83miki 15.03.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 witam czy ma ktos moze gotowe projekty kominka otwartego? moze jakies fotki chcialbym zbudowac taki i szukam pomysłow powierzchnia pomieszczenia okolo 45 m kw kubatura okolo 100 m sz z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 15.03.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 83miki Ogólny kształt zewnętrzny możesz wymyślić sobie jaki chcesz, ale ważniejsze są zasady dotyczące prawidłowego i bezpiecznego odprowadzenia spalin do komina, wielkość komory paleniskowej i światło paleniska, tj. maksymalne dopuszczenie tej wielkości do wymiarów komina. max 12 razy przekrój komina. Ale jeśli komin nie jest zbyt wysoki, to ta relacja jest jeszcze mniejsza ze względu na słabszy ciąg przy niższych kominach. Budowałem kominki bardzo rozbudowane i małe, w zależności jaki klient chciał i umiejętne dostosowanie jego wizji do warunków technicznych budowy kominka. A to już robi kominkarz. Tak że ważniejsze dla prawidłowej pracy kominka otwartego jest wykonanie tego czego nie widać. Postawiłem dziesiądki kominków, ale żaden się nie powtórzył. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
83miki 15.03.2006 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 83miki Ogólny kształt zewnętrzny możesz wymyślić sobie jaki chcesz, ale ważniejsze są zasady dotyczące prawidłowego i bezpiecznego odprowadzenia spalin do komina, wielkość komory paleniskowej i światło paleniska, tj. maksymalne dopuszczenie tej wielkości do wymiarów komina. max 12 razy przekrój komina. Ale jeśli komin nie jest zbyt wysoki, to ta relacja jest jeszcze mniejsza ze względu na słabszy ciąg przy niższych kominach. Budowałem kominki bardzo rozbudowane i małe, w zależności jaki klient chciał i umiejętne dostosowanie jego wizji do warunków technicznych budowy kominka. A to już robi kominkarz. Tak że ważniejsze dla prawidłowej pracy kominka otwartego jest wykonanie tego czego nie widać. Postawiłem dziesiądki kominków, ale żaden się nie powtórzył. Pozdrowienia. chodzi mi wlasnie o jakies ciekawe propozycje na ktorych moglbym sie inspirowac w wyborze ksztaltu i wykonczenia takiego kominka jedna sprawa: narozny odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 16.03.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 To poszukaj przez wyszukiwarkę w interku, w Muratorze coś tam znajdziesz, jakieś gazety na ten temat, itp. Jest tego tyle, że zajmie ci to trochę czasu zanim coś znajdziesz. A jeśli już coś będziesz miał to zapytaj mnie o szczegóły itp. techniczne sprawy. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
83miki 16.03.2006 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 To poszukaj przez wyszukiwarkę w interku, w Muratorze coś tam znajdziesz, jakieś gazety na ten temat, itp. Jest tego tyle, że zajmie ci to trochę czasu zanim coś znajdziesz. A jeśli już coś będziesz miał to zapytaj mnie o szczegóły itp. techniczne sprawy. Pozdro. dzieki .... liczylem na gotowe szczarze mowiac pozdrawiam zrobie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 16.03.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Nie znam Twojego gustu. mi się bedzie podobać zupełnie co innego niż Tobie, a wzorów i materiałów stosowanych w kominkach jest bez liku. Poszukaj też pod chasłem "piece i kominki" w wyszukiwarkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 16.03.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Tutaj jest troche informacji: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=16602&postdays=0&postorder=asc&highlight=leszczy%F1ski&start=0 Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts