Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg projektu Korona II z tej pracowni miałam budować dom ale nie dostałam pozwolenia. Taki dom będzie budować MONCIA która niestety ostatnio nie zagląda na forum. Ale domki są ładne SAGA też mi się podoba. Ja niestety mam ograniczenia w zabudowie i musiałam wybrać projekt o mniejszej powierzchni zabudowy. Pozdrawiam i powodzenia.

Ja dopiero będę zaczynał - i to wyjdzie w praniu. Wg. kosztorysu w projekcie - ok. 320 tyś. (łącznie z drzwiami, wykładzinami, płytkami itp...) Ale dużo zależy od standardu wykończenia. Przypadkiem trafiliśmy taki domek w stanie surowym otwartym - właściciel powiedział, że kosztowało go do tej pory 110 tyś (ściana trójwarstwowa z BK + wełna) i 60 tyś dach - karpiówka w koronkę.

Dzięki za cenną informację. Ja miałem szacunkową wycenę z biura projektowego i tam wyliczyli 317 000 bez instalacji. Dzisiaj dałem do wyceny do firmy budowlanej, z której usług prawdopodobnie będę korzystał. Ciekaw jestem ile zaśpiewają. Projekt jest OK tzn. odpowiada naszym potrzebom. Duży salon i gabinet ew. biblioteka na dole, garaż na dwa samochody, na górze 3 sypialnie w tym jedna z własną łazienką ( małżeńska ) i oddzielna łazienka dla pokoi dziecięcych ( wszystkie sypialnie z własnymi garderobami ). No i dość duże pomieszczenie ( 8m2) na górze na dodatkowe potrzeby. I całość na niecałych 180 metrach. Czy ktoś zauważył jakieś braki lub błędy w projekcie? Na co warto zwrócić uwagę w trakcie budowy?

Trochę mnie przeraża dość skomplikowany dach ( lukarny + bawole oczko ). Podobno to wymusza zastosowanie droższego pokrycia tzn. łuski. Czy to prawda ?

Dzięki za cenną informację. Ja miałem szacunkową wycenę z biura projektowego i tam wyliczyli 317 000 bez instalacji. Dzisiaj dałem do wyceny do firmy budowlanej, z której usług prawdopodobnie będę korzystał. Ciekaw jestem ile zaśpiewają. Projekt jest OK tzn. odpowiada naszym potrzebom. Duży salon i gabinet ew. biblioteka na dole, garaż na dwa samochody, na górze 3 sypialnie w tym jedna z własną łazienką ( małżeńska ) i oddzielna łazienka dla pokoi dziecięcych ( wszystkie sypialnie z własnymi garderobami ). No i dość duże pomieszczenie ( 8m2) na górze na dodatkowe potrzeby. I całość na niecałych 180 metrach. Czy ktoś zauważył jakieś braki lub błędy w projekcie? Na co warto zwrócić uwagę w trakcie budowy?

Trochę mnie przeraża dość skomplikowany dach ( lukarny + bawole oczko ). Podobno to wymusza zastosowanie droższego pokrycia tzn. łuski. Czy to prawda ?

• 3 months później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...