KKinga 15.03.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Mam młodą czereśnię karłową Summit, ale nic poza tym o niej nie wiem. Nie znalazłam również nigdzie, jak do tej pory, informacji o tej odmianie. Jeśli ktoś wie cokolwiek na temat tej czereśni bardzo proszę o informację. Chodzi oczywiście o informacje typu: jaki ma kolor owoców , na jakie choroby, czy szkodniki jest podatna, a na jakie nie,czy jest samopylna, po ilu latach będzie owocować itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 15.03.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Owoce ciemnoczerwone, duże, pożna odmiana więc robali, nie pamiętam zapylaczy, ale było o tej odmianie w działkowcu poszukaj na stronach archiwalnych. W każdym razie jest to odmiana która była na mojej liście drzewek poszukiwanych do sadu, więc zapewne któraś z odmian Rivan, Burlat lub Van były jej zapylaczami. Co do tego kiedy zacznie owocować to zależy na jakiej była podkładce. Stare odmiany na silnie rosnących podkładkach owocowały po 5-6 latach a teraz gdy się stosuje inne podkładki to już po 3-4 latach.A to co mają szkólarze i jak piszą:Czereśnia - Prunus avium SummitPodkładka: ColtPochodzenie: Kanada.Zapylacze: Van, Lapins, Bing, Hedelfińska, Lambert.Owoce: Bardzo duże (9-10 g) szerokosercowate. Skórka jasnoczerwona, w pełnej dojrzałości ciemno-czerwona, błyszcząca. Miąższ jasnoczerwony, chrząstkowaty, soczysty, winnosłodki, bardzo smaczny. Owoce są średnio podatne na pękanie. Transport znoszą dobrze.Wytrzymałość: Duża.Przechowywanie: Podatność: Mała.Wzrost: Drzewo rośnie dość silnie, tworzy kształtną koronę o mocnej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 15.03.2006 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dzięki Wciornastku. Ale z tymi robalami to mnie pocieszyłaś Może jak przypilnuję tę nasionnicę trześniówkę , to nie uda się jej złożyć jaj w moich czereśniach. Jeśli nie jest samopylna to niedobrze, bo to moja jedyna czereśnia. A czy jest odmiana, w której robale się raczej nie pojawiają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 15.03.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 A czy jest odmiana, w której robale się raczej nie pojawiają? Większość wczesnych odmian dojrzewa zanim robali się na dobre rozgoszczą - choć nie znaczy to że jest tak zawsze. Całkiem niezła jest odmiana Rivan. Kiedyś była tzw. czerwcowa - ale to tyko skórka i pestka i niezapomniany smak dzieciństwa ( co ja widziała w tym trawiastym smaku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 15.03.2006 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Kiedyś była tzw. czerwcowa - ale to tyko skórka i pestka i niezapomniany smak dzieciństwa O rany! Pamiętam! I o robalach się wtedy nie słyszało albo się tylko nie mówiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts