hanka55 18.01.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 JoShi, skoro hodujesz gady w szlanej szafie ( terrarium) to chyba powinnas rozrózniać gady od ssaków i owadów Twoja strona z profilu nie pozostawia złudzeń: http://www.toke.bexlab.pl Czy odróżniasz pojęcie szkodnika( masowo niszczącego uprawy), od zwierząt pożytecznych. I nawet tego, że populacje nadmiernie rozmonożone na danym terenie, odławia się i eliminuje humanitarnymi metodami, a nie np. dusząc koty gazem pieprzowym i powodując ich wielogodzinną smierć w męczarniach. A jeśli tego nie rozumiesz, poszukaj sobie w internecie róznic w budowie anatomicznej, systemu nerwoego miedzy owadem, gryzoniem, a ssakiem. Może wtedy zrozumiesz na czym polega róznica zdań miedzy nami. I może wtedy opuszczą Cię złe emocje, czego bardzo Ci życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.01.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Naprawdę uważasz, że szczury i myszy odławia się i przenosi w inne miejsce? Czy prawo zakazuje używania trutek na szczury? Czy kret jest ssakiem? Czy odróżniasz pojęcie szkodnika( masowo niszczącego uprawy), od zwierząt pożytecznych. Ja odróżniam. To ty masz problem z odróżnieniem zwierzęcia pożytecznego od szkodnika. Argumenty przytaczałam kilkakrotnie do żadnego z niech nie potrafiłaś się ustosunkować? Może wtedy zrozumiesz na czym polega róznica zdań miedzy nami. Różnica zdań między nami polega na tym, że nie rozumiesz podstawowych argumentów pokazujących dlaczego nadmiernie rozrośnięta populacja kotów jest niebezpieczna. Różnica zdań polega na tym również, że uważasz koty za jakieś wyjątkowe zwierze, które należy traktować inaczej niż pozostałe i które w Twoim przekonaniu (wbrew oczywistym faktom) jest niezmiernie pożyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.01.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Rozumiem, że ja zaliczam się do kasty przywódców tych głupich, bo nie chcę traktować kotów gazem pieprzowym. Szkoda. Wydawało mi się, że rozmawiam z inteligentnymi ludźmi. A jednak rozmowa sprowadziła się do mówienia, kto jest głupi, a kto nie. Przykre to. podpiszę się pod postem Ani. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.01.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Czy kret jest ssakiem? A przepraszam, niby czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 18.01.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 .... a nie np. dusząc koty gazem pieprzowym i powodując ich wielogodzinną smierć w męczarniach. Nikt o tym nie pisal. Przypisujesz oponentom twory swojej wyobrazni. To byloby zbyt trudne i pracochlonne. Zlapac kota , umiescic go w szczelnym pomieszczeniu , zaaplikowac do niego odpowiednia ilosc gazu pieprzowego ..... Nie uwazam aby koty byly szkodnikami wszedzie i zawsze. Na terenach silnie zurbanizowanych obecnosc kotow jest pozadana z uwagi na ich wplyw na populacje gryzoni. W okolicach podmiejskich , wiejskich eliminowane powinny byc tylko koty bezpanskie , natomiast w lasach i terenach pod ochrona nalezy eliminowac wszystkie koty i te bezpanskie i te walesajace sie. A jak ktos ma kaprys aby trzymac wiele kotow , to prosze bardzo , tylko niech ich wtedy pilnuje. Wizyt wiekszej liczby kotow w swoim ogrodzie nie zamierzam cierpliwie znosic. Byc moze uzylbym wowczas gazu pieprzowego aby je odstraszyc .... choc watpie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.01.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Czy kret jest ssakiem? A przepraszam, niby czym? Czyli wolno go otruć czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.01.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 A po cholerę truć? Nie truję i nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.01.