darek1719500007 14.03.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Witam i od razu przejdę do pytania – posiadam działkę 1500m przed rozpoczęciem budowy nastąpiła zmian statusu działki z rolniczej (a dokładnie nastąpiło wyłączenie ) nie mniej jednak teraz podatek płace jako całą działkę budowlaną. Co trzeba zrobić by płacić za rzeczywisty teren na którym jest budynek ?? wcześniej nie płaciłem podatku ponieważ ziemia była klasy V !!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 15.03.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Nie bardzo rozumiem. Działka jest budowlana a podatek za ziemię chcesz pacić tylko od części na której jest budynek??? Podatek płaci się za całą nieruchomość wg. stawki ustalonej przez gminę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1719500007 15.03.2006 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 no nie zupelnie chodzi mi o to czy można taka mała działke podzielić .. np 500m jako budowlaną a pozostałą czesc czyli np 1000m niech bedzie rolniczą tak jak była przed rozpoczeciem budowy -czy sa to duze koszty zmiany?? no i czy wogóle da sie takie cos zrobic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 15.03.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Nie da się I sorry, nie kombinuj. Jak wybudujesz to zobaczysz, że i tak najwięcej zapłacisz i tak np. za garaż wolnostojący niż za dom i samą ziemię I ciesz się, że płacisz tylko tyle, bo ja za przekształcenie działki płace bodajże przez 10 lat dodatkowy podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 16.03.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 nie trzeba było przekwalifikowywać całego gruntu przed, tylko po zakończeniu budowy. Wówczas geodeta zgłasza zmiany i tylko część pod budynkiem jest kwalifikowana jako zabudowana, dalsza część jest traktowana jako rolna. Ostatnio kolega narzekał, że musi płacić za wieczystą dzierżawę, bo nikt mu mie powiedział, że musi ją płacić od momentu zakupu gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 17.03.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 nie trzeba było przekwalifikowywać całego gruntu przed, tylko po zakończeniu budowy. Wówczas geodeta zgłasza zmiany i tylko część pod budynkiem jest kwalifikowana jako zabudowana, dalsza część jest traktowana jako rolna. Ostatnio kolega narzekał, że musi płacić za wieczystą dzierżawę, bo nikt mu mie powiedział, że musi ją płacić od momentu zakupu gruntu Z warunków zabudowy otrzymanych kilka dni temu :" Przed uzyskaniem decyzji o pozwoleniu na budowę należy wystąpić do Starostwa Powiatowego o wydanie decyzji o wyłączeniu guntu z produkcji rolnej...". W "Rzeczpospolitej" z 28-02-2006 nr 641/50 (7344) we wkładce Prawo i Gospodarka - nieruchomości na str. 3 był tekst o odrolnianiu i opłatach z tym związanych: 1. Należność za wyłączenie gruntów rolnych z produkcji- jednorazowa opłata, zależnie od klas i rodzajów gruntówokreśla ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Pomniejsza się ją o wartość gruntu ustaloną wg cen rynkowych z danej miejscowości w dniu faktycznego wyłączenia gruntu z produkcji. Uiszcza się w ciągu 60 dni od dnia kiedy decyzja stała sie ostateczna. 2. opłaty roczne- stanowią 10% należności wyrażonej w tonach żyta -waloryzowane co roku. W przypadku trwałego wyłączenia - przez 10 lat do 30 czerwca. 3. Należność i opłaty nie trzeba uiszczać w przypadku gruntów pod budownictwo mieszkaniowe - do 500m dla domku jednorodzinnego. Jeżeli właściciel w ciągu 2 lat zrezygnuje ( w całości lub części) z prawa do wyłączenia gruntów to w ciągu 3 m-cy dostanie zwrot należności - odpowiednio do powierzchni gruntów niewyłączonych z produkcji. Z tego co napisałam(przepisałam z gazety) wynika dla mnie, że możesz wystąpić o powrót do poprzedniego stanu np. dla 1000m2 a zostawić tylko 500m pod dom. Możliwe, że nie musiałeś płacić tych opłat bo klasa ziemi była V, a wiem że odralniać trzeba od III w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts