Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

geodeta

radzik26

Recommended Posts

witam serdecznie.

Mam pytanie zamowilem wlasnie projekt i czekam na jego odbior. Czy teraz musze udac sie z nim do geodety aby naniosl na mapke czy do jakiegos projektanta aby go adoptowal?

geodeta wykonuje dla Ciebie mapkę do celów projektowych - trwa to ok 2 tygodni i kosztuje 450-600 złotych

jak już będziesz miał mapke to udaj się do architekta na adaptację projektu

• 2 months później...

geodeta wykonuje dla Ciebie mapkę do celów projektowych - trwa to ok 2 tygodni i kosztuje 450-600 złotych

jak już będziesz miał mapke to udaj się do architekta na adaptację projektu

A Ty skąd wiesz takie rzeczy?

Pod warunkiem, że masz Warunki zabudowy lub plan zagospodarowania z gminy.

Musisz wiedzieć jakie są zasady budowania, żeby zaadaptować projekt ( do tychże)

mam pytanie

projekt zagospodarowania terenu wykonuje architekt tak? i on jest zawarty w projekcie, tak? czy jeszcze wykonuje się inny oddzielnie po uzyskaniu pozwolenia na budowe. jeśli tak to kto go wykonuje???

Po kolei:

Punkt A:

Najpierw warunki zabudowy lub plan zagospodarowania z gminy ( opis warunków jakie musi spełniać budynek stawiany na tej działce: odległości, wysokość, nachylenie dachu etc, etc, etc)

Punkt B

Potem geodeta ( robi "mapę do celów projektowych")

Punkt C

Potem architekt ( na tejże mapie (punkt A) adaptuje projekt do warunków zabudowy (punkt B) i robi zagospodarowanie terenu - np. śmietnik)

W zaadoptowanym projektem uderzasz po pozwolenie na budowę.

To tak w telegraficznym skrócie - to się w przyrodzie nie dzieje.

Zajrzyj na "dokumnty własne" i "Prawo i pieniądze" tam jest dużo o poszczególnych czynnościach i co po czym, za ile i dlaczego tak drogo :)

oj dzieki! rozwiane zostały moje wątpliwości... ja juz mam pozwolenie na budowe własnie czekam na uprawomocnienie :) a juz myslałem że kolejne 6stówek mi pęknie :) czyli za adaptacje projektu, zmiany w nim i projekt zagosp. terenu zapłaciłem 1150zł to niźle....!!

pozdro i jeszcze raz dzieki!

oj dzieki! rozwiane zostały moje wątpliwości... ja juz mam pozwolenie na budowe własnie czekam na uprawomocnienie :) a juz myslałem że kolejne 6stówek mi pęknie :) czyli za adaptacje projektu, zmiany w nim i projekt zagosp. terenu zapłaciłem 1150zł to niźle....!!

pozdro i jeszcze raz dzieki!

No to masz to za sobą :):) Gratki :) I miłego budowania :)

P.S. że tez mi się nie trafiają tacy klienci .. :cry: :wink: