janchrza 14.03.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Otrzymałem sprzeciw na posadowienie zbiornika na gaz płynny ze względu że na działce o wymiarach 35 x 25m nie jestem wstanie zapewnić 30m odległości od budynku (rozp. Min. Gosp. Dz.U. Nr 243, poz 2063).Czy mam przejść na inne ogrzewanie?Czy interweniować w firmie, która robiła mi projekt (styczeń 2006)?Czy interweniować w starostwie? Może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karols 15.03.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Czekamy na decyzję Starostwa, projekt robił nam projektant z Gaspolu i załatwia wszystkie formalności papierkowe tz decyzje w ramach promocji, nic nam nie mówił, że odległość od budynku musi być 30 m, twierdził i nie tylko on z innych firm np. Dragongaz, Shell że odległość od budynków oraz drogi jaka powinna być zachowana to 3 m. Z którego roku jest ta ustawa chętnie sprawdzę, myślę, że w urzędzie coś pomylili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 15.03.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 właśnie jestem po uzgodnieniach i opinii rzeczoznawcy p.poż. 5 m od ogrodzenia lub sąsiada i min 3 od domu skąd te 30 m??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TASIJA 16.03.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 właśnie jestem po uzgodnieniach i opinii rzeczoznawcy p.poż. 5 m od ogrodzenia lub sąsiada i min 3 od domu skąd te 30 m??? A jezeli planuję zbiornik wkopany w ziemię... to obowiazują te same odległości ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 17.03.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 W Starostwie Powiatowym we Wroclawiu stwierdzili (wstepnie, ogladajac projekt), ze zbiornik na potrzeby domowe to nie zbiornik do skladowania gazu, ze nie bedzie wymogu zachowania 30 m odleglosci od budynkow. Zobaczymy co bedzie w momencie gdy zglosze rozpoczecie budowy... janchrza... radze pojsc pogadac w Starostwie, oczywoscie zapoznawszy sie ze wspomnianym rozporzadzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.03.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Otrzymałem sprzeciw na posadowienie zbiornika na gaz płynny ze względu że na działce o wymiarach 35 x 25m nie jestem wstanie zapewnić 30m odległości od budynku (rozp. Min. Gosp. Dz.U. Nr 243, poz 2063). Czy mam przejść na inne ogrzewanie? Czy interweniować w firmie, która robiła mi projekt (styczeń 2006)? Czy interweniować w starostwie? Może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Te 30 m to sufitologia - a jaki duży ten zbiornik? Nie pamiętam numeru ale o aktualnych przepisach itp. było w zeszłym roku w Muratorze. Na Twoim miejscu wyjaśniłabym sprawę w starostwie. To chyba jakieś nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 06.04.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 podnoszę temat do góry Mam zamiar ogrzewać gazem płynnym, ale tych 30 metrów od domu nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamari 10.04.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Podnosze i ja (a jak to jest w przypadku zakopywanych zbiornikow?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 10.04.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Też myślę o wkopanym. Jednak nie wiem jakie muszą być odległości. Przy starych przepisach /nie wiem czy teraz też obowiązuje/ było min. 1 m od domu i od granicy działki.Może ktoś wie jak to teraz jest z tymi wkopanymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamari 11.04.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 No nie wiem, kurcze, przekopalam dzis kilkanascie stron, az wreszcie trafilam na to: http://www.bp.com/genericarticle.do?categoryId=3000266&contentId=7002611Jednak w zbiornikach naziemnych nie ma słowa o jakis 30 metrach, więc sama nie wiem czy to aktualne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 11.04.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 W Starostwie Powiatowym we Wroclawiu stwierdzili (wstepnie, ogladajac projekt), ze zbiornik na potrzeby domowe to nie zbiornik do skladowania gazu, ze nie bedzie wymogu zachowania 30 m odleglosci od budynkow. Zobaczymy co bedzie w momencie gdy zglosze rozpoczecie budowy... janchrza... radze pojsc pogadac w Starostwie, oczywoscie zapoznawszy sie ze wspomnianym rozporzadzeniem nie jest ciekawie... dla zainteresowanych, przepis o ktorym toczy sie dyskusja jest tutaj: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/2063.htm szczegolnie interesujacy jest Dzial III, § 76.1 wiem o przypadkach dwoch starostw, jedno napisalo do Min. Transportu i Budownictwa (dlaczego tu?) o interepretacje i dowiedzialo sie, ze wspomniany przepis nie stosuje sie do zbiornikow przydomowych, drugie jednak starostwo otrzymalo z Min. Gospodarki (ktore wydalo rzeczone Rozporzadzenie) informacje, ze wymagana jest zgoda z Ministerstwa na odstepstwo, gdyz zbiorniki przydomowe podlegaja Rozporzadzeniu... ja niestety jestem w tym drugim Starostwie... bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 13.04.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Dowiadywałem się u siebie w Staroswie Powiatowym. I mnie ten przepis o 30 metrach od domu nie dotyczy. Dotyczy natomiast stacji paliw. Jak się cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 21.04.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Ja mam posadowiony zbiornik 1,5m od ogrodzenia (dzialki sasiada) i 1,5m od budynku. Musialem tylko postawic murek przeciwogniowy od sasiada. Moj budynek nie ma okien od strony butli (naziemnej).Projekt robilo BP, Shell takze twierdzil ze jest to prawidlowe zainstalowanie zbiornika.Konkluzja> odwoluj sie. Cos jest nie tak z tym Twoim starostwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 24.04.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 może było 3,0 i się nie doczytali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szerman 27.04.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Niestety mam ten sam problem. Zbiornik na gaz podziemny- uzgodniony w ZUDzie, opieczętowany przez rzeczoznawcę d/s ppoż a totalnie nieuprzejma pani ze Starostwa Powiatowego we Wrocławiu powiedziała że to nie przejdzie.. bo musi być... 15m od domu (przy podziemnym) i 30m przy naziemnym. Nie interesuje ją że ta sama sprawa byłaby pzytywnie rozpatrzona w Wydziale Architektury Miasta Wrocławie... Jak to jest możliwe że prawo w Polsce jest niejednonznaczne?? Jak to jest możliwe że w 2 urzędach w odległości 1km wydaje się dwie różne opinie w tej samej sprawie?? Myślicie że walka ze Starostwem bedzie miała jakiś sens? Czy można odwołać się od postanowienia - jeśli będzie negatynwe? Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.03.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Aktualne przepisy dotyczące posadowienia zbiornika na propan oraz inne tematy związane z ogrzewaniem tym nośnikiem energii znajdują się tutajhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-–-własny-zbiornik-LPG&p=5279908#post5279908 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts