Nastroje 15.03.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Witam!!! Mam maly problem i mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Mamy zamiar kupic dzialke budowlana ale sprzedajacy ostatnio podniosl cene dzialki tlumaczac sie ze musi zaplacic od tej tranzakcji VAT i to w dodatku 22%. Powiedzcie czy mozna to jakos uniknac, nie placic tego podatku??? Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 20.03.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Vat płaci się przy sprzedaży wielokrotnej gruntu. Z tego, co słyszałam, przepisy nie regulują dokładnie ile to juz jest wielokrotność. My mieliśmy taka sytuację, że sprzedający obawiał sie właśnie problemów z US i z tego powodu akt notarialny był sporzadzony wspólnie na sprzedaz 2 działek (jedna kupowaliśmy my, drugą znajomi), przedtem ten człowiek sprzedał juz 1 działkę w tym samym roku, z tego powodu uznał, że 3 razy to juz moze sie nie spodobać US - może to po prostu być uznane za działalnośc gospodarczą Więc zapytaj gościa, ile działek w tym roku już sprzedał (chodzi o sprzedaz w jednym roku). Bo jeśli żadnej, to nie ma się co obawiać. Może to być tylko pretekst do podniesienia ceny. Albo gość nie zna dokładnie przepisów. Albo rzeczywiście sprzedał juz trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 20.03.2006 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Vat płaci się przy sprzedaży wielokrotnej gruntu. Z tego, co słyszałam, przepisy nie regulują dokładnie ile to juz jest wielokrotność. My mieliśmy taka sytuację, że sprzedający obawiał sie właśnie problemów z US i z tego powodu akt notarialny był sporzadzony wspólnie na sprzedaz 2 działek (jedna kupowaliśmy my, drugą znajomi), przedtem ten człowiek sprzedał juz 1 działkę w tym samym roku, z tego powodu uznał, że 3 razy to juz moze sie nie spodobać US - może to po prostu być uznane za działalnośc gospodarczą Więc zapytaj gościa, ile działek w tym roku już sprzedał (chodzi o sprzedaz w jednym roku). Bo jeśli żadnej, to nie ma się co obawiać. Może to być tylko pretekst do podniesienia ceny. Albo gość nie zna dokładnie przepisów. Albo rzeczywiście sprzedał juz trochę. Sprawa jest skomplikowana ! Nie ma znaczenia czy sprzedający sprzedał w danym roku działkę, czy w poprzednim, i czy jedną czy więcej. Ustawa mówi o "sprzedaży częstotliwej lub zamiarze sprzedaży częstotliwej". Tak nieprecyzyjny przepis powoduje, że ktoś kto sprzedaje nawet jedą działkę, ale ma jeszcze więcej działek do sprzedania, może być uznany przez US za podatnika podatku VAT. Żeby było śmieszniej US skarbowy stara się dociec skąd ma się tę działkę, czy kupiło się ją w celu odsprzedaży, czy dostało w spadku itp. i od tego również uzależnia swoje stanowisko. Jednym słowem nikt nic nie wie. Najbezpieczniej jest wystąpić o Wiążącą Interpretację Podatkową, póki jeszcze istnieje.... Pozdrawiam andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts