Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy pierwsze piętro jest legalne?

rafcyk

Recommended Posts

mam zamiar kupić dom wybudowany w latach 70-ych jako parterowy.w latach 80-ych podniesiono go o jedno piętro.obecny właściciel płaci podatek jak za parterowy czyli tak jakby gmina nic nie wiedziała o dobudowanym pietrze.widziałem projekt na planowaną rozbudowe domu z pieczątkami z gminy.ale czy to wystarczy?narazie czekam na odpis księgi wieczystej może z niej dowiem się więcej.powiedzcie mi czy jak kupie ten dom i zgłosze do gminy piętro to czy oni nie będą kazać mi go rozebrać bo potraktują to jako samowole budowlaną?gdie moge zasięgnąć informacji na temat tego domu?pozdrawiam

No ale ta nadbudowa to była samowolką czy zgodnie z prawem? Podatek w gminie to pikuś. Albo to w ogóle olej albo idziesz zgłaszasz jaki masz metraż i po krzyku. Bedziesz płacil parę złotych wiecej to sie jeszcze ucieszą. Ważne jest aby w akcie notarialnym napisac ze dom pietrowy. Sądzę że nawet jakby sie okazało ze to samowolka to nic ci nie zrobią bo sprawa sie chyba juz przedawniła mocno.

W ksiegach wieczystych trudno wyczuc czy bedzie cos pisało. Ja mam dom z 1937 roku, kupilem go w 1997 i nic w KW na temat samego domu nie ma. Pisze tylko że "tereny mieszkaniowe" czy cos w tym stylu. Dopiero teraz gdy dom rozbudowałem to bank wymaga aby dom po rozbudowie był ujawniony w KW.

Zapewne w inspektoracie nadzoru ale nie wiem jakie były przepisy 20 lat temu. IMHO jesli ktoś zrobił w ogóle projekt, zgłosił go do gminy czyli jak sądzę uzyskał pozwolenie na budowę to nie masz się co martwić. W ostateczności przyjdzie inspektor i powie że ok.

Jeśli jednak chcesz spać spokojnie to pójdź do gminy, potem do inspektoratu i się o wszystko wypytaj. Jak rozumiem jeszcze tego domu nie kupiłeś więc jakby sie okazał faktycznie jakiś wałek w co wątpię to przynajmniej nie wtopisz