prawo w Polsce jest niejednonznaczne?? Jak to jest możliwe że w 2 urzędach w odległości 1km wydaje się dwie różne opinie w tej samej sprawie?? Myślicie że walka ze Starostwem bedzie miała jakiś sens? Czy można odwołać się od postanowienia - jeśli będzie negatynwe? Help

• 5 years później...