Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A rajdy piesze?

Mały

Recommended Posts

Troszkę z innej beczki

ALTERNATYWNA SKALA BEAUFORTA

0 (cisza) - Żagle zwisają swobodnie, ster radzi sobie sam.

1 (słaby powiew) - Żagle zaczynają lekko ciągnąć. Jeżeli poluzujemy wszystkie szoty, ster w dalszym ciągu da sobie sam radę.

2 (słaby wiatr) - Żagle żywo łopoczą i łódka dryfuje bokiem na zawietrzną. Szoty trzeba niestety wybrać i złapać za ster. Wypełnianie się żagli powoduje przechył łódki, tak więc skrzynkę z piwem należy schować do kokpitu.

3 (łagodny wiatr) - Piwo nie chce już stać samodzielnie, należy je podeprzeć lub trzymać w ręku.

4 (umiarkowany wiatr) - Puste butelki taczają się w kokpicie, należy je zablokować na jednej z burt.

5 (świeży wiatr) - Wszystkie piwa chłodzone za burtą należy wybrać na pokład.

6 (silny wiatr) - Nikt nie powinien być odpowiedzialny za więcej niż jedno piwo (jednocześnie).

7 (bardzo silny wiatr) - Skrzynka z piwem nabiera tendencji do skakania po kokpicie. Należy oddelegować osobnika do siedzenia na niej.

8 (gwałtowny wiatr, sztorm) - W dalszym ciągu butelkę może otworzyć pojedyncza osoba. Pojawiają się trudności z trafieniem butelka do ust.

9 (wichura, silny sztorm) - Butelkę należy trzymać obiema rękami. Tylko wyćwiczone osobniki potrafią samodzielnie zdjąć kapsel.

10 (silna wichura, bardzo silny sztorm) - Do odkapslowania potrzebne są dwie osoby. Ciężko trafić butelką do ust. Przypadki wybijania pojedynczych zębów.

11 (gwałtowna wichura, gwałtowny sztorm) - Piwo ma tendencję do wypieniania się z butelki. Bardzo trudno pić ze względu na łopotanie warg i zębów.

12 (huragan) - Wszystkie otwarte butelki wypieniają się. Picie niemożliwe. Zakaz otwierania butelek (tymczasowy)

A-hoj

Tomcio Tyś samą, bezbronna kobietkę z domu wygonił :wink:

Dogoniłem, dogoniłem - weszlismy z dzieciakami na Jelenia Górę (ale taka naszą - punkt widokowy na 221 mnpm i ...oczywiście załatwiłem sobie chyba kolano.

Ale nic jutro trasa będzie dłuższa to sie rozchodzi.

Do Grzesiek 13

Ja kiedys troche chodziłam,ale teraz baaardzo okazjonalnie,przede wszystkim z racji obowiazków jakie ma mama dwóch przedszkolaków i żona-sportowca, którego ciagle nie ma :wink: w domciu.Jednak tęsknie ogromnie za rajdami i mam nadzieje że jak chłopcy podrosnąl bedzie łatwiej w nich uczestniczyć.A co do imienia męża to, jesli sie interesujesz cała polską ligą to raczej powinienes sie domyślec,przy nicku pisze ze jestem z Ostrowca Świetokrzyskiego(tak jak Mariusz Jop-były piłkarz Wisły)a potem moj mąż gral w Poznaniu no a teraz w Grodzisku...Ależ jestem zagadkowa,hihi......chyba lepiej jest się wypowiadac tak prawie anonimowo 8) Pozdrawiam