Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś może dać mi namiar na owies do CO w Małopolsce?

Recommended Posts

odpowiadam na pytanie, dlaczego nie chcę palić pelletem...

po prostu chcę spróbować z owcem, bo mam taką możliwośc, za 200 złotych mogę dokupić dostawkę. owies teoretycznie kosztuje ok 300 PLN za tonę, pellets ok 550, więc jest różnica. Zobaczymy jak będzie to wyglądało w praktyce...na razie pellet mi się kończy i szukam tego owsa... tutaj w okolicy jakoś nie widzę spichlerzy...czy innych tego typu przybytków...może ktoś mi pomoże pliz pliz pliz. Chodzi o okolice zawoi - małopolska

jarek[/url]

• 2 weeks później...

Sprawdzałem bazar :( cena ok 400-500 pln/tonę. Niestety po moich obserwacjach pieca (który już działa na owies - kupiłem 500kg w cenie 500/t)...wynika, że spalanie w moim domu wynosi około 40 kg/dziennie. Przy takiej cenie pellets jest porównywalny lub nawet ciut tańszy...

wyliczyłem, że jeżeli kupiłbym powiedzmy 5 ton owsa po 300 plus 200 transport... to miesięcznie w stosunku do pelletu oszczędzam jakąś stówkę...

... a może można gdzieś kupić jeszcze taniej... słyszałem głosy że i koło 200 PLN za tonę...

jeżeli ktoś z Was może mi pomóc - będę dźwięczny...

a co do samego owsa. czy jest jakiś szczególny owies (odmiana, wilgotność, itp), który się lepiej pali?

zapraszam do dyskusji ludzi którzy już palą owsem... a nie tylko chcieliby.

pozdrawiam

jarek

• 2 weeks później...
Jestem posiadaczem pieca Ling 25, do tej pory paliłem pelletsem, ale chcę spróbować szczęscia z owsem. Niestety jakoś nie mogę w okolicy znaleźć źródła owsa. Czy ktoś mi może pomóc... nawet w miarę dalsze odległosci wchodzą w grę.

pozdrawiam

Jarek

"Zawoja" jeśli szukasz owsa to jest to najgorszy czas bo jest on w tej chwili najdroższy.

Mieszkam w woj.mazowieckiem i w połowie marca kupowałe owies na targu po 250zł/t tylko wtedy to jeszcze śnieg na polach leżał i nikt o sianiu nie myślał.

We wtorek byłem na tym samym targu i za owies krzyczeli od 340-400zł/t przez 3 tygodnie cena skoczyła o 100-150zł na tonie a wszystko przez to że teraz jest czas na sianie owsa i dlatego ceny są tak wysokie. Jeśli moge coś zaproponować to może troche się wstrzymaj zapewniam że ceny spadną i znów będą normalne.Ja mam jeszcze owies na jakieś 3 tygodnie i myśle że jak mi się skończy to znów go kupie za 250zł.

Rozmawiałem z kilkoma osobami które sieją owies i mysle ze w czsie żniw będzie można kupić go w barzo dobrej cenie.Jeli u Ciebie ten owies jest taki drogi to może opłaci się zapłacic za transport i kupic go na rynku u mnie?:):):)

Zawsze jeszcze alternatywą jest ten pellet ze słomy za 280/t

Pozdrawiam

Dzięki za ostatni post Piotra. Dodał mi otuchy ;)

cóż u mnie w okolicy raczej ceny są gigantyczne... dlatego rzeczywiście myślę o kupnie dużej partii (ok 5-7 ton) w miejscu gdzie cena jest niska i transporcie do Zawoi. Jeżeli ktoś w bliższej okolicy niż Warszawa ... czyli blisko południa polski (Kraków, Wadowice) - ma także niskie ceny na targu dajcie znać - bardzo proszę!

jarek

Często rolnicy ogłaszają się w lokalnych gazetach które ukazują się na terenie powiedzmy tylko powiatu. Często można sie dogadać z rolnikiem i za niewielką dopłatą dowiezie. Przychylam się do postu powyżej. W tym okresie cana (nie tylko owsa) jest stosunkowo duża. Na większą skalę nie liczyłbym jednak ze spadkiem cen które zależą od ogólnej koninktury, przy czym najniższe są w okresie żniw.

Witam.

Zawoja zerknij na http://www.zir.pl i na http://www.gieldarolna.pl są to internetowe giełdy rolne może uda Ci się tam znaleźć owies w Twojej okolicy i w dobrej cenie.

Ja ostatnio kupowałem owies po 300zł. Grzeje ciepła wodę i nie mogłem zostać bez opału.

Gość ma jeszcze 6 ton ale musze troche odczekać bo trzyma się z ceną.

Już rozmawiałem o tym odbieraniu ziarna w czasie żniw.

Dziś mówi że po 280zł odda, ale myśle że w do sierpnia ta cena troche jeszcze spadnie.

Mam już ustawionych pięciu rolników na taki odbiór w czasie żniw. Myśle że uda mi się coś wytargować.

Pozdrawiam.

Witam

Gdzie Wy trzymacie takie ilości owsa (5-7 ton) ? Co do pellet to spróbujcie tu :

MOTOWERK Zbigniew Misiarz

Mielec

39-300

ul. Wolności 83

Telefon 17 5825930

Fax 17 5825930

PELLET paliwo ekologiczne do pieców CO - producent. Produkujemy granulat 6 i 8 mm . Opakowania worki 15 - 20 kg lub BIG-BAG do 1200 kg .

To jest z mojego miasta producent.

Pozdro

Sławek