Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o zdjecia na forum

zielonooka

Recommended Posts

Pytanie nie jest o zdjęcie modelu kolejki wąskotorowej z domu obywatela X, tylko o wizerunek i zagwarantowane prawo do jego ochrony w Konstytucji RP (rozdział II) oraz w co najmniej 3 ustawach, o zdrowym rozsądku nie wspominając. 'Wklejanie' nieautoryzowane jest przetwarzaniem danych osobowych.

"Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej"

http://ww2.tvp.pl/5467,20050817236533.strona

a własnie bo mi sie z kom Mariusza skojarzylo :D

co z osobami publicznymi?>

widze ze Dlugi dyktuje trendy w kwestii wasika :lol:

ja tam doceniam zewnetrze :D . miodzio !

Długi nie miał wasika na zlocie :(

wogole - kubełka nie mial, dresu wisniowego tudziez zielonego bez szwow tez nie mial....

moze to nie był Długi?! :o

ps. ja tez doceniam!!!! wnetrze znaczy... wnetrze jest hmmm obszerne 8) :roll:

widze ze Dlugi dyktuje trendy w kwestii wasika :lol:

ja tam doceniam zewnetrze :D . miodzio !

Długi nie miał wasika na zlocie :(

wogole - kubełka nie mial, dresu wisniowego tudziez zielonego bez szwow tez nie mial....

moze to nie był Długi?! :o

ps. ja tez doceniam!!!! wnetrze znaczy... wnetrze jest hmmm obszerne 8) :roll:

no zielonka.. jeszcze jedem post i bedziesz elyyyyyta :D :D :D

juz na zapas gratuluje :D

m.

Gość M@riusz_Radom

;)

Drogi Ponury,

nie zapominaj, że mówimy o osobie powszechnie znanej w naszym środowisku, która w dodatku sama publikuje swoją facjatę ;))

Jak chcesz to opublikuj TUTAJ swój wizerunek , potem ja zgram go sobie na swój serwer, ponownie umieszcze go TUTAJ ale z innego niż Twój serwer i weź mnie oskarż o rozpowszechnianie swojego wizerunku. Życzę powodzenia.

Prawo prasowe, które tak pięknie zacytowałeś nijak ma się do sytuacji Mimi..

Co innego, gdyby ktoś zrobił jej zdjęcie i bez jej zgody i wiedzy je tutaj umieścił. Wtedy nawet bym się nie wdawał w dysputy bo sprawa byłaby oczywista.

no zielonka.. jeszcze jedem post i bedziesz elyyyyyta :D :D :D

juz na zapas gratuluje :D

m.

dziekuje !!!!!

To my jej w prezencie damy elektroniczny wibrator z funkcją prasowania :wink:

juz można !!!!! :D :D :D :D :D

chlopaki no... co ja mam powiedziec , dziekuje (chlip chlip) :oops: :D

tylko tego mi brakowało :D 8)

;)

Drogi Ponury,

nie zapominaj, że mówimy o osobie powszechnie znanej w naszym środowisku, która w dodatku sama publikuje swoją facjatę ;))

Jak chcesz to opublikuj TUTAJ swój wizerunek , potem ja zgram go sobie na swój serwer, ponownie umieszcze go TUTAJ ale z innego niż Twój serwer i weź mnie oskarż o rozpowszechnianie swojego wizerunku. Życzę powodzenia.

Co innego, gdyby ktoś zrobił jej zdjęcie i bez jej zgody i wiedzy je tutaj umieścił. Wtedy nawet bym się nie wdawał w dysputy bo sprawa byłaby oczywista.

no wlasnie nad tym sie zastanwialam - nikt nie wykradl foty M. i niecnie zamiescil tu na forum , zrobila to ona sama ...

i dlatego zadalam pytanie ogole - ktos zamiescil fotke, ktos inny skopiowal a ten 1wszy wykasował bo uznal ze juz nie chce byc na forum

pod wzgledem ludzko - etycznym - wiadomo jak nalezy sie zachowac - rowniez skasowac fotke

ale ...pod wzgledem prawnym?

a własnie bo mi sie z kom Mariusza skojarzylo :D

co z osobami publicznymi?>

Powinien decydować zdrowy rozsądek, choć cięzko coś takiego skodyfikować ;)

kilka fajnych stwierdzeń jest tutaj

http://www.czasopisma.pwp.pl/glosa-200501.xml?katalog=2005015

Nie publikuje, kiedyś opublikowała, po czym usunęła i domagała się wielokrotnie zaprzestania wklejania jej zdjęć - oryginalnych i fotomontaży, wraz z ostrzeżeniem wkroczenia na drogę sądową w przypadku niespełnienia jej żądań

Podstawa to jednak Kodeks Cywilny, art. 24 i UoODO

http://ww2.tvp.pl/5467,20050817236533.strona

a stroną zobowiązaną i odpowiedzialną przed prawem jest redaktor gazety, admin strony, wydawca programu telewizyjnego itp.

Nie mówimy o zwykłym rozpowszechnianiu "to jest mimi, zdjecie które sama zamieściła", tylko o chamowatej akcji wymierzonej w jej dobre imię [zaznaczam z góry, że nie podejmę dyskusji na temat dobrego imienia m. ;)]. A wszelkie orzeczenia dotyczące niezarobkowego wykorzystania cudzej własności biorą za punkt odniesienia tzw. "fair use".. więc o czym tu mówić?

A jeśli ktoś umieszcza coś swojego w Sieci z dostępem publicznym, no to cóż... to jak prośba o kuku :lol:

Mariusz, to mogę na swojej stronie zebrać zdjęcia z netu i zrobic galerię? Z podpisem oczywiście to z tej strony to z innej?

chyba nie bardzo 8)

Oczywiście, że możesz ;) Nie możesz ich tylko odsprzedawać ani przypisywać sobie ich autorstwa

Wydaje mi się, że konieczne jest zastrzeżenie o użytku niekomercyjnym [nawet posrednim, czyli np. zdjęcia kurortu ściagnięte z netu przy usługach biura turystycznego] i o spytaniu autora o zgodę; kiedy chcesz przedrukować czyjś artykuł, nie wystarczy samo podanie źródła - musisz prosić o zgodę.

Większość poważnych stron ma poza tym napis "Wszystkie prawa zastrzeżone".

no wlasnie a nasz zdjecia takiej adnotacji "wszelkie prawa zastrzezone" nie maja

powiem szczerze jestem ciekawa (oczywiscie czyto teoretycznie :wink: nie zamierzam tego sprawdzać ) jakie szanse miala by taka osoba na wygranie sprawy w sadzie ( sytuacja : zmaiescila sama bez przymusu , potem sie odwidzialo) mysle ze...znikome (ale prawnikiem nie jestem)

no wlasnie a nasz zdjecia takiej adnotacji "wszelkie prawa zastrzezone" nie maja

Przy rejestracji jest takie coś:

"Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz)."

[...]

Klikając odnośnik Rejestracja na dole zgadzasz się na te warunki."

Przy rejestracji jest takie coś:

"Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz)."

[...]

Klikając odnośnik Rejestracja na dole zgadzasz się na te warunki."

Ponury - nie przeczytalam tego rejestrujac sie na forum, jak pewnie 99% uzytkownikow kliknelam w "zgadzam sie" nie wnikajac za bardzo w tresc

:-? :wink:

Dobrze wiedziec ze taki zapis jest , choc dla mnie to rozumie sie samo przez sie

inna rzecz - mowa o kometowaniu obrazliwym wulgarnym itd... a nie o zamiezczaniu... np co jak ktos w kolko by zamieszczał fotke kogos bez slowa komentarza? nawet wiedzac ze dana osoba tego sobie nie zyczy(choc sama kiedys udostepnila sie na zdjęciu) - jakie szanse na wygranie sprawy? ( nadal twierze ze bliskie 0)

( ufff chyba sie zaprzyjaznie z jakims prawnikiem zamiast drazyc na forum)

Zrobilem to juz w innym watku , ale mysle ze i w tym warto bo jest chyba bardziej "na temat" , otoz chcialbym podkreslic , iz nie wierze ze rrmi i Luc Skywalker umiescili na forum jakies obrazliwe zdjecia.

Mysle ze to byla raczej "udana" prowokacja i mam nadzieje ze sprawa sie wyjasni.

Dobrze wiedziec ze taki zapis jest , choc dla mnie to rozumie sie samo przez sie

Dokładnie.

Kiedyś tam było jeszcze zastrzeżenie o wieku :wink:

To, że nie ma spec-ustawy o zakazie robienia komuś na wycieraczkę, nie oznacza przecież przyzwolenia na takie działania.

Zrobilem to juz w innym watku , ale mysle ze i w tym warto bo jest chyba bardziej "na temat" , otoz chcialbym podkreslic , iz nie wierze ze rrmi i Luc Skywalker umiescili na forum jakies obrazliwe zdjecia.

Mysle ze to byla raczej "udana" prowokacja i mam nadzieje ze sprawa sie wyjasni.

Zdjęcia nie były obraźliwe, obraźliwy był kontekst całego wątku.

Dlatego od zawsze jestem przeciwny usuwaniu watków - każdy mógłby sobie wyrobić własne zdanie.