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 A po cholerę truć? Nie truję i nie mam. Ja mam ale nie truję. Tylko pytam, czy wolno. A szczury i myszy wolno truć? A poza tym jesteś kłamczuszkiem bo sam polecałeś trutkę na krety w innym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 18.01.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 A po cholerę truć? Nie truję i nie mam. Ja mam ale nie truję. Tylko pytam, czy wolno. A szczury i myszy wolno truć? A poza tym jesteś kłamczuszkiem bo sam polecałeś trutkę na krety w innym wątku. Dyskusja zatacza coraz wyższy poziom „naukowy" i agresji. Jedna strona została obrzucona epitetami zomowców i essmanów a drugą w odwecie nazwano głupkami. Jak do tej pory nie widzę żadnych konstruktywnych wniosków z tej dyskusji i z pewnością nie zobaczę. Może pójdzcie na spacer i wypijcie po szklance zimniej wody, to ponoć pomaga na ostudzenie emocji. hanka55 na potrzeby zagmatwania dyskusji dzieli zwierzęta na na owady, gryzonie i ssaki psząc: ...poszukaj sobie w internecie róznic w budowie anatomicznej, systemu nerwoego miedzy owadem, gryzoniem, a ssakiem. Tak jakby myszy i szczury nie nalezały do gryzoni. Pewnie miała jakiś sens w takim podziałe, gdyż JoShi zapytuje (może retorycznie) czy kret jest ssakiem i czy wolno go truć oraz czy wolno truć myszy i szczury. Tak jakby to mialo znaczenie dla ochrony lub zwalczania tych szkodników zgodnie z obowiazujacym prawem. „Naczelne (Primates) - rząd ssaków łożyskowych. Tradycyjnie wśród naczelnych wyróżnia się kilka grup: małpiatki, wąskonose małpy ciepłych krajów Starego Świata, szerokonose małpy Nowego Świata żyjące w tropikach Ameryki, małpy człekokształtne i ludzie." Jak powyższego wynika, człowiek jest naczelnym ssakiem ale nie pytaj czy wolno go traktować tak samo jak myszy, szczury, krety, koty i psy. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.01.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 A po cholerę truć? Nie truję i nie mam. Ja mam ale nie truję. Tylko pytam, czy wolno. A szczury i myszy wolno truć? A poza tym jesteś kłamczuszkiem bo sam polecałeś trutkę na krety w innym wątku. Gdzie niby polecałem? Cała dyskusja jest idiotyczna. Ale to już Pinus napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.01.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Mirku, przecież nie masz obowiązku w niej uczestniczyć, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 18.01.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 To ja pisalem o ..... ludzkiej glupocie.Przykladow glupoty w tym watku wiele , ale nigdzie chyba nikt nie nazwal dyskutanta glupkiem. W kazdym badz razie nie ja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.01.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 To ja pisalem o ..... ludzkiej glupocie. Przykladow glupoty w tym watku wiele , ale nigdzie chyba nikt nie nazwal dyskutanta glupkiem. W kazdym badz razie nie ja. Nie ważne. Czytanie ze zrozumieniem i próba zrozumienia intencji oponenta to dla niektórych umiejętności nie do osiągnięcia. Tak więc ciąży na tobie wina boś użył słowa "głupota" i nikogo to nie obchodzi w jakim kontekście i z jaką intencją. Twoje czy moje wypowiedzi zawsze będa przekręcane byle tylko dowieźć swoich racji. Jesteś tu dość długo, żeby do tego przywyknąć. Niestety nasi oponenci z braku argumentów obśmiewają się w innym wątku, tak jakby pajacowanie tam dawało im szansę zdobycia argumentów tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.01.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Mirku, przecież nie masz obowiązku w niej uczestniczyć, prawda? Nie mam. Ale mogę. Skoro kret nie jest ssakiem, to chciałem wiedzieć, czym jest. Taka ciekawośc. I tylko tyle. No i proszę mi nie zarzucać okłamywania kogokolwiek bez żadnych podstaw. Żadnej trutki na krety nie proponowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.01.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Nie mam. Ale mogę. Skoro kret nie jest ssakiem, to chciałem wiedzieć, czym jest. Taka ciekawośc. A kto powiedział, że nie jest? Chyba Hania, to niech nam teraz wytłumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 18.01.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 To ja pisalem o ..... ludzkiej glupocie. Przykladow glupoty w tym watku wiele , ale nigdzie chyba nikt nie nazwal dyskutanta glupkiem. W kazdym badz razie nie ja. Pozdrawiam Nie szukam, jak tu kto kogo nazwał ale jak ktoś poczuł się nazwany. dompodsosnami pisze: Rozumiem, że ja zaliczam się do kasty przywódców tych głupich, bo nie chcę traktować kotów gazem pieprzowym. Szkoda. Wydawało mi się, że rozmawiam z inteligentnymi ludźmi. A jednak rozmowa sprowadziła się do mówienia, kto jest głupi, a kto nie. Przykre to. To przeciez wypowiedz jednej z uczestniczek tej „ uczonej" dyskusji .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 18.01.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 To ja pisalem o ..... ludzkiej glupocie. Przykladow glupoty w tym watku wiele , ale nigdzie chyba nikt nie nazwal dyskutanta glupkiem. W kazdym badz razie nie ja. Pozdrawiam Nie szukam, jak tu kto kogo nazwał ale jak ktoś poczuł się nazwany. dompodsosnami pisze: Rozumiem, że ja zaliczam się do kasty przywódców tych głupich, bo nie chcę traktować kotów gazem pieprzowym. Szkoda. Wydawało mi się, że rozmawiam z inteligentnymi ludźmi. A jednak rozmowa sprowadziła się do mówienia, kto jest głupi, a kto nie. Przykre to. To przeciez wypowiedz jednej z uczestniczek tej „ uczonej" dyskusji .. Badz wiec precyzyjny i nie pisz , ze "jedna strona w odwecie nazwala druga glupkami" tylko ze druga strona poczula sie ..... Dyskusja moze i jest "uczona" ale chyba nie z winy Joshi badz mojej. Wyrywanie z kontekstu zdan by udowodnic Joshi nieznajomosc systematyki zwierzat jest zlosliwoscia , ktora podkreca tylko poziom "uczonosci" w tym watku. Pinus napisz cos o kotach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 18.01.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Mirku, przecież nie masz obowiązku w niej uczestniczyć, prawda? Nie mam. Ale mogę. Skoro kret nie jest ssakiem, to chciałem wiedzieć, czym jest. Taka ciekawośc. I tylko tyle. No i proszę mi nie zarzucać okłamywania kogokolwiek bez żadnych podstaw. Żadnej trutki na krety nie proponowałem. Mirku, to ja kiedyś napisałem na forum, że trułem krety u siebie w ogrodzie zgodnie z obowiazujacym w tym zakresie prawem. Podałem też nazwę środka trującego dopuszczonego do handlu i użycia w okreslonych Ustawą warunkach. Nikomu jednak tej metody nie zalecałem. Zebrałem wtedy wszelkie możliwe inwektywy, między innymi od JoShi Prawdopodobnie w ferworze dyskusji coś się JoShi 'pojonizowało' w głowie i dlatego bezpodstawnie Tobie zarzucila kłamstwo. Zresztą Jej chyba obojętne z kim może się kłócić . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 18.01.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Pinus napisz cos o kotach Pozdrawiam Proszę bardzo: Ala ma kota. Na tym moja wiedza o kotach się kończy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.01.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Prawdopodobnie w ferworze dyskusji coś się JoShi 'pojonizowało' w głowie i dlatego bezpodstawnie Tobie zarzucila kłamstwo. Zresztą Jej chyba obojętne z kim może się kłócić . .. Nic mi się nie pojonizowało. Zawsze sprawdzam nim coś napiszę. Ale nie chce mi się wklejać linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts