Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejnik w kotłowni gazowej

Recommended Posts

Witam,

Nawet nie rozważałem grzejnika w kotłowni-pralni, bo wychodziłem z założenia, że kocioł gazowy (1-funkcyjny z zasobnikiem) będzie grzał również tam. Ale teraz nie jestem już taki pewien - zasobnik przecież ma mieć ciepełko żeby się nie wychładzał, jest izolowany i sam chyba ciepła oddaje niewiele. Pozostaje piec, ale czy jego obudowa coś grzeje? Poza tym to też pralnia a więc ma być ciepło. Prosze o wypowiedzi "posiadaczy" obu rozwiązań - z i bez grzejnika.

Pzdr

No więc tak, mamy kocioł w piwnicy /3/4 w ziemi/, piwnica duża 60m2, 3 okienka - 60/150cm, pod każdym nawiewnik i ...

3 grzejniki. Podczas tej zimy jeszcze ich nie włączyliśmy.

1. temp. w piwnicy nie schodzi poniżej 15 stopni

2. kocioł "daje" jednak trochę ciepła

3. Piwnica jest dobrze izolowana ziemią!!!

Jeżeli w takim pomieszczeniu chcesz mieć pralnię, grzejnik będzie jednak konieczny / m.in. do likwidowania wilgoci z suszącego się prania :grin: /

U nas kotłownia na parterze - pomieszczenie ma 8m2. Grzejnik jest włączany głównie na czas suszenia prania. Bez grzania pomieszczenie silnie się wychładza : do 13 - 12 stopni. Kocioł z otwartą komorą i jest nawiewnik.

Na 4 mkw mam kotłownię, pralnię i suszarnię. Gzrejnik też, ale zauważyłem, że właściwie się nie włącza. Ciepło dostaje się do kotłowni przez:

komin (ogrzewają go spaliny),

rury łączące kocioł z zasobnikiem cwu, mimo że w otulinie to i tak trochę ciepła się wydostaje,

rury cwu (jak wyżej).

Można jednak stwierdzić, że przy jeszcze lepszej izolacji rur ilość dostarczanego ciepła nie będzie wystarczająca i konieczny będzie grzejnik.

u nas w praktyce powietrze do pieca jest dostarczane z piwnicy, a więc wstępnie ogrzewane. W czasie gdy pracuje piec CO, to z kratki wieje jak z małej dmuchawy !

W teorii, każdy 1m3 gazu to 11 m3 powietrza z zewnątrz, kilka wzorów i masz temp. w kotłowni. Tak więc, jeśli ma to być również pralnia, to grzejnik raczej jest konieczny.

Najlepiej kratkę do pieca zaplanować w pobliżu pieca, aby dostarczane powietrze nie "wędrowało" przez całe pomieszczenie, lub przepuścić przez przeponowe GWC, ale to już chyba ekstrawagancja - dla pieca oczywiście.

Karina