Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Geodeta do wytyczenia - pomocy

Recommended Posts

Powiedzcie, jak to było u was. Byłam pewna, że mogę już zaczynać budowę, bo wszystko mam i dziś tak kontrolnie zadzwoniłam do geodety, który robił mi mapki, żeby spytać, jak mam się z nim umówić na wytyczenie budynku. A on mi na to, że potrzebny jest jakiś protokół aktualizacyjny, zgody sąsiadów i sama jeszcze nie wiem co i że to może potrwać nawet 1,5 mies. Byłam pewna, że robiąc mapki, ma obowiązek sprawdzenia wszystkiego ze stanem faktycznym, a teraz musi tylko wbić kołki. Działka ogrodzona z trzech stron, wykonawca umówiony (teoretycznie dziś miałam zaczynać) a tu taki problem :evil: Co robić, poradźcie :cry:

Wystarczy projekt zagospodarowania terenu. Jeśli jest dobrze wykonany to na mim naniesiony jest kontur domu wraz z odległościami od granic działki i wszystkie niezbędne dla geodety wymiary (jeśli jest dobrze wykonany). Warto zabrać ze sobą na tyczenie Dziennik budowy by geodeta dokonał stosownego wpisu w dzienniku.

Istnieje taka możliwość ,że są rozbieżności co do punktów granicznych działki.Stan w ośrodku dokumentacji geodezyjnej nie odpowiada stanowi faktycznemu w terenie.Ale takie rzeczy powinien Ci już powiedzieć PRZED przekazaniem Tobie mapki.

Wydaje się jednak ,że gość ściemnia bo jest zimno,ziemia zmarznięta to i trudno będą wchodziły pale dla profili /to jest to na czym potem zaznacza się np. osie budynku gwoździkiem/.

Tak naprawdę,to ja też bym nie tyczył w sposób "tradycyjny" przy tak zmarzniętej ziemi,ewentualnie zastabilizowałbym osie budynku np. prętami stalowymi i poczekał te pare dni na zabicie profili.

Istnieje taka możliwość ,że są rozbieżności co do punktów granicznych działki.Stan w ośrodku dokumentacji geodezyjnej nie odpowiada stanowi faktycznemu w terenie.Ale takie rzeczy powinien Ci już powiedzieć PRZED przekazaniem Tobie mapki.

Dokłądnie - może facet robiąc mapę zrobił fuszerkę a teraz chce to nadrobić i zarobić dodatkowo!

Dokłądnie - może facet robiąc mapę zrobił fuszerkę a teraz chce to nadrobić i zarobić dodatkowo!

Przed przekazaniem nic mi nie mówił.

Tego się właśnie boję, że nie dopełnił swoich obowiązków, a teraz chce mnie naciągnąć. :evil:

Działkę sama mierzyłam z ciekawości (jest ogrodzona z 3 stron) i wyszło mi, że na szerokość ktoś mi zabrał ok 7 cm (a może to mój błąd w mierzeniu zwykłą miarką). Pal licho te centymetry, ja nie Kargul, ale to mnie trochę niepokoi. :-?

Tego się właśnie boję, że nie dopełnił swoich obowiązków, a teraz chce mnie naciągnąć. :evil:

Działkę sama mierzyłam z ciekawości (jest ogrodzona z 3 stron) i wyszło mi, że na szerokość ktoś mi zabrał ok 7 cm (a może to mój błąd w mierzeniu zwykłą miarką). Pal licho te centymetry, ja nie Kargul, ale to mnie trochę niepokoi. :-?

Przy działce ogrodzonej z trzech stron /tył i oba boki pewno?/ jest spora szansa na to,iż granice są dobrze zastabilizowane.jakby coś nie grało,to albo ten z lewej,albo ten z prawej mieliby jakieś wątpliwości wcześniej.

Pewno mierzyłaś "od płota do płota"? Czy widać było kamienie graniczne?Bo to ,że ogrodzenie jest postawione,to nie stanowi czy jest ono postawione poprawnie....Ale jeśli wymiar ~pasuje to nie to jest przyczyną.

Tak po przeczytaniu Twoich postów sprawa jest ewidentna: facet czeka na odwilż....:):)

Przy działce ogrodzonej z trzech stron /tył i oba boki pewno?/ jest spora szansa na to,iż granice są dobrze zastabilizowane.jakby coś nie grało,to albo ten z lewej,albo ten z prawej mieliby jakieś wątpliwości wcześniej.

Pewno mierzyłaś "od płota do płota"? Czy widać było kamienie graniczne?Bo to ,że ogrodzenie jest postawione,to nie stanowi czy jest ono postawione poprawnie....Ale jeśli wymiar ~pasuje to nie to jest przyczyną.

Tak po przeczytaniu Twoich postów sprawa jest ewidentna: facet czeka na odwilż....:):)

areq, dzięki za słowa pocieszenia. :D Dziś jadę do innego, który powiedział, że nie ma sprawy :D Myślę, że nie tyle czeka na odwilż, ile na większą kasę, za rzekome załatwianie skomplikowanych formalności. Za mapki też sporo przepłaciłam :evil: :oops: ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, ze jest takie swietne forum :D

• 4 weeks później...

Byla bym wdzieczna za podanie mi namiaru na geodete w Warszawie. Mialam wydawalo by sie zaufanego a tu taki kwiatek.

Wspolpracuje z nim od poczatku inwestycji czyli od podzialu dzialki, ceny podawal zawsze z gory i sprawdzalam ze byly OK. A tu nagle za wytyczenie 4 budynkow (2 BLIZNIAKI) zazadal 6500 zł a pozniej zszedla na 6000 !!!!!! Ja w ferworze rozpoczynania budowy policzyłam ze to okolo 1500 za budeynek i klepnelam ze OK, teraz poczytalam ze przeplacilam!! Facet po prostu

Jestem z W-wy (Ursynow) Bede wdzieczna za namiary