Sunao 15.03.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Natknąłem sie w internecie na takie płyty do budowy kominka: http://www.varmsen.com/cms.pl?w2d=p&P=2&r=7&Szukaj=Szukaj#client_list Ponieważ mój kominek ma mieć bardzo prosty kształt "komina" dostawionego do ściany, myślę, że wybudowanie go z takich płyt będzie prostym i dobrym rozwiązaniem. Zalety: 1. Minimalna konstrukcja nośna (albo wcale - płyty powinny być ze sobą poprostu klejone)2. Brak wełny mineralnej izolującej szkielet od wewnątrz - kominek nie będzie pylił3. Lekka konstukcja3. Koszt materialu ok. 1500 PLN - kominek ma wymiary 1500x610x29004. Łatwa obróbka materiału - tańsze wykonanie Co sądzicie o wykonaniu kominka z takich płyt?Z góry dzięki za opinie. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.03.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 jeszcze nie moge sie podzielić opinią bo dopiero zdecydowałem się na obudowę kominka w tym systemie. Z podobnych powodów które przytoczyłeś. U mnie koszt wyjdzie około 1000PLN (materiał) - obudowa 120x180(front)x70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 15.03.2006 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 tom soyer: na jaką grubość płyt się zdecydowałeś? Ja rozważam 5 cm na boki i front. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.03.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 tom soyer: na jaką grubość płyt się zdecydowałeś? Ja rozważam 5 cm na boki i front. Pozdrawiam, Sunao 5cm plyta frontowa. Reszta (podłoga, sufit i 3 scianki) 3cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 31.08.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 no i jak tam chłopaki ? Płyty Super Isol pomontowane ? jak sie spisują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hollly 31.08.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 mam i chyba się spisuje. powody wyboru podobne, Żonka jest astmatyczką i alergikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilltee 24.10.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 podobno taka płyta się troszeczkę pyli (wystarczy potrzeć palcem czy można to jakoś zaimpregnować od środka? czy na zewnątrz dobrze przyjmuje gips ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 21.04.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Wlasnie czy mozna te płyty gispsowac na zewnatrz, czy nalezy przed gipsowaniem je zagruntowac? dzis obudowalem kominek teraz nalezy te plyty troche upiekszyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 21.04.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Rowniez przymierzam sie do zakupu tych plyt (5cm na scianki i 2,5cm na izolacje tylnej scianki). Obudowa w formie prostopadloscianu 700x800x2600. Koszt materialow ok.1,5 tys zl. Mam zamiar boki otynkowac, a na przod przykleic pomaranczowy trawertyn.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 21.04.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 ja na boki i przod dalem plyty 5 cm, isolacja super po kilku godzinach palenie cieplo na nich minimalnie wyczuwalne. na tyl scianki dalem welne 2,5 cm. u mnie tez jest prostopadloascian 60x75x260. wyszlo 9 plyt po 100 zł.zamierzasz je otynkowac czy ogipsowac ? zastanawia mnie czy trzeba to zagruntowac. szykam rowniez jeszcze jakiegos eleganckiego tego wykonczenia. justro moze umieszcze zdjecia na www dla zainteresowanych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 21.04.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 na przod przykleic pomaranczowy trawertyn. pozdrawiam Konrad mozesz pokazac gdzies ten trawertyn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 21.04.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 A jak go przykleic i na co dokładnie aby nie odpadł bo troche on waży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 21.04.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Moge, ale dopiero za tydzien jak bede w domu (zdjecie mam w domowym komputerze). Ten trawertyn ma jaskrawo pomaranczowa barwe. Widzialem taki tylko u jednego kamieniarza (a troche ich odwiedzilem). Kosztowal w zeszlym roku 1200zl za m2 (3cm). a jakich wymarów chcesz dac, do samgo sufitu ? na wysokość 260 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 21.04.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 http://images20.fotosik.pl/251/0d1c63ea2d5b70e4med.jpgPlyte dam od podlogi do sufitu, ale bedzie przerwana na szybe od wkladu. Bedzie miala taka szerokosc jak szyba. Boki frontowej sciany (po ok.20cm) beda otynkowane i zlicowane z kamieniem.Nad szczegolami tej konstrukcji jeszcze bede myslal.PS. Skasowalem ten post ktory przytaczasz, poniewaz postanowilem sciagnac zdjecie skypem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 21.04.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam. Zrobilem obudowe z tej plyty. wymiar 122cm na 100cm grubosc 30mm w zupelnosci wystarczy. Oudowe mam prosta w ksztalcie szescianu wiec nie musialem nic cudowac. zrobilem szerokosc 100cm /gleb ok 70cm i wysokosc 270cm/ kupilem na to 10 plyt w cenie ok 1300zl. poszlo 2 wiaderko kleju i pol tubki silikonu do wys temperatur( na marginesie namawiam do klejenia wlasnie tym silikonem duzo latwiej, taniej i profesjonalniej niz klejem isol glue- na marginesie ekipa tej firmy wlasnie tak montuje. Sam sie o tym przekonalem na koniec jak mi braklo kleju a zostala wlasnie ta tubka z silikonem / Dla pewnosci zrobilem stelaz z profili do regipsow u27 chociaz wiem ze nie ma potrzeby bo mozna skrecic plyte wzmacniajac kawalkiem plyty w narozniku. Tylna scianke cala wykleilem plyta i w rogach dalem jeszcze na klej paski z resztek plyty dla pewnosci. PLYTA SIE NIE PYLI wiec nei ma potrzeby nic z nia cudowac. JEST ŁATWA w obrobce( do ciecia pila platnica) ale trzeba byc ostroznym bo nieuwaga moze kosztowac.robi sie faktycznie szybko i przyjemnie. Ja nie zaluje i polecam...kupowalem w http://www.e-kominki.pl/index.php?modul=9&pid=400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 22.04.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 agep a jak wykończyłes swoj kominek ?ja zrobilem pożadny stelaż i do niego przykrecalem plyty i tylko je ze soba sklejam do zachowania szczelnosci. nic nie pyli. Ciołem je piłką do ciecia płyt gipsowych, rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 22.04.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Może ktoś wklei zdjęcia jak to wygląda najlepiej w trakcie budowy ewentualnie po. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 22.04.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Może ktoś wklei zdjęcia jak to wygląda najlepiej w trakcie budowy ewentualnie po. pozdrawiam zapraszam na moje www na sam koniec jest tam pare zdjec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 22.04.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 agep a jak wykończyłes swoj kominek ? ja zrobilem pożadny stelaż i do niego przykrecalem plyty i tylko je ze soba sklejam do zachowania szczelnosci. nic nie pyli. Ciołem je piłką do ciecia płyt gipsowych, rewelacja nie wykonczylem bo zostawilem sobie to na jeden etap razem z malowaniem scian. Myslalem o stiukach i zrobieniu imitacji kamienia naturalnego (kashmir white lub inny). wcisniej dam na rogi listwy naroznikowe (profil razem z siatka) na to jakis grunt i podklad i wtedy na sam koniec jakis tynk dekoracyjny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 22.04.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 agep a jak wykończyłes swoj kominek ? ja zrobilem pożadny stelaż i do niego przykrecalem plyty i tylko je ze soba sklejam do zachowania szczelnosci. nic nie pyli. Ciołem je piłką do ciecia płyt gipsowych, rewelacja nie wykonczylem bo zostawilem sobie to na jeden etap razem z malowaniem scian. Myslalem o stiukach i zrobieniu imitacji kamienia naturalnego (kashmir white lub inny). wcisniej dam na rogi listwy naroznikowe (profil razem z siatka) na to jakis grunt i podklad i wtedy na sam koniec jakis tynk dekoracyjny.. ja wybralem grunt Cekol DL-80 gips Cekol C45 a reszte zostawie do malowania salonu p długim weekendzie pwinien bys juz wygipsowany mój kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts