Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czereśnia Summit- czy ktoś ją zna?

Recommended Posts

Mam młodą czereśnię karłową Summit, ale nic poza tym o niej nie wiem. Nie znalazłam również nigdzie, jak do tej pory, informacji o tej odmianie. Jeśli ktoś wie cokolwiek na temat tej czereśni bardzo proszę o informację.

Chodzi oczywiście o informacje typu: jaki ma kolor owoców :roll: , na jakie choroby, czy szkodniki jest podatna, a na jakie nie,czy jest samopylna, po ilu latach będzie owocować itp.

Owoce ciemnoczerwone, duże, pożna odmiana więc robali, nie pamiętam zapylaczy, ale było o tej odmianie w działkowcu poszukaj na stronach archiwalnych. W każdym razie jest to odmiana która była na mojej liście drzewek poszukiwanych do sadu, więc zapewne któraś z odmian Rivan, Burlat lub Van były jej zapylaczami. Co do tego kiedy zacznie owocować to zależy na jakiej była podkładce. Stare odmiany na silnie rosnących podkładkach owocowały po 5-6 latach a teraz gdy się stosuje inne podkładki to już po 3-4 latach.

A to co mają szkólarze i jak piszą:

Czereśnia - Prunus avium

Summit

Podkładka: Colt

Pochodzenie: Kanada.

Zapylacze: Van, Lapins, Bing, Hedelfińska, Lambert.

Owoce: Bardzo duże (9-10 g) szerokosercowate. Skórka jasnoczerwona, w pełnej dojrzałości ciemno-czerwona, błyszcząca. Miąższ jasnoczerwony, chrząstkowaty, soczysty, winnosłodki, bardzo smaczny. Owoce są średnio podatne na pękanie. Transport znoszą dobrze.

Wytrzymałość: Duża.

Przechowywanie:

Podatność: Mała.

Wzrost: Drzewo rośnie dość silnie, tworzy kształtną koronę o mocnej konstrukcji.

Dzięki Wciornastku. Ale z tymi robalami to mnie pocieszyłaś :-? :)

Może jak przypilnuję tę nasionnicę trześniówkę :evil: , to nie uda się jej złożyć jaj w moich czereśniach.

Jeśli nie jest samopylna to niedobrze, bo to moja jedyna czereśnia.

A czy jest odmiana, w której robale się raczej nie pojawiają?

A czy jest odmiana, w której robale się raczej nie pojawiają?

Większość wczesnych odmian dojrzewa zanim robali się na dobre rozgoszczą - choć nie znaczy to że jest tak zawsze. Całkiem niezła jest odmiana Rivan. Kiedyś była tzw. czerwcowa - ale to tyko skórka i pestka i niezapomniany smak dzieciństwa :D ( co ja widziała w tym trawiastym smaku :wink: :wink: )