zielonooka 15.03.2006 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Pytanie nie jest o zdjęcie modelu kolejki wąskotorowej z domu obywatela X, tylko o wizerunek i zagwarantowane prawo do jego ochrony w Konstytucji RP (rozdział II) oraz w co najmniej 3 ustawach, o zdrowym rozsądku nie wspominając. 'Wklejanie' nieautoryzowane jest przetwarzaniem danych osobowych. "Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej" http://ww2.tvp.pl/5467,20050817236533.strona a własnie bo mi sie z kom Mariusza skojarzylo co z osobami publicznymi?> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.03.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 widze ze Dlugi dyktuje trendy w kwestii wasika ja tam doceniam zewnetrze . miodzio ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.03.2006 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 widze ze Dlugi dyktuje trendy w kwestii wasika ja tam doceniam zewnetrze . miodzio ! Długi nie miał wasika na zlocie wogole - kubełka nie mial, dresu wisniowego tudziez zielonego bez szwow tez nie mial.... moze to nie był Długi?! ps. ja tez doceniam!!!! wnetrze znaczy... wnetrze jest hmmm obszerne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 15.03.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 widze ze Dlugi dyktuje trendy w kwestii wasika ja tam doceniam zewnetrze . miodzio ! Długi nie miał wasika na zlocie wogole - kubełka nie mial, dresu wisniowego tudziez zielonego bez szwow tez nie mial.... moze to nie był Długi?! ps. ja tez doceniam!!!! wnetrze znaczy... wnetrze jest hmmm obszerne no zielonka.. jeszcze jedem post i bedziesz elyyyyyta :D juz na zapas gratuluje m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 15.03.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 To my jej w prezencie damy elektroniczny wibrator z funkcją prasowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 15.03.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 ale z ograniczeniem tepmeratury do 40C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 15.03.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 "Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej" Drogi Ponury, nie zapominaj, że mówimy o osobie powszechnie znanej w naszym środowisku, która w dodatku sama publikuje swoją facjatę ) Jak chcesz to opublikuj TUTAJ swój wizerunek , potem ja zgram go sobie na swój serwer, ponownie umieszcze go TUTAJ ale z innego niż Twój serwer i weź mnie oskarż o rozpowszechnianie swojego wizerunku. Życzę powodzenia. Prawo prasowe, które tak pięknie zacytowałeś nijak ma się do sytuacji Mimi.. Co innego, gdyby ktoś zrobił jej zdjęcie i bez jej zgody i wiedzy je tutaj umieścił. Wtedy nawet bym się nie wdawał w dysputy bo sprawa byłaby oczywista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.03.2006 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 no zielonka.. jeszcze jedem post i bedziesz elyyyyyta :D juz na zapas gratuluje m. dziekuje !!!!! To my jej w prezencie damy elektroniczny wibrator z funkcją prasowania juz można !!!!! chlopaki no... co ja mam powiedziec , dziekuje (chlip chlip) tylko tego mi brakowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.03.2006 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 "Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej" Drogi Ponury, nie zapominaj, że mówimy o osobie powszechnie znanej w naszym środowisku, która w dodatku sama publikuje swoją facjatę ) Jak chcesz to opublikuj TUTAJ swój wizerunek , potem ja zgram go sobie na swój serwer, ponownie umieszcze go TUTAJ ale z innego niż Twój serwer i weź mnie oskarż o rozpowszechnianie swojego wizerunku. Życzę powodzenia. Prawo prasowe, które tak pięknie zacytowałeś nijak ma się do sytuacji Mimi.. Co innego, gdyby ktoś zrobił jej zdjęcie i bez jej zgody i wiedzy je tutaj umieścił. Wtedy nawet bym się nie wdawał w dysputy bo sprawa byłaby oczywista. no wlasnie nad tym sie zastanwialam - nikt nie wykradl foty M. i niecnie zamiescil tu na forum , zrobila to ona sama ... i dlatego zadalam pytanie ogole - ktos zamiescil fotke, ktos inny skopiowal a ten 1wszy wykasował bo uznal ze juz nie chce byc na forum pod wzgledem ludzko - etycznym - wiadomo jak nalezy sie zachowac - rowniez skasowac fotke ale ...pod wzgledem prawnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.03.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 a własnie bo mi sie z kom Mariusza skojarzylo co z osobami publicznymi?> Powinien decydować zdrowy rozsądek, choć cięzko coś takiego skodyfikować kilka fajnych stwierdzeń jest tutaj http://www.czasopisma.pwp.pl/glosa-200501.xml?katalog=2005015 nie zapominaj, że mówimy o osobie powszechnie znanej w naszym środowisku, która w dodatku sama publikuje swoją facjatę ) Nie publikuje, kiedyś opublikowała, po czym usunęła i domagała się wielokrotnie zaprzestania wklejania jej zdjęć - oryginalnych i fotomontaży, wraz z ostrzeżeniem wkroczenia na drogę sądową w przypadku niespełnienia jej żądań Prawo prasowe, które tak pięknie zacytowałeś nijak ma się do sytuacji Mimi.. Podstawa to jednak Kodeks Cywilny, art. 24 i UoODO http://ww2.tvp.pl/5467,20050817236533.strona a stroną zobowiązaną i odpowiedzialną przed prawem jest redaktor gazety, admin strony, wydawca programu telewizyjnego itp. Jak chcesz to opublikuj TUTAJ swój wizerunek , potem ja zgram go sobie na swój serwer, ponownie umieszcze go TUTAJ ale z innego niż Twój serwer i weź mnie oskarż o rozpowszechnianie swojego wizerunku. Życzę powodzenia. Nie mówimy o zwykłym rozpowszechnianiu "to jest mimi, zdjecie które sama zamieściła", tylko o chamowatej akcji wymierzonej w jej dobre imię [zaznaczam z góry, że nie podejmę dyskusji na temat dobrego imienia m. ]. A wszelkie orzeczenia dotyczące niezarobkowego wykorzystania cudzej własności biorą za punkt odniesienia tzw. "fair use".. więc o czym tu mówić? A jeśli ktoś umieszcza coś swojego w Sieci z dostępem publicznym, no to cóż... to jak prośba o kuku Mariusz, to mogę na swojej stronie zebrać zdjęcia z netu i zrobic galerię? Z podpisem oczywiście to z tej strony to z innej? chyba nie bardzo Oczywiście, że możesz Nie możesz ich tylko odsprzedawać ani przypisywać sobie ich autorstwa Wydaje mi się, że konieczne jest zastrzeżenie o użytku niekomercyjnym [nawet posrednim, czyli np. zdjęcia kurortu ściagnięte z netu przy usługach biura turystycznego] i o spytaniu autora o zgodę; kiedy chcesz przedrukować czyjś artykuł, nie wystarczy samo podanie źródła - musisz prosić o zgodę. Większość poważnych stron ma poza tym napis "Wszystkie prawa zastrzeżone". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.03.2006 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 no wlasnie a nasz zdiecia takiej adnotacji "wszelkie prawa zastrzezone" nie maja powiem szczerze jestem ciekawa (oczywiscie czyto teoretycznie ) jakie sznse miala by taka osoba na wygranie sprawy sadowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.03.2006 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 no wlasnie a nasz zdjecia takiej adnotacji "wszelkie prawa zastrzezone" nie maja powiem szczerze jestem ciekawa (oczywiscie czyto teoretycznie nie zamierzam tego sprawdzać ) jakie szanse miala by taka osoba na wygranie sprawy w sadzie ( sytuacja : zmaiescila sama bez przymusu , potem sie odwidzialo) mysle ze...znikome (ale prawnikiem nie jestem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.03.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 no wlasnie a nasz zdjecia takiej adnotacji "wszelkie prawa zastrzezone" nie maja Przy rejestracji jest takie coś: "Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz)." [...] Klikając odnośnik Rejestracja na dole zgadzasz się na te warunki." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.03.2006 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 no wlasnie a nasz zdjecia takiej adnotacji "wszelkie prawa zastrzezone" nie maja Przy rejestracji jest takie coś: "Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz)." [...] Klikając odnośnik Rejestracja na dole zgadzasz się na te warunki." Ponury - nie przeczytalam tego rejestrujac sie na forum, jak pewnie 99% uzytkownikow kliknelam w "zgadzam sie" nie wnikajac za bardzo w tresc Dobrze wiedziec ze taki zapis jest , choc dla mnie to rozumie sie samo przez sie inna rzecz - mowa o kometowaniu obrazliwym wulgarnym itd... a nie o zamiezczaniu... np co jak ktos w kolko by zamieszczał fotke kogos bez slowa komentarza? nawet wiedzac ze dana osoba tego sobie nie zyczy(choc sama kiedys udostepnila sie na zdjęciu) - jakie szanse na wygranie sprawy? ( nadal twierze ze bliskie 0) ( ufff chyba sie zaprzyjaznie z jakims prawnikiem zamiast drazyc na forum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 15.03.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Zrobilem to juz w innym watku , ale mysle ze i w tym warto bo jest chyba bardziej "na temat" , otoz chcialbym podkreslic , iz nie wierze ze rrmi i Luc Skywalker umiescili na forum jakies obrazliwe zdjecia.Mysle ze to byla raczej "udana" prowokacja i mam nadzieje ze sprawa sie wyjasni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.03.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dobrze wiedziec ze taki zapis jest , choc dla mnie to rozumie sie samo przez sie Dokładnie. Kiedyś tam było jeszcze zastrzeżenie o wieku To, że nie ma spec-ustawy o zakazie robienia komuś na wycieraczkę, nie oznacza przecież przyzwolenia na takie działania. Zrobilem to juz w innym watku , ale mysle ze i w tym warto bo jest chyba bardziej "na temat" , otoz chcialbym podkreslic , iz nie wierze ze rrmi i Luc Skywalker umiescili na forum jakies obrazliwe zdjecia. Mysle ze to byla raczej "udana" prowokacja i mam nadzieje ze sprawa sie wyjasni. Zdjęcia nie były obraźliwe, obraźliwy był kontekst całego wątku. Dlatego od zawsze jestem przeciwny usuwaniu watków - każdy mógłby sobie wyrobić własne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 15.03.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dlatego od zawsze jestem przeciwny usuwaniu watków - każdy mógłby sobie wyrobić własne zdanie. Otoz to wlasnie postulowalem w innym watku - nie usuwac obrazliwych postow ,umieszczac je jedynie w osobnym dziale forum. Niech kazdy kto pisze obrazliwie wstydzi sie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts